Estrid Ulvfare af Charlotte M. Larsen

 


Estrid Ulvfare af Charlotte M. Larsen. 272 sider. Udgivet 2021.  Forlaget Mandrup.

Wow! Jeg blev blev blæst bagover af denne bog. Jeg blev suget ind i bogens barske vikingeunivers og hvis jeg ikke havde vidst bedre, så ville jeg have sværget, at forfatteren Charlotte M Larsen selv har levet som en vikingekvinde, bondekone og skjoldmø. Allerede fra de første linjer kan man mærke stemningen, tiden og omgivelserne. Alt er beskrevet så levende og så meget troværdighed, at det er fuldstændig som at befinde sig tilbage i vikingetiden på alle måder. Takket være Charlottes eminente billedskabende og detaljerede sprog ser man alt helt tydeligt for sig. Jeg følte endda, at jeg kunne dufte og smage alt. Det er som en personificeret historiebog på den bedste måde, men fyldt med masser af spænding, Det er historie, der virkelig kommer til live på godt og ondt. 

Vi følger den unge bondekone Estrid , som er lykkelig gift med Asgar og har den dejligste lille søn Leif. Hendes husbond er en rigtig god mand, men han er ikke så ambitiøs eller handlingsparat. Han hviler i sig selv og er glad og taknemmelig for det, de har. Men jarlen kræver højere og højere skatter og det er svært for mange at få det til at løbe rundt. Så hele landsbyen samles og beslutter, at Estrids mand skal være den, som konfronterer jarlen. Men da dagen oprinder, går det ikke helt som planlagt og Estrids liv tager pludselig en helt ny drejning, som hun slet ikke kunne have forudset. 

"Fremtiden synes død, hendes liv væk, men fortiden var levende og nærværende for Estrid" (s. 37) 

Wow! Det er en meget rørende, barsk, hjerteskærende, gribende, nervepirrende og spændende historie. Jeg blev dybt fanget af historien på godt og ondt. Det var en historie, som virkelig kommer dybt ind i ens hjerte. Man kommer i den grad igennem hele følelsesregistret og føler alt fra stor glæde, kærlighed og lykke til overvældende og tårevædende sorg.  Jeg må være ærlig at sige, at det til tider, var meget hård læsning (Jeg er jo mest en feel good fantasy elsker). Historien føltes så ægte og sand på den måde, den er blevet fremstillet og skildret. Jeg vil aldrig nogensinde glemme den og Estrids sorg eller enorme mod og viljestyrke.  Estrid kommer på sit livs rejse og gennemgår en meget stor udvikling. Hun lærer en helt ny verden at kende og der opstår helt nye muligheder, som hun slet ikke havde turde drømme om. Hun får en ny drøm og har et engagement uden lige for at nå sit mål. Der opstår helt nye og uventede venskaber, som i den grad beriger Estrids liv og også giver hende ny viden og egenskaber. Det er både meget spændende, nervepirrende og skræmmende at følge Estrid i sin rejse, tanker og følelser. Hun bliver beskrevet med stor indlevelse. Karaktererne har alle deres helt unikke personlighed og udseende og man kommer nemt til at holde af Estrids nye venner fx Harald Blodsokse. Jeg følte, at jeg fik et ægte indblik i, hvordan man tænkte og følte dengang samt hvad man troede på.   

Jeg synes virkelig, at handlingen i bogen bevidner om, at forfatteren har gjort et kæmpestort historisk research arbejde på alle de niveauer, der overhoved er muligt for at få alt til at fremstå så ægte som muligt uden at alle de informationer,  der er indbygget ind i handlingen på noget tidspunkt fremstår som infodumping eller kedelige historiske fakta. Selvom handlingen til tider går langsomt, så keder man sig ikke et øjeblik. Tempoet passer perfekt til handlingen og der er god variation, således, at der både er actionfyldte dramatiske passager i højt tempo og mere stille rørende passager, hvor der er plads til at dvæle ved situationen og øjeblikket og fx give stemningsfyldte beskrivelser.  

EKSEMPLER:

Man kan se alt for sig, ja endda dufte og smage det: "Hun så sig tilfreds omkring. Røget lam og røget makrel hang fra kroge i loftet. Store trætønder med byg, kød i sur valle, tørrede æbler og bær, surkål, ost, smør og øl. Hylder med tørrede urter, små krukker honning og fintmalet hvede, fade med nødder og tørfisk." (side 14)

Der er hjertevarme og rørende passager: " Hun fortsatte med at kalde i en syngende tone, mens hun gik over mod hønseskuret. Og der var han, hendes lille lyse dreng, krøllet sammen med yndlingshønen på skødet...Drengen grinede. Hvide tænder lyste i det solbrændte snavsede ansigt. Hans hår strittede som tørt hø...Du kunne ikke finde mig , vel, mor? lød hans ivrige stemme, da hun løftede ham op i favnen"...Hun nikkede, mens hun krammede den lille krop ind til sig. (side 14)

Der er smukke stemningsfyldte og billedskabende passager: "Tidevandet rullede dovent ind i små skvulp. Ellers var fjorden blikstille. Høj sensommerhimmel, lange dovne skyer i vandets overflade. Estrid sad på sit tørklæde og lod den svage vind tørre huden. Vandet havde været lunt og blødt...hendes krop føltes varm og afslappet"...(side 28)

Der er tydeliggørelse af , at denne tid var fyldt med store modsætninger, når det gælder økonomiske forskelle. Nogle som fx Jarlen havde enorme rigdomme: "Jarlens hal var længere end femten huse placeret ved siden af hinanden og bar tag der hvælvede så højt over hovedet, så man måtte knække nakken for at se det. ..Guder og  dyr og slanger slyngede sig ind i og mellem hinanden i et uendeligt opadgående mønster på søjlerne....På hver side af ildstdet kunne man nemt passe to rækker langborde på bukke ind med plads til mere end trehundrede siddepladser..." (side 23) samt "På Jarlens venstre side sad hans hustru Svala...Hendes kjole i den blå farve, så kostbar at kun de allerrigeste havde råd til den. Hun dryppede af guldsmykker ved halsen, hver finger bar en eller flere ringe af sølv eller guld, over stolens ryg en zobelpels, skødesløst." (side 23) Mens andre havde næsten ingenting.  Der var trælle, Men selv når man var fri, skulle man betale store skatter til jarlen og han ikke altid retfærdig. Så der var et helt andet frihedsbegreb dengang. 

