Havets hemmeligheder


Havets hemmeligheder af Vicky Devi Smidt. 152 sider. Udgivet 2021. Forlaget Roots and Wings .


"På nogle dage er havet lyst og klart...På andre dage er det sort og uhyggeligt som den ondeste drøm...Det er aldrig til at sige, hvad der sker. Rygtet siger, at der findes magiske ting og sager under vandets overflade, som kun Gud og fortidens sjæle kender til" (citat fra bogen).

Bogen handler om den 11-årige Perle. Hun er bedste veninder med Lilla. Faktisk er Lilla hendes eneste og bedste hjerteveninde og de er meget tætte og laver alt sammen. Men en dag begynder pigen Victoria på skolen og Lilla begynder at lege med hende også. Dette bekymrer Perle meget. Er hun mon ved at miste Lilla? Er hun ikke god nok længere? Perle føler sig mere og mere usikker på sig selv og deres venskab. Hun spekulerer meget over, hvad hun mon kan gøre for at få Lillas fulde opmærksomhed igen. Være den Lilla allerbedst kan lide. Deres venskab betyder jo alt for Perle og hun har ikke lyst til at dele hende med nogen eller miste hende. Men en dag sker der noget mærkeligt og magisk, som giver Perle helt nye muligheder, som hun aldrig i sin vildeste fantasi ville have troet, hun kunne få... Kan de nye muligheder redde hendes venskab med Lilla og gøre alt godt igen?

Det er en helt vidunderlig, hjertevarm, rørende, følelsesfuld og eventyrlig fortælling, som rammer en lige i hjertet. Der er både hjerteskærende øjeblikke, hvor man mærker Perles store smerte og øjeblikke fyldt med glæde, latter, sjov og hjertevarme. Bogen handler om ægte venskab, men også om de konflikter, der kan opstå undervejs og hvordan man løser dem. Hvor vigtigt det er, at man får talt om tingene i stedet for at holde dem skjulte. Dette er helt klart en must-read bog for veninder. Jeg ville ønske, at den var udgivet, da jeg var barn. Den bog ville have været til store gavn og have hjulpet mig meget. Hjulpet mig med at vide, at jeg ikke var alene med netop de tanker, som Perle går igennem. Jeg blev fuldstændig revet med af handlingen, som var fyldt med store følelser og konflikter. Jeg er helt vild med forfatteren måde at formulere sig på. Hendes sprog er meget billedskabende og fyldt med gode detaljer, som beriger historien. Forfatteren formår at gengive karakterernes følelser, så man kan se dem for sig og ved præcis, hvad hun mener. Jeg er også helt vild med hendes måde at kombinerer helt moderne hverdagsrealisme med overnaturlige og magiske elementer. Magien og de overnaturlige elementer berigede virkelig historien og øgede spændingen og mystikken. Historien er også helt helt up to date og moderne og viser eksempelvis sms'er mellem veninder, taler om Youtube-danse og Ipads. Det, synes jeg, var meget genialt og det vil helt sikkert appallere til målgruppen. 

EKSEMPLER:

Jeg er helt vild med indledningen til bogen, hvor der fortælles et gammelt sagn sagn. Jeg blev helt suget ind i handlingen og de store følelser.  Det gamle sagn vækkede min nysgerrighed og jeg måtte bare læse videre for at vide, hvad der skete.   

En helt vidunderlig, eventyrlig, magisk og billedskabende formulering. Man bliver suget helt ind i bogen her: "Et bølgesvulp med lidt skumsprøjt fanger min opmærksomhed. ..Mam ved aldrig, hvad der gemmer sig under overfladen eller hvad der ligget skyllet op på stranden. Det er som en endeløs, uopdaget skat fuld af magi, som blot venter på at blive opdaget. Solens stråler ligger som lange lysstriber hen over vandet. Alting glitrer..."(side 27) Denne passage og side er en af mine absolut favoritter. Den er så smukt formuleret.

Jeg er helt vild med det gamle sagn. Det er så eventyrligt og nervepirrende. Mit fantasyboghjerte hoppede af begejstring: " Sagnet siger, at der engang fandtes en ganske særlig pige med et særligt navn...En tilfældig dag, da hun gik en af sine ture, skyllede bølgerne en kæmpestor bunke, sort, slimet tang op..." (side 13)  Læs selv hvad der sker...

Jeg er vild med forfatterens måde at flette magien ind i hverdagen: "Der er noget magisk ved muslinger; de er er som små skatte, der ligger spredt ud over strandene som små og store funklende diamanter". Forfatteren får sine læsere til at bemærke skønheden ved de små ting og ved naturen. Ting man måske ikke vil tænke over og måske ligefrem tager for givet. Naturen er en helt fantastisk ting og det er rigtig godt, hvis vi lærer at nyde den lidt mere.

