Ole Lukøjes sorte paraply. Mørkevæsner af Laura Helena Pimentel da Silva




Ole Lukøjes sorte paraply af Laura Helena Pimentel da Silva. 80 sider. Udgivet 2021. Forlaget Krabat. 


Luiz skal for første gang overnatte i flere dage på spejderlejr. Det er en stor milepæl for ham og han glæder sig så meget, men han er også lidt nervøs. Heldigvis skal hans storebror Romeo også med på spejderlejren, så Luiz ikke kommer til at føle sig helt alene. Men Romeo har jo også andre venner. På spejderlejren skal Luiz igennem nogle særlige test og ritualer, så han kan rykkes fra at være bæver til at blive ulv og han skal også have et helt unikt ulvenavn. Romeo er allerede ulv og har et meget flot ulvenavn.  Spejderturen går faktisk rigtig godt. De laver spændende mad og hygger rundt om bålet. Men sent om aftenen, da mørket er faldet på, kommer der en uhyggelig lyd...Det lyder som en ulv... Hvad sker der? Er Luiz og Romeo og de andre børn i fare? Kan Luiz finde modet til at gøre noget?

Man kan roligt sige, at dette ikke bliver en helt almindelig spejdertur. Tværtimod, den er fyldt med overraskelser og snak om spøgelser, ulve, mareridt, blodsprøjt og den allermest skræmmende Lobisomen. Det er en velskrevet, nervepirrende, eventyrlig, stemningsfyldt, uforudsigelig og hjertevarm historie, hvor man er helt fanget fra start til slut. Jeg er helt vild med den måde historien folder sig ud på. Spændingen stiger mere og mere undervejs. Og samtidig kan man tydelig mærke alle Luiz tanker og følelser undervejs. Der er den helt rette dosis hjertevarme, uhygge og spænding, så man bliver suget helt ind i historien og revet med af den følelsesmæssigt. Jeg er også helt vild med forfatterens skrivestil. Den er meget levende, hjertevarm, billedskabende og pædagogisk, så den passer perfekt til målgruppen. Hun udviser stor indlevelse og laver tydelige billeder, så man ved præcis, hvordan tingene føles for Luiz. 

Jeg tror mange kan se sig selv i Luiz og forstår hans følelser, tanker og dilemmaer. Det er ikke altid nemt både at mærke efter, hvordan man har det, når man skal prøve noget helt nyt, men samtidig også gerne vil vise, at man er modig og klar til at vokse med opgaven. Forfatteren formår virkelig at gengive situationen på en meget autentisk måde:"Jeg synes, at det er meget modigt , at du skal på spejderlejr og sove ude helt indtil på mandag", siger mor. Luiz nikker stille. Han får faktisk lidt ondt i maven ved tanken...Han har aldrig sovet ude så længe. Mon der er en natlampe på spejderlejren? Og kan han sove sammen med Romeo, ligesom derhjemme? (Side 13)

Brødrenes forhold gengives også meget autentisk og underholdende. Der er hjertevarme, drillerier og masser af ping pong spil i mellem dem: "Er I klar? spørger far..."Ja! Det bliver fedt, " siger Romeo og slår Luiz på knæet . "Men jeg ved ikke helt med hængemulen her. Tre dage er lang tid at være væk fra sin mor og far" driller han. "Hold din mund", siger Luiz. " Jeg er ikke noget pattebarn". "Åh!, så du har ikke taget Bamse med?" griner Romeo. "Næh. Det har jeg faktisk ikke, hvis du vil vide det", siger Luiz" (side 22-23)  

Der er nervepirrende uhygge: "Auw!" Hvad er det for en lyd? Luiz spærrer øjnene op og spidser ører. Han har svært ved at se noget og griber ud efter sin lommelygte...Nogen hyler. Det lyder, som om lyden kommer udefra. Måske fra et sted i skoven...Lyden kommer tættere på...Lyden skærer gennem natten på ny" (side 49- 51)

Jeg er fuldstædig vild med de væsner, den magiske verden og de overnaturlige elementer, som forfatteren har skabt. Mit fantasyboghjerte hoppede af begejstring og jeg havde slet ikke lyst til, at bogen endte. Jeg ville bare have mere, fordi det var så spændende og fascinerende. Jeg håber meget, at forfatteren skriver flere historier fra dette univers. Så vi kan lære drømmeuniverset og Ole Lukøje endnu bedre at kende. 

