Academia af Line Wenzel



Academia af Line Wenzel . 344 sider. Udgivet 2021. Forlaget Tellerup

"Et tordnende brag overdøvede klapsalverne, der langsomt døde ud...Noget knagede ildevarslende og fik de forsamlede til at udveksle bekymrede blikke..I det samme slog den nærmeste søjle en dyb revne. Som et spindelvæv bredte den sig langs samlingerne i granitten med en ubeskrivelig lyd...Søjlen bragede i jorden med en kraft der kunne mærkes som rystelser under Nias fødder" (side 8-10)

Bogen indledes meget dramatisk, da byens domhus pludselig styrter sammen under indvielsen. Det er et kæmpe chok for alle og en meget stor skandale. Sammenstyrtet burde slet ikke være muligt, da alt er blevet beregnet til perfektion af de dygtigste eksperter. Det er meget pres fra alle sider til hurtigt at få afklaret, hvem eller hvad, der er årsagen til sammenstyrtningen.  Den unge hermetikerstuderende Nia Himlan bliver sat til at efterforske sagen sammen med astronomen Aden Fenice. De er begge meget dygtige og selvom de aldrig har aldrig mødt hinanden før, har fordomme og er meget forskellige, så går samarbejdet bedre end forventet.  Der dukker mange suspekte afsløringer op undervejs, som ingen af dem havde regnet med og pludselig er det meget uvist for dem begge, hvem de egentlig kan stole på ? Hvor mange hemmeligheder ligger gemt under overfladen? hvem er hvad er virkelig de skyldige i dette scenarie?

Det er en spændende bog, hvor efterforskningen er i fokus og skildres tydeligt trin for trin, så man skulle tro, at forfatteren selv var hermetiker. Spændingen stiger mere og mere efter at overraskende opdagelser og konklusioner dukker op til overfladen sammen med intriger, suspekte møder og nye mystiske hændelser og store afsløringer, så man sidder på kanten af stolen bekymret for, hvordan det hele skal ende og om vores hovedpersoner slipper levende fra det hele. Karakterskildringerne er supergode og så levende gengivet, at jeg kunne se alle karaktererne for mig. Dialogen og sammenspillet mellem karaktererne er utrolig veludført og fortællerskiftene fungerer virkelig godt og er med til at berige læseoplevelsen og give større indblik i karakterernes tanker og følelser, så man bedre kan mærke dem og forstå dem. Der er masser af fordomme, spændinger, rivalisering og modstand mellem karaktererne og kan slet ikke regne ud, hvem der har rent mel i posen, hvem der er ærlige eller hvor meget de skjuler eller hvorfor. Som læser har en man en stærk følelse af, at der ligger rigtig meget gemt under isbjerget. Sproget er eminent hele bogen igennem. Universitetsmiljøet virker også helt gennemført, detaljeret og gennemtænkt. 

Og jeg er helt vild med alle spændingsøjeblikkene, hvor jeg sad neglebidende på kanten af stolen og bekymrede med om karakterernes skæbne : "Usikker på benene satte han i bevægelse ned ad trappen mens han taknemmeligt støttede sig til gelænderet...Hastige fodtrin nærmede sig...Han løb indtil han fik sidestik og havde svært ved at trække tilstrækkelig med luft ned i lungerne...alt var mørkt og han kunne ikke længere vurdere hvor han befandt sig...Han måtte finde et sted at gemme sig" (side 321)


KARAKTERER

NIA: Nia er, trods sin unge alder, en af de dygtigste elever på sin årgang og hun er 4.generations hermetiker. Hendes studie og uddannelsesmæssige fremtid betyder alt for hende og der gør hendes ry som hermetiker også. Jeg må indrømme, at det tog en del tid, før jeg rigtig kunne lide Nia. Hun virkede ret kold, overfladisk uden følelser og med meget store fordomme om andre mennesker samt en anelse respektløs overfor fx Aden i begyndelsen. Hun siger ofte bare sin mening meget direkte og køligt uden at pakke det ind. Og hun er endda mistænksom overfor søde gode gerninger: "Hun skævede til æsken med føniks logoet på toppen. " Hvad er det?" . Det er ganske ufarlig "lovede han. Kun en smule skeptisk åbnede hun den og havde ærligt forventet at den indeholdt flere sten. I stedet viste den sig at indeholde småkager"..."Hvorfor har du småkager med? Spurgte hun mistænksomt... "Fordi jeg bor ovenpå et bageri. Min fætter udstyrer mig med småkager. Det er sådan han viser sin kærlighed" (side 82-83).  Jeg er helt vild med denne scene og måden den beskrives på.

Hun er nærmest en slag anti "people person" og glemmer helt at tænke over, hvordan hendes udtalelser kan virke på andre personer, før efter hun har sagt dem. Men jo længere man kommer ind i bogen og får mulighed for at lære Nia bedre at kende, så begyndte jeg også at holde mere af hende. forstå hende, mærke hendes smerte og fortvivlelse over den situation, som hun går igennem. Nia er helt sikkert den karakter, som gennemgår den største udvikling og det er utrolig spændende at følge, hvordan Adens opførsel og holdninger påvirker hende og giver hende et helt nyt perspektiv på tingene.  Han gør hende mere menneskelig. Ligeledes må man sige, at hun har en helt fantastisk viljestyrke og mod til at nå sit mål. Hun tager nogle store skridt og overtræder nogle grænser, som jeg aldrig havde troet, at hun ville. Hun ender med at være et stort forbillede på, at man aldrig skal give op uanset, hvor stor og magtfuld ens fjende er. Hun er mega sej. 

