Interview med Heidi Keller

Interview med Heidi Keller

Heidi Keller har en af de mest lækre, "smør-agtige stemmer, som jeg nogensinde har hørt. Hun indlæser med stor indlevelse, så man selv kan mærke det i sit hjerte, både sorgen, smerten, den store forelskelse og de dampende hede øjeblikke. Det er en uforglemmelig stemme. Samtidig er hun også supergod til at læse tydeligt, have et rart tempo og god intonation. Jeg er så glad for, at det er netop Heidi Keller, der har indlæst mange af de romancebøger, som jeg har læst, fordi så er jeg sikret en supergod læseoplevelse. En dygtig indlæser er bare guld værd for os, der er afhængige af lydbøger i hverdagen. Lydbøger tilføjer bare noget ekstra till ens hverdag på den bedste måde. 

1. Skriv en kort intro om dig selv, din alder, baggrund, uddannelse ol.

Jeg er 38 år og er vokset op i en lillebitte by, der hedder Kagerup, ude på landet i Nordsjælland. I dag bor jeg i Københavns svar på Klondyke, Nordhavn omringet af det vilde, foranderlige hav. Jeg bor sammen med min mand og mine to sønner på 10 og 4 år. Jeg har en kandidat i Retorik fra Københavns Universitet, og så er jeg uddannet fra den 3-årige skuespilleruddannelse Ophelia. 

Jeg har levet en del år af at være skuespiller og har både lavet spillefilm, tv-serier, teater, haft mit eget børneteater, lavet motion capture på Hit Man-spillet og lavet tonsvis af reklamer. Men for ca. 10 år siden kunne jeg mærke, at jeg ikke trivedes med udelukkende at arbejde i skuespillerbranchen. Jeg følte, at det var for meget ude af mine hænder, og jeg savnede, at jeg selv kunne tage mere styring både over de kreative projekter og over min egen karriere. Og så startede jeg i reklamebranchen, hvor jeg har specialiseret mig i filmproduktion. Nu er Head of Creative i bureauet Berú. Der laver jeg konceptudvikling, skriver manuskripter, laver kommunikationsrådgivning og strategi, casting og instruktion. Og så arbejder jeg freelance ved siden af som skuespiller, lydbogsindlæser og speaker. Jeg føler, at jeg får det bedste fra alle verdener ❤️

2. Hvad var det allerførste job, som du kunne tænke dig, da du var barn og hvorfor?

Jeg voksede jo op i Disneys gyldne periode med film som Løvernes Konge og Aladdin, så selvfølgelig ville jeg gerne lave stemmer til tegnefilm. Og så ville jeg gerne være delfintræner eller havbiolog. 


3. Hvornår og hvordan opstod drømmen om at blive skuespiller og indlæser?

Jeg har hørt lydbøger hele min barndom. Vi tog op på biblioteket og lånte de store tunge mapper fyldt med kasettebånd, og så hørte jeg fx "Narnia", "Hesten Twiggy" og "Skibsrotten Tommy". Jeg var KÆMPE fan af indlæserne og kunne alle deres navne. Og jeg blev så irriteret, hvis de skiftede indlæser. Så drømmen om at blive indlæser startede helt klart der.

Jeg har altid optrådt meget som barn, fx med små historier jeg selv skrev. Så ramte puberteten med et brag, og jeg blev helt vildt genert som 13-årig. Alligevel valgte jeg at starte til teater på vores lokale ungdomscenter, som havde en meget stærk teatertraditon, og jeg kan huske, at jeg stod på scenen i starten og gemte mig bag mit store hår, men min teaterlærer Morten Bo Koch (som er indlæser på Sallys far-bøgerne) prøvede at lære mig at tale rummet op ved at råbe "basketball-spiller"😂 Herfra kom teater til at fylde hele min ungdom. Der var også en meget stærk teatertradition på vores gymnasium og i gymnasiet var jeg med til at starte en ungdomsteatergruppe sammen med bl.a. Mikkel Følsgaard, hvor vi satte en masse forestillinger op.


