Venja af Gry Kappel


Venja af Gry Kappel. Udgivet 2022. Turbine Forlaget. 

*Reklame/anmeldereksemplar fra forlaget.

Wauw!  Jeg er helt fortryllet af denne serie, som er både fængende, sanselig, mærkbar og nervepirrende. Den emmer af mystik og har kæmpestore hemmeligheder og talende væsner. Allerede i løbet af de første sider blev jeg suget ind i handlingen, var fuldstændig opslugt og glemte tid og sted. Jeg følte mig helt omsluttet af den mørke stemning og uhyggen, som om jeg var en del af handlingen og listede rundt på det gamle, store mystiske slot i Venjas sko, så omgivelserne gennem hendes øjne og endda kunne høre de særlige trin knirke på hver deres unikke måde. Venja føltes virkelig og jeg kunne tydeligt mærke hendes smerte, savn, ensomhed. Det rørte mig dybt. Men jeg mærkede også hendes store gå-på-mod og beslutsomhed. Hun nægter at give op og lade andres regler stå i vejen for sin efterforskning. Jeg higede ligesom Venja efter at kende sandheden bag barnepigens forsvunden, farens mystiske opførsel samt hans strenge regler. Mit blik var helt limet til bogens sider i håb om at kende sandheden. Spændingen stiger mere og mere i takt med, at der dukker nogle vilde afsløringer op. Og de nye spor fører til endnu flere spørgsmål, som man i den grad higer efter at få besvaret. Handlingen er fuldstændig uforudsigelig. Hvad i hulens navn foregår der på slottet og i skoven? Og hvad er der sket i fortiden, som har haft så store konsekvenser? Og hvem er den skyldige?   

Bogen er kun lix 10 og jeg må sige, at jeg er meget imponeret over forfatterens evne til at udnytte sproget fuldstændig optimalt, så skrivestilen fremstår så flydende, fængende, stemningsfuld og nervepirrende. Forfatteren formår at beskrive karaktererne, så man kan se dem for sig, både med udseende og personlighed, men samtidig får man en stærk følelse af, at de har flere lag og gemmer på  dybe hemmeligheder. Dette er helt sikkert med til at holde de unges (og min) interesse i et jerngreb, så man bare må læse videre. Og hold da helt fast! en cliffhanger. Jeg sad med åben mund og polypper. Jeg kan slet ikke vente med, at der kommer flere bøger i serien. Jeg må vide, hvad der foregår.

EKSEMPLER:

Der er hjerteskærende skænderier: "Hvorfor kan du aldrig gøre, som jeg siger? Venja trak vejret dybt. Hun var træt af at lyve. "Du ved hvorfor", sagde hun stille. "Hvad?". Hendes fars blik blev helt sort. Men nu følte Venja også vreden boble indeni. "Du ved godt hvorfor!" råbte hun. "Jeg vil have svar. Hvor er hun? Hvor er hun? Hun kan ikke bare være væk". Gå op på dit kammer! råbte hendes far. "Og bliv der!" Venja rejste sig med et sæt og løb ud af salen. Varme tårer løb ned ad hendes kinder". (Bog1 side 22).

Der er rørende øjeblikke med savn og store følelser: "Inge var Venjas barnepige. Hun var som en mor for Venja...Efter morens død var det Inge, der tog sig af Venja" (bog 1, side 27) og gode minder: " Og hver gang de havde besøgt skoven, tog de en ny skat med hjem. En flot sten, en særlig gren, et smukt blad. Eller en kogle...

Der er rørende øjeblikke og beskrivelser af omgivelserne, som laver smukke billeder for ens indre blik: "En tåre faldt ned på fjeren og blev liggende. Den så ud som en lille perle" (Bog 1 side 29)

samt:"Fra det store vindue kunne hendes far se ud over de store, blå bjerge, der lå bag slottet. Når solen om få timer stod op, ville dens stråler ramme de høje tinder som det første. Og farve sneen på toppen lyserød" (Bog 1 side 48).

Der er nervepirrende øjeblikke, hvor man må holde vejret af bare spænding: " Klik. Lyden fik Venja til at fare sammen. Der var en, der tog i døren! Hun lod sig glide ned under bordet i sidste sekund.  Så gik døren op, og en person kom ind...Venja holdt vejret, mens hun så et par fødder gå hen over gulvet. Det var ikke hendes far...Venjas hjerte løb løbsk. Der var intet at gøre. Hun var fanget"(side 49- 51)

Der er masser af spænding og uhygge: " En hånd skød ud af mørket og greb hendes arm. Venja nåede end ikke at skrige.  En anden hånd blev lagt over hendes mund. " Shh!" . Hendes hjerte sprang et slag over . Grebet om hendes arm gjorde ondt.  Hun vred sig. "Vær stille !" Venja kendte den stemme"  ( bog 1   side 75).

TEMAER & BUDSKABER:

Dette er ikke kun meget nervepirrende og uhyggelig underholdning, men også en gribende historie, som viser et meget anstrengt far-datter forhold, hvor der er er streng opdragelse, hårde regler, mistillid og afstand i stedet for forståelse, kærlighed, empati og tillid. Men den handler også om, hvordan Venja, på trods af disse ubehagelig forhold, formår at finde styrken og modet til at forsøge at finde sine svar. Dette rammer en lige i hjertet, giver motivation til aldrig at give op og giver masser af stof til eftertanke. Bøgerne har også fokus på ægte venskab, sammenhold og stærke bånd samt de lidt hårdere (men meget vigtige) emner som savn, sorg og ensomhed. 

Denne serie har hele pakken og mine varmeste anbefalinger både til at læse derhjemme som højtlæsning med familien samt selvlæsning, men også i skolen. Den kunne fx bruges til at have fokus på emner som savn, sorg og ensomhed. Bøgerne kan læses fra 8 år og opefter.

Jeg giver 6/6 stjerner til begge bøger i serien. Det var en nervepirrende, medrivende, rørende og uforudsigelig læseoplevelse. Jeg kan sandelig godt forstå, at bøgerne er nomineret til en pris. Jeg ville ønske, at disse bøger var skrevet, da jeg var barn.

Bogen er flot illustreret af Andreas Erstling og der er også tegneopgaver og informationer om egern i bogen.

Jeg kan også varmt anbefale lydbøgerne indlæst af Anja Tjørnqvist.

Læs gerne mine anmeldelser af Gry Kappels prisvindende serie Rosenholmtrilogien. 

Skrevet af Youlooklikeabook



Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Interview med Mikkel Hansen

Interview med Heidi Keller

Ronni Romario af Laura Helena Piementel da Silva