Selvom brødrene godt kan drille hinanden og Romeo kan se lidt ned på Luiz, så er det meget tydeligt, at de holder af hinanden og de er rigtig gode til at samarbejde og holde sammen, når det virkelig gælder.   Som faren også har sagt: "I skal passe godt på hinanden" (side 22). Uden at afsløre for meget, kan jeg sige, at bogen tager en drejning som gør, at Luiz virkelig må finde modet frem og han klare det så flot. Han tager nogle kæmpestore skridt og der er ingen tvivl, om at hans storebror Romeo er meget stolt af ham. Det er altid vigtigt, at mærke efter, hvad der er rigtigt for en. Men andre gange kastes man ud i helt uforudsete situationer og overrasker sig selv, finder et enormt mod og viljestyrke, fordi det er det rigtige at gøre, og ender med at gøre en stor heltemodig gerning. Luiz var helt fantastisk i denne bog og jeg sad med en klump i halsen og følte mig helt stolt af ham. Selvom denne bogserie er uhyggelig, så formår forfatteren virkelig at ramme en i hjertet på en god måde også. Jeg er helt vild med elementerne og skrivestilen i denne serie. Den har bare hele pakken.

Jeg giver denne bog  6/6 stjerner. 


JULEBUKKENS HÆVN:

Romeo og Luiz' familie har besluttet at holde jul, som man gør i Brasilien på alle måder.  Hele familien er samlet også mormoren og hendes kæreste Bjarne. En helt vidunderlig, spændende, overraskende, hjertevarm og magisk historie, hvor man både lærer de brasilianske juletraditioner og de gamle nordiske fortællinger bedre at kende. Man kan virkelig mærke julestemningen emme ud af bogens sider og næsten smage og dufte den gode julemad, høre julesangene blive sunget og mærke gulvet gynge af alt danseriet. Det er ægte familiehygge, juleglæde samt forventningsglæde.  Men pludselig bliver den gode stemning helt ødelagt, da nogen har taget julegaverne og endda ødelagt en del af julepynten, så der ligger smadrede julekugler på hele gulvet. Både Romeo og Luiz er helt kede af det.  Hvad foregår der? Hvem ville være så ond at bryde ind hos andre mennesker i julen og endda stjæle deres gaver og ødelægge julepynten? Romeo og Luiz må finde modet frem og opklare mysteriet og finde den skyldige. De må se, om de kan nå at redde julen, inden familien vågner. 

Jeg er helt vild med, hvordan handlingen folder sig ud. Man kan virkelig mærke hjertevarmen i familien og hvor sjovt og hyggeligt, de har det sammen. Glæden og stemningen emmer ud af bogen og man ønsker, at man var en del af Luiz og Romeos familie.  Deres mormor er så sjov og underholdende og hun beskrives så levende, at jeg tydelig kunne se hende for mit indre blik: " Mormor ønsker Romeo glædelig jul på portugisisk og nejer, efter at have svunget ham runt og rundt til en brasiliansk julesang, Stuegulvet har forvandlet sig til et dansegulv, og nu går mormor solo. Svinger hofterne vildt fra side til side. Som om hun forsøger at holde en usynlig hulahopring oppe..." (side 19) Men så kommer der flere twist af uhygge, da Bjarne, mormorens kæreste fortæller om den skræmmende julebuk og spændingen stiger mere og mere og pludselig midt om natten er der en høj lyd: " BUM! En høj lyd finder værelset. Det lyder som om, at nogen har tabt noget på gulvet...Noget skramler et andet sted i huset..." (side 44) Brødrene må gøre noget. Men de er også begge to bange og bekymrede. Jeg er helt vild med deres dialog, deres overvejelser og samarbejde. Jeg var total underholdt fra start til slut. Denne bog har bare hele pakken både hjertevarme, frygt, uhygge og fordomme, der blev udfordret. Slutningen var så nervepirrende, at jeg sad næsten helt oppe i loftet af bare spænding og bekymring: " Døren til indgangen springer op. Sveden hagler ned af Luiz. Ud af døren vælter energi. Varme fra det gigantiske bål, der brænder derinde. Flammeskæret kaster sig ud gennem døren"...(side 73). Jeg kunne slet ikke se, hvordan de kunne løse situationen og var næsten ved at miste håbet. Men forfatteren formår virkelig at overraske sin læser med hensyn til, hvordan historien ender. Det synes jeg er rigtig godt. Jeg vil ikke røbe for meget. Men jeg kan sige, at det var helt vidunderligt og magisk. Jeg blev helt varm om hjertet og så var der også endnu et fantastisk twist, som gjorde mig så glad. Jeg kan bare sige. Sikke en vidunderlig historie. Læs den.