Der er store skræmmende følelser, som er beskrevet med så stor indlevels, at den nærmest er personificeret: "Hævntrangen viste hende, at hun var i live...Den var glødende varm og flød som brændende metal gennem hendes blodårer. Den var levende. Hævnen var Estrids formål. Den var hendes styrke" (Side 72)

Der er også masser af spænding, action og blodige, makabre kampe: " Hun havde fået fat om både skjold og sværd, men det nyttede ikke for hendes arme var låst mod jorden af mandens vægt. Hun fik skjoldarmen fri da han hævede sig på den ene arm for at svinge øksen mod hende. Hans forvrængede ansigt var så tæt på at hun kunne lugte hans rådne ånde og se små blodpletter i det hvide i hans øjne. Hun slog med alt sin kraft mod hans ribben med skjoldet...En langkniv snittede halsen på ham og blodet sprøjtede i varme stråler på hendes ansigt " (side 130-131)

ESTRID:

Estrid er nok en af de allerstærkeste og modigste kvinder, som jeg har mødt i litteraturen. Hun finder en viljestyrke uden sidestykke. Hun bruger sin tro på de nordiske guder for ikke at miste håbet og kæmpe videre og hun vover at tænke, at hun måske kan bryde nornernes skæbnespind og skabe en helt andet tilværelse eller skæbne, end der måske oprindeligt var hende tiltænkt eller "spundet". Hun gennemgår den vildeste dannelsesrejse. Hun er ambitiøs, nysgerrig og har udlængsel. Hun bliver en meget modig mønsterbryder. Et forbillede. Og selvom historien er sat i vikingetiden, så synes jeg, at den i høj grad har relevans. Estrid er en stor inspiration og motivation for aldrig at give op, uanset hvor forfærdelig situationen er. At det er ok at mærke efter, at man vil mere og sætte sig selv mål, engagere sig fuldt ud og tro på, at man når dem. At man ikke skal lade ens køn, eller andres forventninger eller samfundets generelle normer standse en.  Man må føle sit hjerte for, hvad der gør en lykkelig. Man skal ikke lade sig begrænse af nogen og noget. Og at man ikke skal finde sig i uretfærdighed. 

Dette er helt sikkert et must-read, hvis du er vild med vikingetiden og stærke kvindelige karakterer samt gerne vil vide, hvordan man tænkte, følte og gebærdede sig dengang. Hvordan hverdagen og udfordringerne var. og hvilke vilkår man måtte leve under. Du vil føle, at du har taget en rejse tilbage i tiden og oplever det med dine egne øjne. En meget barsk og hjerteskærende bog om udlængsel, uretfærdighed, enorm viljestyrke, kampgejst, mod og engagement samt om ægte venskab, sammenhold, tillid og store drømme.  Jeg er meget glad for, at jeg har læst bogen. Jeg synes, at jeg har lært utrolig meget om tiden. Selvom jeg må indrømme, at den til tider var så hård, at jeg måtte holde en pause og læse en mere feel-good bog og at jeg personligt ville ønske, at der havde været en anelse flere lyspunkter og romantik.  Så kan jeg kun give 

6 / 6 stjerner 

Det er en gribende historie, som er fuldstændig uforglemmelig og som vil sidde i mig og i mit hjerte i lang tid. 


Bogen giver en fornyet perspektiv på både historien og på ens egen tilværelse samt stof til eftertanke.  Selvom jeg er meget fascineret af vikingetiden, så er jeg meget taknemmelig for, at jeg lever i vores tid.

Skrevet af Youlooklikeabook


Man kan følge @estrid_ulvfare på instagram og læse meget mere om forfatterens tanker omkring bogen samt se flotte opslag og fotos inspireret af denne fascinerende og barske tid.


Et eneste minus ved denne bog er, at den er skrevet med meget lille skrift, så den er ikke særlig læsevenlig på dette plan. Desværre. Men jeg er vild med forsiden både farverne og motivet. 

---------------------------------------------

SPOILERALERT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Læs ikke videre, medmindre du har læst bogen eller vil spoiles!!

Favoritcitat

"Efter Sorte Thorsten havde vist hende glæden ved at kæmpe og friheden ved at sejle, ville hun aldrig kunne finde sig til rette som bondekone igen. Bare tanken om at skulle være her i Søndreby i flere måneder føltes som at leve i et fangehul" (side 176)

Estrids nye liv føles som frihed.  


Og min favoritpassage er side 187, hvor Sorte Thorsten siger, at han gerne vil rejse verden rundt med Estrid (side 190) og s. 253. Åh! den passage var bare så romantisk og lige mig. Jeg er vild med romantik. 

Og passagen med vølven og brochen er også et af mine favoritpassager.


Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Interview med Mikkel Hansen

Interview med Heidi Keller

Ronni Romario af Laura Helena Piementel da Silva