Den sidste drage af Lone Halkjær


Den sidste drage af Lone Halkjær. Udgivet 2022. Forlaget Elysion.

Wauw!  Allerede fra de allerførste linjer blev jeg suget ind i bogens nervepirrende, barske og uhyggelige handling. Mit hjerte slog hurtigere og sad helt oppe i halsen af bare frygt og bekymring for bogens hovedperson Ulf.  Takket være forfatterens levende og beskrivende sprog, føltes det, som om jeg var en tilskuer inde i bogens univers og helt tydeligt kunne se og mærke stakkels Ulfs følelser og bekymringer, mens han bruger alle sine kræfter på at flygte. Hans baggrundshistorie og tilværelse ramte mig lige i hjertet. Spændingen er i top og tempoet er højt. Handlingen er actionmættet, barsk, dramatisk, total uforudsigelig og nogle steder så hjerteskærende og dyster, at man næsten mister håbet.  Man bliver helt opslugt og glemmer tid og sted. Man keder sig ikke i et sekund i denne serie. Det er en ægte page-turner, hvor forfatteren formår at holde ens interesse i et jerngreb, så bogen er umulig at lægge fra sig, før den er læst helt færdigt. Man må bare vide, om Ulf og hans søde drage klarer den. Ulf er max udfordret på alle måder, farerne lurer om ethvert hjørne og der er så mange magtfulde, ondskabsfulde og hensynsløse modstandere. Men på trods af de dårlige odds og at han kun er et barn, så formår Ulf at bevare sin indre viljestyrke. Han nægter at give op og bruger alt sin snilde. Man kan næsten ikke trække vejret, når han laver sit "move". Han er helt fantastisk og så mega sej. 

Jeg kan sandelig godt forstå, at denne serie er nomineret til en pris. Den har bare hele pakken på alle niveauer. Der er både spænding, handling, gribende øjeblikke og en hovedperson, der kommer helt ind under huden på en. En hovedperson, der kæmper for sit liv, nægter at give op, på trods af de dårlige odds. Takket være forfatterens levende beskrivelser, kan man se både de barske omgivelser og handlingen helt tydeligt for sit indre blik som om det var en film. Worldbuildingen er i top og man føler sig tilbage i en helt anden og barsk tid med konger, riddere, drager, mystiske grotter og klamme fangehuller. Jeg er meget imponeret over forfatterens evne til at skrive en bogserie i lix 10, som føles så levende, dyb, gribende og beskrivende. Lone formår virkelig at udnytte det danske sprog optimalt, så man, som læser, bliver fuldstændig revet med og rørt af historien.    

EKSEMPLER:

Allerede i løbet af de første linjer blev jeg suget ind i bogens univers og mærkede min puls stige. Det var så nervepirrende, at jeg næsten ikke trak vejret: "Din lede tyv", råbte manden. Han kniber øjnene sammen og løber efter Ulf. I hånden holder han en stok højt over sit hoved. Ulf ved, at hvis manden fanger ham, så får han tæsk. Så Ulf løber så stærkt som han kan. Han knuger sit brød ind til sig". (side 5. bog 1)

Der er gribende passager, der rammer en lige i hjertet: "Ulf er ked af, at han stjal brødet. Men han er bare så sulten...Ulf ved godt, at man ikke må stjæle. Men han er kun tolv år. Han har levet af at tigge, siden hans mor døde. Og det er flere dage siden, at nogen har givet ham mad...Ulf stopper først, da han står ved foden af de grå bjerge. Her sætter han sig ned for at hvile. Hans kinder er våde af tårer...Håret er alt for langt. Han har ikke fået det klippet, siden hans mor døde. Der er ingen til at gøre det for ham." (side 5-6) samt "Han har altid et hul indeni. Et hul af savn, hvor hans mor engang var. Før han blev hel alene i verden". (side 8)

Stemningsfulde beskrivelser af omgivelserne: "Her i skoven kan han se den sorte himmel. Og lyset fra mange små stjerner". ( side 9).

Man kan tydeligt mærke, hvad Ulf føler og går igennem rent fysisk: "Hans hjerte hamrer vildt...Hans lunger gør ondt efter det vilde løb ...hvis han falder ned nu, dør han. Han lader være med at tænke på den risiko... Hans fingre og arme ryster af træthed"  (side 11-13 bog 1).

TEMAER & BUDSKABER:

Denne bogserie er ikke kun meget dramatisk, nervepirrende og actionmættet underholdning. Den har også fokus på nogle meget rørende og vigtige emner fx Savn, sorg, omsorgssvigt, sult, ensomhed og ondskab. Men der er heldigvis også fokus på mere positive emner som ægte venskab, stærke bånd, en enorm viljestyrke, mod og snilde. Selvom historien er barsk og dyster, så giver den masser af motivation, inspiration og gode budskaber, at man aldrig skal give op uanset, hvor umulig situationen ser ud samt at ægte venskab kan ikke ødelægges af andre. Man glemmer aldrig dem, der holder af en og har givet en ægte omsorg.

ILLUSTRATIONER:

Jeg vil også benytte lejligheden til at rose de meget stemningsfyldte og dystre illustrationer, som er lavet af Rie Nim. De understøtter virkelig handlingen, beskrivelserne og forfatterens ord. Mimikken og følelserne i Ulfs ansigt er tegnet helt tydeligt, så der er ingen tvivl om, hvad han føler. Bogen erlavet i en lækker kvalitet med tykke, skinnende sider.

Jeg giver 6/6 stjerner

Skrevet af bogblogger Youlooklikeabook.



  

Kommentarer

  1. Tusind mange tak for den flotte anmeldelse af serien. Jeg er så glad for, at du kan lide den og følger med i Ulfs hårde kampe.
    Nu håber jeg bare den når ud til en masse læsere.
    Kærlig hilsen
    Lone Halkjær

    SvarSlet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

Interview med Mikkel Hansen

Ronni Romario af Laura Helena Piementel da Silva

Interview med Heidi Keller