Doktor Fusk 1 af Casper Grundtvig

 

DOKTOR FUSK 1 af Casper Grundtvig.  173 sider.  Udgivet 2018.  Forlaget Dreamlitt.


Bogen handler om Rune. Han går i 8.klasse og bor sammen med sin mor, sin stedfar Bjarne og hans 15- årige søn Viggo. Bjarne går slet ikke på arbejde, men dyrker Kung Fu på højt niveau, spiser bearnaisesovs på sine havregryn og er generelt ret utiltalende. Han har meget høje tanker om sig selv og holder meget af at demonstrere, hvor stærk han er, hvilket desværre går ud over både Viggo og Rune. Mens Runes mor er næsten konstant fraværende, fordi hun må arbejde dobbeltvagter på hospitalet for at få økonomien til at hænge sammen.  Runes far forsvandt pludseligt for tre år siden og ingen har set ham siden. Rune vil så gerne med på ungdomsskolens skitur, men det viser sig at være en meget hård opgave. Bjarne vil nemlig hellere have Rune og Viggo på en meget farlig Kung Fu lejr. Vil det nogensinde lykkes Rune at komme på skitur? Hvilke krav stiller Bjarne for, at han kan komme med og hvor langt er Rune villig til at gå for at imødekomme Bjarnes ønsker?

Det er en total crazy, finurlig, nervepirrende, uforudsigelig, actionfyldt falden-på-halen komedie fyldt med klamme og sjove scener, så du ikke kan undgå at grine højt i længere tid. Jeg var total underholdt fra start til slut og var ved at tabe kæben af forbløffelse over de mange klamme, total crazy, sjove, opfindsomme og kreative scener utallige gange. Jeg har aldrig læst noget lignende før og selvom jeg ikke er i målgruppen, så må jeg sige, at denne bogserie er stærkt vanedannende, fordi den bare er så genial, opfindsom og kreativ. Jeg er vild med Casper Grundtvigs humor og måde at formulere sig på. Man kan kun blive i godt humør af at læse hans bøger. Jeg er vild med den måde forfatteren gradvist folder handlingen ud, i takt med at den ene store afsløring efter den anden dukker op til overfladen og vi erfarer, hvordan det hele hænger sammen samt hvilke konsekvenser hændelserne i fortiden har haft på nutiden og på de personer, som er involverede.  Samt alle de skumle og kreative planer og opfindelser.  Selvom karaktererne er lidt overdrevne og karikerede, så har flere af dem en interessant og rørende baggrund, som er med til at give dem lidt dybde og forklarer deres handlinger og motiver.  Nogle gange bliver man endda lidt rørt og føler empati med skurkene. Jeg kedede mig ikke i et sekund og det føltes som om bogen læste sig selv.


EKSEMPLER:

Bogen er spækket med en perlerække af sjove og klamme episoder og sætninger: "Viggo kom hen med gryden og hældte bearnaisesovsen ud over havregrynene. "Se her Rune. Det her er morgenmad. Det bliver man stærk af". Han åbnede sin kæmpestore mund, rørte rundt i skålen og lod morgenmaden dale ned i gabet. Røg og damp stod ud af munden på ham, mens han smaskede løs. "Mums", udbrød han og slog en bøvs, som fik ruderne til at blafre"...(side 13-14) .  Forfatteren har virkelig fingeren på pulsen med hensyn, hvad er sker i samfundet og derfor også hvad der er sjovt. Han formår virkelig at bruge hverdagssituationerne og de unges holdninger og tendenser på den bedste måde. Fx referencerne til instagram og hvor vigtigt det er for dem mm...!

Der er total action og spænding, så man sidder med hjertet oppe i halsen og bekymrer sig om karaktererne: " Hvad sker der? spurgte han, og så kom fire store hunde spurtende rundt om hjørnet. Hovederne var store som traktordæk og kæberne var tykke som motorcykellåse" "Løb" råbte Rune. Hundene gøede, som havde de lige snuppet en indbrudstyv i at æde deres hundemad".(side 77)

Jeg er også helt vild med forfatterens billedskabende sprog, som både er hylende morsomt og laver referener, som gør, at vi alle danner et helt tydeligt billede i vores hoved: "Så lød der et pling inde i hans hoved, og havde han været med i en tegnefilm, var der dukket en elektrisk pære frem oven over ham" (side 90)

Der er flere rørende øjeblikke, som går lige i hjertet på en: " Jeg skal nok hjælpe dig", råbte Rune. Viggo vendte sig. Et smil bredte sig over hele hans ansigt, og hans øjne lyste op, som dengang Rune havde fortalt ham, at jorden er rund"...(side 41)

Jeg er også helt vild med kapitel 11, hvor der virkelig skrues op for uhyggen, spændingen og tilføjes masser af creepyness og skræmmende og fascinerende opfindelser. 