4. Har du altid vidst, at du havde en meget lækker, smøragtig og behagelig stemme? Eller er det noget, der har udviklet sig gradvist? eller noget som du specifikt har arbejdet på?

Hahah, tak fordi du synes, den er smøragtig! Jeg kan huske, at min erhvervsvejleder i folkeskolen sagde, at jeg havde en rigtig god telefonstemme😂

men dengang tænkte jeg ikke, at min stemme skulle skaffe mig smør på brødet. Jeg har sunget en del, og så fyldte praktisk stemmearbejde ret meget på Retorik og på skuespilleruddannelsen. Men jeg har også altid syntes, at jeg har en lidt skør stemme. Og jeg synes, at jeg er blevet markant bedre, end da jeg startede som indlæser. 


5. Hvordan kom du i gang med at indlæse lydbøger? 

Jeg havde været på kursus hos Dan Schlosser, mens jeg gik på skuespillerskole og havde fået lavet nogle stemmeprøver der. Og så tog den søde Bent Otto Hansen mig med i studiet en dag og viste mig, hvordan det hele fungerede. Men det tog først fart, da Ulrik Aagaard startede studiet Selvlyd for 7 år siden. Jeg havde været skuespiller på en musikvideo for hans band, så vi havde mødt hinanden der, og nu ledte han efter indlæsere til sit nye studie og skrev til mig. Han har senere fortalt, at jeg var den første, han tog ind. Det var jeg simpelthen så beæret og taknemmelig over. Det var virkelig en barndomsdrøm, som blev til virkelighed.


6. Hvad er det bedste ved at indlæse bøger og hvad er det hårdeste? Hvor mange bøger har du cirka indlæst? Kan du bedst lide at indlæse bøger alene eller med en medindlæser? Hvordan fungerer det, når man indlæser bøger sammen med en anden?

Det bedste ved at indlæse er, at jeg forsvinder fuldstændig ind i bogens univers. Det er en ekstremt koncentreret måde at arbejde på, hvor alt udenfor forsvinder. Tit begynder jeg at tænke i samme rytme, som bogens sprog er skrevet i. Det hårdeste er, når jeg har været syg, og min er stemme er slidt og bare ikke vil, som jeg vil. Det føles som at løbe maraton på en forstuvet fod. 

Jeg har ca. indlæst 47 bøger. Hm...jeg kan nok bedst lide at indlæse alene, fordi jeg så har det fulde overblik over det færdige produkt – altså hvordan stemning og stil for indlæsningen er, hvordan navnene udtales osv. Men jeg mærker det jo faktisk ikke så meget, når jeg indlæser sammen med andre. Vi arbejder jo stadig alene. Det er ikke ligesom på en teaterscene, hvor man får input fra sin medspiller. Jeg prøver dog så vidt muligt at koordinere udtale af fx navne og stemmer med mine medindlæsere, typisk over Messenger. Men det kan rent praktisk kun lade sig gøre med dem, jeg kender. Nogle gange er forlagene dog så tjekkede, at de sørger for, at vi får en fælles udtaleliste.


7. Bestemmer du selv, hvilke bøger du vil indlæse?

Jeg får typisk tilbudt en titel enten af forlaget, forfatteren, Mofibo eller gennem Selvlyd, og så kan jeg takke ja eller nej. Når jeg takker nej, er det som regel, fordi jeg ikke kan nå at levere til den ønskede deadline. 


8. Hvor længe tager det fx at indlæse en bog på 5 timer ? Laver du altid indlæsning i et professionelt lydstudie? eller har du også dit eget lydstudie derhjemme?

Jeg bruger ca. 3 timer på at indlæse halvanden time, lidt kortere hvis sproget er meget enkelt. Men jeg bruger også en del tid på at lave testlytninger på det, jeg har lavet for at høre, om der er flow eller om en specifik dialog fungerer. Jeg indlæser altid i professionelt studie. Min lejlighed er simpelthen ikke stor nok til et hjemmestudie, og jeg elsker at tage ind i studiet og fordybe mig i bøgerne der😅


9. Har du taget nogle særlige kurser eller uddannelser for at blive dygtigere som indlæser? 

Jeg var på Dan Schlossers lydbogskursus, da jeg gik på skuespillerskole, og så har jeg for nylig været på speakkursus hos Bjørn Vidø. Det er jo to vidt forskellige discipliner, men det var virkelig dejligt at komme tilbage på skolebænken. Man bruger jo helt enormt meget tid alene i studiet uden feedback, så det er fedt at få nye ører på, hvordan man bruger sin stemme.


