Asfrid og spindlernes dal af Laura Helena Pimentel da Silva



Asfrid og spindlernes dal af Laura Helena Pimentel da Silva. Udgivet 2022. Forlaget Leitura.

Wauw! en helt unik fantasyroman. Jeg har aldrig læst noget lignende før. Allerede fra de første linjer blev jeg suget ind i handlingen til en helt anden tid og sted: "Flammerne knitrer...Skygger danser hen over den store fjeldklippe i baggrunden og puster liv i klippens påmalede hulemalerier, der beretter om forfædre, som levede her engang". Bogen emmer af stemning, mystik og uhygge og man drages ind i det helt unikke, imponerende og barske fortidsunivers, der er både fascinerende og skræmmende på en gang. Ukendte steder, komplet mørke, tyk tåge, hviskende stemmer og de mest mystiske og upålidelige væsner. Kan vores hovedperson, den 17-årige Asfrid overhoved overleve turen til Mørkeland? Eller bliver hun ædt levende først? Forfatteren er en sand mester til at beskrive, så man kan se alt helt tydeligt som en film for sit indre blik. Man sidder på kanten af stolen, mens hårene rejser sig på ens arme og frygten sniger ind på en. Laura Helena har skabt sin helt egen verden, som jeg aldrig har set lignende før med sine helt egne folk, traditioner, fortidshistorie og særlige overnaturlige evner. Baggrundshistorien om stjernefolket og edderkoppefolket er meget fængende, fascinerende og skræmmende. Worldbuildingen er kort sagt fremragende med masser af detaljer og lag. Det er en velskrevet, nervepirrende og medrivende high fantasyroman fyldt med overraskelser og afsløringer, som blæser en helt bagover. Hemmeligheder dukker op til overfladen, som man slet ikke havde regnet med og nogle af dem chokerer også. Sikke en kreativitet og opfindsomhed. Jeg var slet ikke parat til at slippe universet eller karaktererne, da bogen endte. Jeg higede efter mere. Jeg vil have bog 2 nu!!! 

KARAKTERER:

Jeg er helt vild med, at forfatteren bruger flere fortællersynsvinkler, så vi har mulighed for at komme helt tæt på flere af bogens karakterer og vide præcis, hvad de føler og tænker. Det er i høj grad med til at øge spændingen samt tilføje dybde og medfølelse. Jeg er helt vild bogens hovedpersoner Asfrid og Theo samt den levende dynamik, kemi og spændinger, der er i mellem dem. De kommer fra vidt forskellige kulturer og det er enormt spændende at følge deres relation udvikle sig samt hvordan de lærer af hinanden og efterfølgende ser tilværelsen i et helt nyt lys. De er begge nogle meget stærke, dybe og mærkbare karakterer, der emmer af personlighed, mod og varme. 

Asfrid er en meget selvstændig ung kvinde, som har et stort hjerte. Hun holder meget af sin familie og vil ikke miste nogle af dem, hvis hun kan forhindre det. Derfor beslutter hun også, helt på egen hånd, at forsøge at redde sin 91-årige gamle bedstemor Disas liv, da hun erfarer hvordan. Hun er fyldt med viljestyrke og motivation og er ikke bange for noget. Hun er både en dygtige jæger og kæmper. Men hun har aldrig selv tidligere sat sine ben i de omkringliggende lande og ved kun, hvad hendes gamle bedstemor har fortalt hende. Asfrid kommer på sit livs mest farlige eventyr, hvor hun ikke har nogen anelse om, hvad eller hvem hun kan stole på, andet end sit eget instinkt. Hun lærer en hel ny verden at kende, som vender helt op og ned på den opfattelse, hun havde i forvejen. Helt anderledes levevis, vilkår og tankegang samt grusomme afsløringer dukker op til overfladen. Bogen er også meget rørende, fyldt med både hjerteskærende og meget hjertevarme øjeblikke. Jeg er helt vild med Asfrids tætte bånd til sin bedstemor og hvor meget hun nyder deres tætte relation og ser op til hende. Forfatteren har formået at skabe et fortidssamfund og en tankegang, som sætter ens moderne liv i et helt nyt perspektiv og giver masser af stof til eftertanke. Jeg kom i den grad igennem hele følelsesregistret. 

Jeg ville gerne skrive endnu mere om karaktererne, men jeg vil ikke spoile handlingen for meget.


EKSEMPLER:

Bogen er meget stemningsfuld og man føler sig suget tilbage til en helt anden tid med masser af mystik og fremmede traditioner: "Flammerne knitrer...Skygger danser hen over den store fjeldklippe i baggrunden og puster liv i klippens påmalede hulemalerier, der beretter om forfædre, som levede her engang". (side 11) samt "månen er på sit højeste, og skoven omkring Klippedal er kulsort. Det eneste lys stammer fra det brændende bål bag os og faklerne på pladsen"(side 14)

Der er masser af nervepirrende passager fyldt med spænding og action: " Håndfladen flammer og overrasker edderkoppen, der hvæser og skyder krop, så den udfylder den snævre klippegang. Klippesten giver sig og falder som store hagl. Otte sorte øjne gennemborer mine...Giftkrogene stikker ud efter mig..." (side 166)

Der er masser af uhygge:"Hvad er det, der sker?...Jeg kan fornemme, at der sker noget omkring mig, men jeg ligger med lukkede øjne og kæmper desperat for at åbne dem. Hjeret sidder i halsen, dundrer hårdt i brystet...Jeg føler, at jeg bliver trykket nedad. Befinder jeg mig i en drøm? Jeg famler i blinde og er som fastbundet. Benene lystrer ikke...Ørerne opfanger en knurrende lyd...De hviskende stemmer er her stadig"...(side 69)

Forfatteren har skabt helt særlige og lidt sjove udtryk, som passer perfekt til bogens indhold: "I alle stjernernes navn" (Stjerner og stjernebilleder betyder meget i dette samfund).

