Urværkerne af Stine Bahrt


Urværkerne af Stine Bahrt . 389 sider. Udgivet 2021. Forlaget Krabat.

"Jeg ligger på ryggen i græsset og studerer mit værk, en lille kobberfugl med blågrønne vinger og en elegant nøgle til at trække den op med. Urværksfuglen flyver over mit hoved. Den pipper i takt med de klikkende tandhjul, som får vingerne til at bevæge sig" (side 9)

Wauw ! Allerede I de første linjer fortrylles vi af forfatterens billedskabende sprog og suges ind i et helt vidunderligt, eventyrligt, andeledes og helt unik univers, som jeg aldrig er stødt på nogle steder før. Et univers fyldt med de sejeste og mest fascinerende urværksdele og opfindelser. Smukt og magisk, hvor der er kælet for enhver detalje. Et univers fyldt med mysterier, mærkelige tests, regler og kreationer.

Nil bor en særlig kuppelby, hvor folk er opdelt i evneløse og urværkere. Nil har altid drømt om at være en del af de særlige urværkere, men fik allerede som lille taget håbet fra sig og stemplet som evneløs. Men en dag sker der noget uventet. Det viser sig, at Nil har ægte urværkerevner og et helt nyt kapitel i hendes liv begynder på den famøse urværkerskole svævende langt over byen... 

En helt ny verden åbner sig og Nil kommer bogstavelig talt på sit livs eventyr. Hun opdager evner hun ikke vidste fandtes og store hemmeligheder og mysterier afsløres, som overgår ens vildeste fantasi. Der er masser af spænding, drama, ægte venskab, forelskelse, magi og kampen mod det onde. Man rives helt med, er fuldstændig opslugt og glemmer alt omkring sig. Hvad foregår der i virkeligheden under overfladen og hvem kan Nil stole på?  Spændingen stiger mere og mere hen mod slutningen og man trækker ikke vejeret, før sidste side er vendt. Wauw!  Ligesom Nil kunne jeg som læser nærmest mærke magien summe i mig. Jeg blev draget, fortryllet, fascineret og overvældet af begejstring over universet og historien som et lille barn, der ser Tivoli for første gang. Man kan se hele universet for sine øjne som om man var der selv. Der er kælet for enhver detalje.  Ydermere trækker forfatteren den ene geniale og imponerende opfindelse og magi op af hatten efter den anden. Jeg er helt blæst bagover af forfatterens enorme fantasi, kreativitet, opfindsomhed samt den helt originale og unikke historie.  Det må have taget årevis at udtænke hele dette univers; omgivelserne, forhistorien, sproget og de forskellige urværkere og deres særlige evner. Jeg er vild med baggrundshistorien for universet / kuppelbyen, hvordan den er opstået, alle de hemmeligheder og forhistorie, som den gemmer. Der er så mange lag kan man mærke og man higer bare efter at vide det hele og se det udfolde sig.  

Nil er en karakter, som jeg meget hurtig begyndte af holde af.  Hendes historie er meget rørende og hun virker meget autentisk, selvom hun lever i en helt anden tid og en meget  anderledes verden. Det bliver beskrevet meget rørende, at Nil drømmer om at være en del af noget stort. At have evner og bo på den særlige urværkerø Urvika. Og hvor hårdt det er at blive "kassseret", fordi hun ikke har urværkerevnerne.  Samtidig er jeg også vild med, at man virkelig kan mærke, hvad hun føler. Hun er teenager og i en stor overgangsfase med mange forandringer og det er svært at finde sig selv og samtidig kan man godt blive overvældet af usikkerhed, tøjkriser, hvad andre tænker om en mm. Jeg synes virkelig, at forfatteren har ramt det at være teenager helt perfekt. Vi er helt inde i hovedet på Nil og mærker alle hendes følelser og tvivl. . Men selvom Nil går op i sit udseende og tøjstil ( ps! jeg er vild med tøjstilen i bogen), så er hun på ingen måde overfladisk. Nil reflekterer over tilværelsen, om den måde mennesker lever på under en beskyttende kuppel. Hun er virkelig godt gengivet, som et nuanceret og ægte menneske.  En teenager fyldt med modstridende følelser og usikkerhed. ( Jeg er sikker på mange teenagere og unge kan spejle sig/ se sig selv i Nil) . Trods sin til tider store usikkerhed, gennemgår Nil er meget stor udvikling. Hun opnår en stor viljestyrke og selvom hun uventet væltes nogle gange, så rejser hun sig altid op igen og nægter at give op. Ydermere er hun et meget omsorgsfuldt menneske, som tænker på andre, på helheden og på fremtiden.  

Dorian er også min absolut favoritkarakter. Han er helt vidunderlig og total sej både som person og i sin ydre fremtoning og stil. Han vil gøre alt for Nil. Der er ingen begrænsninger. Jeg er også vild med Laia og især Sam, dialogen, ping pong spillet mellem Sam og Nil er virkelig godt gengivet og føles ægte. Sam fremstår som en dejlig, sjov og varm person, der vil det bedste for Nil. 

Jeg er ligeledes vild med hjertevarmen og den hjemlige hygge hos Nils familie. Man kan virkelig mærke, at de holder af hinanden og man har næsten lyst til at flytte ind hos dem, drikke te og spise de velsmagende havrekiks, som jeg næsten kunne dufte ud gennem bogens sider.

