Augusta Mysterierne 1 og 2 af Ulrika Bjerrregaard

 

AUGUSTA MYSTERIERNE 1  og 2 AF ULRIKA BJERRREGAARD. 107 sider.  Udgivet 2020.  Augusta publishing. 

"Der var mørkt i Højen. Alt burde have været helt stille i den lille by, men inde i hulen var der en lyd. Det var en urgammel lyd, som en puls fra fra jordens kerne. "Dunk, dunk, dunk, dunk", sagde den. Symbolet vibrerede og lyste svagt..."(side 9) 

Således indledes Augusta Mysterierne-serien, som er en hyggelig, nervepirrende letlæst serie om de fire gode veninder Augusta, Bolette, Clara og Diana, fyldt med hjertevarme venskaber, rørende øjeblikke, spænding, hemmeligheder, gåder og store mysterier, som man i den grad higer efter at få opklaret. Alle pigerne er 10 år og går i 4.klasse. De holder rigtig meget sammen og hygger sig, selvom de hver især er forskellige og også har diverse ting at kæmpe med som fx det at være et skilsmissebarn. De bor i en meget lille by ved navn Dysseby, hvor alle kender hinanden. Men alligevel går der nogle farlige rygter om skolens pedel. At han er en ond børnelokker, så veninderne er lidt bange for han.  Men en dag mister Augusta sin bold og må spørge pedellen om hjælp.  I byen findes der en meget spændende og gammel vikingegravhøj. Augusta kunne rigtig godt tænke sig at udforske den nærmere, også selvom det er lidt nervepirrende og farligt.  Men højen er lukket af med et stort gitter. Det er kun købmanden, der har nøglen og de ved ikke om de må låne den.  Dette bliver begyndelsen på et spændende eventyr og mysterium for de fire veninder.  Kommer pigerne nogensinde ind i højen? Og hvad skjuler vikingegravhøjen?  Er pedellen en ond børnelokker, som rygterne siger? Er pigerne i fare ?  Hvad foregår der i virkeligheden?

Bog 1 bygger ganske gradvist op, således at vi kan lære især Augusta, men også hendes veninder bedre at kende, men herefter stiger spændingen mere og mere, uhyggen og eventyret tager til og man bliver total fanget og suget ind i bogens univers og i bog 2 er der virkelig skruet op for spændingen, eventyret og uhyggen. Der sker mærkelige, overnaturlige og uforklarlige fænomener og hændelser. Flere store hemmeligheder og genstande dukker op til overfladen og det er op til de fire piger at afklare, hvordan de hænger sammen og hvad de betyder. Men hvem skal de spørge og hvem kan de stole på? Og kan de få mere viden uden at afsløre for meget? Jeg er helt vild med denne serie og kombinationen af hverdagsliv, hjertevarme venskaber, vikingehistorie og nordisk mytologi. Forfatteren er virkelig god til indbygge informationerne om vikingetiden Jeg kan slet ikke vente med at læse videre i serien og glæder mig meget til, at de næste bøger udkommer. Jeg synes, at det er genialt, når man især i en børnebog kombinerer historisk viden med spændende underholdning.  Det er virkelig noget, der er med til at vække børns interesse for vikingetiden og Danmarks historien. Denne serie er helt oplagt at bruge i undervisningen og dette har forfatteren også selv tænkt, fordi hun har allerede lavet undervisningsmateriale til bøgerne, som findes på www.forlagetpetunia.dk . Jeg er helt vild med indledningen til bog 2, hvor hun skriver dette samt den måde hun gradvist fletter informationer om vikingetiden og nordisk mytologi ind i handlingen og dialogen mellem karaktererne.


EKSEMPLER:

Der er uhygge og spænding: "Vinden blæste koldt henover marken. Det eneste lys var månen og lygten på en piges hoved. En urgammel lyd brød med ét stilheden....Pigen fór sammen og spænede, så hurtigt hun kunne..."  samt "Smykket glimtede gennem bladene. Der var mørkt i buskadset. Alle sov i den lille by, men fra jorden var der en urgammel lyd, som en puls. "Dunk, dunk, dunk, dunk," sagde den. Smykket på jorden blinkede i takt til lyden....(prolog) samt "De fire piger vidste endnu ikke, hvad de havde i vente..." (prolog bog 2)

Der er mange lærerige passager om vikingetiden: "Det er dog primært de ting, vi har fundet fra vikingetiden, der har fortalt os, hvordan de levede....Mønter, smykker, værktøj og våben. I vikingetiden blev man begravet med sine ejendele. Man fik også mad med...Man troede på et liv efter døden" (side 28 bog 2)

Der er rørende samtaler om skilsmisseårsager: " Mormor, ved du hvorfor mor og far blev skilt?" Jamen, lille skat, hvorfor spørger du om det? De ser bare så glade ud på billederne i fotoalbummet...De var også...meget glade...Hvorfor er de så ikke sammen længere? Er det min skyld? (side 38) samt " Du er verdens bedste far" Jeg puttede mig ind til ham" (side 70 kap 9)

Og lidt humor: "Jeg kan en om en gravhøj helt tilbage i vikingetiden, skyndt jeg mig at foreslå. Jeg kendte ikke nogen historie om en gravhøj, men jeg kunne da finde på en bare for at aflede opmærksomheden" . (side 28 bog 1) .Augusta er virkelig sjov, da hun siger dette. Hun har en dejlig personlighed og masser af gå-på-mod og opfindsomhed.

