Modvind af Rikke Havner Alrø

Modvind af Rikke Alrø. Udgivet 2022. Superlux forlag

*Reklame/ anmeldereksemplar.

Wauw! Sikke en gribende, nervepirrende, og romantisk tidsrejsefantasyroman med kæmpestore overraskelser og vilde plottwists. Handlingen er total uforudsigelig med ondskabsfulde planer, lyssky alliancer, dødsensfarlige kampe og store følelser som jalousi, mindreværd, savn, sorg og intens forelskelse. Jeg er, lige som i bog 1, helt blæst bagover af den helt unikke og fantastiske worldbuilding, som jeg aldrig har set mage andre steder før. Det er total gennemtænkt, gennemført og komplekst på den gode måde. Forfatteren har lavet et grundigt historisk researcharbejde og besidder en enorm fantasi og kreativitet og formår i den grad at gengive sit univers og dets karakterer, så man kan se dem helt tydeligt for sit indre blik og endda nærmest lugte og smage det hele. Karaktererne emmer af personlighed, masser af mystik og hemmeligheder og det er ikke til at sige, hvad de gemmer på. De har deres helt særlige karakteristika, signaturdufte, forhistorier og relationer til hinanden, som ganske gradvist afdækkes, mens man læser. Forfatteren formåede virkelig at gøre karakterernes relationer til hinanden så mærkbare og dramatiske, at jeg blev revet helt med, glemte tid og sted og endda råbte af dem i et forsøg på at få dem til at handle og tage de rette beslutninger. Jeg kom i den grad igennem hele følelsesregistret, mærkede sorgen og smerten knuge i mit hjertet, hårene rejse sig i nakken, vreden ulme under huden og den boblende forelskelse strømme gennem kroppen. Jeg er helt vild med, at forfatteren benytter flere fortællersynsvinkler, så vi kommer helt tæt på flere af karaktererne, selv de allermest onde som Leonora, som giver en lyst til at flygte skrigende bort. Man kan virkelig mærke, at Rikke Alrø har udviklet sig som forfatter.

Allerede i løbet af de første linjer blev jeg suget helt ind i bogens meget medrivende og dramatiske handling, hvor vi får et indblik i Astas barndom og liv i Elleskoven samt den store omvæltning det er at komme til menneskenes verden. Det er som en intens og vild dannelsesrejse, hvor vi kommer helt tæt på Astas følelser og tanker. Mærker hendes beslutsomhed og motivation vokse for at give slip på den hjælpeløse, underkuede, ubrugelige og angste person, som hun plejer at være til at blive et meget mere moden, handlekraftigt, selvstændigt individ, der gerne gøre en positiv forskel. En ægte kick-ass kvinde, som virkelig handler, når der brug for det, som er villig til at ofre alt for dem, som hun holder af. Denne proces er beskrevet med så stor følsomhed og troværdighed, at Asta, hendes liv og personlighed gjorde et hjerteskærende og næsten uforglemmeligt indtryk på mig, så jeg næsten glemte, at hun "kun" var en karakter i en bog. Jeg er helt vild med Asta. Hun er så uselvisk, har et kæmpestort hjerte og vil gøre alt for andre. Pga at hendes traumatiske barndom har sat så dybe spor i hende, har hun et lavt selvværd og mener slet ikke, at hun er værdifuld i forhold til andre, men i virkeligheden kan hun så meget. Dette er virkelig en bog med sjæl i, hvor Astas personlighed, valg og rejse er en sand inspiration og motivation for os læsere. 

Jeg var på ingen måde klar til at slippe bogen, da den endte. Handlingen havde taget så mange uforudsete drejninger og spændingen var så høj, at jeg sad fuldstændig åndeløs og higede i den grad efter bog 3. Jeg har brug for bog 3 lige nu. Jeg må vide, hvad der sker.


EKSEMPLER:

Der er hjerteskærende øjeblikke med omsorgssvigt og ubehageligt pres: "Tårer flyder ned ad mine kinder nu. Jeg tænkte selv på at lade mig falde for lidt siden , men jeg mente det ikke alvorligt. Er far virkelig så ligeglad med mig? Jeg dør, hvis jeg gør, som han siger . " Far det kan jeg da ikke", begynder jeg "Gør som jeg siger," afbryder han hårdt..."Hvornår lærer du, at du er min datter? Du skal gøre, som jeg siger !" (side 9)

"Hun er ubrugelig", siger far (side 10)

Der er hjerteskærende angstanfald:..."men rummet er allerede begyndt at bevæge sig svimlende for mine øjne, og koldsved springer frem på min nakke og mine skuldre. Åh neh, ikke nu, tænker jeg, men den velkendte krampe trækker i mit bryst. Det er ikke sket, siden jeg forlod skoven sammen med min søster. Jeg gisper desperat efter vejret, før mørket suger mig ind" (side 24)

Asta bliver meget mere målrettet i løbet af bogen. Det giver hende en rigtig god følelse: "Min liste har fået nye punkter på meget kort tid. Det giver mig en varm følelse af retning. Som om jeg skal noget her  livet. I hvert fald i den nærmeste fremtid" (side 40)

Der er vidunderlige øjeblikke med betagelse og forelskelse: "Når solen rammer hans hår, lyser det som guld. Han er så smuk, at det næsten er uvirkeligt. Som om han ikke eksisterer i samme verden som os andre. Man ønsker bare at stirre på ham og aldrig holde op...Jeg kan kaste stjålne blikke efter ham resten af mit liv." (side 45) 

Og der er nogle få steder med en dejlig humor, som jeg er helt vild med: "X ser foruroligende godt ud  sort skjorte ...Jeg bør vrkelig holde op med at stirre på ham. Desværre synes mine øjne nærmest at have udviklet en form for afhængighed..."


TEMAER & BUDSKABER:

Dette er både en meget nervepirrende og gribende fantasyroman, som har fokus på nogle meget vigtige relevante og hjerteskærende emner fx omsorgssvigt og udnyttelse, en følelse af , at man ikke er elsket og har værdi. At føle sig alene og ikke have mulighed for at sige fra. Hvordan traumer fra ens barndom kan sætte dybe spor og ar, som rækker langt ind i ens voksenliv. Men der også fokus på ægte venskab, sammenhold og stærke familiebånd. Virkelig at være der for hinanden, når man har brug for det. Dette er  virkelig en bog med sjæl i, som giver masser af stof til eftertanke og som i høj grad kan være en inspiration og motivation for at beslutte at lægge fortidens ar bag sig (så meget som det er muligt) , være mere handlekraftig og sætte sig nye mål. 

Denne bog/ bogserie har mine varmeste anbefalinger.

Jeg giver 5,5 /6 stjerner.



Spioileralert!  Læs ikke videre medmindre du vil spoiles. 

Årsagen til den manglende halve stjerne er, at selvom der er masser af spænding, så er der er også nogle  steder, hvor jeg synes at handlingen går lidt i stå/ er lidt for dvælende og der mangler lidt tempo og fremdrift eller at der sker lidt mere mellem karaktererne  ( fx Erik og Asta)

Skrevet af Youlooklikeabook




Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Interview med Mikkel Hansen

Interview med Heidi Keller

Ronni Romario af Laura Helena Piementel da Silva