Noget er på vej novellesamling af forlaget Krabat

NOGET ER PÅ VEJ - novellesamling. 408 sider. Udgivet 2021. Forlaget Krabat

Denne novellesamling er fantastisk. Man føler, at man træder ind i en helt anden og magisk verden fyldt med mystiske, skræmmende og overnaturlige væsner.  Selv i de noveller, som foregår i vores moderne tid med mobiltelefoner og tv, bliver væsnerne fra den nordiske mytologi pludselig en del af handlingen på den mest overaskende, nervepirrende, uhyggelige og interessante måde. Hårene rejser sig på ens arme. Mørket omslutter en  mere og mere. Man tror, at man ser noget i skyggerne. Kuldegysninger løber ned ad ryggen. Blodet fryser næsten til is, så skræmmende er nogle af novellerne fx Bare Grave af Nicoline Møller og Klokkedybet 2.0 af Pernille Thorenfeldt. Jeg anede ikke, hvad der ville ske, fordi i dette univers kunne det overnaturlige opstå fra det ene øjeblik til det andet og forfatternes fantasi, kreativitet og opfindsomhed var meget stor og uforudsigelig. Dette var i høj grad med til at holde spændingen høj. Der er alt fra gravsøer, huldrer, åmænd, ellekvinder, lygtemænd, nisser og magiske træer med tanker, hjerte og sjæl. Man lærer om de overnaturlige væsner fra den nordiske folketro på den mest underholdende måde og man har ikke lyst til at stoppe sin læsning. Man vil bare have mere. Mit fantasyboghjerte hoppede af glæde og begejstring. Forfatterne har virkelig formået at vække interessen for dette emne på den allerbedste måde og vække en higen efter mere viden. De er velskrevet og stemningen er meget mærkbar. Væsnerne var skrevet med stor indlevelse, så man kunne se dem for sig. Denne novellesamling vil være helt perfekt til halloween for at komme i den rette stemning. Det er virkelig nogle fortællinger, som gør indtryk på en og som man ikke lige glemmer. Nogle af dem, går der lige nogle dage, før man trækker vejret helt ned i maven igen.

Denne novellesamling er særdeles velegnet til undervisningsbrug i de højere klasser i folkeskolen eller i gymnasiet til at behandle og have fokus på emnet nordisk folketro. De er et strålende eksempel og der er masser at tale om og analysere, både temaer, budskaber, virkemidler og teknikker samt karakterernes følelser og situation.  Jeg må sige, at jeg er meget begejstret for Noget er på vej novellesamlingen. Den har mine varmeste anbefalinger.  Jeg giver 5.5 stjerner/ 6  som samlet vurdering af hele novellesamlingen.

Nedenstående er små korte anmeldelser af hver enkelt novelle. Jeg har forsøgt ikke at spoile handlingen for meget. 

 NR. 1 ORMEGÅRDEN af Sinus Reuss

Ormegården handler om en dreng, der har en dødelig sygdom og alle de forfærdelige detaljer omkring sygdommen, som er næsten ubærlige at læse. Den første novelle var desværre slet ikke mig.  Den var velskrevet, men den var alt for tragisk uden håb (efter min personlige smag). Det rene elendighed. Alt for realistisk fyldt med sygdom, elendighed og død.  De overnaturlige elementer fyldte alt for lidt for en feel good fantasy elsker som mig . Jeg fik det virkelig dårligt efter at have læst den. Læsning for mig er selvforkælelse ikke noget jeg gør for at miste modet og håbet helt. Jeg kan derfor kun give 2 stjerner / 6 til denne novelle pga min personlige smag.  Den fortjener nok i virkeligheden 4./ 6. Smag og behag er jo forskellige. Andre fra readalongen var vild med denne novelle. 


Nr 2 : SKIFTING af Teddy Vork

"Grene svirpede mod Knuds skinneben...Tørre blade knasede under hans sandaler. En kvist knækkede. Et sted over ham skreg en krag...Massive bøgestammer med deres grålige, hudlignende bark stod i vejen for hans udsyn...hist og her lyste et blad blodrødt som et åbent sår..." (side 37)

Fuldstændig fantastisk novelle. Total nervepirrende, underholdende og uhyggelig fyldt med mystik, levende natur og overtro. Jeg blev suget ind i den spændende handling allerede i løbet af de første linjer. Man føler sig nærmest som en del af historien og kan se omgivelserne for sig, mærke mystikken og den stigende frygt.:"Han havde aldrig været så dybt inde i skoven før. Majbøgen stod som skellet mellem menneskenes verden og den anden verden, og det kunne gå folk ilde, hvis de overskred grænsen, sagde man. Men han havde hørt om dem, der vr gået længere ind. De havde set sælsomme ting og væsner" (side 37).  Jeg blev helt revet med og sad nærmest oppe i loftet af bare spænding hele novellen igennem. Den var meget velskrevet, sanselig, fyldt med supergode virkemidler og billedskabende sprog. Den emmede af mystisk og faretruende stemning på en rigtig god måde. Den var virkelig inkarneret folketro. Man følte sig ført tilbage i tiden og var nærmest tilstede, mens Knud fortalte historier. Denne novelle havde bare hele pakken endda også lidt romantik og forelskelse. Jeg havde slet ikke lyst til, at den sluttede. Jeg ville bare gerne have mere. Der var fokus på gode tematikker som venskab, hjælpsomhed, fordomme, forudindtagede holdninger og masser af spændende historier, overtro og frygt, modsætninger der mødes, som kunne give stof til eftertanke. Der var også flere lag i historien.  Meget gennemført og gennemtænkt.  Jeg giver 6 stjerner /6.  Jeg kan rigtig godt lide at man ikke er helt sikker på hvem og hvad man kan stole på. Hvem er den onde og hvem er den gode? eller er der nogle onde? Er der kun dårlige fordomme og forudindtagede meninger. Denne novelle sætter virkelig tanker i gang . Giver stof til eftertanke. Den ville være virkelig velegnet til undervisning i de højere folkeskoleklasser.  Har man ret til at dømme folk på deres ydre?  Bare fordi man har nogle synlige skavanker eller defekter, behøves man jo ikke være ond eller umenneskelig.  Folk lavede mange antagelser dengang på grund af uvidenhed. Jeg giver 6 stjerner /6 til denne novelle. En af mine absolut favoritter.


