Knogledrengen af Astrid B. Z. Madsen

Knogledrengen af Astrid B. Z. Madsen. Udgivet 2021. 123 sider. Forlaget Calibat.

"Dørklokken lød højere, end den plejede. Den skingre kimen fik Allister til at stivne...Allister stod helt stille og ventede på, at den, der ringede på, ville gå sin vej. Efter syv ring stoppede det endelig og han åndede lettet op...Allister stod i døråbningen og så klappen blive åbnet...." (side 8) 

Total spænding! Hvad foregår der? Er Allister i fare? Der gik kun få sider, så var jeg helt fanget af historien og sad på kanten af stolen af bare utålmodighed for at vide, hvad der foregik. Jeg kedede mig ikke i et sekund og havde slet ikke lyst til at slippe bogen, da den endte. Dette er en helt unik historie, som jeg aldrig har læst lignende før.  Jeg blev rørt, jeg grinede, jeg blev revet med og jeg sad oppe i loftet af bare spænding.

Knogledrengen handler om den snart 12 -årige Allister. Han lever et helt almindeligt liv sammen med sin mor. Men en dag ringer det på døren og Allister får overrakt en ganske særlig kuffert fyldt med knogler og får at vide, at hans far kommer fra en ganske særlig slægt. Men for at blive optaget i familien, må han for en periode flytte væk, mens han venter på papirarbejdet. Det bliver begyndelsen på et helt nyt, eventyrligt, mystisk og overraskende liv, som Allister slet ikke kunne have forestillet sig. Allister har en familie, som han slet ikke kendte til. Hvem er Allisters far i virkeligheden? Hvorfor er kufferten så vigtig og hvad betyder indholdet? Hvad foregår der og hvorfor har ingen fortalt ham noget før? Er der overhoved nogen, som Allister kan stole på?

Det er en meget spændende, nervepirrende, creepy, sjov, underholdende, rørende og unik pageturner, som virkelig vækker ens interesse. Der er alt fra skumle truende personer, meget store hemmeligheder og løgne, svigt, dominerende klassekammerater, skoledrillerier til dejligt venskab og mystiske overnaturlige hændelser.  Jeg er vild med bogens opbygning og handlingsforløb. Forfatteren formår virkelig at fastholde sin læsers interesse med masser af mystik, spænding og store hemmeligheder. Man bliver suget helt ind i handlingen og higer efter svarene.  Næsten hver kapitel ender med en stor cliffhanger, så bogen er meget svær at lægge fra sig og man er nødsaget til at læse videre. 

EKSEMPLER:

Der er supergod, levende dialog, ping pong spil, humor og sjove, finurlige bemærkninger, som passer lige til aldersgruppen: "Hey, sådan sofa-surfer!" og "Undskyld jeg siger det, men kæft du har et sjovt grin, Allister! Du lyder som en strandet hvalros" (side 94 -95). 

Jeg er vild med forfatterens måde at formulere sig på og alle hendes sjove udtryk, tydelige karakterbeskrivelser og sammenligninger med dyr mm for, at vi som læsere, ved præcis, hvordan en person ser ud: "Hun mindede Allister om en ilder eller en mink eller et andet langt og tyndt dyr, der var god til at jage" (side 21)

Der er også dejlige rørende scener, som går lige i hjertet på en:"Allister kom til at smile. Amina grinede til ham...Det var rart. Det var faktisk rart at have de to klassekammerater med hjemme", Det var han ikke vant til...."(side 94)

Der er sjove scener, som er så velskrevet, at man kan se dem helt tydeligt for sit indre blik: " Om morgenen vågnede Allister tidligt. Udhvilet og med en svag duft af af grillpølse i næsen, Det skyldtes, at han rent faktisk havde et pølsehorn halvt oppe i næsen efter at have sovet ovenpå det " (side 71) 

Og der er total spænding: "Allister stod helt stiv og stirrede hypnotiseret på x. Det isnede ned ad ryggen , mens hans forside føltes ubehageligt varm" (side 98).

Mine absolut favoritscener er sofascenen, lufthavnsscenen og da det ringer på døren-scenen. De er så velskrevet og underholdende på hver deres måde. Man kan tydeligt se scenerne for sit indre blik som en film. 