KARAKTERER:

Jeg er helt vild med alle karaktererne. De er simpelthen så underholdende, levende, farverige, dramatiske og karikerede på den bedste måde. Man kan se dem helt tydeligt for sig og endda lugte nogle af dem også!.  Men selvom de er lidt karikerede, så føler man alligevel, at man kan relatere eller genkende flere af situationerne eller typerne fra bogen lidt og på denne måde bidrager alle karaktererne på hver deres måde, i hver deres ende af spektret til at gøre historien total underholdende. Der gik ikke særlig længe, efter at jeg begyndte på bogen, før Rune og Viggo kom ind i mit hjerte. Wauw! de har det så hårdt på grund af Kung Fu Bjarne. Bjarne er simpelthen en af de mest utiltalende, klamme og egoistiske karakterer, jeg har mødt. Han tænker kun på sig selv. Både Rune og Viggo er nogle virkelig søde karakterer. Og især Viggo er bare så sød, høflig, dejlig, underholdende og vidunderlig. Han er ikke så intelligent, men han har hjertet på det rette sted og har en meget stor underholdningsfaktor. Han siger simpelthen den ene sjove ting efter den anden. Og så harViggo opfundet den sejeste beskyttelsesting (Læs selv hvad det er. Jeg spoiler ikke noget...) 

Doktor Fusk er skildret helt perfekt. Han er creepy, underholdende, utilregnelig, mystisk med en meget rørende og spændende baggrundshistorie og stor underholdningsværdi.  Jeg kunne skrive meget mere, men jeg vil ikke spoile handlingen og karaktererne for meget. 


TEMAER & BUDSKABER

Bogen er supergod humoristisk underholdning  fra start til slut, men bogen har også fokus på nogle mere alvorlige temaer som fx forældre-barn forhold i en moderne og travl tid. Moren er rigtig sød og forstående, men hun er ofte travlt optaget af sit arbejde. Svigt, knuste drømme, savn, udnyttelse og for store krav. Samt skoleliv med uvenskab, drillerier og trusler. Men heldigvis er alt skildret på en humoristisk måde, så handlingen aldrig bliver for trist.  Der er også fokus på ægte venskab, sammenhold og hjælpsomhed samt at det er en god ting at hjælpe hinanden. Sammen er man altid stærkere. Man skal aldrig give op, der skal nok være en udvej, hvis man bare er lidt opfindsom og kreativ.. At blive venner med nogen på trods af deres dårlige familie og begrænsninger.  De vigtigste er at hjertet er på det rette sted.  Kvalitetstid med ens nærmeste og at have det sjovt er det vigtigste. Slutningen på bogen går lige i hjertet på den bedste måde og gør dette til en rigtig feel-good bog. Jeg nød virkelig bogen i fulde drag og glæder mig meget til at læse videre i serien. Både bogens forside og inde i bogen er der farverige, sjove og underholdende illustrationer af Thomas Hjorthaab, hvor karaktererne har meget tydelig og levende mimik i ansigtet. Skriften er stor og der er god linjeafstand, så bogen er meget læservenlig. Den kan både læses som selvlæsning fra ca 10 år og opefter eller bruges som højtlæsningsbog.  Denne bog har mine varmeste anbefalinger til dig, som har brug for en supersjov feel-good bog med gode budskaber og masser af højlydte grin og smil på læben. 

    

Jeg må også nævne, at lydbogen er supergod. Det er dygtig Jesper Platz, som læser bogen højt. Han er en af mine absolut favoritoplæsere. Han har en virkelig behagelig stemme og formår at gengive karaktererne med forskellige stemmer, så man tydeligt kan høre forskel på dem og samtidig gøre dem virkelig underholdende, dramatiske og levende. Man kan se karaktererne for sig. Og tempoet er helt perfekt. Det er aldrig for hurtigt.  Jesper Platz har også indtalt de andre Doktor Fusk bøger samt fx Woodwalkers og Seawalkers af Katja Brandis.


Jeg giver 5 store stjerner ud af 6. Jeg ser meget frem til at læse videre i serien. Den er bare total feel-good og man kan altid bruge en bog, som giver en et stort smil i ansigtet og får en til at grine højt adskillige gange.  Jeg kan godt forstå,at denne serie er en af mest populære serier hos e-reolen.

Skrevet af Youlooklikeabook 


Spoileralert.   Det er bare den mest vidunderlige slutning også at de accepterer Viggo som en del af familien og vi tage sig af ham og fortsat give ham et hjem.  Jeg blev så rørt og glad . Selvom det er en hæsblæsende og hylende morsom bog, så skinner de stærke bånd og hjertevarme øjeblikke og minde i mellem karaktererne i gennem  og er med til at gøre læseoplevelse til noget ekstra særligt og give bogen dybde.

Bogen er lånt på biblioteket og også hørt som lydbog på Mofibo.





Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Interview med Mikkel Hansen

Interview med Heidi Keller

Ronni Romario af Laura Helena Piementel da Silva