NR. 3. DRAUGENS DØTRE AF THEA MARIE MUNK PEDERSEN:

"Frida stod sammen med sine søstre med ansigtet vendt mod bølgerne. Han var på vej...Bølgerne rejste sig i mandshøjde og hamrede brutalt mod klippeskærene, så kaskader af saltvand brusede op mod klipperne. Vinden hylede og rev i pigernes kjoler..." (side 51)

Total nervepirrende, uhyggelig, creepy, meget velskrevet, rørende, barsk novelle spækket med mystik og overtro.  Jeg blev suget ind i handlingen allerede i løbet af de første linjer, ført tilbage i tiden til et mere primitivt og barskt samfund, hvor uhyggen lurer. Væsenet i novellen er virkelig velskrevet på alle måder og vækker både skræk og rædsel. Man kan både se ham, lugte ham og mærke ham.  Familien står i et forfærdeligt dilemma, som ingen af dem kender nogen løsning på. Man kan virkelig mærke karakterernes frygt og håbløsheden. Og alligevel er der også et vist mod at spore.  Jeg har ikke tidligere hørt om dette væsen og det var utrolig spændende at lære det bedre at kende. Der er virkelig mange flotte sætninger i denne novelle. Alle virkemidler er taget i brug på alle niveauer, uvejr, tårnhøje bølger, skyerne der glider væk fra den lysende måne, lyde, lugte. Alt er meget velskrevet, billedskabende, sanseligt, levende og dramatisk.  Der er også tidspres, en deadline, som er med til at øge spændingen og frygten, mens man læser for hvad der vil ske med karaktererne. Der er max spænding fra start til slut og jeg sad oppe i loftet hele tiden.  Hovedpersonen Frida gjorde et stort indtryk på mig.  Hendes tanker og følelser er så mærkbare og velskrevet.; "Skabningen lod blikket æde sig langt ind i Fridas. Sulten efter død lå som en tung kappe omkring ham, og Frida mærkede, hvordan han rodede rundt i hendes inderste tanker...Fridas indre snørede sig sammen, og det føltes pludseligt umulig at få luften ned i lungerne" (side 54). Man bliver helt investeret i handlingen og har sådan lyst til at gribe ind, hvis det var muligt. Historien er hjerteskærende og rammer en hårdt. Men den er også utrolig underholdende. Man kan se alt for sig som en film. Temaer:  familieforhold, umenneskelige krav og løfter, tillid / mistillid, frygt, magtesløshed, kampen for overlevelse.  Hvor langt er man villig til at gå for at redde sin familie og dem, man holder af.   Det er en ekstrem og desperat situation.  Det tager noget tid, efter at man har læst den færdig, før man trækker vejret igen. Den lærer en at værdsætte det liv man har. At man ikke skal ofre nogen. Men den sætter også tanker i gang. 

Jeg giver 6/6 stjerner. Denne novelle er også blandt mine absolut favoritter.


4. BARE GRAVE AF NICOLINE KJÆRSGAARD MØLLER (s.65)

"Det er det syvende mystiske dødsfald på tre uger, som myndighederne ikke har kunnet forklare...fordi det ikke kan forklares" "Nicolaj, nu stopper du altså det der spøgelsesjægerfis..."(side 65)

Flere mennesker er døde på mystisk vis. Men har de overhoved noget tilfælles? Nikolaj fortæller sin teori til sin veninde Mascha, som naturligvis ikke rigtig tror på hans paranormale konspirationsteorier. Dialogen er helt i top. Den er levende og moderne og fuld af underholdende ping pong spil mellem karakterne samt god humor og små drillerier.  Men man kan også tydelig mærke hjertevarmen og de stærke bånd og baggrundshistorien i mellem de to venner. Forfatteren har virkelig formået at skabe nogle mærkbare og tydelige karakterer med personlighed. Alt er meget velskrevet med gode detaljer, så man kan se karakterernes mimik og reaktioner for sig. Det er en moderne historie, som gradvist bliver en meget uhyggelig og creepy historie. Den er meget overraskende gentagne gange og alle skrivemæssige effekter er taget i brug, så man sidder helt oppe i loftet af skræk, fx ubehagelige skræmmende lyde, mørke mm, :"Gruset knasede under deres fødder...Mørket omsluttede dem som en dyne over hovedet, og det eneste, de kunne se, var det, som mobillommelygten formåede at løfte sløret for. Nikolaj havde gået tusind gange på stien før. Alligevel var det, som om noget tvang sig adgang ind under hans hud, en uigennemkendelig fornemmelse. Hvad var det Mascha havde hørt?...(side 70)  Historien har dybde og en meget spændende baggrundshistorie. Det var utrolig interessant at lære gravsoen at kende og at handlingen fuldstændig formår at overraske en så meget. Denne novelle har hele pakken. Fuldstændig fantastisk,   Jeg giver 6/ 6 stjerner.  Denne novelle er også en af mine absolut favoritter. 