Forfatteren har virkelig formået af leve sig helt ind i dette barske fortidssamfunds tankegang: "Enten er man byttedyr eller også er man jæger" samt stjernefolkets smukke tankegang: "Hvad der tages, skal gives tilbage. Alting er forbundet"  (kapitel 20)


TEMAER & BUDSKABER:

Asfrid og spindlernes dal er en meget nervepirrende og rørende fantasyroman. Den har fokus på mange vigtige og relevante temaer som rører en dybt i hjertet fx sorg og savn samt længsel efter at leve så længe som muligt, fordi man gerne vil opleve endnu mere. Der er også fokus frihedsberøvelse kontra frihedstrang. Ingen bryder sig om at miste deres frihed og ikke kunne kontrollere sit eget liv og i denne bog er der i høj grad fokus på dette emne. Længslen efter frihed og et bedre liv kan overskygge alt og give en enorm viljestyrke og mod til at forsøge at finde en udvej og selvom det betyder, at man må fravælge noget eller nogen, man virkelig holder meget af og starte helt forfra et nyt sted. Det er et forfærdeligt smerteligt dilemma, som rørte mig dybt at læse om.  Både Asfrid og Theo er nogle fantastiske stærke forbilleder, som nægter at give op og kæmper for det de tror på på trods af at vilkårene er hårde, modstanden er stor og oddsene er dårlige. Der er fokus på ægte venskab og sammenhold samt hvor vigtigt det er for at nå sine mål. Man må ikke lade sig kue, men forsøge at stå sammen mod uretfærdigheden og det onde. Denne bog giver virkelig stof til eftertanke. Jeg ser meget frem til at læse videre i serien. Sikke en cliffhanger. Jeg kan næsten ikke vente. 

Jeg vil benytte lejligheden til at rose den superflotte forside lavet af Rasmus Jensen illustrator. Der er også flotte illustrationer inde i bogen. Illustrationerne er virkelig med til at understøtte og livagtiggøre handlingen, karaktererne og væsnerne på den bedste måde. Man har i høj grad lyst til at se filmatiseringen af bogen med det samme. Det vile være helt fantastisk.

Jeg kan varmt anbefale også at lytte til lydbogen, som er indlæst af dygtige Mikkel Hansen og Susanne Bonde. Den er virkelig god og kan lånes på bl.a.e-reolen. Mikkel Hansen er blevet nomineret til en Mofibo award mindst 2 gange og Susanne Bonde har vundet en Mofibo award. 

Denne bog har mine varmeste anbefalinger. Det er en fantastisk bog som er helt original og unik. 

Jeg giver 5,5 stjerner/ 6. 

Bogen er et anmeldereksemplar fra Forlaget Leitura.




Tusind tusind tak,  fordi jeg er blevet citeret på bogen. 


&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&6


SPOILERALERT!!! LÆS IKKE VIDERE, MEDMINDRE DU VIL SPOILES!!!

Årsagen til den manglende halve stjerne er, at jeg selvom jeg var fanget af bogens handling fra start til slut, så var begyndelsen af bogen en anelse dvælende eller langtrukken. Der var ikke så meget action og handling. Hvorimod fra kapitel 21 og frem er bogen en total pageturner spækket med action og spænding, som er fuldstændig umulig at slippe. Jeg trak næsten ikke vejret og ville slet ikke have, at bogen endte.  

Jeg er vild med bedstemor Disas kloge ord og stjernefolkets tankegang "Så vores holder ikke de ikke mennesker som slaver, fordi det vil gøre os ligeså slemme som dem. Det ønsker vi ikke at være" (citat) samt "Ingen er skabt til at være alene" (side 19)

Jeg synes, at det er meget inspirerende, at Asfrid er så vild med at høre fortællingerne om sit folk og om fortiden. Hun forstår, at fortiden også er en del af hende og at hun kan lære meget af den. Dette kunne mange unge mennesker lærer meget af i dag. 

Jeg er helt vild med Vulpis.

Jeg er helt vild med Theo. Han har en meget stærk personlighed. Han har måtte kæmpe hele sit liv og leve under de mest forfærdelige vilkår. Hans historie rørte mig dybt i hjertet.  Det er så sejt af ham, at han nægter at give op. 

Jeg er helt vild med kapitel 22, hvor Asfrid møder Theo for første gang. Hun har gerne ville møde et rigtigt menneske hele sit liv. Det er en milepæl for hende og et meget nervepirrende øjeblik for os læsere. Forfatteren beskriver denne scene med meget stor indlevelse og spænding. Og det er så spændende og berigende, at vi også får Theos synsvinkel. 

Jeg er helt vild med 30. Wauw! det er velskrevet og total nervepirrende

En af mine favoritscener side 98: "Jeg er jo også det eneste menneske, du har mødt. Hvis jeg havde mødt andre, ville du stadig være min favorit og smiler.. Theo er bare helt vidunderlig.


Kommentarer

  1. Laura Helena Pimentel da Silva16. juli 2022 kl. 22.11

    Kære You.look.like.a.book

    Tusind tak for at læse med og for at tage dig tid til at skrive så pæne ord om min første fantasyroman for unge og voksne. Det sætter jeg stor pris på. At du har fanget bogens lag og budskaber, gør mig særligt glad. Tak, tak, tak!

    Kh

    SvarSlet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

Interview med Mikkel Hansen

Interview med Heidi Keller

Ronni Romario af Laura Helena Piementel da Silva