Der er også dybt rørende øjeblikke, fyldt med store følelser, som rammer en lige i hjertet.: "Jeg kan mærke tårer, der begynder at svømme rundt i mine øjne; snart er der ikke plads nok til dem. Snart er jeg tvunget til at slippe dem løs og lade dem rinde ned ad kinderne som dråber i et voldsomt regnvejr, inden stormen trækker op." (side 44)

KARAKTERER:

Jeg synes, at alle de tre piger, deres interaktion, dynamik, følelser og reaktioner er gengivet på en meget troværdig, forståelig og mærkbar måde. Man kan tydeligt mærke forskel på især Lillas og Perles personlighed, som er de karakterer, som har den største plads i handlingen. Mens Victorias personlighed ikke er så tydelig, men hun er også mere en bikarakter.

Perle: er 11 år. Hun er helt tæt veninde med Lilla. Man kan tydelig mærke Perles personlighed, hendes tanker og følelser og man kan sagtens forstå alt, hvad hun går igennem:"Det kan kun være hende den nye piges, Victoria fra parallelklassen, tænker jeg og får ondt i maven..." (side 17).  Jeg tror, at mange har prøvet præcis den samme situation. Når man har været rigtig tætte veninder med en og det altid bare har været to veninder, så kan de virke meget ubehageligt og truende, hvis der pludselig kommer en tredje, helt ny pige ind i venskabet. Man kan tydeligt mærke Perles frustrationer og negative følelser, som gradvist fylder mere og mere: "Jeg prøver at følge med så godt jeg kan. Men det er svært, og jeg klumrer totalt i det. Alting er noget møg" (side 23) samt " Den dårlige samvittighed vokser i mig som grenene på rosenbusken ved Lilla hus".

Man tænker oftest, at det er bedst, hvis alt er, som det plejer at være. Det er trygt og godt. Der skal ikke komme nogen tredje og ødelægge harmonien.  

Perle elsker havet og stranden. Her finder hun ro, når tankerne ræser eller man er lidt frustreret.  Havet en nærmest beroligende og helbredende virkning på Perle. Dette kan jeg relatere til fuldstændig.

Jeg vil ikke skrive mere om karaktererne, da jeg ikke vil spoile handlingen.


TEMAER & BUDSKABER:

I denne bog er der i høj grad fokus på, hvad det vil sige at være en god veninde. Om de konflikter, misforståelser og skænderier, der kan opstå undervejs. At der vil opstå situationer og forandringer, hvor man pludselig føler sig usikker, får mindreværdskomplekser og overvældes af tvivl samt hvilke konsekvenser, det kan have. Det er meget levende og autentisk gengivet i bogen, så man både kan mærke det og forstå det. I løbet af bogen lærer man, hvor vigtigt det er, at man accepterer sig selv, som man er. At man ikke skal forsøge at være en anden eller at være perfekt for at imponere nogen.  Man er den, man er. Og hvis ens venner kun kan lide en på grund af, at man har det nyeste og lækreste tøj eller look eller på grund af ens talenter, så er de ikke rigtige venner.  Det vigtigste er, hvem man er inde i og hvordan man behandler hinanden.  Jeg synes virkelig, at forfatteren har fået skildret disse temaer og budskaber på en måde, så de rammer helt plet i forhold til målgruppen. Det er en underholdende, dramatisk og medrivende bog, men det er også en meget vigtig bog. En must-read fyldt med supergode budskaber, som er meget aktuelle og relevante. Denne bog har mine varmeste anbefalinger.

"Husk at alle mennesker er smukke og gode nok, som de er. Ligesom dig. Du skal blot stole på dig selv (side 15)

Jeg må lige benytte lejligheden til at rose den superflotte forside, som er lavet af Valeria Rizzo. Bogen er ligeledes spækket med flotte illustrationer indeni, som virkelig er med til at berige læseoplevelsen og understøtte handlingen på den bedste måde. Mimikken på karakterernes ansigter er helt tydeligt og man kan derfor nemt aflæse deres følelser (fx side 23)

Jeg ser meget frem til at læse videre i denne magiske serie.

Serien kan læses fra 9-12 år.


Jeg giver 5 store stjerner/ 6

Skrevet af Youlooklikeabook

Følg gerne forfatteren på instagram @vicky_devi_smidt  og se flere illustrationer af Valeria Rizzo på www.valeandart.com

Bogen er lånt på biblioteket. 





Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Interview med Mikkel Hansen

Ronni Romario af Laura Helena Piementel da Silva

Interview med Heidi Keller