Interview med Julie Clausen

INTERVIEW MED JULIE CLAUSEN

I marts måned læste jeg den skønne romance Hvordan man bygger en enhjørningefarm af Julie Clausen sammen med Readalongklubben. Jeg blev fuldstændig suget ind i bogens handling allerede fra de første linjer. Takket være forfatterens levende beskrivelser, kunne jeg se alt helt tydeligt for mig som en film. Og humoren var bare spot-on og vidunderlig. Det er ikke kun en romance, hvor selve kærlighedshistorien er i fokus, men faktisk i højere grad den personlige rejse og store udvikling, som hovedpersonen Emily går igennem. Hun tager både en "trip down memory lane", da hun overtager sin farfars hus, og nogle gevaldige skridt frem i form af nogle skelsættende og livsændrende beslutninger.  Det er virkelig en bog, der både er underholdende, rørende, giver smil på læben og masser af stof til eftertanke. Jeg nød den virkelig og tænker faktisk at jeg må genlæse den en dag.  I readalongklubben var vores instachat nærmest rødglødende. Alle nød bogen og havde masser af tanker, som de gerne ville dele undervejs og en del spekulationer og spørgsmål. Så jeg tænkte, at det ville være en rigtig god ide, at lave en interview med forfatteren. Tusind tusind tak til forfatter Julie Clausen for, at du ville ære med til interviewet og for dine spændende svar.  Læs mere om Julie Clausen og hendes forfatterskab på www.julieclausen.dk

1. Har du altid vidst, at du ville være forfatter?

Det har i hvert fald været en drøm, jeg har haft i mange år. Men i lang tid troede jeg nok, at det skulle være en bibeskæftigelse ved siden af mit "rigtige" arbejde. 

2. Er du en plotter eller en pantzer? Får dine karakterer ligesom eget liv undervejs og styrer handlingen eller er det dig, der planlægger alt på forhånd.

Pantzer. Jeg planlagde mine første tre bøger ned til mindste detalje, men er blevet virkelig glad for ikke at planlægge. Jeg synes historien og karaktererne får mere liv på den måde, og det er langt mere spændende for mig, at jeg heller ikke 100% ved, hvad der skal ske. Selvom jeg selvfølgelig ofte har en vis fornemmelse, så bliver jeg på den måde også lidt en læser til historien, mens den folder sig ud. For nylig læste jeg om en forfatter, jeg kan faktisk ikke lige huske hvem, der udtalte, at hun havde forsøgt at skabe sine karakterer på forhånd, men måtte sande, at hun ikke skaber karakterer, men lærer dem at kende, mens hun skriver dem. Jeg er meget enig. Mine karakterer bliver også skrevet frem. 

3. Hvor lang tid tog det dig at skrive Hvordan man bygger en enhjørningefarm?

Jeg har faktisk lidt mistet tidsfornemmelsen omkring denne bog. Den første rigtige ide kan jeg se, at jeg har formet tilbage i foråret 2021, og jeg var færdig med at skrive bogen i sommeren 2022. Til gengæld har jeg ikke skrevet helt fast på den, fordi jeg samtidig skulle gøre min Hjerterdame-trilogi færdig. Det hele oven i en ret omfattende flytning. 

4. Hvad giver det dig rent personligt at skrive bøger?

Det føles som et behov, der skal stilles på lige fod med alt muligt andet som at sove eller spise. Jeg bearbejder personlige oplevelser gennem mine bøger, og jeg føler, at jeg giver noget til andre gennem mine bøger. Det er sjovt, spændende og meningsfuldt som intet andet.  

5. Hvordan er dine optimale skriveforhold? (stilhed/ musik, skrivesnacks? yndlingssted?)

Tidligt om morgenen, så snart jeg er stået op, i total stilhed og med en kop varmt et eller andet at vågne på.  

6. Har du selv valgt titlen til din bog?

Det var faktisk min dygtige redaktør, der foreslog en titel i den retning. Det er virkelig en episk titel!

7. Har du selv været med til at bestemme bogens forside? Hvis ja, hvordan opstod ideen til forsiden?/hvilke kriterier havde du? Valgte du også selv farverne?  Hvad vil du gerne have, at forsiden udstråler?

Jeg er med i forside-processen, og den blev ændret en del løbende undervejs med input fra forskellige mennesker. Jeg vil gerne have, at den udstråler Julie Clausen-bog, en rom-com med noget på hjerte. Farverne er bare så meget Emily, og jeg er vild med dem.  

8. Har du selv boet i Aarhus?

Aldrig! Jeg bor helst så langt ude på landet som muligt, men jeg har både familie og venner i Aarhus, som har hjulpet mig med den del.  