ADEN: Aden Fenice er nærmest Nias modsætning. Selvom han også lidt fordomme angående hermetikere, så opfører han sig mere høfligt og respektfuld. Han virker meget mere menneskelig og empatisk fra begyndelsen af end Nia. Han har varme, gavmildhed og eftertænksomhed; han kommer fx med hjemmebagte småkager mm og tænker på, at Nia får noget at spise. Aden formår virkelig at komme ind i mit hjerte på grund af hans dejlige personlighed. Hans relation til hans søde og sjove fætter Lucca og Nonna er så velskrevet og føles så varmt, levende og autentisk. Man følte næsten, at man var i rummet sammen med dem. Man kunne tydelig mærke deres tætte bånd og kærlighed til hinanden, deres historie og minder samt sjove ping pong spil. Det var for mig noget af det bedste i bogen.  Jeg er vild de passager, hvor Aden, Nonna og Lucca er med. De emmer af dejlig varm italiensk stemning og masser af personlighed. Bageriet og madlavningen er så velskrevet, at man føler, at man nærmest kan dufte og smage maden gennem bogens sider.  Og jeg er vild med de rørende situationer mellem karaktererne, hvor de virkelig åbner sig..

 Jeg må sige, at Line Wenzels er en sand mester til at gengive disse situationer og hendes sprog er virkelig eminent hele bogen igennem. Sproget er helt skarpt, levende, beskrivende og billedskabende.  Man kan virkelig se situationerne for sig . Fx hjemme hos Nia, hvor stemingen og karaktererne nærmest er diametrale modsætninger til Adens familie. Her er alting nærmest gået i stå. Der er ingen livlighed og store varme følelser.  Forfatteren har virkelig formået at lave store modsætninger på flere niveauer. 

En af mine favoritkarakterer udover Aden, hans fætter og Nonna er Tarotmesteren Trelly. Hun emmer af spænding, mystik, overnaturlige evner og store hemmeligheder. Hun er meget farverig både i sin påklædning og personlighed og der er ingen tvivl om, at hun har særlige evner og ved mere, end hun giver udtryk for. Jeg higede bare efter at vide mere om hende. En af mine favoritsceneri bogen er helt klart scenerne, hvor de møder Illana Trelly. Jeg er fuldstændig vild med hendes gådefulde spændende udtalelser på side 74. Wow! de var gode. Og det er enormt interessant at mærke Nias store fordomme mht Trelly og hendes arbejde. Hun kalder endda tarotkort "tryllekort" og hele professionen for "gætværk", mens Aden er lidt mere nuanceret i sin holdning: "Tarotdamen bekræftede alle Nias fordomme ved at være iført en lang blomstret kjole under sin røde kappe. Om hendes håndled hang talrige klirrende armbånd, og det røde hår blev holdt fast i en køs knold af et par farverige bånd. En let dugt af røgelse fyldte kontoret, men i det mindste var der ikke en eneste krystalkugle i sigte. Reolerne var fyldt med læderindbundne bøger, hvilket virkede troværdigt. I hvert fald indtil hun fangede et glimt af en af titlerne, "Tarotkortenes mystik" (side 70)

Bog 1 kommer med nogle meget store afsløringer hen imod slutningen og jeg kan slet ikke vente med at læse videre i serien og få afklaret det store mysterium samt finde ud af, hvem der i virkeligheden er de onde og de gode og hvilke sande motiver de har.  

Denne bog er lige noget for dig, som er vild med efterforskning, masser af uvisheder, gåder og hemmeligheder samt temaer som identitet, familieliv, venskab, ære, ry, rivalisering og store fordomme og forudindtagede holdninger.  En bog, hvor, der hele tiden tilføjes nye lag og oplysninger.  Så hver gang man tror, at man har regnet ud, hvem de skydige er, så kommer der nye interessante oplysninger, som fører til et nyt spor.  

Jrg må også lige tilføje, at jeg er helt vild med bogen cover. Det er så flot og detaljeret. Alle tegninger og symboler passer perfekt til indholdet. Og inde i bogen er der flotte kulørte sider og tegninger ved indledningen af hvert kapitel.

 Jeg giver 5 store stjerner ud af 6


SPOILER ALERT! Læs ikke videre 

Årsagen til den manglende stjerne skyldes, at jeg synes, at første del af bogen (måske ca de første 65 sider) manglede lidt tempo og spænding for mig. Der var en del gentagen efterforskningsarbejde og beskrivelser uden at der egentlig skete det store. (Sproget var dog eminent hele vejen og det var karakterskildringerne også) 

Hvorimod der i resten af bogen var mere tempo, masser af spænding, store hemmeligheder og afsløringer, så jeg sad på kanten af stolen og var helt suget ind. Dramatiske hændelser. Man kom tættere på karaktererne og kunne mærke dem meget mere fx Nia åbner meget mere op, så man endelig følte hende og fik empati for hende fx: "Bekymringerne gjorde hendes skridt tunge, da hun gav sig til at gå. Det eneste hun havde brug for lige nu, var et sted hvor hun kunne bryde sammen uden der var nogen som så det. Eller en venlig sjæl..." (side 230). Denne passage gik lige i hjertet på mig og er så dyb og god.  Der er flere hjertevarme og rørende øjeblikke i sidste del. Kort sagt i sidste del af bogen var der hele pakken for mig. Også selvom jeg havde håbet på en anelse magi!

Skrevet af Youlooklikeabook

Bogen er ikke et anmeldereksemplar.



Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Interview med Mikkel Hansen

Interview med Heidi Keller

Ronni Romario af Laura Helena Piementel da Silva