Interview med Eva Munk


INTERVIEW MED EVA MUNK


Lige siden jeg læste den rørende klimafiktion Stormflod af Eva Munk, har jeg ville lære hende bedre at kende og vide mere om hendes forfatterskab.  Hendes skrivestil er meget indlevende, medrivende, følsom og nærmest som poesi. Hendes ord er stærke og man indsvøbes fuldstændig i karakterernes følelser og mærker dem næsten, som om de var ens egne og det kan være både på godt og ondt. Fx i novellen Evigheden mærker man helt tydeligt savnet, ensomheden og sorgen. Det er skrevet med så stor indlevelse, at man næsten selv synker ind i en mørk boble og ikke ved, hvordan man skal komme ud. Og i Stormflod rives man helt med af Tennas store passion og engagement. Og i Genlyd føler man sig i et med musikken og rytmen og mærker den boblende glæde og lykke over at synge og optræde. En følelse, som Eva Munk selv kender, da hun er en fantastisk sanger, der også har optrådt mange gange og udgivet cd'er. Eva Munk er virkelig en sand mester til at gengive følelser både i sine sange og i sine bøger, karaktererne komme ind under huden på en med meget vigtige, relevante og aktuelle budskaber, som gør indtryk på en. Budskaber som kan hjælpe en med at føle sig mindre alene og mere forstået og normal. Jeg ser meget frem til at læse flere af hendes udgivelser og følge hendes forfatterskab, fordi hendes bøger har så meget på hjertet. Til bogforum 2021 var jeg så heldig at møde og snakke med Eva Munk i virkeligheden.  Det var en stor oplevelse. Efterfølgende kommer mit interview med Eva Munk.  

  

1. Skriv en lille intro om dig selv:

Jeg har en baggrund som kandidat i engelsk fra AU med tilvalg i Litteraturvidenskab fra SDU. Til dagligt arbejder jeg som freelancer – heraf redaktør, underviser, korrekturlæser og foredragsholder.

Mellem træernes grene, Forlaget Calibat (2020)

Stormflod (Grøn Klode #1), Forlaget Klippe (2020)

Du kommer med natten, Forlaget Petunia (2021)

Ditce var her, Byens Forlag (2021)

Bidrag i novellesamling Evigheden, Forlaget Klippe (2021)

Tørke (Grøn Klode #2), Forlaget Klippe (titel: Evigheden), (2021)

Genlyd (Ingen som os #1), Straarup & Co (2022)

Nordlys (Grøn Klode #3), Forlaget Klippe (2022)

Bidrag i novellesamling Med kærlig hilsen (titel: Fortidens længsel), Baadsgaard Books (2022)



2. Hvornår og hvordan opstod din passion for at skrive ?

Jeg var ret vild med at skrive, da jeg var 8-9 år gammel. Men så lagde jeg det på hylden, fordi sangen fandt vej ind i mit liv. I teenageårene skrev jeg ’kun’ sange, og det vendte tilbage, da jeg startede på universitetet i start-tyverne.



3. Fortæl gerne lidt om din allerførste gode historie, som du skrev, da du var barn eller yngre.

Det var mest sangtekster om identitet og sorg (surprise) – om det var godt, tja. Men det var spændende at prøve kræfter af med det ;)


4. Hvornår og hvordan opstod ideen til at blive forfatter? Hvordan reagerede folk omkring dig ?

Jeg ved ikke, om det pludselig var en idé, jeg fik. Det kom ligesom af sig selv, fordi jeg begyndte at skrive i smug (jeg lavede en Malene Sølvsten 😉 ) og sagde det ikke til nogen. Havde det for mig selv og brugte det terapeutisk. Jeg havde aldrig forventet, at det ville blive færdigt, men på et tidspunkt sad jeg med en færdig roman. Og så fik jeg mere blod på tanden!


5. Hvad skete der den dag, du besluttede dig for at blive forfatter? Hvordan debuterede du og hvor lang var processen? Og hvordan føltes det indeni at være forfatter og blive udgivet for første gang?

Da jeg fik en kontrakt på Mellem træernes grene holdt jeg det hemmeligt længe, fordi jeg havde brug for at vænne mig til tanken. Jeg fortalte familie og venner det, og de var utrolig søde. Det samme gjaldt bogverdenen, da jeg endelig offentliggjorde, at min debutroman ville udkomme. Min bog udkom under nedlukningen, men sociale medier kan gøre meget, og alle var SÅ søde og behjælpelige, så det gjorde processen rigtig god, min bog solgte godt og blev flittigt delt og postet om.

Det var surrealistisk at stå med sin færdige bog i hånden, men jeg var også vildt stolt, fordi alle ved, hvor meget arbejde der ligger bag en udgivelse.


