Dragesværdet af C.G.Valentin

 

Dragesværdet af C.G.Valentin. 334 sider. Udgivet 2021. Forlaget Klippe.

"Lyden af en træstav,  der dunkede mod hård sten, gav ekko i grottens mørke..ildens buldren og knitren...En krumbøjet skikkelse bevægede sig vuggende langs grottens væg. Den blev større og større..." ( prolog)

Der er virkelig skruet op for spændingen, uhyggen, dramaet og de fantastiske elementer i denne bog. Allerede i de første linjer suges vi ind i den meget nervepirrende, eventyrlige og uhyggelige prolog og mit fantasyboghjerte hoppede af glæde og begejstring her og mange gange i løbet af bogen på grund af alle de spændende, imponerende, fascinerende, skræmmende, dejlige og klamme overnaturlige væsner,  Lige fra kæmpe frygtindgydende ildspyende drager, imponerende hippogriffer, klamme gobliner og små feer. Forfatteren har virkelig skabt en meget dragende, eventyrlig, storslået og magisk verden, hvor der er kælet for detaljerne og tilføjet alle de rette ingredienser. Jeg kunne mærke stemningen emme ud af bogens sider og kom igennem hele følelsesregistret lige fra store glædestårer, hjertevarme, begejstring, fascination, væmmelse til sorg. Jeg så handlingen og omgivelserne som en film for mine øjne og havde slet ikke lyst til at historien endte. Jeg ville bare have mere og sad helt oppe i loftet af bare spænding, da historien endte med en kæmpe cliffhanger.

Der er gået en del år, siden vi slap handlingen i bog 1  og vi følger nu Julianas 17-årige datter Sarina.  Hun er vokset op i en lille landsby hos nogle søde plejeforældre. Hun har levet et beskyttet liv, men har hele tiden haft kontakt til den store troldmand Queridor, som har trænet hende og givet hende alle de informationer, som han fandt nødvendige for, at hun en dag kan åbne portalen. Men krigen rykker nærmere og pludselig, midt i landsbyens hyggelige sommerfest, må Queridor og Sarina flygte i al hast, over stok og sten. Det bliver en meget farefuld, dramatisk, skæbnesvanger og eventyrlig rejse med store udfordringer, opdagelser, afsløringer, skelsættende beslutninger, følelser og dilemmaer samt blodige kampe, ægte venskab, sammenhold, forelskelse og sorg. Sarinas liv bliver aldrig det samme igen og hun udfordres i den grad på alle fronter både fysisk og psykisk. Hvem kan Sarina virkelig stole på? Hvad er den sande historie om hendes forældre? Og hvilke valg er de rigtige?  Bogen veksler mellem forskellige synsvinkler og det fungerer rigtig godt og beriger i den grad handlingen og spændingskurven, idet man kommer ind i fx mørkeelverens Daerins tanker og dermed får indblik i hans følelser, bevæggrunde og mål. Han er ellers en karakter, som er omgivet af meget mystik. Forfatteren er en sand mester til at gengive sine karakterers følelser, så man nærmest selv kan mærke dem og se dem for sig. Vi kommer især helt tæt på hovedpersonen Sarinas følelser, tanker, ønsker og drømme. Ja selv hendes barndom får vi et tydeligt og mærkbart kig ind i via nogle spændende personlige breve. Det er meget følelsesfuldt og medrivende og jeg blev meget rørt og følte det som om, Sarina var en ægte person. Hun har et meget stort ansvar på sine skuldre og befinder sig flere gange i nogle alvorlige dilemmaer, som gengives meget autentisk.  Man kan virkelig mærke, at C.G. Valentin har udviklet sig som forfatter også rent sprogligt. Bogen var spækket af smukke, følsomme, imponerende og billedskabende sætninger:"Græsset stod højt på engen og strejfede blidt Sarinas hofte, som nænsomme kærtegn. Hun slentrede langsomt gennem det grønne hav, mens hun lod toppen af stråene kildre hendes fingerspidser. Blikket gled op på himlen, der var dejligt lyseblå med få hvide lammeskyer. Hun kastede sig baglæns med et suk, og hendes hår spredte sig som et rødt bølgende tæppe" (side 18) samt "Så langt øjet rakte, strakte en stor, sort flade sig. Krusningerne på toppen dansede op og ned, som vandet rytmisk vuggede op på bredden og tilbage igen. Månen spejlede sig deri, og det lignende et levende maleri" (side 206)