5. NIS AF ALEXANDRA VINTHER ( S. 79)  

"En hånd blev lagt over min mund. Den var kold og lugtede af røg og våbenolie. Et øjeblik syntes alt at stå stille. Væk var vindens fejen hen over gårdspladsen, musenes puslen i høet - selv dunkene fra min puls. "Please," sagde en mand tæt ved mit øre...Hans stemme var lav, insisterende og bar antydningen af en trussel" (side 79) Jeg er helt vild med denne nervepirrende indledning. Den sætter virkelig handlingen i gang og øger spændingen og nysgerrigheden efter at læse videre og vide, hvad der sker. Den er meget velskrevet, sanselig og levende fortalt. Jeg følte mig helt tilbage i tiden og kunne virkelig mærke stemningen på gården, både lydene, lugtene mm, samt alvoren på grund af krigen. Jeg er vild med lille modige Inge. Alt det hun, som hun tør gøre. Hun går lige i hjertet på en og er en dejlig karakter, som man kan se helt tydeligt for sig. Hendes varme forhold til sine bedsteforældre: "Jeg skulle ikke have..." Gråden gjorde det umuligt at fortsætte. En tåre dryppede fra min næse. "Så så". Morfar satte sig ved siden af min stol. "Det skete jo ikke noget". Han så i retningen af mormor". "Ja . Vi er bare bekymrede". Hun rejste sig og kom hen til os. "Det er krigen"Hun lagde tøvende, næsten modvilligt, hånden på mit hår. "Der er ingen grund til at udfordre skæbnen, vel?"...Jeg rystede på hovedet. Tørrede tårerne af kinderne, selvom der hele tiden kom nye" (side 84). Jeg er helt vild med den mystiske Nis, som jeg higer efter at vide mere om (fx at se hans verden) samt den søde, samvittighedsfulde, modige Geoffrey. Det er en alvorlig, rørende, hjertevarm krigsnovelle om ægte mod, venskab og sammenhold med en anelse magi/ overnaturlige væsner. Jeg er helt vild med den nervepirrende indledning. Jeg giver 5 stjerner/ 6  ( Jeg synes, at der manglende en anelse mere spænding og mere magi / samt mere af Nis verden). 


6. HAR DU MØNT? AF RIKKE HAVNER ALRØ ( Side 103)

"Lyset er ved at forsvinde i skumringen, da jeg cykler hjem fra skole. En klump danner sig i min hals, men solen går ikke ned før om mindst 20 minutter. Alligevel tramper jeg hårdt i pedallerne. Angsten melder sig  normalt nogle minutter før, dagslyset forsvinder helt..."Skynd dig indenfor, min skat, sukker hun og omfavner mig kort..." (side 103)

Meget rørende historie om Mille og hendes dejlige familie, der desværre ikke har det så nemt økonomisk. Men der er masser af kærlighed og hjertevarme. Børnene er vilde med at høre bedstemors gamle historier om overnaturlige væsner.  Men er det bare historier? Eller er de virkelighed ? Der er masser af stemning. Den bygger mere og mere op og til sidst kulminerer den fuldstændig og man sidder helt oppe i loftet af bare skræk med bankende hjerte og koldsved. Karaktererne er meget mærkbare og tydelige og man kommer ind under huden på dem. Man erfarer, hvad det er de ønsker, drømmer om og frygter allermest. Jeg blev meget investeret i handlingen og følte meget med karaktererne. Det er en hjerteskærende,  hjertevarm, creepy og total nervepirrende historie med masser af nordisk folketro, overtro, mystik, frygt og uhygge.  Angst , frygt,  Der er fokus på temaer som fortid/ nutid,  nye begyndelser. Frygten der bliver til virkelighed. Det var en historie, der gik lige i hjertet på mig. Jeg kunne virkelig mærke sorgen og frygten . Jeg giver 5,5 stjerner / 6  (Jeg synes, at slutningen gik lidt for hurtigt. Den var meget kort og brat, men ellers synes jeg, at det var en meget velskrevet, uhyggelig og underholdende historie).


7. BORTLEDT AF THEA ASTRID  (side 119)

"Fuglekvidderet udenfor holder seirøst aldrig op...Det er umuligt at se fuglene herfra. De er gemt væk bag en busk, der støder op til vinduet. Få indtrængende solstråler afslører, hvordan støvet hænger vægtløst i stuen. Men jeg kan høre dem. De forbandede fugle har kvidret hele morgenen..."For helvede "bander jeg for mig selv." (side 119) 

Novellen handler om Asta, som læser til eksamen. Man kan tydelig mærke alt hendes stress over den overvældende situation, fordi hun føler, at hun stadig mangler alt for meget. Hendes humør er virkelig dårligt og hun synes, at alt er uinspirerende og grimt. Hun mangler at læse om folkesagn og på grund af hendes meget ubehagelige veninde bliver hun hun pludselig i tvivl om alt muligt. Hvad er sandt? Husker hun nogle ting forkert? Mens hendes kæreste Janus er utrolig sød, hjælpsom, støttende og forstående:" Hvorfor er du overhoved taget med herop? Jeg sidder jo bare og læser". "Jeg kan godt lide at være sammen med dig". Jeg får en kilden i maven, og den trækker mine mundvige op i et stort smil . Mine kinder bliver varme..." (side 123)  Jeg er helt vild med sproget i novellen. Den måde, som forfatteren formulerer sig på, gør, at man bliver revet helt med af handlingen, dramaet, de store ulmende følelser, omgivelserne og situationen. Stemningen og følelserne er så mærkbare og velskrevet, og man nærmest selv mærker begyndende stresssymptomer på grund af Asta og man får tydelige flashbacks fra sin egen nervepirrende eksamenstid. Jeg er helt vild med de romantiske og hjertevarme øjeblikke, hvor stressen ryger i baggrunden samt de overnaturlige elementer og de meget spændende referencer og historier om huldraen. Det er en meget velskrevet, intens, mærkbar, nervepirrende, romantisk novelle fuld af overraskelser, mystik og spænding. Der er fokus på temaer som gasligting, svigt kontra tillid, venskab på godt og ondt, ægte kærlighed og glæde, for høje forventninger, at glemme at mærke efter, hvad man selv føler.  

