Tæppefald af Ella Andrup


TÆPPEFALD af Ella Andrup. Udgivet af Flamingo Books 2023

Sikke en dejlig dansk romance, hvor man kommer igennem hele følelsesregistret. Der er både gribende øjeblikke, humor, følsomhed, skønne uforglemmelige scener, romantik, rigtig godt ping pong spil og levende og velskrevet dialog. Forfatteren har lavet et rigtig godt karakterarbejde og flere synsvinkler, hvor man kommer helt tæt på begge bogens to hovedpersoner, mærker deres personlighed, følelser samt lære deres tanker, baggrundshistorie og drømme godt at kende. De har en skøn kemi, som bare vokser og vokser. De er i høj grad modsætninger, der mødes, men de udvikler sig både sammen og enkeltvis gennem historien. De udfordres og møder store konflikter. De har begge meget stærke og tydelige personligheder, men formår at inspirere hinanden og tage nye store, skelsættende og svære valg. 

Forfatteren har virkelig lavet et grundigt researcharbejde om teaterlivet. Det er fuldstændig som at være der selv. Man kan mærke stemningen, spændingen, nervøsiteten og glæden både før, under og efter forestillingen. Det er ikke kun en romance, men i høj grad en bog om personlig udvikling. En bog der har fokus  på relevante og vigtige temaer fx at det er menneskeligt at fejle, at man lærer af sine fejl, om at komme videre til næste kapitel i sit liv og hænge fast i det gamle og velkendte, om stærke familiebånd, om at være anderledes og turde stå ved det uanset konsekvenserne. Fordomme og at acceptere mennesker som de er. Man bliver virkelig ramt i hjertet af forfatterens måde at skildre og belyse disse temaer. Denne bog giver stof til eftertanke og får en til at reflektere over sit eget liv, væremåde beslutninger og store valg. En bog, der får en til at tænke, hvor vigtigt det er, at man mærker efter og gør det, som man virkelig brænder for. At man skal være tro mod sig selv.  En bog der sætter fokus på livets vigtigste aspekter og udfordringer. Som på en måde kan hjælpe læserne i processen. 

EKSEMPLER: 

"Jeg havde haft lyst til at danse i gaderne som en anden Ginger Rogers eller bare råbe ud over byen: "Jeg gjorde det sgu!" Men jeg tøjlede de barnlige lyster, og i stedet nikkede jeg venligt, da bestyrelsen klappede ad mig... " (side 11)

Der er smukke, stemningsfulde og hjertevarme øjeblikke mellem de to brødre, som nærmest gengives som poesi: "Mens solen langsomt brændte sig gennem morgendisen, brugte jeg tiden til at tænke. Det var noget af det, som jeg elskede allermest ved vores fisketure. Det var som at få iltmaske på, når jeg ankom til søen og inhalerede den friske luft og samtidig blev indhyllet i stilheden." (side 96) Forfatteren formår virkelig at gengive præcis hvilken følelse Hector har, så man næsten kan se følelsen for sig som et billede.

Jeg er også vild med forfatterens levende og billedskabende beskrivelser af karaktererne og deres udseende, så man virkelig kan se dem for sit indre blik: " Spraglet...livlig, sprudlende, energisk, irriterende, ustruktureret, livsbekræftende og smuk... Hun er nærmest et omvandrende Picasso-maleri med alle sine kjoler med blomster, striber, prikker, tern og farver. Hun kan synge som Edith Piaf og kan helt sikkert recitere Romeo og Julie i søvne..." (side 100) 

Skønne varme blikke og tiltrækning der bare stiger og stiger: "Uden slipset stod skjorten lidt åben i halsen. Den formelle distance var væk, ligesom brillerne der lå på bordet. Den afslappede holdning gjorde ham bestemt ikke mindre attraktiv. Jeg blev pludselig skrækkeligt tør i munden, og varmen steg op i kinderne....den mest sexede mand, jeg længe havde set... (side 116)

Den sødeste romance, som får en til at smile til opover begge ører og giver en varm feelgood følelse indeni: "Hendes øjne strålede om kap med den gule solskinskjole...Jeg glædede mig hverdag til at se, hvilket farveorgie hun ville fornøje mig med. Jeg mærkede, at hendes farver og blomster gjorde mig glad og lyste min dag op" (side 124)

Jeg elsker, at Elizabeth synes, at matematik er ligesom hieroglyffer.  Sådan har jeg det også: " Det er ikke fordi, jeg har noget imod tal, det har bare aldrig faldet mig let, forklarede Elizabeth. "I folkeskolen kæmpede jeg med at forstå reglerne, virkelig kæmpede... Hold op hvor har jeg tudet mange gange over de dumme ligninger, som gav ligeså meget mening som hieroglyffer. Faktisk tror jeg, at hieroglyffer ville give mere mening end regnestykkerne" (side 118)


Superflot forside.

Jeg må også benytte lejligheden til at rose de fantastiske oplæsere Kristine Brendstrup og Johannes Nymark.

Jeg giver 5,5 / 6 stjerner

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget Flamingo Books.

&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&





SPOILERALERT!!!!

Årsagen til den manglende halve stjerne er, at jeg gerne ville have, at den romantiske del havde fyldt lidt mere og at der måske blive skruet lidt mere op for intensiteten/ kærligheden / tiltræknigen/ begæret. Men jeg nød bogen fra start til slut.

Favorit scene 

Slutningen af kapitel 21. Så sjovt og lidt gribende.  Elisabeth tror at Hector er på date, fordi der er en kvinde i hans bil.  Elisabeth et beruset  og gemmer sig ved en stor blomsterkumme .


Jeg elsker også det stærke bånd mellem de to brødre. Det var nogle fantastiske scener.  Karaktererne føltes virkelig ægte. 










Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Interview med Mikkel Hansen

Interview med Heidi Keller

Ronni Romario af Laura Helena Piementel da Silva