Forfatteren er, som tidligere nævnt, en sand mester til at gengive sine karakterers følelser, så man nærmest selv kan mærke dem og se dem for sig, som det ses i følgende eksempler fra bogen: "Kræfterne svigtede. Hun bed hul på tungen. Havde lyst til at råbe igen. Tårerne løb. Den salte smag blandede sig med den metalliske smag fra blodet. ..tårerne løb ned over hendes kinder...Sabrina prustede og hev febrilsk efter vejret (side 59)  

samt " Smerten stak og brændte, pressede og sved- Sarina åbnede øjnene. Klam luft maste sig på i hendes lunger. Grønlige, glinsende sten tonede frem for hendes øjne...En kvalme steg op gennem hendes hals og hovedet dunkede. Et skrig rungede gennem væggen (side 111)

"Nu skulle det hele til at begynde. Alle de eventyr, sagn og myter, som Queridor havde fortalt om. Alle de ting, han og de andre havde lært eller rettere sagt forsøgt at lære hende...Alt i hende jublede. energien flød gennem alle muskler. Hun  havde allermest lyst til at juble højt af glæde. " (side 57) samt "Snart var det ikke til at ane andet omkring dem end blåt hav, som susede forbi. Maven kørte rundt, vinden susede om ørerne, og håret piskede i ansigt og øjne. Alligevel kunne Sarina ikke lade være med at smile".

Sarina kom helt ind under huden på mig, fordi hendes følelser gengives så tydeligt. Jeg er helt vild med brevene fra Sarina til hendes far. Det fungerer rigtig godt med resten af handlingen. Det giver en masse spændende informationer. Et stort indblik i Sarinas barndom og tanker og de er meget rørende. Jeg fik både glædestårer i øjnene, vrede og klumper i halsen, mens jeg læste dem. Det føltes så ærligt og følsomt.  Det er virkelig genialt fundet på af forfatteren at gengive Sarinas barndom på denne måde. 

Forfatteren formår også virkelig at gengive omgivelserne og stemningen, så man både kan se og mærke dem fx side 207 samt "En stor gammel seng var det eneste møbel i rummet. Engang havde en med garanti haft en overdådig sengehimmel, men nu var denne flået i stumper og stykker. Midt på gulvet var en aflang, udtværet plet af ubestemmelig art. Den rødbrune substans var sunket ned i brædderne for længe siden. Hun gøs ved tanken om, hvad det kunne være, og hvordan det kunne være kommet der" (side 1329-130). Selv beskrivelser af omgivelserne vækker følelser i en. 

Samt  "Den kæmpestore indgang var udhugget af det smukkeste træ. Enkelte steder var det forgyldt og dekoreret med udskæringer af træer og fugle. Livagtige blade, der næsten så ud som om de blafrede let i vinden, og årerne på træet var et abstrakt kunstværk i sig selv. Grenene strakte sig som en bue hen over deres hoveder, da de passerede dørtærsklen. Sarina slugte alle indtryk" (side 150)

Der er også masser af action, drab, kamp og splat, så man sidder oppe i loftet af bare spænding: "Forventningen blandet med ren frygt, der krøb gennem hver en soldats krop og ladede luften med spændinger og energi... "ANGRIB!" Jorden gyngede under de buldrende hove. Kun hans egen hests fremmarch havde Eldans opmærksomhed....Luften var fuld af skrig, råb, tumult " (side 174)

KARAKTERER:

Sarina er vokset op hos nogle plejeforældre Kinia og Gunko. Men de er heldigvis rigtig søde og hun har følt sig elsket, selvom hun godt har vidst, at hun var anderledes end andre. Hun har den sødeste lillesøster, som hedder Kisa.  Jeg er helt vild med de hjertevarme øjeblikke mellem Kisa og Sarina. Ens øjne fyldes med glædestårer og man kan mærke hjertevarmen og kærligheden strømme ud fra siderne. Sarina har et tæt forhold til den gamle troldmand Queridor (som vi allerede kender fra bog 1). Han har været der gennem hele hendes opvækst som en far og en stor støtte. Han har trænet hende og fortalt hende en masse informationer for at forberede hende på hendes mission, fordi hun er den udvalgte. Queridor er en meget spændende karakter. Han er ikke fejlfri og har holdt ting fra Sarina, fordi han mente, at det var til hendes eget bedste. Han udviser også stor forståelse for Sarina og trøster hende, når hun har brug for det. Han har fået en mere følsom side, end vi mærkede i bog 1.  Han har udviklet sig og dannet bånd, hvorimod i bog 1 virkede han mere kølig og afstandstagende. "Troldmanden var måske ikke hendes rigtige far, men han havde været så tæt på den rolle, som man kunne komme. Ligesom Gunko. Varmen steg op i hendes kinder og næsen begyndte at kildre, og i det øjeblik gik det op for hende, hvor meget hun havde frygtet ikke at skulle se troldmanden igen" (side 138) Jeg er vild med passagerne mellem Queridor og Sarina, idet man både kan mærke hjertevarmen, men også ping pong spillet og de store følelser. Deres forhold gengives meget troværdigt. Sarina udvikler sig enormt meget i løbet af denne bog. Hun tager nogle meget store skridt og udviser stor modenhed og ansvarsfølelse. Hun bliver bevidst om , hvad hun vil og er i stand til at sige fra. Selvom hun er også er meget følsom og kan hulke og bryde sammen, så formår hun altid at rejse sig igen og bliver i ægte forbillede for retfærdighed og styrke.  Daerin var en af mine absolut favoritkarakterer i bog 1. Faktisk var jeg nok lidt forelsket i ham. Og i denne bog er han også en af de mest interessante karakterer at følge, fordi han er så svær at regne ud. Er han ond eller god? Hvad er hans inderste ægte tanker, følelser og mål. Man higer i den grad efter at vide alt om ham. Han har også en utrolig spændende og hård fortid. Ydermere er jeg helt vild med Faire. Han er også en karakter, som er svær at regne ud og han er meget spændende, klog, har flere særlige egenskaber, ved meget om mørkeelvernes fortid og måde at tænke på. Både Faire og Alanna overrasker meget og de er begge superseje ( jeg kan desværre ikke skrive mere uden at spoile) .Jeg ser meget frem til at følge dem fremover. Jeg er også helt vild med goplindronningen Zitsxala. Hun er meget underholdende, sjov og slet ikke til at regne ud.

