Julebog af Sophies Souid

 

Julebog af Sophie Souid. 2022. Gads forlag. 268 sider .

*Reklame/anmeldereksemplar 

Åh! Sikke en helt vidunderlig julebog. Den har bare hele pakken på alle niveauer: skumle ritualer, alvorlige forbandelser, mystiske hændelser, magi, bedrageri, mistænksomme skovkoner, nisser, stærkt venskab og lidt romantik. Jeg var helt opslugt fra start til slut og havde slet ikke lyst til, at bogen endte. Allerede fra de allerførste linjer blev jeg suget ind ind i den nevepirrende og uhyggelige handling, hvor julehjertet i nattens mulm og mørke bliver stjålet af en ukendt skikkelse. Jeg kunne mærke den eventyrlige og magiske stemning emme ud af bogens sider og mit hjerte bankede af begejstring. Sproget er så levende, underholdende, humoristisk og dramatisk, at jeg blev helt fortryllet og glemte tid og sted, mens jeg læste. Beskrivelserne af omgivelserne og karaktererne var så tydelige, at jeg kunne se alt som en film for mit indre blik. Jeg følte, at jeg var med inde i bogen. Suget tilbage i tiden til et helt anderledes Danmark med gammeldags skikke, traditioner og regler.  Bogen er nervepirrende, dramatisk, rørende og uforudsigelig. Spændingen er i top og jeg kedede mig ikke i et sekund. Men bogen var ikke kun underholdning, men også utrolig lærerig, idet den samtidig også var som en rejse tilbage i tiden, hvor man fulgte karakterernes hverdag på gården på godt og ondt og gennem dem, på egen krop mærkede, hvordan det var at leve dengang. Hvilke forventninger og krav, der var til en samt hvilke rettigheder, man havde. Forfatteren har lavet et supergodt karakterarbejde, hvor man som læser virkelig kunne mærke deres følelser og følge og forstå deres tanker, overvejelser og bekymringer. Jeg blev meget rørt flere gange undervejs af karakterernes historie og alt den modgang, som de skulle igennem. Det har ikke været nemt at leve dengang og være underlagt så strenge regler og ikke have den medbestemmelse, som man har i dag.  Det er uden tvivl en bog, der giver masser af stof til eftertanke og samtale. Den vil være særdeles velegnet til brug i undervisningen. 

Resumé: Karen og nissen Rumle er allerbedste venner. De hygger og bager de mest vidunderlige småkager. Men når mennesker bliver 13 år, så bliver de betragtet som voksne og kan ikke længere se nisser. Men dette kan Karen ikke acceptere og sammen med Rumle finder hun frem til et gammel ritual, som gør, at de stadig kan se hinanden. Men desværre har ritualet nogle alvorlige konsekvenser, som de slet ikke anede noget om. Hele byen kommer mildest talt på den anden ende med mystiske hændelser, forbandelser, den ene katastrofe efter den anden, så Karen og Rumle får travlt med at begrænse skaderne

TEMAER & BUDSKABER:

Bogen har fokus på ægte venskab og sammenhold, hvor langt man er villig til at gå for at beholde sine venner og hjælpe dem. Men der er også fokus på andre tematikker fx forskellen på at være rig og fattig. Konsekvenserne af det. Vold mod børn, at lære at sige fra og forsvare sig selv mod uretfærdighed og forkert opførsel. Hvor meget man er villig til at ofre for at gøre sin familie glad og redde dem. Hvad er det vigtigste penge/ tryghed eller ægte lykke og glæde?  Hvad er det allervigtigste,  når alt kommer til alt?  Og hvem er der for en, når man virkelig har brug for det? Hovedpersonerne har nogle meget beundringsværdige og stærke personligheder. De har enorm viljestyrke, gå-på-mod og opfindsomhed. De nægter at give op, selv da det ser næsten helt håbløst ud. Det er meget inspirerende og motiverende at følge den store dannelsesrejse, som karaktererne kommer på. Marie Louise, Karen, Rumle og Rasmus er bare helt fantastiske. (Jeg kan ikke sige mere om karaktererne uden at spoile)

Dette er helt klart en must-read julebog, som ikke kun er supergod, magisk og nervepirrende underholdning med masser af lag og skønne, dybe karakterer, men som også har nogle meget vigtige budskaber. Dette er en julehistorie, der kommer helt ind i hjertet på en.

EKSEMPLER: 

Allerede i de første linjer bliver man suget ind i den nervepirrende handling: "Skovkonen sov tungt. Hun vågnede slet ikke ved uvejret, der buldrede over himlen, eller da en skikkelse listede sig ind i hendes hytte...I det samme slog lynet ned ude foran hytten, og skovkonen vågnede me et sæt. Hun stirrede på skikkelsen og opdagede til sin skræk..." (side 7).

Der er rørende øjeblikke og udtalelser, som rammer en lige i hjertet: "Men sådan burde det ikke være!" Karen knyttede hænderne "Vi er ikke mindre værd, fordi di er født fattige. Det plejer du selv at sige"  (side 101)

Der er en hel perlerække af skønne og sjove udtryk og sætninger:"Du altforbarmende,"udbrød herremanden og blev bleg. Det kan jo få fatale konsekvenser for vores renommé." (side 46)

Der er vidunderlig og rørende romance: "Husker du det her gamle brev?" Hun smilede. Rasmus fik røde kinder og nikkede. "Jeg var otte år, da jeg skrev det." Marie Louise læste højt Kjære Marie Louise, jeg ælsker deg. Vil du giftes mæ mig?...Hun trykkede brevet mod sit hjerte og så Rasmus lige i øjnene. Men er du det stadig?" Rasmus gengældte hendes blik, før han tog hendes hånd og langsomt trak hende ind til sig." (side 46-47).

Jeg kan også varmt anbefale lydbogen indlæst af Tina Kruse Andersen

Den flotte forside og vignetter er lavet af Emil Landgreen.

Jeg giver denne bog 6/6 stjerner.

Skrevet af bogblogger Youlooklikeabook






Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Interview med Mikkel Hansen

Interview med Heidi Keller

Ronni Romario af Laura Helena Piementel da Silva