 Jeg giver 5,5 stjerner/6 stjerner  (den nordiske folketro måtte gerne have fyldt endnu mere).


8. USYNLIG AF METTE ENGEL HOLM  

Novellen handler om Cecilie. Hun holder utrolig meget af sin far, men ikke så meget af sin fars nye kone, som er gravid med Cecilies kommende søster eller bror. Cecelie vil så gerne have sin far for sig og at alt er, som det plejer at være. Hun virker meget teenageagtig på en meget dårlig dag, idet hun generelt er i et meget dårligt humor, fyldt med negativitet, dystre tanker og nærmest hævntørst. I kontrast er farens nye kone fyldt med begejstring og glæde over det nye hus og de kommende begivenheder. Det er en novelle med meget store følelser og intensitet. En novelle man virkelig kan mærke. Beskrivelsen af omgivelserne forstærker denne følelse. Jeg er helt vild med forfatterens sprog og måde at formulere sig på samt den måde det overnaturlige bliver flettet ind i historien. Spændingen stiger og stiger og man får en følelse af, at noget mørkt, uhyggeligt og klamt er på vej. Men man ved ikke, hvad det er, der vil ske eller hvorfor eller hvordan.: " Indenfor overvælder stanken af gamle mennesker mig med det samme. En vammel blanding af hengemthed, mug og tobaksrøg. Gullige hinder ligger klistret over samtlige flader og forvrænger de oprindelige farver. De mørke trin har fordybninger efter årtiers fodtrin...Det vender sig i mig ved tanken om, hvor mange fremmede, der har rørt og jeg putter hænderne beskyttende i lommen "(side 136). Selvom novellen foregår i en moderne tid, så får man på grund af de "gamle" omgivelser en følelse af at være tilbage i tiden, hvor andre, måske overnaturlige kræfter herskede. Man kan virkelig mærke de stærke bånd mellem karaktererne og de store følelser. Det er en nervepirrende, meget velskrevet, mørk, skræmmende, følelsesfuld og hjerteskærende novelle fyldt med overraskelser og flotte beskrivelser. Alle beskrivelserne virker som om de har dobbelt betydning. Det synes jeg er genialt gjort: " Mørket er anderledes her,. Det dækker landskabet fuldstændigt, som en tung tykkende kappe...Tapetet omkring dem har stadig tydelige mærker efter de billeder, der ikke længere pryder væggen" (side 137)  (ligesom Cecilie gerne vil have sit gamle liv tilbage og ikke er parat til at slippe det. I stedet føles hendes liv nu fyldt med mørke...) Temaer som: familieliv, sammenbragte familier, jalousi, en følelse af at være overset eller ikke elsket nok. Utilfredshed kontra stor glæde og begejstring. 

Jeg giver 5,5 stjerner / 6   (fordi jeg synes at slutningen var lidt for hurtig og brat, men ellers nød jeg novellen i fulde drag).


9. HESTEN AF VAND AF SILJA BØDKER 

Denne novelle handler om Signe. Hendes lillesøster Tilde er desværre blevet meget syg og hele familien er meget bekymrede over hendes tilstand.  Den kloge kone Hekla kommer for at hjælpe. Hun kender til mange remedier og overnaturlige væsner. Hekla vil gerne hjælpe med situationen, men hvad skal hun have som betaling? Det er en meget medrivende, intens, hjerteskærende, nervepirrende, uhyggelig, rørende velskrevet novelle, som går lige i hjertet på en. Det er en helt vidunderlig og omsorgsfuld familie med ægte søskendekærlighed, stor ansvarsfølelse og uselviskhed og hjælpsomhed. Jeg var suget ind i novellen fra start til slut og ville slet ikke have, at den sluttede. Jeg er helt vild med fortællerstilen og måde alt ting er beskrevet på. Det er en gammeldags fortællerstil fyldt med meget levende, sanselige, gribende hændelser og beskrivelser:"Stjerner kom til syne på den sorte himmel. Der var frost i luften, men pigerne kendte til kulde, og der var ingen beklagelser, selv om hænder og fødder blev smertende kolde...Tavse traskede de afsted..indtil de nåede broen over bækken...Fødderne gled, mens hun gispende vadede ud i det sorte blanke vand, der rev i tøjet og hurtig nåede hende til midt på livet..."(side 149)  Man kunne mærke Signe, hendes følelser og tanker helt inde i sit hjerte. Dialogen er i top og skrevet med stor indlevelse. Dette er ikke en historie, jeg lige glemmer.  Den var inkarneret nordisk folketro, der emmede af mystik, spænding, uhygge og overtro. 

Jeg giver 6/ 6 stjerner. Dette er en af mine absolut favoritnoveller.


