Asgårds datter 2 af Sidsel Katrine Slej

Drømme om storm og salt af Sidsel Katrine Slej. 319 sider. Udgivet 2022. Tellerup.

Wauw!  Allerede i de første linjer blev jeg suget ind i den nervepirrende handling og lige ind i et skræmmende drømmesyn. Jeg var fuldstændig opslugt og revet med fra start til slut. Det er en ægte pageturner, hvor der i den grad er skruet op spændingen, tempoet, fantasien og actionscenerne. Jeg er helt blæst bagover af historien, som er spækket med total uforudsigelige plottwists, store afsløringer og nervepirrende cliffhangers, der gør det umuligt at slippe blikket fra bogens sider. Det er inkarneret nordisk mytologi gengivet på den mest eventyrlige og dramatiske måde, så man kan se handlingen udspille sig som en film for sit indre blik. Alle mine sanser og følelser bliver tilfredsstillet i denne historie, så mit fantasyboghjerte hoppede af begejstring med både Midgårdsormen, den sejeste og mest imponerende runemagi, skræmmende drømmesyn, flugt, frostjætter og flyvende heste. Det er i allerhøjeste grad kampen for overlevelse, hvor Fréa får brug for alt sin viljestyrke, mod og særlige evner. Det er ikke kun spændingen, jeg er vild med, men også den store indlevelse, dybde og følsomhed i de rørende scener, hvor man virkelig kan mærke karaktererne. Jeg kom virkelig igennem hele følelsesregistret. Jeg er vild med Sidsel Katrine Slejs skrivestil. Den er bare lige mig.


RESUMÉ:

Fréa er så forelsket i Magne og hendes læretid på sygehuset går rigtig godt. Hun er en dygtig helbreder, men er elendig til kamptræning og ridning og det bekymrer hende meget. Heldigvis opstår der en ny mulighed for at lære forsvarsteknik, idet den mægtige seerske Gro vil oplære Fréa i at blive en magtfuld runemagiker, som kan styre både ild, vand, luft og jord. Men nogle dage efter, under den årlige fejring af deres udødelighed "æblefesten" går det helt galt, idet ungdomsæblerne er forgiftet. For at skabe modgiften må giften straks opspores og de ansvarlige må findes. Ondskaben er lige om hjørnet og Fréa drømmer om et oprørt hav med hvalsang? Kan Fréa nå at opspore giften og de ansvarlige? Hvad betyder drømmen? Hvem står bag giften? Hvem er venner og hvem er fjender?  Fréa kommer på sit livs vildeste eventyr nogensinde med alt fra imponerende eventyrlig runemagi, skræmmende drømmesyn, flugt, frostjætter, flyvende heste, Midgårdsormen, kampen for overlevelse, enorm viljestyrke og mod, venskab, sammenhold, romantik, kærlighed, og store sandheder, der afsløres. 


KARAKTERER:

Forfatteren har virkelig lavet et suverænt karakterarbejde i denne bog. Både hoved- og bipersoner fremstår meget farverige, underholdende, levende og mærkbare for ens indre blik. 

Mine to absolut favoritkarakterer er Fréa og Ranveig. De har udviklet sig så meget begge to, både som personer og mht deres særlige evner. De supplerer hinanden rigtig godt og og giver alt, hvad de overhoved har i denne bog. De er to superstærke og seje kvinder i fantasylitteraturen. Det er så dejligt, at Fréa ikke diskriminerer og nægter at gå på kompromis med sin retfærdighedssans fx da jættedrengen har stærkt brug for hendes healerevner, men en einhejrer insisterer på, at han betyder mere. Så vakler hun ikke.

Fréa og Ranveig er portrætteret så overbevisende. De føles som ægte personer. De er nuancerede og beskrives med stor indlevelse og følsomhed, så man virkelig kan mærke dem på godt og ondt, forstå dem, føle med dem og heppe på dem. De er blevet nogle sande kick-ass heltinder, men samtidig har de deres følsomme side. De er begge nogle karakterer, der kommer helt ind under huden på en på grund af deres personlighed og de kriser, ubehageligheder og kampe, som de er blevet udsat for. Især Ranveigs historie rørte mig dybt i hjertet. Jeg kunne skrive meget mere om karaktererne, men jeg vil ikke spoile handlingen for meget.


