Asgårds døtre af Sidsel Katrine Slej

Isliljas fortælling, Asgårds døtre 3 af Sidsel Katrine Slej. 354 sider. Udgivet 2022. Forlaget Tellerup

Wauw! Dette er Sidsel Katrine Slejs absolut bedste bog. Jeg er blæst helt bagover af den. Hendes forfatterskab har uden tvivl nået nye højder både sprogligt og handlingsmæssigt. Jeg var fuldstændig suget ind i bogen, total opslugt og revet med fra start til slut. Jeg ville slet ikke have, at bogen endte. Forfatterens sprog stråler og står helt skarpt og hvert eneste ord var velvalgt. Forfatteren formår virkelig at fastholde sin læsers opmærksomhed og interesse i et jerngreb. Jeg kedede mig ikke i et eneste sekund og trak næsten ikke vejret de første 100 sider af bare spænding. Handlingen er så nervepirrende, tempofyldt og uforudsigelig samt spækket med de mest overraskende plottwists, at jeg sad med hjertet helt oppe i halsen og ikke kunne undgå at udstøde høje gisp og tale til bogens karakterer. Samtidig indeholder den også nogle af de mest vidunderlige romantiske scener, jeg nogensinde har læst. Jeg blev helt fortryllet af omgivelserne, udsigten og karakterernes ord, inderlighed, følelser, evne til at åbne sig samt deres handlinger. Det er en meget intens, velskrevet, hæsblæsende pageturner, hvor der virkelig er skruet op for spændingen. Universet er blevet udvidet med helt nye og interessante væsner og der er masser af mystik, skumle, lyssky planer, hemmeligheder og blodige kampe. Islilja kommer på sit livs hårdeste mission fyldt med overraskelser og udfordringer både fysisk og mentalt, som hun slet ikke havde forventet. 

Karaktererne emmer af personlighed og der er masser af underholdende og rørende ping pong spil og mærkbar dynamik imellem dem samt velskrevet og levende dialog. Karaktererne føles ægte, nuancerede og dybe og jeg er helt vild med, at ingen af karaktererne er perfekte, men at de alle laver fejl eller har nogle "skyggesider", lærer og udvikler sig undervejs. I denne bog har forfatteren virkelig taget handlingen til et helt nyt niveau af kompleksitet, hun har ikke blot formået at knytte de mest overraskende forbindelser mellem alle bøgerne og karakterne, men også tilføjet meget spændende og inspirerende historiske elementer samt referencer til datidens virkelige verden og barske levevilkår for især kvinder.  Dette beriger i den grad fortællingen Der er masser af lag og dybde og fokus på meget vigtige emner som kønsdiskrimination, synliggørelse af datidens syn på kvinder, deres funktion samt deres manglende rettigheder. Denne bog er ikke kun underholdning, men gav mig masser af stof til eftertanke. Den var enormt gribende, nervepirrende og foruroligende at læse. Den satte store følelser i gang og gjorde et stort indtryk på mig. 

Resumé:

I denne tredje bog følger vi Islilja. Hun er eminent med et sværd og det er hendes store passion at kæmpe. Men hun har været trist igennem længere tid, da hun føler sig frihedsberøvet og mast ind i et hjørne. Hun har forsøgt ikke at tænke på det og distrahere sig selv, men om kort tid bliver hun nødsaget til at indlede et arrangeret og tvungen ægteskab med Ingeborgs bror Storm og det har hun på ingen måde lyst til. Hun kan næsten ikke trække vejret, når hun tænker på det. Det er uudholdeligt og påvirker hende ekstremt, så meget, at hun næsten heller ikke kan holde ud at være i nærheden af Ingeborg og sin egen bror. Samtidig savner hun sin elskede søster Issol, som nu bor i jætternes land Glitterheim. Issilja har heldigvis stadig sin missionsgruppe lidt endnu, inden hun må opgive sin største passion for at blive en ordentlig hjemmegående hustru, og det nyder hun. Men noget på missionen går helt galt og Islilja udfordres mere end nogensinde før. Onde kræfter er på spil og de nægter at give op. Islilja og hendes gruppe er i stor fare og de må lægge alle deres hoveder i blød for at finde på den mest snedige plan. Kan Islillja og hendes gruppe overvinde fjenden og de frygtindgydende gigantiske klippejætter?  