10. DEN VILDE JAGT AF SIGNE FAHL

Den vilde jagt handler om Maja. Hun er helt vild med at køre motorcross. Det er hendes største passion og den betyder alt for hende. Mere end noget andet. Hun er meget selvstændig. Men hendes kæreste Jannik vil bare gerne have mere tid med hende og kan nok egentlig ikke forstå hendes passion. Jeg er helt vild med skrivestilen, dialogen og beskrivelserne. Der er rigtig god ping pong spil mellem karaktererne og de virker alle meget spændende, selvom man kun er sammen med dem i kort tid. Selvom jeg aldrig har set et motorcrossløb i virkeligheden, er alt beskrevet med så stor indlevelse, at  det føles som om, man er med i handlingen. Majas passion er beskrevet meget tydeligt. Hun er til masser af spænding og fart og frygt kender hun intet til. Hun er en meget spændende karakter, som jeg godt ville møde igen.  Jeg er helt vild med referencerne og historien om "Den vilde jagt".  Det er en meget velskrevet novelle med spændende karakterer og spænding samt en anelse nordisk folketro.  Jeg giver 4,5 store stjerner/ 6 ( Jeg synes, at novellen var alt for kort og sluttede for tidligt. Den standsede lige, da det skulle blive ekstremt spændende. Det synes jeg var ærgerligt. Jeg ville så gerne have mere. Jeg var helt vild med universet og karaktererne og higede efter mere).


11. GLEMSLENS SØ AF KAT LASSEN  (side 177)

"Efteråret var koldere end normalt, og vandet var køligere, end det plejede. Månen stod nu højt på himlen og gav søen en strålende glans, der nægtede at vige for morgenen. Jeg var ligeglad med, hvor koldt det var. At stige op ad vandet, lige inden verden rigtigt vågner, er en forfriskende følelse, som altid får det til at sitre i mig..." (side 177)

En ældgammel mosekvinde ser en skøn ung mand. Hun troede ellers, at hun var klar til at dø og havde mistet livsglæden. Men nu kommer livslysten pludselig tilbage og hun higer efter ham. Dette er en meget velskrevet, spændende, intens, nervepirrende, creepy, mørk, medrivende novelle fyldt med mystik og uhygge og meget spændende overnaturlige væsner.  Jeg er helt vild med forfatterens skrivestil i denne novelle samt hendes store indlevelse. Sproget er fantastisk. Jeg blev fuldstændig suget ind i handlingen og mosekvindens mørke, interessante og skræmmende sind. Hun var så levende og livagtig. Jeg kunne se hende for mig, næsten mærke hende. Jeg følte endda med hende, fordi hun var så velskrevet. Wauw! Det er en helt fantastisk karakter, som Kat Lassen har skabt. Jeg var helt vild med stemningen og hele det univers, som forfatteren havde skabt. Der var så meget forhistorie og spændende væsner, deres indbyrdes relationer, overnaturlige evner, rangorden, længsler mm. Jeg havde slet ikke lyst til, at novellen sluttede, fordi jeg higede bare efter at vide mere om denne spændende verden, som hun havde skabt.  Det var også helt genialt, at vi fik flere synsvinkler i novellen. Det fik spændingen til at stige endnu mere og det gav os mulighed for at se handlingen fra flere vinkler. Men mosekvindens synsvinkel var helt klart det mest spændende, fordi der forblev man suget ind i den magiske, mørke og overnaturlige verden. Supergod novelle. Inkarneret nordisk folketro. Jeg håber, at Kat Lassen skriver mere fra dette univers. 

Jeg giver 5.5 store stjerner/ 6.  Dette er en af mine absolut favoritter.


12. FANTOMLYS AF HELLE JAKOBSEN 

Novellen handler om Rosa. Hun er 16 1/2 og hun føler ikke rigtigt, at hendes forældre forstår hende. Hendes søster Elvira har været forsvundet i 1 år. Men Rosa nægter at opgive håbet, mens hendes forældre er overvældet af sorg.  Rosa synes ikke, at de skal give op med derimod handle og lede stadig. Jeg var helt opslugt af novellen fra start til slut. Den var så nervepirrende, velskrevet, dramatisk, medrivende, følelsesfuld og hjerteskærende. Der var masser af fantasy, skræmmende overnaturlige væsner og nordisk mytologi og det var jeg helt vild med. Mit hjerte sad helt oppe i halsen og mit fantasyboghjerte hoppede af glæde.  Jeg havde slet ikke lyst til, at historien endte. Jeg ville bare have mere. Rosa er en megasej ung kvinde fyldt med gå-på-mod, råstyrke og kærlighed til sin søster. Hun er hjertet på det rette sted og er en ægte fighter. Jeg var helt vild med hende. Man kan virkelig mærke hende og hun føles som en ægte person med personlighed og følelser. Jeg er også helt vild med stemningen og de meget sanselige og mærkbare beskrivelser af omgivelserne, der emmede af uhygge og mystik: "Stien foran mig slanger sig som en sort flod gennem det frostglimtende marskland. Lokkende lys sitrer i skyggerne, og en del af mig har lyst til at følge dem. Et enkelt skridt skader ikke. Det er kun et enkelt. Og derefter et mere. Ind i den søde duft og de hviskende siv. Natten vil gerne vise mig noget...." (side 195)

 Jeg giver 6/ 6 stjerner. Dette er en af mine absolut favoritnoveller.


13. AQUA SAPIENS af Marianne Mide 

Novellen handler om 3 drenges hygge-druk-fødselsdagstur i skoven nær en sø.  De har drukket en del vodka. De hygger sig og spiser snobrød og så læser de et brev, som måske er med til at ændre alt og få dem til at tænke i andre baner!!! Pludselig sker der mærkværdige hændelser og alvorlige konsekvenser.  Hvad foregår der? Er der tale om skræmmende og dødsensfarlige overnaturlige væsner eller er dregene bare blevet lidt fulde og ser og hører syner? Dette er en meget spændende, dramatisk og levende novelle, som har en rigtig god opbygning, hvor spændingen stiger og stiger. En hverdagsagtig situation tager en helt ny drejning. Der er god dialog og ping pong spil mellem karaktererne. Jeg er helt vild med de overnaturlige, uhyggelige og overraskende elementer i novellen. Jeg havde slet ikke lyst til, at novellen sluttede. Jeg giver 5/ 6 stjerner  (Jeg kunne godt  have tænke mig lidt mere synlig overnaturlige elementer og en lidt længere slutning eller drama til sidst ).  