9. Farmors skriverier, er det ren fiktion eller har du hentet inspiration fra egne familiemedlemmer, som har skrevet

Det er ren fiktion. I sin første version var farmor keramiker, og Emily ville gøre hende kunsten efter. Jeg er ret glad for, at det endte med at blive en forfatter-historie.  

10. Hvis historien ikke er inspireret af dit eget liv, hvor kommer inspirationen fra?

Historien er i høj grad inspireret af mit eget liv. For seks år siden købte min mand og jeg et landsted, som vi øjeblikkeligt gik i gang med at renovere. Kort efter blev jeg fuldtidsforfatter. Jeg gik rundt derude og skrev lidt bøger og snakkede lidt for meget med min nye ven, staldkatten. Og forestillede mig, at der kunne komme noget rigtig sjovt ud af at skrive en bog om den skøre kattedame på landet, som skrev bøger og havde brug for hjælp til at renovere sit gamle hus af en bredskuldret håndværker. Derudover er jeg vokset op i Tversted, hvor bogen foregår, og jeg forestiller mig farfars gård som det sted, jeg selv boede som barn. 

11. Har du selv måtte tage et opgør med omgivelsernes forventninger ift. job og karriere?

Helt sikkert. Jeg har altid haft en forståelse af, at det at skrive bøger ikke var et rigtigt arbejde, det var noget, man gjorde ved siden af noget andet. Men det kunne jeg ikke. Jeg kunne ikke have et eller andet tilfældigt arbejde, mens min bøger lå derhjemme uden at blive skrevet. Det var alt eller intet, og i stedet for at kigge for meget på, hvad man kan tjene, har min mand og jeg kigget lidt mere på, hvad man behøver at tjene. Det gør en ret stor forskel.

12. Hvordan opstod ideen til netop de karakterer, som er med i din bog?

Åh, det ved jeg faktisk ikke. Det er nok en blanding af, at de skrev sig frem, at jeg gerne ville arbejde med en anderledes hovedkarakter end min sidste, som var totalt snusfornuftig. Hovedkaraktererne er også altid inspireret af sider, jeg finder i mig selv. Det er nok nærmest umuligt at undgå. 

13. Kommer der en bog 2 /en efterfølger?  (Vi ville alle gerne have mere!!)

Desværre ikke. Jeg overvejede at skrive en bog 2 fra Natalies synsvinkel, hvor hun i så fald skulle finde sammen med Mads. Egentlig super spændende. Men for nu at være lidt kedelig og praktisk: de efterfølgende bøger i en serie sælger ikke lige så godt som nummer 1. Derudover er jeg faktisk også blevet ret glad for at skrive standalones. Det er ret forfriskende at kunne starte helt forfra og ikke være låst fast af rammer, som på forhånd er sat. Til gengæld er der flere bøger på vej i stil med Hvordan man bygger en enhjørningefarm. 

14. Hvilken type bøger  (genre) kan du bedst selv lide at læse nu og hvorfor? Nævn gerne 5 yndlingsbøger

Jeg læser nok mest rom-com, psykologisk thriller, spænding og drama. Gode og blandede eksempler på fem bøger, som har gjort stort indtryk på mig gennem tiden, kunne være: Strandlæsning af Emily Henry, Easter Parade af Richard Yates, Det dybe vand af Paula Hawkins, Pave Johanne af Donna W. Cross og Under den strålende sol af Khaled Hosseini.

15. Hvilke 5 bøger var dine favoritter som barn?

Det er et godt spørgsmål. Jeg elskede at læse gys som barn, Gåsehuds-serien, Dennis Jürgensen og sådan noget. Sidste time læste jeg mange, mange gange, og det løber mig stadig koldt ned ad ryggen, når jeg tænker på den, haha, 

16. Funfacts om dig selv?

Jeg har været fuldkommen besat af serien 24 timer. Selvom jeg faktisk nok var lidt for ung til at se det, dengang det kørte på fjernsynet tilbage i start 00'erne. Jeg ejede de første fem sæsoner på box-sets, genså dem igen og igen, jeg havde en hjemmeside (!!!!) om serien, hvor jeg blandt andet sad og så hele sæson 1 igennem i småbidder for at kunne lave en lang, udførlig beskrivelse af afsnittene, som ingen skulle bruge. Jeg må have haft utroligt meget fritid dengang. Men seriøst. Anbefaling herfra. Særligt de første tre sæsoner er fantastiske 😅



Spoileralert!!!

Var det planen hele tiden, at Emily skulle ende sammen med Oliver? Eller var hun selv i tvivl undervejs?

Jeg tror, Emily var oprigtigt i tvivl undervejs, farvet af de forventninger, hun følte, der var til hende. Men jeg var aldrig i tvivl 😄 1.

Skrevet af Youlooklikeabook

Tusind tak for lån af fotos fra forfatteren.


Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Interview med Mikkel Hansen

Ronni Romario af Laura Helena Piementel da Silva

Interview med Heidi Keller