6. Hvad synes du er det allerbedste ved at være forfatter? Og hvilken del af skriveprocessen er din favorit?

Jeg elsker, når en ny idé opstår – når alt kan ske, og der kun er muligheder. Når en hovedperson føles så ægte, at jeg begynder at lede efter dem, når jeg går på gaden, så kan man virkelig mærke, hvor meget det påvirker én. Desuden elsker jeg, når redigering, korrekturlæsning og tweeks er ovre, og bogen ENDELIG er sendt til korrektur.

7. Dine karakterer føles meget ægte og fulde af store følelser lige fra stor boblende glæde og begejstring til bekymring, savn, ensomhed og sorg.  Man bliver meget påvirket af deres følelser.  Du er virkelig en sand mester i at formidle følelser så det næsten føles som poesi. Hvad er det vigtigste for dig, når du skaber dine karakterer? Hvordan gør du dem så " ægte" og mærkbare?  Skriver du hele deres personlighed ned på forhånd?

 

Først og fremmest: KÆMPE TAK! Det er dejligt at høre.

Det er virkelig svært at forklare, hvordan en karakter opstår – udover at de nogle gange bare dukker op. For mig sker det pludseligt, og de viser sig ofte i mine tanker – eller i drømme (det skete med Dicte). Jeg ser dem snarere for mig end nedskriver en masse, men det er bare min personlige go to. Har jeg flere hovedpersoner i spil, kan jeg godt lide at lave et dokument, så jeg kan sørge for, at de bliver forskellige fra hinanden, så læseren kan adskille dem.

Men det sker ofte, at jeg ser personerne klart for mig.



8. Er der nogle af dine karakter, der minder om dig eller har nogle af dine egenskaber eller kendetegn?

Jeg tror, det er sådan på en eller anden måde med alle karakterer. At de viser små brudstykker af én selv, uanset om man vil det eller ej. Cecilia har passionen for sang ligesom jeg i Genlyd. Dicte har sin kreative tilgang til tingene og drømmende tilstand. Pelle har sin eftertænksomhed. Det er blot få eksempler 😉


9. Var du selv meget interesseret i at gøre noget godt for miljøet, da du var teenager? Og bekymrede du dig om klimaet dengang?

 

Jeg er en hel del som A.K. på den måde. Min familie har altid levet meget bæredygtigt, og mine forældre var selvfølgelig klar over det. Jeg fulgte bare med. Det var først senere, at jeg begyndte at interessere mig for decideret klimakamp, MEN jeg har altid værnet om naturen, passet på den, lært navnene på fisk, fugle osv. For det man kender navnet på, passer man bedre på.



10. Jeg har lige læst din helt nye bog Genlyd.  Den er supergod, levende og rammer en lige i hjertet mht hvor vigtigt det er at følge sin passion samt at finde nogen, der kan forstå en og et sted , hvor man kan udvikle sig og lade sit talent skinne  igennem for fuld styrke. Men også om bagsiden ved at have et stort talent.  Folks jalousi og drillerier.  Du er jo selv en fantastisk sangerinde.  Jeg er helt vild med din stemme og evne til at formidle inderlighed og følelser.  Hvornår og hvordan begyndte du at synge? Fandt du også et band gennem ungdoms skolen eller sang du i kor? Beskriv gerne noget af din sangkarriere.

TUSIND TAK!

Cecilias historie er næsten min egen. Sang derhjemme og opdagede så ungdomsskolen. Jeg startede selv til kor, som senere blev til solosang og vokalgruppe. På efterskole sang, indspillede jeg og spillede i alle mulige forskellige bands. På gymnasiet spillede jeg i partyband med en veninde, og vi havde en fest. Derudover gik jeg solo som artist og har optrådt som support/warmup for mange kendte artister, fx Eivør, When Saints Go Machine, Mathilde Falch etc. Jeg har spillet på flere tours og optrådt i blandt andet Musikhuset, Vega og også i udlandet (blandt andet Belgien og England).


11. Hvordan er din skriveproces? Plotter du meget, inden du går i gang? Eller får dine karakterer ligesom eget liv og styrer handlingen lidt?

Ideen dukker op, og så skal jeg have min titel. Uden den kan jeg ikke gå i gang med at skrive, og sådan er det bare altid (har det vist sig). Jeg tænker over ideen et stykke tid, og på et tidspunkt dukker titlen så op. Så sætter jeg mig ned og plotter start, midte og slutning. Derfra putter jeg så mere på.

Og ja, det sker ofte, at karaktererne selv fører mine fingre over tastaturet og vil et eller andet, som jeg slet ikke havde planlagt. Blandt andet Mandehørmsturen i Grøn Klode-serien har fundet sted på den måde.

 

12. Hvordan er dine optimale skriveforhold? Stilhed/ musik?  Favorittidspunkt at skrive på? Særlige skrivesnacks?  Nævn gerne nogle af dine favoritnumre.