EKSEMPLER:

Allerede i bogens første linjer, blev jeg suget ind i den nervepirrende handling allerede i bogens første linjer: "Skyerne jog hen over den tiltagende måne, og en råkold vind hvislede gennem Kalmarskovens høje graner...Den ubudne gjorde øjnene smalle...Den ubudne stoppede op...Han havde hørt noget. De tre mænd stod som frosset på stedet...I forvejen havde det kostet dyrt blod at trænge ind i Østfold" (side 11-12)

Der er masser af spænding og action, som får ens puls til at stige og bekymringerne til at øges:" I det samme knasede noget i det fjerne. Islilja stirrede i retningen af lyden...Var hun ved at blive omringet?...Ud fra klippeformationernes skygge stormede en gigantisk jætte imod hende. Over sig holdt jætten sit ildsværd, parat til at kløve hende i to...Så kastede hans frænder sig over hende fra alle sider..." (side 55-56).

Der er sjove passager og humor: "Du insisterer vel på, at vi skal sidde i en busk" (side 115).

Der er flotte levende beskrivelser af omgivelserne, så man imponeres og tryllebindes helt og der er mere utiltalende beskrivelser, hvor man næsten bliver ramt af stanken:"Det første indtryk, der mødte hende da de bevægede sig ind mellem de lave stenhuse langs hovedvejen i byens udkant, var lugtene. En meget kraftig dunst af brændt træ steg med røgen op fra skorstenene og fik øjnene til at svide let. Derudover hang en ækel stank af rådden fisk i luften - en hørm der blev kraftigere og kraftigere jo nærmere på bymidten de kom."  (side 119) og smukke omgivelser s.126 (læs selv, jeg vil ikke spoile)

Der er rørende øjeblikke, hvor man mærker et stik i hjertet, en klump i halsen og får tårer i øjnene og der er dybe samtale, hvor man føler at karaktererne blotter deres sjæl, viser deres inderste inde. (fx side 135-136)

Og der er nogle saftige, vidunderlige, romantiske scener... (læs dem selv. Jeg vil ikke spoile)


KARAKTERER:

Forfatteren har virkelig formået at lave et suverænt karakterarbejde, hvor man tydelig kan mærke de forskellige karakterers personlighed. Deres føleler, tanker og meninger er også helt tydelige og de bliver beskrevet med stor indlevelse, så man ikke kan undgå at blive påvirket af dem på godt og ondt. Man kommer virkelig igennem hele følelsesregistret lige fra total vrede og en stor følelse af uretfærdighed, til væmmelse og afsky, til total boblende glæde, bankende hjerte og røde kinder.  

Islilja er en helt fantastisk karakter at følge. Hun gemmer på meget mere, end man lige troede. Hun har gennemgået en stor sorg pga tabet af sine forældre, da hun var kun 12 år og selvom hun har et tæt og godt forhold til sin søster og bror, så føler hun sig trængt helt ind i et hjørne, frihedsberøvet og trist pga det tvungne arrangerede ægteskab. Hun føler, at hendes fremtid er blevet stjålet: "Noget knugede sig sammen i brystet. En følelse hun kendte alt for godt, for den havde sønderknust hendes hjerte dengang hun som tolvårig havde mistet sine forældre...Lige nu følte hun sig helt alene. Og lige nu vejede sorgen tungt". Islilja føler sig også ofte forkert. Hun er jo en eminent sværdkæmper. Men som kommende hustru, ved hun, at der forventes helt andre egenskaber af hende og dem synes hun slet ikke at hun besidder og det gør hende heller ikke glad at tænke på det. Det er slet ikke hende. Islilja gruer for at blive gift. Bare tanken får hende til at føle sig som et "indfanget vildt dyr"  (side 54) 

Jeg kunne virkelig mærke og forstå Isliljas følelser og store dilemma. hendes vrede, følelse af uretfærdighed, diskrimination og tingsliggørelse. Det påvirkede mig meget og jeg blev meget rørt. Rørende øjeblikke Savnet stak i hjertet (side 45)

Jeg ville gerne skrive endnu mere om karaktererne, men jeg vil ikke spoile handlingen.