 Ydermere må jeg rose forfatteren for at skabe sit helt eget sprog og udtryk. Det er bare vidunderligt, gennemført og sejt.  Jeg blev helt revet med og havde selv lyst til at bruge alle udtrykkene fx "kuppelpinligt" "kuup" og "amaze" mm. De burde virkelig indføres i det danske sprog.

Jeg er generelt helt vild med forfatterens måde at formulere sig på. Hendes sprog er helt fantastisk. Det er meget billedskabende uden nogensinde at blive for tungt. Alt er beskrevet med stor indlevelse, detaljer og følelser, så det virker meget nærværende og stemningsfyldt lige fra den ene ende af spektret til den anden lige som en afspejling af Nils egne følelser og usikkerhed; stor boblende forelskelse, forventning, glæde, overraskelse til sorg, svigt Og tillidsbrud. Forfatteren formår virkelig at gengive følelser, så man næsten kan se dem. 

Der er også mange humoristiske passager og udtryk fx " På mystisk vis har han trukket mig op i et hjørne...Mit valg står nu mellem at holde op med at trække vejret og besvime, eller at fortsætte med at hyperventilere. Svært valg" (side 29) samt papirkuglescenen på side 36.

Nils følelser gengives meget tydelige og mærkbare: "Loftet over sengen synes at presse sig ned over mig...Min krop kan ikke bevæge sig...Gråden sidder som en smertefuld klump i min hals, og det svider bag mine øjne. Hvis jeg bliver liggende helt stille kan det være ,at det hele går væk...hendes skuffede ansigt slår luften ud af mig, og mine øjne svømmer over ..." (side 48)

Og der er rørende passager, der går lige i hjertet: "Uanset hvad andre tænker, så vil jeg altid holde af dig. Det håber jeg, du ved" (side 54)

Og vidunderlige eksempler på inkarneret vidunderlig magi: ""Men hvad var det, der skete i dag- så snart jeg åbnede den lille æske med urværksdelene, begyndte det at summe i mit hoved. Mine fingre havde dårlig nok rørt ved urværksdelene...." (Favoritcitat side 15)

Denne bog handler om det at være teenager, det første kys, usikkerhed, ægte venskab & sammenhold, svigt, tillidsbrud, jalousi  og seksualitet. At det er i nøden man kender sine venner.  At finde troen på sig selv uanset hvad der sker og tro på at man kan gøre en forskel og altid rejse sig op igen og finde viljestyrken til at kæmpe mod det onde eller en bedre fremtid for alle. Samt hvor forkert det er at diskriminere og forskelsbehandle folk, således at de ikke får lige meget eller i det mindste det, som de har brug for. 

Men den sætter i høj grad også fokus på højtaktuelle emner som fx at vi skal passe på jorden, dens natur og dyreliv. Vigtigheden af biodiversitet. En holdbar og gennemtænkt plan for fremtiden. 

Denne bog er ikke kun supergod fortryllende og magisk underholdning, men sætter fokus på nogle meget vigtige og relevante temaer, som giver meget stof til eftertanke ; At vi skal være taknemmelige for det vi har og værdsætte det. Værdsætte nogle af de ting, som vi i øjeblikket tager for givet. Fx den flotte himmel med sol, stjerner, måne, ægte fuglekvidren, dyr der pusler i skovbunden og i haverne. Det rige dyreliv. Et sødt rødt egern, der piler op i træet. Smukke sommerfugle der flyver i solskinsvejret. Vi har så meget og vi skal huske at passe på det og bevare det. Jeg er helt vild med forfatterens genbrugstøjskoncept i kapitel 9. 

Dette er vidunderlig og uforglemmelig steampunk historie.

Jeg vil også nævne, at jeg er helt vild med bogens forside skabt af dygtige Rasmus Jensen. Samt at lydbogen indtalt af Mathilde Eusebius er helt fantastisk. Jeg har både læst den fysiske bog og lyttet til lydbogen.

Jeg giver 5.5 meget store stjerner / 6


Jeg ser meget frem til at læse videre i serien. Jeg kan slet ikke vente.  Stine Bahrt er en fantastisk forfatter. 



SPOILERALERT ---------------------


Årsagen til den halve manglende stjerne er, at jeg synes, at slutningen er en anelse forvirrende og de enkelte scener/ episoder afsluttes lidt for hurtigt (i slutningen), så man har lidt svært ved at følge med og føler at man mangler lidt mere viden, om det der sker.  Alt indtil slutningen synes jeg til gengæld er helt fantastisk, vidunderligt, magisk, meget grundigt, detaljer, gennemarbejdet og gennemtænkt.

Favoritpassager er også side 33 og side 349-350 ( Jeg elsker romantik.) samt kapitel 9 Genbrugskonceptet. Det er genialt.  Samt scenen med Bastian er også en af mine favoritter, fordi den viser hvor vigtigt det er , at lytte efter sine egne personlige grænser og handle.  Man skal aldrig vægte popularitet og flot udseende højere end sig selv og det man føler.   Jeg ville ønske,  at denne bog fandtes,  da jeg var ung og teenager. Jeg ville have lært så meget vigtigt og følt mig set og forstået og normal.  Scenen med Bastian er meget vigtig, relevant og højaktuel. 

Skrevet af Youlooklikeabook


Læs gerne mit indslag på min instagram om Stine Bahrts bogreception samt se min reel med bogen.


Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Interview med Mikkel Hansen

Ronni Romario af Laura Helena Piementel da Silva

Interview med Heidi Keller