14. Hyldemor af Maria Pihl Bengtsen   ( side 233)

"Med vinden i trækronen og rødderne solidt plantet i jorden, har jeg vogtet over det gule bindingsværkshus i årtier fra min plads bagerst i haven...Hver gang sneen smelter og blotlægger mine grene  svinder jeg mere og mere ind, men der er én ting, der stadig holder mig gående. En ting der stadig trækker mig til dåd hver morgen, når de første solstråler rammer mit træ. En kugle af rødglødende vrede helt inde i midten af min stamme..." (side 233) I denne novelle er det meget nemt at spoile handlingen, hvis jeg fortæller, hvad den præcis handler om. Så jeg vil kun skrive, at den handler om et ganske særligt forhold, som udvikler sig ganske gradvist. Om to, der virkelig er der for hinanden og holder af hinanden. Et atypisk venskab. Det er en meget velskrevet historie, hvor man mærker magien og den nordiske folketro emme ud af novellens sider allerede fra de første linjer. Fortællerstemmen er helt  dragende og eventyrlig og man føler sig helt fortryllet og ført tilbage til en anden tid, hvor alt har sjæl. Jeg blev suget i ind i novellens handling helt fra begyndelsen af og glemte fuldstændig tid og sted. Hvert ord var så velskrevet og velvalgt.  Wauw! en helt fantastisk, intens, medrivende, dramatisk, superspændende og uforudsigelig novelle. Den var skrevet med en enorm indlevelse og rørte mig dybt i hjertet. Jeg havde ingen anelse om, hor handlingen førte hen og jeg tvivlede også flere gange på, hvem, der var de onde og hvem der var de gode , om et pludselig ville ændre sig. Spændingen var høj hele tiden.  Jeg giver  6/ 6 stjerner. Dette er en af mine absolut favoritnoveller. Den er inkarneret nordisk folketro. Denne novelle får en til at tro, at der er mere mellem himmel og jord. At alt har en sjæl og er magisk og at vi skal huske at passe godt på hinanden og naturen. 


15. MAREN AF SUMMER EMA: 

" Freja, min kæreste er uimodståelig, og jeg føler mig glad og tryg hos hende. Jeg savner følelsen af at være hjemme, når vi ikke er sammen. For det er den følelse, hun giver mig. Men hun er træt. Jeg kan se hun snart sover...."Jeg smutter hjem, skat", mumler jeg....Hun putter sig og mumler. "Jeg følger dig ud" Jeg smiler ad hende, for hun sover allerede. Så fandens kær og nuttet. "Det'okay. Sov du bare, søde" (side 249)

Denne novelle handler om teenageren Simon. Han er en helt almindelig dreng i vores moderne tid. Det er vinter og han cykler hen til sin kæreste Freja, som han er helt vild med. Han bor hos sin mor og hendes nye mand Tom sammen med sin søster. Men under overfladen lurer der noget og man bliver meget overrasket, når man finder ud af, hvad det er. Jeg er helt vild med novellens opbygning og handlingsforløb. Tingene er flettet utrolig godt sammen og novellen emmer af mystik, som man ikke helt kan sætte fingeren på, før novellen er ved vejs ende og der kommer den vildeste afsløring. Hvad er virkelighed og hvad er en drøm? Er der noget i skyggerne? Og hvad foregår der i virkeligheden? Forfatteren formår virkelig at holde spændingen meget højt og mysteriet hele vejen. Simon er beskrevet med stor indlevelse og man kan virkelig mærke ham. Han virker som en ægte person, som vi alle kan relatere til. Det er en meget velskrevet, overraskende, creepy, uhyggelig, medrivende novelle, der ramte mig lige i hjertet.  Jeg giver 5,5 / 6 stjerner.


16. E. Høj AF LARS AHN  (side 265)

Denne novelle handler umiddelbart om en lidt ensom kvinde, som holder sig meget for sig selv og ikke rigtig snakker med nogen. Hun har ellers boet det samme sted i mange år.  Men det er bedst, at hun ikke gør sig for bemærket. Hun har kun sin kat, som hun fornylig har fundet. Men en helt anden sandhed lurer under overfladen angående, hvem kvinden i virkeligheden er og hvad der rigtig foregår.  Det er meget interessant historie fyldt med mystik, spænding og overraskelser. Jeg var helt suget ind i handlingen og følte endda med hovedpersonen, fordi hun er beskrevet med meget stor indlevelse. Hun føles ægte og man forstod hendes situation og mærkede hendes smerte og erkendelse. Jeg havde slet ikke lyst til at novellen endte, fordi det univers, som forfatteren havde skabt var så spændende. Den måde, han havde flettet en helt moderne og normalt hverdag sammen med de overnaturlige elementer var bare helt genialt samt den måde det ene spor eller eller afsløring dukkede op, så man gradvist fik et større overblik over det samlede billede og historie over, hvad der er sket, som har forårsaget det hele. Jeg higede efter at vide mere om kvinden og manden og kvindens rørende forhistorie. Jeg håber så meget på en del 2 til denne novelle. Jeg er helt vild med den. Rigtig god skrivestil. Jeg giver 6/ 6 stjerner. En af mine favoritter.


