Onyxkuppet af Judith Sølvkjær


Onyxkuppet af Judith Sølvkjær. Udgivet 2022. Straarup & Co

Wauw! Hold tungen lige i munden og hold godt fast i sadlen på kamelen, for i denne bog får du action, spænding og magi for alle pengene. Allerede fra de allerførste linjer suges du ind i den dramatiske handling og mærker tydeligt den nervepirrende stemning, hvor farerne lurer om ethvert hjørne. Det er kampen for overlevelse, trusler, flugt og kamp for den kun 15-årige Theo.  Selvom han har seje overnaturlige evner, så må han stjæle for at overleve og altid have øjne i nakken for at sikre sig, at han ikke bliver forfulgt. Det er meget barskt at leve på gaden i ørkenbyen Florin. Theo føler sig meget alene. Men en dag tager hans liv en stor drejning, da han bliver en del af et hemmeligt hold, der skal begå et ganske særligt kup. Et kup, der overgår alles vildeste forventninger. Kan det overhoved lade sig gøre?.  Dette blive begyndelsen på et helt nye liv for Theo, hvor han endelig bliver en del af en gruppe. De knytter bånd til hinanden, passer på hinanden, deler deres erfaringer og laver sjov. Alt dette får Theo til at føle sig virkelig hjemme.  Forfatteren er en sand mester til at beskrive omgivelserne, så man ser dem helt tydeligt for sit indre blik som en film. Og hun formår i den grad også at gengive hele kuppets forløb med stor overbevisning, så det føles som om det rent faktisk sker og at man er helt tæt på. Der er kælet for enhver detalje mht beskrivelser af omgivelserne, action og spænding samt de helt unikke overnaturlige evner, som de forskellige karakterer har. Denne bog emmer helt klart af Six of Crows. Men den er også helt sin egen. Forfatteren udviser en stor fantasi og opfindsomhed mht alle de helt unikke evner, de særlige overnaturlige væsner, de særlige guder samt stedet og gudernes baggrundshistorie. Det er meget gennemtænkt. Jeg nød det høje spændingsniveau og kedede mig ikke i et sekund. Denne bog bør virkelig filmatiseres. Men der var nogle steder hvor det med guderne blev lidt for tungt og indviklet.  En bog om ægte sammenhold, venskab, found family, svigt og bedrag, ensomhed kontra fællesskabsfølelse. Fattigdom kontra rigdom, Føle sig tryg og utryg. Det er en bog, der får en til at værdsætte hvor trygt og godt, man har det.  Jeg kan rigtig godt lide karaktererne. De er meget unikke på hver deres måde og Theos gå-på-mod og evne til ikke at give op er meget beundringsværdig og gik lige i mit hjerte. Han har virkelig haft det hårdt og været så alene.

Jeg er helt vild med forsiden. Den er farverig, smuk og mimikken på karakterernes ansigter er meget levende og tydelige. 

Jeg kan også varmt anbefale lydbogen indlæst af Stine Bilidt


EKSEMPLER:

Allerede fra de første linjer suges man ind i den nervepirrende handling: "Theo så ned i kloakbrønden. Der var dunkelt, og han kunne kun lige skimte det grumsede spildevand i bunden. Han kastede et blik over skulderen. Lyden af forfølgerne var tæt på nu. Om et øjeblik ville de runde hjørnet, og så var det forbi..." (kapitel 1)

"Solen skar i øjnene, og sandet piskede mod huden , hvor den var blottet. Theo hev stoffet tættere på ansigtet. Halsen og munden føltes allerede som sandpapir, men de måtte spare på deres rationer, fordi de vidste ikke, hvornår de ville finde en oase med vand."

"Theo dumpede ned på sandet. Horisonten blev udvisket af de fygende korn, og solen, der reflekterede varmen i et fatamorgana, slørede blot deres udsyn yderligere".

Jeg ser meget frem til at læse mere af forfatteren.


Jeg giver 4,5 store stjerner / 6

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget Straarup & Co

Skrevet af bogblogger Youlooklikeabook


&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&


SPOILERALERT!!!!

Årsagen til den manglende 1 1/2 stjerne er, at jeg synes, at der mangler lidt mere personlighed til karaktererne, at man får et større indblik i præcis, hvad de føler og tænker samt deres baggrundshistorie. Jeg synes mere, at det var ydre beskrivelser end indre. Men det var en rigtig god historie og handling og forfatteren laver virkelig eminente beskrivelser.



 


Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Interview med Mikkel Hansen

Interview med Heidi Keller

Ronni Romario af Laura Helena Piementel da Silva