Mirja-serien af Gunvor Ganer Krejberg


Mirja-serien af Gunvor Ganer Krejberg

Wauw! denne bogserie har fået en plads i mit hjerte og fortryllet mig fuldstændig med dens helt unikke og eventyrlige univers og skønne karakterer, der emmer af personlighed, store følelser og hjertevarme. Den er levende, følelsesladet, intens, mærkbar og magisk. Selvom denne bogserie er for mindreårige børn, så har den formået at fastholde min interesse fra start til slut. Spændingen og uhyggen stiger for hver bog og worldbuildingen bliver mere og mere kompleks og imponerende, i takt med at læserne også bliver ældre (så bøgerne passer til målgruppens forløb også) . Bog 4 og 5 blæste mig helt bagove, og overraskede mig med vilde plottwists og de sejeste overnaturlige elementer og fik mit fantasyboghjerte til at juble af glæde. Jeg sad på kanten af stolen og trak næsten ikke vejret, mens mine eventyrlystne øjne sugede det hele til sig som om det var den mest bedste tivolitur nogensinde. Jeg ville ikke have, at historien endte. Jeg følte, at jeg var en del af historien og kunne se alt udspille sig for mit indre blik. Det var så nervepirrende. Det var den vildeste og mest magiske afslutning, som jeg slet ikke havde set komme.  (Jeg ville ønske, at jeg kunne skrive mere, men jeg vil ikke spoile noget)

Relationerne mellem karaktererne rørte mig dybt. Deres dialog, konflikter og den måde de er der for hinanden. De udvikler sig og lærer af hinanden og i denne process lærer læseren også noget om sig selv, fordi vi kommer igennem alle de samme følelser. Vi mærker Mirjas ensomhed, frygt, bekymringer, savn og sorg samt følelse af mindreværd dybt i vores hjerte. Hendes dårlige samvittighed, hver gang hun har gjort noget galt. Men vores hjerte hopper også af glæde over hendes helt vidunderlige venskab med Sibbo og Pelle. Det stråler af hjertevarme og får glædestårerne frem i ens øjne. Mirja føles som en ægte person med masser af lag, dybde, kompleksitet og store følelser. Hun er en karakter, der gør et kæmpestort og uforglemmeligt indtryk på en og man kan kun holde af hende. Hun føles helt perfekt, som hun er, selvom hun laver nogle slemme fejl. Hun finder altid styrken til at rejse sig op igen og kæmpe videre. Hun er modig og hun nægter at give op og svigte dem, som hun holder af. Hun har en meget stor samvittighed og det betyder alt for hende at gøre tingene gode igen. Man følger hendes rejse helt tæt på og mærker alle hendes bekymringer, indre kamp og dilemmaer. Hendes rejse igennem de 5 bøger er som et eksempel på livet. En inspiration og motivation. Jeg ville ønske, at denne serie var skrevet, da jeg var barn, fordi den ville have hjulpet mig med at forstå og acceptere mig selv og de følelser, som jeg havde, bedre. Gunvor Ganer Krejberg er en sand mester til at formidle og gengive følelser gennem sine karakterer, så de rammer en og giver vigtig stof til eftertanke. Der er ingen tvivl om, at denne serie er en must-read, fordi den har fokus på så mange vigtige temaer og budskaber. Denne bogserie har sjæl. Den har hele pakken på alle niveauer. Det er ikke kun en fantastisk, eventyrlig og nervepirrende fantasyserie for børn om kampen med det onde, men er som en afspejling af virkeligheden med alle de forhindringer og store følelser, som man går igennem undervejs. Kort sagt jeg er så imponeret over alt det, som forfatteren har skabt; der er tænkt på hver eneste detalje. Lige fra hvordan Mirjas vinger bliver skabt, til hele universet og hvordan det det hele hænger sammen og skal have en form for harmoni og orden... 

Alle bøgerne har nogle superskønne illustrationer lavet af Rebecca Bang Sørensen. Illustrationerne emmer af personlighed, flotte farver og detaljer, som er med til at berige læseoplevelsen og få karaktererne til at komme endnu mere til live 

Jeg vil også benytte lejligheden til at anbefale den helt fantastiske lydbog indlæst af Helene Egelund. Hun læser den med stor indlevelse og følelse. Man kan mærke karakterernes personlighed og følelser, når hun læser. Hun formår at give hver enkel karakter sin egen stemme, så man nemt kan skelne em fra hinanden. Det er underholdende, levende, sjovt og rørende og man kan bare læne sig tilbage og nyde historien i fulde drag. 

EKSEMPLER:

Allerede fra begyndelsen af bogen kan man mærke stemningen og spændingen stiger: "Det er stadig bælgravende mørkt, da Mirja vågner...Ingen hylende blæst. Ingen knagen og bragen i husets tag. Ingen trommen fra en piskende regn. Ingen løsrevne grene eller kviste, der rammer mod hendes vindue...Stormen er forbi! Hun flår dynen til side og svinger benene ud over sengekanten..." (side 7. Bog 5 )

Der er masser af uhygge og spænding, så man sidder på kanten af stolen og næsten holder op med at trække vejret: "Mirja trækker hænderne til sig, men for sent. En hvæsen slår mod hende. Kæber der snapper. Hun vælter sig bagover for at komme ud. Tumler baglæns...Bag sig hører hun den vrede hvæsen. Hun kan tydelig fornemme de sylespidse tænder, der snapper. Så kaster hun sig ud i den tomme luft og ramler nedad..." (side 154, Bog 3)

Der er øjeblikke, som emmer af så meget kærlighed, at man bliver helt varm om hjertet og får glædestårer i øjnene: "Mors arme strammer sit greb om Mirja, Og Mirja kan trykke sig ind til mors varme krop. Her er hun i sikkerhed. Her kan hun endelig slappe af, mens mor vugger hende fra side til side, som om hun var et lille barn" (side 153, bog 5)

"Mor sender Mirja et smil. "De venner er noget helt særligt. Ved du godt det?. Mirja nikker. Om hun gør!  " (side 154 -155 bog 5)

Detteer helt sikkert en serie, jeg kommer til at læse flere gange.

Jeg giver hele serien 6 stjerner /6

Læs gerne min anmeldelse af bog 1 her på min blog. Jeg er ikke gået lige så meget i dybden i denne anmeldelse, fordi jeg ikke vil spoile, hvordan handlingsforløbet i de næste bøger vil være samt hvem, der bliver venner eller fjender med hvem. 

Mit store håb er at forfatteren snart skriver flere fantasyromaner.

Skrevet af Youlooklikeabook




Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Interview med Mikkel Hansen

Interview med Heidi Keller

Ronni Romario af Laura Helena Piementel da Silva