KARAKTERER:

Allister er også en karakter, som jeg hurtig kom til at holde af. Han virker meget autentisk og betænksom. Han vil ikke gå glip af denne store mulighed for at lære sin familie bedre at kende, men han prøver også at være "moden" omkring situationen også selvom han i virkeligheden er alt for ung til at tage så meget ansvar på sine skuldre: " Må man overhoved det her? Må et barn overhoved flytte væk og bo alene" (side 31) .  Man kan tydeligt mærke Allister og hvad han føler samt forstå hans tankegang. Han står overfor et kæmpestort dilemma: "En del af Allister havde lyst til at smække kufferten i med det samme. Men der var en anden del, der var nødt til at vide mere"(side 18). Allister har masser af gå-på-mod, fordi dette er virkelig noget han ønsker,  men har også sine betænkligheder og overvejelser. Jeg er vild med den indre dialog, de spørgsmål, tanker og spekulationer, som Allister gør sig. Det er enormt spændende og underholdende at følge ham. Den måde han prøver at dække over den situation, som han er havnet i samt hans store opfindsomhed og kreativitet for at prøve at komme ud af risikable og farlige situationer. Jeg må virkelig rose forfatteren for hendes store indlevelse med hensyn til at skabe Allister.  Han føles som en ægte person. Han er ikke nogen kunstig superhelt,  der aldrig fejler.  Han må bruge sin snilde, eftertænksomhed og lægge planer i stedet for. Jeg er vild med hans personlighed, tanker og måde at være på. Jeg tror, at hans gamle liv(med strenge regler og begrænsninger) står i stor kontrast til hans nye liv. Og det bliver meget spændende at se, om Allistar kan klare opgave, ansvaret, medbestemmelsen og friheden. Men jeg hepper i hvertfald på ham alt, hvad jeg kan. 

Alle karaktererne er meget underholdende på hver deres måde og mange af dem ved man ikke helt, om man kan stole på samt hvad deres sande motiver er, hvorfor de ikke fortæller hele sandheden og hvad det er, de er bange for. Dette er alt sammen med til at øge spændingen. Man har i den grad lyst til at lære karaktererne bedre at kende og vide sandheden.  Forfatteren har virkelig skabt et spændende og alsidigt persongalleri. 

TEMAER & BUDSKABER

Bogen er ikke kun rigtig god underholdning som mixer det hverdagsagtige med humor, mystik og masser af spænding, den sætter også fokus på lidt mere alvorlige emner som fx skolelivet; hvor svært det kan være at være den nye i klassen, passe ind, få en plads, blive accepteret og få venner. I mange klasser kan der være en slags hierarki i klassen, og man skal passe på ikke at fornærme "lederen", da dette kan have alvorlige konsekvenser. Der er også fokus på familie, opdragelse, strenge regler og begrænsninger i hverdagen; fx hvad man må og ikke må. Samt store løgne, fortielser og hemmeligheder, som måske umiddelbart er skabt for at beskytte en, men som kan ende med at skabe splid og en følelse af brudt tillid, svigt, savn og ensomhed. Men der også hjertevarme venskaber, stort mod, hjælpsomhed og ansvarsfuldhed. Jeg tror, at Allister er vokset op hos en lidt streng og meget beskyttende mor, så han ikke rigtig har fået lov til at have det sjovt og opleve et rigtigt eventyr. Men det får han så rigelig mulighed for nu. Det er vigtigt, at børn også får lov til at have det sjovt indenfor nogle rammer. Ydermere handler bogen om at kende sig selv, sin familie og hvor man kommer fra, sit ophav. Det er meget vigtigt for ens identitet.  Jeg føler virkelig , at jeg kan relatere til Allister på dette område. Allister er virkelig kommet ind under huden på mig og ind i mit hjerte og jeg ser så meget frem til at læse videre i serien og finde ud af, hvad der foregår.

Jeg er vild med den flotte farverige forside lavet af Tomas Præstholm. Især karakterernes mimik, de flotte skygge og effekter. Jeg synes også, at det er en supergod idé, at der er tegninger inde i bogen, som understøtter handlingen. 

Denne bog har mine varmeste anbefalinger som selvlæsning og højtlæsning fra ca 9 år og opefter. Det er en kort bog, der er meget nem at læse. Bogstaverne er store og der er god linjeafstand.   

De flotte farverige og livlige illustrationer er lavet af Tomas Præstholm. Jeg er helt vild med karakterernes mimik, de flotte skygge og effekter.

Denne bog har mine varmeste anbefalinger som selvlæsning og højtlæsning fra ca 9 år og opefter. Det er en kort bog, der er meget nem at læse. Bogstaverne er store og der er god linjeafstand.   Dette er forfatterens første børnebog og det kan man slet ikke mærke.  Jeg tror,  at denne bog kunne være virkelig god som film . Bogen er også lige udkommet som e-bog på alle streamingtjenester. 

Jeg giver 6 stjerner/ 6


Skrevet af Youlooklikebook






Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Interview med Mikkel Hansen

Interview med Heidi Keller

Ronni Romario af Laura Helena Piementel da Silva