 

Jeg hører altid musik, når jeg skriver. Gerne om aftenen/natten er bedst at skrive. Jeg har ingen skrivesnacks, for jeg er for fordybet 😉

Jeg har forskellige albums, jeg lytter til. Så efter en udkommet bog kan jeg få en helt bestemt følelse, hvis jeg hører en sang/et album, som jeg har lyttet til, mens jeg skrev det. Fx begynder jeg altid at fryse, hvis jeg hører Pink Floyd, fordi det spillede, mens jeg skrev Mellem træernes grene.

13. Hvad giver det dig rent personligt at skrive og skabe dine egne karakterer mm?  Giver det at skrive og det at synge dig den samme gode følelse eller er der forskel?  Hvis ja hvilken ?

 

Det er et virkelig godt spørgsmål, for det giver næsten præcis samme følelse. Man kan glemme tid og sted. Det skifter også – nogle gange er det meget nemmere at skrive end at synge, hvis man har en træt dag. Andre gange er det helt modsat. Det er virkelig forskelligt afhængigt humøret.

Jeg har haft en lang periode med redigering og korrekturlæsning for at gøre Nordlys klar, og der kunne jeg ikke skrive på noget nyt samtidig, så dér havde jeg heldigvis sangen, som tog mit fokus på anden måde, så jeg stadig kunne have lov til at være kreativ.

14. Hvordan holder du styr på alt i dine bøger? Med post- its?  Kladehæfter?

Jeg har 1 enkelt dokument, hvor jeg holder styr på det. Jeg har kapiteloversigter og punkter, og det er faktisk egentlig det. Og så bruger jeg selvfølgelig meget tid på at gå rundt og tænke (forhåbentlig) kloge tanker.

15. Du skriver mest til tweens og teenagere, som er en meget kaotisk periode i ens liv, hvor der sker rigtig meget både indeni og udenpå.  Er der nogle særlige temaer og budskaber, som der er vigtige for dig i dine bøger. Nogle særlige formål til netop den målgruppe? 

Identitet vil altid være det vigtigste emne for mig – i forskellige afkroge og udfoldelser. Både i litteratur til børn, unge og voksne vil det være relevant, og derfor er det så interessant at se det formidlet i bøger.

Men selvfølgelig handler mine bøger også om noget – ofte venskab, kærlighed, familierelationer, et skift i ens liv og relationer mellem mennesker.


16. Hvilke genrer og bøger var dine favoritter, da du var barn/ teenager?
Harry Potter, og serien blev læst ufattelig mange gange!


17.  Hvilke genrer og bøger er dine favoritter nu? Nævn gerne mindst 5. Skriv gerne meget kort hvorfor du kan lide dem

YA-realisme er klart min favoritgenre, som måske heller ikke er en overraskelse for nogen.

Det er så ufattelig svært at nævne favoritbøger, men her gør jeg et forsøg med at nævne nogen, som bliver ved med at dukke op i min erindring:

- Himlen ved mine fødder af Jandy Nelson (Hun er SÅ dygtig en forfatter. Kan utrolig meget!)

- Unpregnant af Jenni Hendriks og Ted Caplan (Både bogen og filmen er bare så hyggelig, feel good, sjov og er den perfekte sommerlæsning).

- STADIG Harry Potter og Fønixordenen (Sorg og identitet er bare spot on!)

- Nedtælling (Mørkt stof-serien) af Teri Terry (Spændende og fængslende dystopi)

- Solen er også en stjerne af Nicola Yoon (Ufattelig god og medrivende historie)

- fredag lørdag søndag af Christine Lind Ditlevsen (En af mine første læsninger af ny dansk YA – så spændende og fragmenteret læsning)

- Så god som ny af Kristina Aamand (Sætter et vigtigt emne i fokus)



18. Hvad er dine bedste råd / skrivetips til forfatterspirer?
Skriv, skriv, skriv!

Siger nogen, at du ikke kan, så gør det alligevel.

Og pak selvkritikeren væk. 😊


19. Hvad giver dig glæde i hverdagen? Har du nogle særlige hobbies? Synger du stadig ofte?  Kan du bedst lide skov eller strand? Har naturen også en form for healende virkning på dig som den har på Tenna i Stormflod?

Jeg synger næsten hver dag og går ture. Naturen giver mig ro og lov til at lade op igen. Jeg elsker både skov og hav, men hav vil nok altid tage favoritpladsen. Der er et eller andet over lyden af bølger.


Tusind tusind tak til Eva Munk, fordi du ville være med til dette interview.

Følg gerne Eva Munk på instagram. Hun har både sin forfatterprofil  @evamunkforfatter samt @gronklode  profilen, hvor Stormflod, Tørke og Nordlys har en særlig plads samt hvor der fokus på klimaet. Det er også en rigtig god profil.  Tjek også gerne hendes hjemmeside: www.evamunk.com.
Alle fotos har jeg selv taget.








 

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Interview med Mikkel Hansen

Interview med Heidi Keller

Ronni Romario af Laura Helena Piementel da Silva