Under skoven danser vi af Trine V. Ipsen




Under skoven danser vi af Trine V. Ipsen. 196 sider. Udgivet 2017 Forlaget Dreamlitt.

Dette er en anmeldelse af hele serien.

Er du vild med historie, politik, spionage, snedige planer, mystik og overnaturlige elementer? Vil du suges helt tilbage til 1800-tallets Napoleonskrige, hvor en ganske særlig militærgruppe af både kvinder og mænd bliver trænet i alt hemmelighed til at infiltrere overklassen? Det er ikke kun almindelig fysisk træning, men i særdeleshed risikable og lyssky eksperimenter, som har til formål at styrke gruppens deltagere og give dem ganske særlige overnaturlige evner. Men eksperimenterne har også langvarige konsekvenser, som ikke umiddelbart kan slettes.

Det er en helt unik, anderledes, nervepirrende og rørende fantasytrilogi. Allerede fra begyndelsen af denne bog, kunne jeg mærke mystikken emme ud af bogens sider. Jeg kunne mærke spændingen stige og frygten komme nærmere, da de tre børn, som er rigtig gode venner, imod reglerne, bevæger sig ud i skoven. De tager ikke rygterne om de farer, der lurer i skovene alvorlige. Men de synes at det er spændende og sjovt. Desværre taler rygterne sandt og de konfronteres med et af største frygtindgydende koldblodsvæsner. Dette bliver en tragisk og meget ubehagelig dag, som de aldrig glemmer. En dag som ændrer deres liv for altid og sætter dybe spor. For hovedpersonen Ella har denne dag de største konsekvenser. Hun udstødes nærmest af folk og må leve sit liv med stor skyldfølelse og skam. Det tætte venskab med de to brødre Adam og Noah går helt i stykker og ensomheden fylder meget. Det er hårde tider. Men en dag kommer general Roberto, som er nær ven af familien, med et ganske særligt tilbud til Ella om at komme væk og træne med en hemmelig militærgruppe, hvor hun kan gavne og hjælpe sit land på en helt unik måde. Dette bliver en hel ny begyndelse for Ella, hvor hun skal lære at samarbejde med nogle helt nye mennesker, som hun slet ikke kender. Gruppens deltagere tvinges sammen fra den ene dag til den anden. Det bliver den vildeste dannelsesrejse for Ella at lære at åbne sig igen, at stole på andre og knytte bånd. Hun konfronteres med alle sine følelser og fortidsminder, men hun beriges også med helt nye venner. Jeg er helt vild med den måde handlingen folder sig ud på og hvordan karaktererne ganske gradvist lærer hinanden at kende og knytter bånd. Tætte venskaber opstår og der er mange rørende øjeblikke, som rammer en lige i hjertet og også en lidt kærlighed. Dynamikken og dialogen mellem karaktererne er meget velskrevet. Der er store hemmeligheder, afsløringer, løgne, drama og intriger.  Karaktererne emmer af personlighed, men de gemmer også på dybe hemmeligheder, som ganske gradvist dukker op til overfladen. Usikkerheden angående hvem man virkelig kan stole på og hvem der er de gode og hvem der har suspekte motiver, får virkelig spændingen til at stige, mens man læser. Man overraskes i den grad af, hvad det er de skjuler og hvorfor samt rammes også i hjertet. Både karaktererne og handlingen har masser af lag og dybde. I de efterfølgende bøger stiger de historiske og politiske elementer betydeligt og gruppens deltagere kastes ud i farefulde missioner, hvor de skal benytte deres særlige nye overnaturlige evner.   
En spændende trilogi om identitet, skam, sorg, skyldfølelse, politik, politiske uenigheder, meget svære og skelsættende valg samt ægte venskab og sammenhold, enorm viljestyrke og gå-på-mod. En bog der også har fokus på forudindtagede meninger, fordomme og fordømmelser. At nogle mennesker antager, hvordan tingene er sket og derefter fordømmer og udelukker nogen. Hvor svært det kan være at komme ovenpå igen efter at være blevet udelukket. En bog, der viser, hvor vigtigt det er, at vi snakker ordentligt sammen, får sagt hvad vi virkelig tænker og åbner os, så vi kan løse eventuelle misforståelser eller gamle sår. En bog der viser, hvad der er det allervigtigste, når alt kommer til alt?