10. Hvad har du særlig fokus på, når du indlæser en bog? 

Jeg bliver meget tit booket til bøger, hvor de gerne vil have en stor grad af indlevelse. Derfor er mit fokus ofte at finde den helt rigtige grad af indlevelse, hvor det ikke bliver til radioteater eller skøre stemmer, men at man stadig kan mærke karaktererne og situationerne tydeligt. Jeg går meget op i, at der skal være "bund" i de følelser, jeg formidler, så hvis en karakter græder i en bog, så må jeg finde ind til den følelse, og så ender det faktisk også tit med, at jeg selv sidder og græder i studiet. Det skal der selvfølgelig igen være en balance i, for det skal være til at holde ud at høre på, og formidlingen af historien er det vigtigste. Det er ikke mig, Heidi, der er hovedpersonen. Det er bogen.

 Jeg prøver virkelig at være loyal over for karaktererne i bogen, og det de oplever. Så hvis jeg ikke forstår dem eller deres reaktioner, så er min opgave at finde en krog i dem, som jeg kan relatere til. Jeg har engang hørt Lars Thiesgaard sige, at selv når du taler med en skør tegnefilmstemme som fx Pumbas', så skal du sørge for, at der er bund i følelsen. Ellers bliver det bare skingert. det råd har jeg virkelig taget til mig.

11. Hvordan fungerer det rent konkret, når man skal til at indlæse en ny bog? Læser man hele bogen selv, inden man går i gang, så man ved, hvad den handler om? Eller læser man bare lidt ad gangen? Taler man med forfatteren angående, hvordan karaktererne er ol for at give dem den rigtige personlighed?

Det ville være sindssygt fedt, hvis man kunne gøre det store forarbejde, men det er desværre hverken tid eller løn til. Jeg orienterer mig selvfølgelig i genre, stil og hovedplot, men ellers læser jeg læser fra bladet (altså direkte). Og så oplever jeg historien og bliver tit overrasket undervejs. Det lyder måske lidt kamikaze, men det fungerer godt for mig, og jeg bilder mig ind, at det faktisk gør noget godt for min indlevelse og formidling. Men alle har deres metode, der fungerer godt for dem.

Hvis der er mulighed for det, tager jeg altid kontakt til forfatteren og hører om deres ønsker til stil, udtale osv. Men der er også en stor del, som jeg laver ud fra min intuition og tolkning. Jeg er altid helt vildt nervøs for, om forfatterne kan lide min fortolkning, for jeg har ekstremt stor respekt for, hvor lang tid de har brugt på at tænke, researche og skrive.


10. Har du en særlig opvarmning af stemmen, som du laver ? og er der noget særligt du drikker for at stemmen holder længe og ikke bliver træt eller slidt?

Jeg har en halv time på cykel til studiet, og der får jeg varmet min krop godt op. Samtidig, mens jeg cykler, laver jeg skalaer og placerer min klang forskellige steder i ansiget (fx pande eller næse) eller strækker min tunge ud. Det er lidt forskelligt, hvad jeg har brug for. Og undervejs i indlæsningen sørger jeg for at drikker vand. Det smører virkelig stemmen. Jeg undgår altid drikkevarer med sukker eller mælk, når jeg skal arbejde med stemmen. Det klistrer stemmen til.


11. Hvor mange gange er du blevet nomineret til en Mofibo Award? Og for hvilke bøger?

Jeg har været nomineret 6 gange: 

Årets ungdomsbog 2020: "Pioner – det tredje øje" af Ida–Marie Rendtorff (indlæst med Mathilde Eusebius), som også kom i finalen

Årets romance 2022: "Kærlighed og bølgeskvulp" af L. Sherman (Indlæst med Pelle Emil Hebsgaard) 

Årets romance 2023 : "Luftkastellet" af Dorte Holm og "Et vinterventyr" af L. Sherman

Årets romance 2024: "Singles i London – Sophies jul" af L. Sherman og "Hjertets vilje" af Kis Baadsgaard (indlæst med Mikkel Hansen), som er finalist – kryds fingre for os!