Samt gode relaterbare hverdagsscener med referencer til både tik tok danse og youtubevideoer: "På youtube havde jeg set, hvordan de professionelle kunne lave tricks med bolden. Det ville jeg også lære" (side 37 bog 1) . Jeg kan rigtig godt lide, at forfatteren kombinerer den moderne hverdag med det gamle vikingegravhøjmysteriet.

Samt dejlige kvalitetsstunder, hvor de fire piger shopper og spiser dejlig mad. fx kapitel 6.  Forfatteren er virkelig god til at skildre de vigtige stunder mellem veninderne, så man selv får lyst til at hoppe ind i bogen og være med og nyde den lækre mad og den hyggelige stemning . 

I hver bog er det en af veninderne, der er hovedperson, så vi har mulighed for at komme helt på dem alle, enkeltvis, og vide præcis, hvad de tænker og føler.  Det synes jeg fungerer supergodt og er en rigtig god idé.  I bog 1 følger vi således Augusta. I  bog 2 Bolette.  Osv.

TEMAER & BUDSKABER:

Bøgerne er ikke kun rigtig god og lærerig underholdning, men sætter også fokus på det at være veninder. At man godt kan være veninder, selvom man er forskellige og endda nogle gange uenige. Ingen mennesker er ens og netop det at vi er forskellige kan bidrage til gruppen / venskabet på forskellige måder. Nogle er gode til det ene og nogle er gode til det andet og nogle er mere modige end andre. Det gælder om at give hinanden plads, holde sammen og være der for hinanden. Fx er  Augusta ikke så god til grammatik, men hun er meget modig i andre henseender og så er hun også ansvarsfuld, fordi hun bliver nødt til at tage sin lillesøster med hjem fra skole, fordi hendes mor er optaget. Mens  Bolette er den eneste i venindegruppen , som er skilsmissebarn og hun savner sin far og går med nogle tvivl, skam og tanker angående, hvorfor hendes forældre blev skilt. Nogle gange gør det hende lidt ked af det. Men så er det vigtigt, at hun betror sig til nogen, i stedet for at gå rundt med det helt alene, så tvivlen og de dårlige tanker bare bliver større.  Det er altid vigtigt at have nogle at betro sig til, når man har store hemmeligheder, tanker eller følelser. Ligesom i denne bog, hvor pigerne har store hemmeligheder.  Der er også fokus på rygter eller fordomme/ forudindtagede holdninger fx at pedellen er ond og en børnelokker. Det er et rygte, som cirkulerer på skolen. Men igennem bogen lærer vi, at det er vigtigt ikke at være fordømmende, men derimod at danne sin egen mening og give folk en chance først. Gennem bogens handling lærer vi også, at historie ikke bare er noget, der hører fortiden til, men at det også kan have relevans for nutiden og at det ikke bare er støvede, kedelige genstande på et museum, men at hver genstand rummer en historie og en helt anden tid med spændende traditioner, skikke og overtro. Pigerne i Augusta mysterierne lærer fx om Yggdrasil, skjalde, vikingetraditioner og runealfabetet.  

Bøgerne kan læses fra 9 år og opefter. Den er letlæst med enkle sætninger og dejlig stor skrifttype og god linjeafstand.  Så den er meget læservenlig. Den vil også egne sig rigtig godt til højtlæsning. 

Bogen findes også som lydbog  indtalt af Mathilde Eusebius.  Hun er en supergod oplæser, som har indtalt over 100 lydbøger, med en meget behagelig stemme, som læser med rigtig god indlevelse og hvor tempoet er passende og ikke for hurtigt. Jeg læste både den fysiske bog og hørte lydbogen.

Jeg giver 5 store stjerner ud af 6 til bog 1 A som Augusta.  

Og jeg giver 6 stjerner / 6 til B for Bolette. 

Bøgerne er lånt på biblioteket og lydbogen er hørt på Mofibo


SPOILERALERT!!!!   ..........................................................

FORKLARING: Bog 2 har jeg givet 6/ 6 stjerner , fordi jeg blev suget ind i handlingen lige fra de første linjer og spændingen var høj hele tiden. Det var en ægte pageturner. Der var virkelig skruet op for spændingen, uhyggen og mysteriet og der var også skruet op for de rørende øjeblikke og de hjertevarme øjeblikke fx de fortrolige følelsesfulde samtaler mellem Bolette og hendes mormor, samt at Bolette siger, at hun jo også har en far, selvom han ikke bor hos dem (men at han bor langt væk) og så triller en tårer ned ad kinden på hende. Den bog har bare hele pakken. Bog 1 er også rigtig god og jeg har givet den 5/ 6 stjerner. Årsagen til den manglende stjerne er, at i bog 1 starter handlingen mere gradvis og er mere stille og rolig og hverdagsagtig til at begynde med, fordi vi jo lige skal introduceres til pigerne, deres hverdagsliv, shoppeture, overnatning, byen, omgivelserne mm . Her kommer spændingen først til sidst i bogen (kapitel 8), men så tager den også virkelig fat og bogen ender med en meget stor cliffhanger, så man skal have bog 2 klar.

Skrevet af Youlooklikeabook. 






Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Interview med Mikkel Hansen

Interview med Heidi Keller

Ronni Romario af Laura Helena Piementel da Silva