Fødselsdagsønsket der blev stjålet af Sophie Souid



Fødselsdagsønsket der blev stjålet af Sophie Souid. 2021. 90 sider. Gads Forlag

" Det, jeg ønsker mig, er meget vigtigere end noget, der kan pakkes ind i papir med sløjfe. Og nej, det er ikke en pony eller noget, der kan sige vov...Det er et meget vigtigt ønske. Et, der kan ændre mit liv"

Charlie fejrer sin 7-års fødselsdag og hun har et ganske særligt og hemmeligt ønske, som hun håber, af hele sit hjerte, bliver opfyldt, når hun har pustet lysene på sin kage ud. Men hendes tarvelige fætter Carl ødelægger fuldstændig denne drøm, da han puster alle lysene ud først. Moren foreslår, at de bare tænder lysene igen, men sådan virker ønsker jo ikke. Hvordan skal Charlie få sit meget vigtige ønske nu?  Hvor langt er hun villig til at gå?

Dette er en helt vidunderlig, sjov og rørende historie, som rørte mig dybt i hjertet. Jeg kom igennem hele følelsesregistret sammen med Charlie og forstod hende 100 %. . Det var som en "trip down memory lane" for mig. Jeg havde en klump i halsen og glædestårer i øjnene, men jeg grinte også mange gange. Jeg var total underholdt fra start til slut. Der er masser af spænding, underholding og overraskelser. Jeg kunne slet ikke forudsige, hvad der kom til at ske og om Charlie nogensinde får sit ønske og hvordan. 

Gennem hovedpersonen Charlie sætter bogen fokus på børns følelser i forbindelse med skilsmisse på den fineste måde. Jeg er helt vild med Charlie som karakter. Hun formår at rumme alle de følelser, man kan have i denne situation; lige fra længsel, savn, skuffelse, vrede, irritation, frustration og desperation. Men alt er skildret på en måde, så det aldrig bliver for trist, men derimod underholdende, sjovt og rørende.  Jeg er helt vild med forfatterens levende skrivestil og måde at formulere sig på. Forfatteren har virkelig formået at skabe den perfekte balance og den mest underholdende skrivestil, så det lidt alvorlige tema om skilsmisse og savn sniges ind med humor og skønne formuleringer. Bogen giver masser af stof til eftertanke. Jeg er bare helt vild med den. Åh! hvor den ramte mig i hjertet. Jeg ville ønske, at den var skrevet, da jeg var barn. Den ville have fået mig til at føle mig mindre alene med mine følelser og have beriget mig på mange måder. En must-read bog og en must-have bog både for skilsmissebørn og forældre, men også til dem, som ikke er skilt, så de kan forstå, hvad det er andre går igennem. Det er en bog, som kan læses igen og igen med rigtig gode og meget vigtige budskaber. En bog, som mange voksne, også kunne lære meget af at læse. 

Bogen er en flot hardback med skønne, farverige og udtryksfulde illustrationer, som emmer af personlighed og charme.  De er lavet af dygtige Anne Louise Laugesen

EKSEMPLER:

Charlie er en 7-årige pige fyldt med store følelser, men hun er også meget målrettet og har masser af viljestyrke og gå-på-mod. Hun nægter at give op:"En stor pige!" vrænger Charlie. "Hvad er en stor pige?". Men efter lidt grublen og hiven i græstotter, når hun frem til , at det må være én, der ikke giver op. For ønsket skal hun have opfyldt. Hvis ikke på den ene, så på den anden måde" (side 17). Jeg kunne virkelig mærke og forstå Charlies håb, drømme, desperation, savn og længsel. "Hvis hendes ønske er gået i opfyldelse, vil hun aldrig bede om noget mere" (side 44)

Der er en hel perlerække af sjove og vidunderlige passager: "Du ser da ellers ikke ud til at mangle noget", siger fætter Carl og glor på gavebordet med store sultne øjne" (side 9)" Jamen så stikker jeg piben ind, siger morfar, der slet ikke ryger pibe" (side 23) samt "Men hellere en, der vil klappe hunden, end en, der ikke vil være god ved den". (side 57)  "Man bliver åbenbart kun ramt af lorten -og lykken - når man ikke har brug for den" (side 66).

Jeg er også helt vild med den måde forfatteren gengiver karakterernes følelser på, så man ved præcis, hvordan de har det og nærmest ser et tydeligt billede for sit indre blik af følelsen: "Det bobler i maven og , og hun springer ud af bilen" samt "og på mor, der smiler med munden, men ikke med øjnene" (side 36)

Denne bog har mine varmeste anbefalinger som højtlæsningsbog fra ca 5 år og opefter og selvlæsningsbog lige så snart man kan læse den.

Lydbogen, som er indlæst af dygtige Kristine Brendstrup kan også varmt anbefales. Men lån eller køb den fysiske bog også, så du ikke går glip af de flotte illustrationer.

Jeg ser meget frem til at læse flere bøger af Sophie Souid. Hun har skrevet 10 bøger for børn. Læs mere om Sophie Souid og hendes bøger på hendes hjemmeside: www.sophiesouid.dk og følg hendes instagram @sophiesouid.  De to nyeste udgivelser er fantasyserien Holly.


Jeg giver 6 / 6 stjerner ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Skrevet af Youlooklikeabook.

Bogen er et købt eksemplar.



SPOILERALERT!!!! Læs ikke videre medmindre du vil spoiles.

Der er rørende passager, som rammer en lige i hjertet og maven: " Men hun giver ikke op. Ønsket skal hun have opfyldt. Og snart. For hun kan mærke, at tiden er ved at løbe ud". (side 36)

"Altså, medmindre du har krøllet min far sammen, og han ligger i den sæk, så kan du godt skride igen", råber Charlie og knalder døren i hovedet på julemanden, der nær får næsen i klemme...."Julemanden havde et job i år, hulker Charlie. "At levere far her ved hoveddøren. Han behøvede ikke engang at binde en sløjfe om ham!" (side 44-45).

 Jeg må bare sige, at jeg er helt vild med slutningen. Jeg sad med glædestårer i øjnene og en stor klump i halsen. Hvor er det bare et fantastisk budskab denne bog har. Det kunne mange voksne / forældre lærer meget af."Vi vil altid være en familie. Dig og mig og mor og din lillebror....Nu er vores familie bare blevet lidt større..." .

Uanset hvem der kommer til i familien, om den ene finder en ny kæreste eller lignende, så er alle stadig en familie og holder sammen og er sammen og hygger sig. Denne bog kunne måske få nogle til at åbne øjnene og lære dem ikke kun at tænke på sig selv og deres egne behov. Behovet for at " lade som om" de aldrig har haft en tidligere ægtefælle, hvilket kan have store konsekvenser for børnene og resten af familien.  Men derimod lære at prioritere familien som helhed, sammenholdet, hyggen og de faste traditioner og højtider, som jo også er med til at give børnene tryghed, faste holdepunkter og noget at se frem til og glæde sig til. 


Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Interview med Mikkel Hansen

Interview med Heidi Keller

Ronni Romario af Laura Helena Piementel da Silva