EKSEMPLER:

Allerede i de første linjer blev jeg suget ind i den nervepirrende handling: "Isnende luft fra en nådesløs storm fyldte hendes lunger, og Fréa frøs helt ind til knoglerne. Hun skærmede ansigtet med armen imod hagl og fygende sne imens hun kæmpede for ikke at blive revet omkuld af de kraftige vindstød. Foran hende rasede et natmørkt hav" (side 11)

Jeg er vild med de romantiske og blide scener: "I det samme lagde han begge arme om hende og omsluttede Fréa med sin kappe. Varmen fra hans krop strømmede imod hende " Dit hår dufter altid af roser og kamille", hviskede han...Hans hænder bevægede sig ned ad hendes ryg...Fréa mærkede et sug af adrenalin, og hele kroppen blev levende ud til fingerspidserne. Så pressede han hende hårdt imod sig og kyssede med uventet voldsomhed..." (side 58)

 Scenerne med runemagi og drømmesynene er fuldstændig magiske, inkarneret fantasy og nærmest poetiske fx : "Mørke. Et dybt endeløst mørke omgav hende, og hun sank ned i det natsorte hav. Kulden gik igennem marv og ben, og hun kunne ikke se andet end sit eget lange hår der bølgede ind foran ansigtet. Så omringede tonerne hende. Vidunderlig, klangfuld sang. Nogen ville tale med hende og nu så hun hvem" (side 71)

Sidsel Katrine Slejs sprog stråler virkelig i denne bog.  

Jeg er vild med, at denne historie ikke kun er underholdning, men har fokus på fordomme, diskrimination, uretfærdighed, gammeldagse mandshauvinistiske holdninger, hvor kvinder ikke har nogle rettigheder og bliver set på med begær eller som en ting, man bare kan tage og gøre med, hvad man har lyst til. (meget aktuelt emne ligeledes mht debatten om sexisme i øjeblikket).

Jeg er også vild med de smukke passager med natur-og bybeskivelser bidrager til at gøre historien mere levende og eventyrlig: " Glasir, skoven af det pure guld, der lå lige bag ved sygehuset, var storslået i solens sidste stråler. Og den var uberørt af kulden, for modsat de andre skove i Asgård havde den stadig alt sin løv. Hver gang vinden tog en lille smule i træerne ringlede det, og skygger fra de gyldne blade og grene reflekteredes i Groas sølvkappe og hendes skinnende hvide hustrulin antog et gyldent skær"... (side 38)

samt denne passage "Det var en smuk, frostklar dag. De nøgne æbletræer rakte deres mørke, krogede grene op imod den sollyse himmel og henover frøstandene i bedene, og på græsplænen lå der et glitrende tæppe af iskrystaller" (side 63)


TEMAER OG BUDSKABER:

Denne bog er ikke kun en total nervepirrende og underholdende fantasyroman, men den har også fokus på nogle meget vigtige temaer fx køns- og racediskrimination, fordomme og uretfærdighed. Fréas enorme udvikling, viljestyrke og mod er så rørende. Hun er som en inspiration og motivation til altid at holde fast i de værdier, som man tror på, at kæmpe for dem. Selv under de mest ringe odds og de største og mest ubehagelige fjender, nægter hun at give op. Fx når det gælder de gammeldags mandshauvinistiske holdninger, hvor kvinder ikke har nogle rettigheder og bliver set på med begær eller som en ting, man bare kan tage og gøre med, hvad man har lyst til. 

Det er også en bog om ægte venskab, sammenhold, enorm viljestyrke og gå på mod. Denne bog ramte mig lige i hjertet på alle niveauer og gav mig stof til eftertanke omkring de værdier og holdninger, jeg selv har. Denne bog har sjæl. Det er tydeligt at mærke, at Sidsel Katrine Slej har noget på hjertet.

Jeg giver 6/ 6 stjerner 

Jeg ser meget frem til at læse videre i serien.

Jeg er helt vild med den meget flotte forside.


Skrevet af Youlooklikeabook 


Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Interview med Mikkel Hansen

Interview med Heidi Keller

Ronni Romario af Laura Helena Piementel da Silva