12. Hvordan føles det at blive nomineret til Mofibo awards?

Helt vildt godt. Man sidder jo ekstremt meget alene som indlæser, så det er dejligt at få respons på det, man laver. Og jeg lægger altid liv og sjæl i mine indlæsninger, så jeg danser en vild og kikset glædesdans à la Hugh Grant, når jeg får en nominering. Og så er det et vidunderligt arrangement og en hyldest til lydbogen, som måske er en lidt underkendt disciplin. 


13. Er der nogle bestemte genrer, som du bedst kan lide at indlæse? og nogle genrer som du helst undgår?

Jeg kan lide at indlæse det hele, og jeg elsker afvekslingen. Den bog, jeg indlæser, fylder hele mit system i indlæsningsperioden, jeg lever den næsten, og jeg ender med at holde meget af alle bøgerne og karakterne. Men mine favoritter er dem, hvor der er god dialog, hvor jeg få lov til at puste liv i karaktererne. Senest har jeg blandt andet været helt vild med at indlæse Morten Kvistgaards Balkan tetralogi, som gav mig mareridt, fik mig til at hulkegræde i studiet og gjorde mig enormt meget klogere på verdenshistorien.


14. Hvad er nogle af største milepæle, som du har opnået i din karriere? De øjeblikke eller mål som betød allermest for dig? 

Jeg synes tit, at milepæle handler om at møde de rigtige mennesker på det rigtige tidspunkt.  For mig var det en kæmpe milepæl, at Ulrik, som startede Selvlyd så et potentiale i mig og fik mig i gang. Min anden milepæl var, da jeg blev sat i forbindelse med forfatteren L. Sherman (aka Ulrika Bjerregaard) gennem Mofibo. Jeg kan huske, at jeg fik at vide, at Ulrika syntes, at lydbøger var kedelige og langsomme, så der skulle være fuld smæk på indlevelsen. Indtil da havde jeg haft en lidt mere afdæmpet og neutral indlæsningsstil, Jeg fik et super spicy uddrag tilsendt som casting, som jeg blev bedt om at indspille, mens jeg var i sommerhus. Så jeg lavede et meget sensuelt og indlevende bud. Det var lidt grænseoverskridende at sende retur, men tilbagemeldingen fra Mofibo og Ulrika var "wow". Og så blev vi matchet op. Siden har vi haft et meget tæt samarbejde, som jeg er ekstremt taknemmelig for. Og det blev startskuddet til, at jeg fandt ind til min helt egen stil som indlæser.


Tusind tak fordi du ville være med til interviewet. Det er virkelig nogle spændende svar og en stor berigelse at lære dig og din karriere bedre at kende.

Det er altså mig, der takker❤️

Skrevet af Youlooklikeabook



Kommentarer

  1. Morten Kvistgaard6. marts 2024 kl. 00.41

    Super fint interview. Jeg er helt enig i omtalen af Heidis smørstemme og fantastiske indlevelse. Det er også derfor jeg valgte Heidi til min første roman og siden til hele min Balkan-serie med 55 timers intens og lyslevende indlæsning. Om jeg virkelig lytter til mine egne bøger? Ja da. For at glædes over Heidis fortolkning af min tekst. Det er stort. Heidi er en stjerne❤️

    SvarSlet
  2. Krøllemor er bare dygtig. Det siger jeg: søde Skaldefar. Bum.

    SvarSlet
  3. Vibeke Vestergaard8. marts 2024 kl. 21.39

    Virkelig godt interview med gode spørgsmål og uddybende svar. Hos Sweetheart Ink er vi meget glade for samarbejdet med Heidi.

    SvarSlet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

Interview med Mikkel Hansen

Ronni Romario af Laura Helena Piementel da Silva