Hvis du er vild med 1800-tallets Danmarks historie og Napoleons krigene, politik, mystik, spænding og lidt overnaturlige elementer og ægte sammenhold, så er denne bogserie lige noget for dig. 

Jeg er helt vild med de superflotte og meget unikke forsider lavet af Dina Hvidgaard.


EKSEMPLER: 

Der er passager med total spænding, mystik og uhygge:

"Du prøver at gøre mig bange", siger Adam. "Det var dig selv, der bragte historierne op", svarer Ella. Noa stopper op og stirrer mellem træerne...Hans uro står i skarp kontrast til det rolige landskab. "Hørte I det?" "Jeg hørte ikke noget", svarer hun, og Adam ryster på hovedet..."Han prøver at få os til at tro, at der er et koldblodsdyr, for sjov...Hans frygt smitter af på hende, og hun begynder at løbe med samme målrettethed....Gule øjne...Ella undertrykker et skrig..."(side 14-15)

Der er masser af drama, store følelser og uforudsete hændelser: "Han slår hende. Lussingen synger over kinden, og selvom det brænder, er det ikke hendes, men hans øjne, der bliver blanke. "Du er giftig Ella", hvæser han. " Du bliver en dygtig koldblodssoldat, det ved jeg, for du er allerede lige så syg og kold, som de væsner derude"...(side 124)

Der er smukke, velskrevet næsten poetiske passager: " En tung kold dråbe lander på Ellas næse og vækker hende. Hun åbner øjnene og ser himlen åbne sig. Solen er næsten gået ned. Træets tætte krone tager det værste af regnen, men selv her får nogle dråber banet sig vej ned gennem bladene. .. Hun sidder og iagttager regnen ramme den før så blanke sø. Mødet mellem de to overflader risler på en anden måde end dråbernes møde med med bladene over hendes hoved...Med regnen som vuggevise, falder hun i søvn igen..".(side 170)

Og der er passager med vidunderlig glæde og hygge: "Med hinanden låst i armene danser de rundt og rundt om bordet, hoppende fra en bænk til den næste med Niels forrest, som fulgte de musikken. Ellas kinder brænder af dansen. Hun ler højt...Varmen breder sig i hendes hænder, ben, arme og fødderne...Kæden danser rundt og rundt. Varmen når hendes indre. I latteren mærker hun tårerne sløre sit blik...Det er hjem og liv og mennesker, der vil danse med hende.."(side 65). Dette er en meget rørende passage, hvor forfatterens stråler.

KARAKTERER:

Forfatteren har lavet et rigtig godt karakterarbejde. Karaktererne har hver deres tydelige personlighed og karaktertræk og en spændende baggrundshistorie. Karaktererne er interessante og man har lyst til at lære dem endnu bedre at kende. 

Ella: Man kan virkelig mærke hovedpersonen Ella. Det er enormt spændende at følge hendes udvikling. Hun er blevet uretfærdigt udstødt på grund af en hændelse og er dybt mærket af det. Hun er en meget stærk karakter, som har måtte kæmpe meget og har været meget ensom pga hændelsen. Men nu finder hun helt nye venner og skal lære at åbne og tro på det igen.  Jeg er helt vild med venskabet mellem Ella og Henri. Det har nogle dybe rørende samtaler, hvor man kommer helt tæt på og bliver revet med og rørt dybt i hjertet.  Jeg kan rigtig godt lide, at man kommer helt tæt på hovedperson og ved hvad hun tænker, bekymrer sig om, føler og tvivler på. Ella er virkelig en stærk person, som imponerer og udviser stor viljestyrke, kampgejst, mod, intelligens og snilde. Hun er mega sej og meget inspirerende. En ægte heltinde, som ikke giver op. Men også en heltinde, som virker menneskelig og naturlig. Hun er ikke perfekt og det er dejligt. Hun kom helt ind under huden på mig. 

