Woodwalkers 3 af Katja Brandis

 

WOODWALKERS 3 -HOLLYS HEMMELIGHED AF  Katja Brandis . 267 sider. 2021. Forlaget Straarup og co 


Dette er tredje bog om puma-changeren Carag. Han trives rigtig godt på Clearwater high, idet han både har sine supergode venner søde Brandon Bison og sjove Holy egern ved sin side samt et stærkt venskab til læreren Mr Bridger. Så selvom Jeffrey og hans irriterende ulveflok godt kan gøre livet lidt surt for Carag nogle gange, så går det rigtig godt og Carag planlægger endda at besøge sin familie for første gang i over 2 år.  Men pludselig kommer Hollys nye formynder hen på skolen og laver helt rav i den. Han vil ændre hele Hollys liv og tage hende ud af Clearwater High og hun ser inter andet valg end at flygte i nattens mulm og mørke. Carag og Brandon besøger Holly ind i mellem, men hun opfører sig lidt mærkeligt. Hvad er det hun skjuler?  Efterfølgende begynder der at ske meget mistænksomme indbrud i banker og boliger, hvor man ikke har nogen anelse om, hvordan tyvene er kommet ind eller ud.  Hvem er forbryderne? Har Holly noget at gøre med indbruddene? 

I denne bog er der mange ting på spil for Carag og hans venner. De skal både hjælpe Holly og afklare indbruddene og alle midler må tages i brug for at løse det hele. Der er masser af spænding fra start til slut, store overraskelser og afsløringer samt uventede forbindelser og relationer. Forfatteren har enorm fantasi og kreativitet og samtidig er det tydeligt, at hun har lavet en grundig research på alle de involverede dyrearter og de områder de kommer fra.

Jeg er stadig helt vild med denne serie. Den har bare hele pakken. Karaktererne, deres venskab og interaktion er virkelig velskrevet. Og karaktererne og deres forhold bliver ved med at udvikle sig og man lærer dem endnu bedre at kende for hver bog, man læser. Så karaktererne kommer aldrig til at fremstå flade eller kedelige. I denne bog overraskes man en hel del ved at erfare, hvilken baggrund den sjove og livlige Holly kommer fra. Det er en meget rørende historie, som går lige i hjertet og som man slet ikke havde forventet.  Hollys historie var helt klart min absolut favoritdel ved bogen og bare lige mig. 

Forfatteren er virkelig god til at kombinere spænding, action , humor og hjertevarme i en bog. Selvom, der nogle gange sker meget og der er mobning, stridigheder og kampe, så gør hun altid plads til karakterernes følelser og tanker samt deres dejlige venskaber og hjertevarme øjeblikke. Og selvom det er relativt tydeligt, hvem der er de onde og de gode, så er ingen af karaktererne ensidige. De rummer allesammen en forhistorie, som har gjort dem til dem, de er. Således at man faktisk godt kan blive rørt og føle medfølelse med selv nogle af de ondeste og mest farlige karakterer i bogen. Det synes jeg er et rigtig godt aspekt ved bogen. At selvom den handler om personer - woodwalkers- der både er mennesker og dyr, så virker persongalleriet virkelig gennemarbejdet og autentisk på en måde.  

Ydermere er den dejligste humor og sjove udtryk og vendinger som jeg kan grine af igen og igen. Forfatteren er virkelig god til at beskrive, så man ved præcis, hvordan karaktererne har det: "Hvor er Holly? Er der nogen, der ved, hvor hun er? Brandon og jeg følte det som om nogen havde overhældt os med vand og bagefter sat os udenfor i minus halvtreds grader. Vi vovede ikke at se på ham" (side 67) Og min absolut favorit scene mht humor er kantinescenen. Den er så velskrevet, at man kan se den forsig som en underholdende film: "Nell trådte ganske tilfældigt i vejen for Mr Crump, der stadig lugtede lidt af stinkdyr, og stak foden en lillebitte smule frem. Det var nok. "Åh undskyld!" sagde hun sukkersødt, mens Hollys formynder fløj gennem luften og ikke særlig elegant. Han landede på hænder og knæ midt i røræggene, som Cookie med perfekt timing havde smidt foran ham..." (side 126).

 Woodwalkers serien har nogle supergode budskaber om at stå ved sig selv, sige fra og at holde sammen mod uretfærdighed og ondskab, også selvom den virker helt ovevældende og umulig at besejre. Samt også at man skal passe på naturen og respektere dyrene, bevare deres områder og respektere deres grænser.      

Jeg er vild med alle de ting, som Carag har lært om menneskeverden, deres vaner, regler og ting fra han levede mest som puma  til nu. Det er enormt underholdende at læse om hans læreprocess og syn på tingene.

Jeg er også vild med de forskellige fag, som de har på Clearwater High. De har almindelig fag, men de har også yderst underholdende og opfindsomme fag, som virkelig får smilet frem på læberne. Fx dyresprog, hvor de skal lære et andet dyresprog, end det de selv taler. 

Jeg er også helt vild med, at man kommer helt tæt på Carags følelser og tanker. Man kan virkelig mærke ham og forstå ham: "Hver gang jeg kom til at tænke på min kamp på liv og død med den mægtige puma-changer Milling, løb det mig koldt ned ad ryggen, og de latterlige små hår på mine menneskearme forsøgte at rejse sig" (side 18) . 

Jeg kan slet ikke vente med at læse videre i denne serie.  Carag og hans venner føles nærmest som mine venner så velskrevet er de. Derer 6 bøger i Woodwalkers i serien på dansk indtil videre.

Denne serie har mine varmeste anbefaling til børn fra ca 10 år og opefter og til hele familien.

Forsiderne er helt fantastiske, så seje og med særlige effekter. Bøgerne er oprindeligelig skrevet på tysk. Men jeg synes , at oversættelsen er helt eminent. 

Jeg har både læst den fysiske bog og hørt lydbogen med Jesper Platz som indtaler på Mofibo. Han er en supergod oplæser. Man glemmer helt tid og sted og bliver helt suget ind i fortællingen. 


Jeg ville ønske, at denne serie fandtes, da jeg var barn.  Den ville have lært mig så meget.  At man er ok uanset hvilken størrelse elker farve eller type man er.  Uanset hvordan man ser ud.  Vi behøves ikke alle at ligne hinanden.  Vi er alle forskellige.  I woodwalkers er alle forskellige dyr og i begyndelsen har de en del fordomme om hinanden, fordi nogle er små oh umiddelbart ikke så seje og andre er store farlige rovdyr.  Men der udvikles venskaber på kryds og tværs uanset art og størrelse og de lærer at se hinandens styrker og egenskaber i stedet for umiddelbare svagheder.  

Jeg giver denne bog 5,5 stjerner  /6

Skrevet af Youlooklikeabook.

Bogen er ikke et anmeldereksemplar.

Woodwalkers bøgerne findes på hele 12 sprog indtil videre.


SPOILERALERT  !

Årsagen til den manglende halve stjerne er, at jeg synes at nogle af scenerne bliver lidt for hurtigt afsluttet.  De kunne med fordel godt have været lidt længere.  Der sker rigtig meget spændende i denne bog.  Det er nok den, der sker mest i . Og der kunne godt have været en anelse mere uddybning af situationerne og de involverede,  før man gik videre til den næste scene.  Men jeg er vild med denne serie og er max underholdt. 




Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Interview med Mikkel Hansen

Interview med Heidi Keller

Ronni Romario af Laura Helena Piementel da Silva