 Jeg er helt vild,  at forfatteren formår at skabe så dybe karakterer, som emmer af personlighed og indeholder så mange lag og forhistorie. Det samme gælder for universet.  Det er komplekst og fyldt med forhistorie. 

Denne bog er ikke kun supergod underholdning, men tager også fat i nogle meget spændende og vigtige emner som Hævntørst, fordomme, forudindtagede holdninger, personlig udvikling, viljestyrke, diskrimination, venskab, sammenhold og at vokse fra hinanden, at finde sinde sande værdier, empati, tilgivelse, ansvarlighed og kampen for retfærdighed ;fx hvordan ens fortid som offer, kan give en så store ar på sjælen, at det fylder en med så meget had og hævntørst, at man selv begår dårlige handlinger, for at lindre sine egne sår. Men i dette tilfælde går det også ud over uskyldige personer. At ingen bør diskrimineres udelukkende på grund af deres race , ophav eller udseende. At alle har ret til lige rettigheder og en ordentlig behandling og chance for at vise, hvem de ægte er. Man bør ikke dømme folk uden at kende dem. Og den handler om savn og længsel samt et behov for at kende sit ophav og møde sine forældre, fordi de er en del af en. Ens rødder og historie.  Den tager også fat i emner som ægte venskab og sammenhold, men også hvad det vil sige, at vokse fra hinanden, fordi man har udviklet sig i hver sin retning, ændret adfærd eller begået fejl.  

Jeg vil afslutte min boganmeldelse med disse to fantastiske citater, som jeg synes er geniale og vigtige: "Du er ikke kun et stykke af din far og et stykke af din mor. De er en del af dig og dit ophav, men du er også mere end det. Du er i dig selv helt unik . Et stykke af dem begge og fuldt ud mig selv".(s. 286) samt  "Vi begår alle fejl...Men det vigtigste er vel, hvad vi gør nu" (side 309).

Det er nogle supergode budskaber . Denne bog giver meget stof til eftertanke.  


Jeg giver 6 stjerner / 6

Jeg glæder mig ubeskriveligt meget til at læse næste bog i serien.  Jeg er max hooked og kan slet ikke vente med at komme tilbage til dette spændende univers med de dybe og interessante karakterer.

Bogen er et selvkøbt eksemplar. 

Den eneste kritik jeg har er, at skriften i bogen er lidt lille . 

Jeg må også benytte lejligheden til at rose den utrolig smukke forside. Faktisk er det helt sikkert den smukkeste forside, jeg nogensinde har set. Den har overgået forsiden på bog 1. Begge de flotte forsider er lavet af dygtige Mette Breth fra Breth Design og der fås endda en matchende bogpose til bogen, som jeg naturligvis måtte eje.

Jeg vil takke forlaget og forfatteren mange gange for at opfylde en af mine allerstørste drømme, nemlig at få et af mine citater fra en boganmeldelse bag på en bog. På netop denne bog står nogle af mine ord om bog 1. Tusind tusind tak.



Andre favoritscener fra bogen er: 

dansescenen, samt Lille Kisa og Sarina 

Favoritscener side 250 /kapitel 24: inkarneret fantasy og side 253: så rørende og fantastisk

Favoritscene side 316 mellem Queridor og Sarina

Favoritscene kapitel 31. Inkarneret fantasy. 





Jeg var så heldig at møde C.G.Valentin i virkeligheden til fantasy festival 2021. Det var en vidunderlig,  hyggelig og uforglemmelig oplevelse.  



Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Interview med Mikkel Hansen

Interview med Heidi Keller

Ronni Romario af Laura Helena Piementel da Silva