TEMAER & BUDSKAB

I Isliljas fortælling er der i høj grad sat fokus på datidens kvinders manglende rettigheder. samt datidens syn på kvinder, deres opgaver og funktion. Det er meget oprivende og nedværdigende at læse om det. At kvinder blev betragtet som en handelsvare, som man kunne udbytte med hinanden for at opnå en god alliance, så man kunne opnå fred og respekt mellem slægterne. Eller som et trofæ, ikke et menneske med følelser og rettigheder. Det er jo kønsdiskrimination og frihedsberøvelse  Lige så snart man bliver gift, så forventes det, at man falder ind i en bestemt rolle og laver bestemte pligter og sysler og heriblandt er ikke at kæmpe med et sværd. Det er ikke særlig hustruagtigt. Det skaber en stor indre kamp og uro at være kvinde i denne tid, da man jo bliver tunget til at leve på en måde, man ikke har lyst til.  Ydermere er der fokus på Slægtens ære og respekt. Vigtigheden i at oprette det. Samt det at føle sig forkert, alene og mærke stort savn. Det er virkelig en bog, som har noget på hjertet og som man kan mærke. En bog med sjæl i.

Jeg glæder mig umådelig meget til at læse videre i serien.

Jeg må også lige benytte lejligheden til at rose den utrolig smukke forside. Jeg er helt vild med den. Den passer også perfekt til indholdet. Mere kan jeg ikke afsløre...

Jeg giver 6 store stjerner/ 6.  Dette er en af de allerbedste bøger, jeg har læst i år

Skrevet af Youlooklikeabook


SPOILERALERT!!! Læs ikke videre medmindre du vil spoiles

"Islilja stirrede på Alvin der førte an. Hendes evner var navnkundige. Hun var respekteret blandt alle krigere i Østfold - blandt de fleste krigere i Asgård. Men beundringen for at svinge et svært blev tydeligvis ikke delt af deres nye leder...Det her var ydmygende. Mere end ydmygende. Ikke et sekund var Islilja i tvivl om årsagen til at hun var blevet taget af opgaven. Det var fordi hun var en kvinde. Et faktum hun havde nervøs for da det blev annonceret at hun skulle indgå i missionsgruppen for første gang" (side 48).

Så sejt at Islilja kan få overført sin hests oplevelser /minder til sit eget sind, så hun ved, hvad den har set

Jeg er helt vild med Falke og Isliljas venskab og gensidig respekt og forståelse for hinanden. Man kan mærke, at de kender hinanden godt. Falke er lidt ligesom Isliljas bedste veninde. Hun kan fortælle ham alt, betro ham ting og selv hvis hun ikke er parat til at fortælle ham alt, så har han en tydelig fornemmelse alligevel.

Total sejt med den selvtørrende kappe som har den særlige Rune Kauna på (side 94).

Jeg er vild med beskrivelsen af den sky, der skjuler dem, når de flyver på deres heste oppe i himlen.

Og jeg er helt vild med, at de kan tage en magisk runeamulet på, så de alle ser mere almindelige ud og blender mere end i den normale befolkning.

Jeg er helt vild med de historiske elementer i bogen Bayouz tæppet , katedralen, omgivelserne mm. Det er så spændende og beriger handlingen i bogen.

Jeg er helt vild med Alvins holdning:" Folk er som de er. Nogens lod i livet er stærkere end andres. Ingen har ret til at blande sig i hjertets anliggender " (side 134)

-Nogle af mest romantiske og frotryllende passager jeg nogensinde har læst.  (side 217)

-Side 169 er en af mine absolut favoritsener: så romantisk. 

-De romantiske og hede scener er så hede og føles autentiske

-Der er hede øjeblikke: "Uden varsel skød lysten gennem kroppen og gjorde hende fuldstændig hjælpeløs i hans arme" (side 179)

- Jeg elsker alle de vilde plottwists, kompleksiteten i bogen, alle de romantiske øjeblikke. Jeg er helt vild med Falke, Storm, Islilja. Og helt vild med dynamikken mellem karaktererne.  

Jeg er helt vild med, at der er så mange spændende nye væsner med i bogen. Universet har virkelig udvidet sig og det klæder historien rigtig meget.




Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Interview med Mikkel Hansen

Interview med Heidi Keller

Ronni Romario af Laura Helena Piementel da Silva