Selvom begge bøger er uhyggelige, så er det også nogle rigtig feel-good bøger, hvor man fyldes med glæde og varme, når man har vendt sidste side. Det synes jeg er rigtig godt. Bøgerne lærer sine læsere gode værdier og egenskaber. At det er godt at stå sammen, at samarbejde og at være der for hinanden. Og at det ikke altid gælder om at få hævn, men derimod om at løse tingene og forsone i stedet. Måske er der en årsag til, at nogen bliver onde og hævntørstige (ligesom i bog 1, hvor El Raton var blevet helt ond, egoistisk og hævntørstig). 

Jeg giver Julebukkens hævn 6/6 stjerner.

Skriften er stor og meget læservenlig med god linjeafstand. Selvom bøgerne kun er lix 22, så føler jeg på ingen måde, at sproget er forringet eller forenklet. Det er nemt at læse historien, men alt er beskrevet meget levende og der er masser beskrivende tillægsord og gode detaljer. 

Begge bøger indeholder nogle supergode illustrationer lavet af Laufrankart. De er så livagtige, sjove, stemningsfyldte og med rigtig god mimik på karakterernes ansigter, så man tydeligt kan se deres følelser. Illustrationerne er virkelig med til at berige læseoplevelsen og understøtte handlingen. Jeg er helt vild med dem . Lau Frank er meget dygtig. Denne bogserie ville egne sig perfekt som tegneserie. Det er der ingen tvivl. Jeg er sikker på, at den vil blive en succes. 

Denne serie har mine varmeste anbefalinger.

Jeg kan også varmt anbefale lydbøgerne til serien indlæst af Marie-Louise Cornelius. De findes både på e-reolen og mofibo. Men man skal ikke gå glip af de supergode illustrationer.

Der er tre bøger i serien indtil nu. Jeg håber så meget, at der kommer flere bøger i serien. Det er utrolig spændende at lære væsner og traditioner fra andre lande at kende. At få udvidet sin horisont lidt og sin fantasi. Følg gerne forfatteren Laura Helena Pimentel da Silva på hendes instagram @laurahelenapimenteldasilva og tjek hendes hjemmeside:  www.laurahelena.dk

Jeg kan også varmt anbefale hendes nyeste bog I Kina spiser de børn, hvis du har børn, der er en anelse ældre (Tweens). Den er superflot illustreret af Rasmus Jensen Illustrator (Der kommer snart en anmeldelse af bogen).

Skrevet af Youlooklikeabook

Bøgerne er lånt på biblioteket. 



Kommentarer

  1. Kære du

    Jeg er meget imponeret over dit ambitionsniveau for anmeldelser.
    Tusind, tusind tak for al din ros til mine to dansk-brasilianske brødre og deres illustrator og mig. Det gør mig så glad, at du sanser historien så stærkt, som du gør. At du mener, at bøgerne egner sig som tegnefilm gør mig særligt glad, ligesom at du skriver, at bøgerne er fyldt med gode budskaber. Bare TAK!

    Kh
    Laura Helena Pimentel da Silva

    SvarSlet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

Interview med Mikkel Hansen

Ronni Romario af Laura Helena Piementel da Silva

Interview med Heidi Keller