17. MOD LYSET AF RASMUS VESTERGAARD

"Hele klasselokalet er badet i et varmt, orange sollys. Solen er på vej ned og kaster sine sidste stråler ind ad de store vinduer. Alt får pludselig et filter over sig. Skyggerne står helt stille på en orange væg. Kn skyggen af vores lærer Tine, bevæger sig på væggen..." (side 283) . Novellen handler om drengen August. Hans kemilærer Jonas forklarer, at der slet ikke findes alfer, guder eller lignende. At der altid er en naturlig forklaring på tingene. Efter skole cykler August og hans ven Mathias ned til mosen for at kigge på nogle gæs, der angiveligt er blevet skudt ned. Men så ser August noget i tågen. Hvad får August øje på? Har hans kemilærer ret eller findes der i virkeligheden noget overnaturligt, som ikke har en naturlig forklaring. August kan ikke det ud af sine tanker. Det er en velskrevet novelle, som foregår i den helt normale moderne hverdag, men hvor spændingen og mysteriet lurer ganske lidt under overfladen. Der er virkelig mange flotte sætninger. .  Jeg giver 3,5 stjerner / 6. (Årsagen til de manglende stjerner er, at novellen ender lidt brat og at spændingen ligesom bygges op til , at der skal ske noget meget stort og overnaturligt, men så sker der faktisk ikke så meget, så den blev lidt for hverdagsagtig for mig. Beklager)

18. LILLI-ROSE AF MALENE FABRICIUS HOLM

Lilli Rose handler om teenageren Sigurd, som bliver kaldt for Sigge. Han bor sammen med sine forældre og sin lillebror  Arthur og sin tvillingesøster. Novellen foregår i vores moderne tid og alt er umiddelbart meget hverdagsagtigt og normalt, men under overfladen foregår der noget meget mystisk.  Alt er ikke helt som det burde have været.  Måske har Sigge altid vidst det. Men på det seneste er det blevet mere og mere tydeligt, synes han. Men hans forældre bemærker intet unaturligt eller mærkeligt og lytter slet ikke på ham. Hvad er det der foregår?  Er det Sigge, der er blevet skør og ser syner? Eller har Sigge ret?  Det er en meget dramatisk, nervepirrende, overraskende og meget underholdende novelle, som tager en meget spændende drejning. Sigge bliver beskrevet med meget stor indlevelse. Man kan virkelig mærke, hvad han føler og tænker.  Forfatteren formår virkelig at holde spændingen angående, hvad der i virkeligheden foregår. Novellen er på en måde også meget humoristisk. Jeg var helt opslugt af historien og havde ikke lyst til, at den endte.  Jeg giver 5 stjerner/ 6 ( jeg synes, at slutningen var lidt for kort og brat - det kunne have været virkelig interessant at vide endnu mere om forhistorien mm) 

19. LØFTET AF Alexandra Vinther. 

Wauw!  Helt fantastisk, eventyrlig, rørende, hjerteskærende novelle, som emmede af mystik og spænding fra start til slut. Den var meget velskrevet og nervepirrende. Mit hjerte sad helt oppe i halsen og jeg var helt suget ind i handlingen og ville ikke have, at den endte. Den kvindelige hovedperson var så stærk og modig. Hun bruger alt, hvad hun har for at få sin elskede. Den mand, som hun er lovet til.  ( slutningen er så overraskende). Jeg havde ingen anelse om, hvor handlingen ville føre os hen og hvem man i virkeligheden kunne stole på og dette var med til at holde spændingen høj hele tiden. Jeg var helt vild med den lidt gammeldags og eventyrlige skrivestil og det overnaturlige væsen var genialt, både total skræmmende og rørende. Historien gik lige i hjertet på mig og jeg synes at karaktererne var beskrevet med stor indlevelse. Jeg giver 6 stjerner/ 6. Dette er en af mine absolut favoritter.


20. MØRKERÆD af Andrias Andreasen. (side 325)

Denne novelle handler om Dia. Hun har lige leget med legoklodser sammen med Unar og de har hygget sig rigtig meget. Men nu skal Dia hjem. Det er desværre allerede mørkt og Dia lider af mørkeræd. Vejen hjem er lang og der sker nogle meget mystiske hændelser. Klarer Dia den? Eller findes der noget farligt i de skræmmende mørke skygger? Dette er en total gyseragtig novelle, som er meget creepy og skræmmende. Man kan virkelig mærke hovedpersonens frygt og alle virkemidler er taget i brug.  Novellen er fuld af overraskelser og man kan ikke helt regne ud, hvad der foregår før til sidst. Det var en meget rørende historie, som gik lige i hjertet på mig.  Om ægte søskendekærlighed og stærke bånd. Jeg giver 5 stjerner / 6.  (Der var et meget stort skift fra moderne tid med Lego klodserne til gåturen fra bedsteforældrene til moren, som om novellen ikke helt hang sammen der.  ) Men jeg var helt opslugt af handlingen fra start til slut. Alt var meget velskrevet og uhyggeligt. Ikke en historie, man skal læse, lige inden man sover. 


21. Æ KROCHMAND af Judith Annette Sølvkjær (side 339)

Novellen handler om Svend. Hans allerbedste ven hedder Mads. De har et meget stærkt venskab og holder meget af at lege sammen og udforske omgivelserne. Men nu har Mads pludselig været væk i 2 dage. Hvad er der sket?  Dette er en meget velskrevet, nervepirrende, intens og uhyggelig novelle.  Man kan virkelig mærke hovedpersonen Svends følelser. Jeg blev suget helt ind i novellen og blev både rørt og bange. Der var handling, dybde i karaktererne, spænding og masser af nordisk folketro.  Stemningen i novellen var helt tydelig både den hjertevarme og glade stemning, når bedsteforlkdrene kom på besøg og man nærmest selv kunne dufte og smage den vidunderlige mad, som der blev serveret til den sørgelig og den nervepirrende og rædselsvækkende stemning. Der var masser af følelser, bekymring, sorg og glæde. Man kom virkelig igennem hele følelsesregistret i denne novelle, Karaktererne emmede af personlighed og tydelige karakteristika. Supergodt sprog og beskrivelser.  Jeg var helt suget ind i fortællingen var start til slut. Mit hjerte sad helt oppe i halsen til sidst.  Jeg havde aldrig hørt om krogmanden før. Denne novelle havde virkelig hele pakken.  Jeg giver 6 stjerner / 6. Denne novelle er en af mine favoritter. 


