Grønlandske genfærd - Myrepatter 3

Grønlandske genfærd -Myrepatter 3 af Laura Helena Pimentel da Silva

Leder du efter den perfekte bog eller serie til denne mørke Halloween tid, så er Myrepatter serien helt sikkert et supergodt bud. Det er en nervepirrende serie, hvor spændingen og uhyggen bare stiger og stiger, så hårene rejser sig på armene og det løber en koldt ned ad ryggen. Man mærker frygten banke i blodet og får ligesom karaktererne i bøgerne en stor trang til at flygte, så hurtigt som muligt. Alle bøgerne er ægte pageturners, som er umulige at lægge fra sig. De er så velskrevet, at det føles som om ordene læser sig selv. Laura Helena ved virkelig, hvordan man fanger de unges opmærksomhed og fastholder den på den rigtige måde. Men bøgerne er ikke kun underholdning, hvor man kan mærke myrepatterne længe efter, den sidste side er vendt. Forfatteren formår nemlig i høj grad også at flette superspændende viden, fakta og historie om de steder, hvor handlingen foregår sammen med en gyseragtig handling. Samt om miljøet og den måde vi behandler naturen på og konsekvenserne deraf. Så man lærer, bliver klogere og inspireres til at ville vide mere om de forskellige emner, mens frygten kryber ind under huden på en. Det er en ganske særlig kombination og et koncept, som jeg ikke har set mage før. Det er en genial måde, at få børn og unge til at lære mere, være mere videbegærlige og lærer noget, mens de læser og underholdes. Det er total nervepirrende og skræmmende underholdning, som ligeledes giver masser af stof til samtale og eftertanke. Viden behøves jo ikke at være kedelig. Bøgerne er uden tvivl oplagte at bruge i undervisningen. Ydermere er alle bøgerne i serien superflot illustreret af Rasmus Jensen illustrator. Hans illustrationer er meget detaljerede, uhyggelige, levende og fascinerende. Illustrationerne er helt klart med til at suge en endnu mere ind i handlingen og livagtiggøre den som en farverige og dramatisk film for ens indre blik. 

I denne tredje bog i serien er vi taget til Grønland, hvor Malik bor sammen med sine forældre. Alt virker umiddelbart normalt og stille og roligt med for meget overarbejde og lidt uenigheder mellem forældrene. Forfatteren formår virkelig at beskrive omgivelserne og stemningen, så det føles som, man selv er tilstede. Man mærker tydeligt, hvordan det føles i de mørke, kolde vintermåneder, hvor solen nærmest ikke ses. Grønland er fyldt med kontraster og gamle, myter og historier. Ganske gradvist i historien dukker små hemmeligheder og mysterier op til overfladen. Og den unge Malik hører ordet Sølvsyg!!!  Pludselig er farens arbejde ikke bare kedelig papirarbejde og ligegyldige undersøgelser og tal, men total nervepirrende, faretruende og måske dødsensfarligt!!!  Denne katastrofale og mystiske sygdom er måske ikke så langt væk, som de troede! Den skræmmende virkelighed kommer nærmere og nærmere. Spændingen, dramaet og gysfaktoren stiger maksimalt. Hverdagen er blevet til en gyser... Er der overhoved en udvej!!! 

Citater, temaer og betragtninger:

Forfatteren er virkelig god til at gengive den dystre, mørke og kolde stemning, som der kan være på Grønland i vintermånederne, så man føler, at man kan mærke den på sin egen krop. Uhhhh! Citat: "Mørket isolerer den lille bebyggelse på toppen af Grønland. En sort morgen under mørketid. Den tid på året, hvor solen ikke når over horisonten, og der ikke er en eneste time med dagslys i Qaanaaq". (Side 19)

  "På den måde er der mange kontraster i Grønland, hvor mørke og lys er i evig duel. Som den gamle grønlandske myte, der siger, at månen jager solen." (side 19)

Jeg er vild med, at forfatteren laver denne underholdende og lidt sjove kommentar: "Er du sikker på, at det er rigtig? Det lyder jo som noget, der er taget ud af en gyserbog"(side 23)

Der er meget nervepirrende og skræmmende passager, hvor forfatteren også formår at skabe skræmmende billeder og metaforer, som referer til klimasituationen. Billeder som bliver i ens sind og giver mere stof til eftertanke: "Malik og mor skriger ved synet af naboens frådende mund... Noget, der minder om blod, løber fra øjnene - som striber af forurening, de store skibe trækker efter sig, når de sejler. " 

"Dunk. dunk, dunk. Men Malik tør ikke at kigge. Han krydser sine arme og gnider dem samtidig. Hårene har rejst sig, myrepatterne kilder, og selvom der er brænde i brændeovnen... føles det som om minusgraderne er krøbet ind i huset. "(side 31)

Man må i den grad sige, at forfatteren har skabt en superunderholdende pageturner, som samtidig sætter et meget vigtigt fokus på klimasituationen, konsekvenserne af forurening, vigtigheden i at vi passer på naturen og hinanden. Samt lærer os om Grønland, dens særlige natur/ klimaforhold, sagn, myter og historie. Man kan virkelig mærke, at forfatteren har lagt et stort researcharbejde i denne bog og serie.  Jeg håber virkelig, at der kommer flere bøger i serien. Fordi jeg er "addicted", på trods af at jeg normalt ikke er til gysere. Jeg må have mere. Dette er et genialt koncept og perfekt måde for unge at lære, at vække deres lyst til at viden og til at læse (samt min  - selvom jeg er voksen).

Jeg giver 5, 5 /6 stjerner.

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar af forlaget Leitura

Skrevet af Youlooklikeabook



Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Interview med Mikkel Hansen

Interview med Heidi Keller

Ronni Romario af Laura Helena Piementel da Silva