Jeg er helt vild med Henri. Han er en af mine absolut favoritkarakter. Hans personlighed stråler . Han er så høflig, vidunderlig og en ægte gentleman. Et meget varmt og rart menneske med gode værdier. Han beriger virkelig handlingen og gør den levende og underholdende. 

Jeg ville gerne skrive mere om karaktererne, men jeg vil ikke spoile handlingen.

Jeg kan varmt anbefale lydbøgerne til de tre bøger.  De varer kun ca 4 1/2 time og er rigtig godt indlæst af Mette Skjøttgaard.

Jeg giver bog 1:  5 meget store stjerner/ 6  (kun 196 sider lang)

Bog 2: 4, 5 stjerner/ 6

Bog 3: 5 stjerner/ 6


Skrevet af Youlooklikeabook


Spoileralert !!!!  Læs ikke videre, medmindre du vil spoiles

Årsagen til den manglende stjerne

Jeg er helt vild med slutningen i bog 1. Den er så romantisk og intens. 

Jeg havde håbet på at romantikken, intensiteten og mystikken fortsatte i bog 2, og at der ville komme flere romantiske og intime scener i takt med at Adam og Ella blev tættere, men den blev derimod desværre skruet en del ned. Og Henry var ikke rigtig med mere. Jeg havde nok forventet og håbet på en eskalering af de overnaturlige elementer og at man lærte koldblodsvæsnerne endnu bedre at kende. Jeg er jo vild med fantasy og magi. Men det historiske fyldte mere i de efterfølgende bøger, mens den overnaturlige del fyldte mindre

Forfatteren har et meget levende, beskrivende og godt sprog. Der er ingen slinger i valsen. Men jeg savnede som sagt lidt mere spænding, mystik i bog 2 og 3.  Mystikken og spændingen er højest i bog 1. I bog 2 og 3 er der mere fokus på det historiske og mindre fokus på koldblodsvæsnerne og de overnaturlige elementer .

Jeg er vild med den nervepirrende passage på side 14-15-16 (bog 1)

Jeg er vild med alle de romantiske passager (jeg havde dog håbet på flere, men dem der var, var virkelig gode og velskrevet). Og jeg er vild med kærligheden mellem Ella og Adam. At de nægter at give op og at han står ved hendes side, uanset hvor meget hun forandrer sig mm.

Jeg er helt vild med slutningen af kapitel 17, hvor Henry fortæller sandheden om sin baggrund. Det er så rørende og ramte mig lige i hjertet.

Jeg er vild med alle de overnaturlige elementer.

Temafesterne og det med spåkonen i bog 2 er meget underholdende og spændende.

Jeg er vild med titlerne på bøgerne: Bag masker referer nok til de fester,  som de holdt, hvor de jo var dækket til med halvmasker og Ella spåede folk. De var bag masker, fordi de skjulte, at de var en særlig enhed der havde eksperimenteret med koldblod.  Under skoven danser vi referer til en vidunderlig scene, hvor de rigtig hygger sig, mens de bor i træningsenheden under skoven. Og en aften drikker de og hygger og danser. Nyder livet for en gangs skyld og glemmer alle deres bekymringer. 

Bog 1 var min favorit, fordi der var mest overnaturlige elementer og mystik. I bog 1 kom man tættere på karaktererne og der var mere ping pong spil og spænding.  Og mere uhygge.  














 












Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Interview med Mikkel Hansen

Interview med Heidi Keller

Ronni Romario af Laura Helena Piementel da Silva