22. KLOKKEDYBET 2.0 AF PERNILLE THORENFELDT. 

Novellen handler om Kirsten, som bliver kaldt Kisser. Hun bor sammen med sin mor og vidunderlige lillesøster Ellinor. Når moren har travlt kommer den gamle Else og hjælper dem. Hun er nærmest blevet deres bedstemor. Hun fortæller uhyggelige historier om overnaturlige væsner, som de nyder at lytte til, også selvom de er lidt skræmmende. Men er historierne sande eller er de bare gammel overtro? Pludselig begynder lille Ellinor at tale om de overnaturlige væsner. Er det hendes fantasi ? eller hvad foregår der? Supergod og meget velskrevet novelle med både stærke familiebånd,  forelskelse,  sorg, venskab og total skræk.  Den er skrevet med meget stor indlevelse.  Karaktererne er så velskrevet, så man følte, at det var ægte personer. De havde masser af dybde, følelser og personlighed. Der var en rigtig god dialog, ping pong spil og masser af følelser.  Stemningen bliver mere og mere creepy og uhyggelig Åh !  Den var så skræmmende til sidst. Mit hjerte bankede så hurtigt og sad helt oppe i halsen. En af de mest skræmmende.  Jeg giver  6 / 6 stjerner.   En af mine absolut favoritter. 


23 .  ALT VAR HVIDT AF GUDRUN ØSTERGAARD 

En ret sørgelig novelle, hvor man virkelig kan mærke Alissas stigende ubehag. Hun får det værre og være på grund af sin mors afsavn. Moren får det bare værre og værre efter Alissas lillebror kommer til verden og ingen kan forstå hvorfor. Moren distancerer sig bare mere og mere fra hele familien og til sidst bliver hun indlagt på hospitalet. og Alissa vil ikke besøge hende. Alissa skubber alle væk fra hende. Det er en meget velskrevet, intens og følelsesfuld novelle, som går lige i hjertet på en. Den er skrevet med meget stor indlevelse. Man kan virkelig mærke Alissa indestængte og ubearbejdede følelser ophobe sig. Hun betror sig ikke til nogen, så smerten, afsavnet og sorgen bliver bare større og større. Det er ikke en hensigtsmæssig taktik. Hun burde havde betroet sig til nogen, i stedet for at skubbe dem væk. Det er bedre at snakke om tingene end at holde det hele inde i.  Måske kan man ane noget håb og bedring af situationen til sidst.  Jeg giver 5 /6 stjerner (jeg synes at slutningen var lidt for brat og jeg er ikke helt klar over, hvad den betød)


24. MADE IN DENMARK AF BARBARA BEATRICE DAVIDSEN

En meget mørk, mystisk og mærkelig novelle, hvor man ikke aner, hvorfor hovedpersonen hele tiden skal bevæge sig "fremad" og med tog for at overleve. Hvad foregår der? hvem er efter hende/ ham. Er det hovedpersonens fantasi eller eller sker der noget dårligt, hvis han / hun standser?  Stemningen er meget intens og man kan virkelig mærke stressen , ubehaget og frygten hele tiden. Som en konstant flugt, hvor man aldrig er i sikkerhed . Intet hjem, ingen tryghed. Det føles som et virkelig ondt, ubehageligt og skræmmende mareridt og novellen er skrevet med stor indlevelse. 4,5 store stjerner/ 6.

Jeg var så heldig at være tilstede ved Noget er på vej bogreceptionen til bogforum om lørdagen. (Læs gerne mit indslag om Bogforum her på min blog) . Det var så hyggeligt at møde forfatterne til novellesamlingen.  Jeg fik mødt 7 af forfatterne heriblandt Nicoline Møller  ( Bare Grave), Thea Astrid  ( Bortledt) og de to søstre Mette Engel Holm ( Usynlig) , Malene Fabricius Holm ( Lilli - Rose ) samt Kat Lassen ( Glemslens sø) og Signe Fahl ( Den vilde jagt)  samt Rikke Havner Alrø ( Har du mønt) . Det var en stor oplevelse.

Jeg er helt vild med den flotte forside lavet af Morten Krebs. Bogen findes også som e-bog på fx mofibo og e-reolen.

Jeg læste denne novellesamling i forbindelse med et readalong lavet af Pernilles boghimmel lavede i december måned. Vi skulle læse en novelle om dagen fra den 1 til den 24.december. så det var lidt ligesom en julekalender.

Læs gerne mit interview og booktalk med Thea Astrid, mit interview med Signe Fahl samt min booktalk med Rikke Havner Alrø her på bloggen.

Bogen er ikke et anmeldereksemplar. Jeg har selv købt den til bogforum. 

Skrevet af Youlooklikeabook 

Kommentarer

  1. Jeg er så enig i at skolerne bestemt kan bruge de her noveller. De fleste af dem kombinere vores tid og folketroens væsner på en rigtig fin måde, så væsnerne måske bliver lidt mere vedkommende og fortidens menneskers frygt lidt mere forståelig.

    Tusind tak for anmeldelsen. :D

    SvarSlet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

Interview med Mikkel Hansen

Interview med Heidi Keller

Ronni Romario af Laura Helena Piementel da Silva