Mørkets søn af Tina Sanddahl og Jeanette Hedengran

 Mørkets søn af Tina Sanddahl og Jeanette Hedengran. Udgivet  2015. 393 sider. Ulven og Ulven.


Bogen handler om den 19-årige Destan, som er søn af Tolvar, herskeren af mørkets rige Sirkanien. Mørkets rige ligger under jorden, mens lysets rige ligger over jorden.  Destan har haft en ret hård opvækst med manglende anerkendelse og vold og er blevet en ret uhøflig og ligeglad person, som slet ikke interesserer sig for politik, kedelige rådsmøder og ansvar. Han går på kro, drikker, spiller og nyder livet. Men en dag hidkalder hans far ham. Han har en plan, som han mener vil gøre mørkets rige endnu stærkere og Destan skal hjælpe ham. Han skal nemlig kidnappe lysets herskers datter, Celina. Destan vil rigtig gerne udforske verden og også opnå sin fars anerkendelse, så han accepterer opgaven. Det bliver en meget farefuld rejse og mission, som slet bliver ikke som forventet. Destan udfordres i den grad af solens stærke stråler og lys, som blænder ham og gør det nærmest umuligt for ham at nå sin destination og der sker også overfald, mord, trusler, fangeskab, drama og masser af intriger og nederlag .  Det er en både en meget spændende, overraskende og nervepirrende historie samt en meget rørende, smuk og romantisk historie, der er fyldt med store modsætninger på alle niveauer. Store klasseforskelle. Rig og fattig. Frihed, forpligtelser, ansvar, tristhed og mørke kontra frihed, glæde og passion og lys.

 Først væmmes man lidt af Destan og det mørke riges barske traditioner, men efterhånden fascineres, imponeres, fortrylles og drages man af dette helt unikke og eventyrlige univers, som forfatterne har skabt. De spændende mørke, skræmmende underjordiske gange og lysets rige smukke slot med dets særlige traditioner. Alt fremstår helt tydeligt for ens øjne, som om man var der selv. Man suges ind i Sikanias tidsalder og miljø. Man kan næsten mærke mørket omslutte en og føle en enorm trang til at komme op til overfladen, mærke luften og se lyset igen. Hvorimod man i "den loftløse" Lysets rige mærker vinden i håret, solens varme stråler,  livligheden, latter, glæden, den varme og hyggelige stemning, de nære venskabelige relationer mellem fx Celina og kusinen Rikkelin og se det lysende hvide smukke slot med duften af lækker mad og friskbrygget kaffe.  Det er supergod gennemtænkt og gennemarbejdet worldbuilding, som både kan ses og mærkes helt ind i hjertet. Forfatterne har en helt vidunderlig fantasi og indlevelse både, når det gælder universet og karaktererne.  

Man kommer helt tæt på karaktererne og får indblik i, hvad de tænker og føler samt hvad deres motiver, planer og baggrundshistorie er. Det er enormt spændende, berigende og til tider også meget rørende.  Skiftet mellem den ene synsvinkel og den næste er foretaget så glidende, at man nærmest ikke lægger mærke til det. Jeg er vild med den måde historien fortælles på, idet det gør, at karaktererne træder helt ud af bogen og føles ægte. Karaktererne rører en med deres historie og tanker. Både vaskekonen Betta, tjenestepigen Maranda og den søde, uselviske yngste bror Baran, som så gerne vil gøre en forskel og hjælpe.
Der er masser lag og spændende, tætte relationer i denne historie. Det må have krævet et enormt arbejde at flette så mange karakterer (fra alle lag i samfundet og fra to riger) sammen og stadig formå at give dem alle så meget dybde.  Man kan slet ikke mærke, at det er to forfattere, der har skrevet denne bog.  Jeg er vild med mørkets rige. Det er helt unikt og inkarneret fantasy. 


Der er smukke nærmest poetiske passager:" I øst var solen på vej op. Alle lyssky væsner trak sig tilbage til deres mørke huler hvor de kunne vente på nattens tilbagekomst. Solens livgivende stråler tvang sig adgang til de dunkle skove ved at lade lyset flakke ind mellem de mosgroede stammer og ned gennem løvtaget. Småfuglene vågnede af deres søvn og snart genlød skove og engle af fuglesang. Lyset nåede det hvide slot der majestætisk knejsede mod den blå himmel..." (side 45) Wow! dette er en helt fantastisk passage.

Der er store følelser: "Synet fik hendes følelser til at rase, og en knugende fornemmelse bredte sig i brystet. Hjertet hamrede som galoperende heste mod hendes ribben...tårerne blinkede i hendes øjne"...(side 153)

Og action og spænding: "Han brølede af frustation. Mørket var frygtindgydende, og hvis han gik derned, var det klart et brud på fredsaftalen...Giv os vores prinsesse tilbage!" brølede han af sine lungers fulde kraft og sparkede til en sten så den fløj ind i skakten..."(side 242)

DESTAN
Jeg må indrømme, at det tog nogle sider, før jeg kunne lide bogen, hvilket skyldes at den indledes med Destans fuldstændig uhøflige, lidt mandshauvinistiske og grænseoverskridende opførsel. Jeg blev helt forarget og kunne slet ikke lide ham. Og tænkte,: "Han er godt nok et dårligt menneske, som udnytter sin position og magt på den værste måde (fx side 67) og bare er ligeglad med alle". Men gradvist afsløres en anden sandhed, som er årsagen til Destans opførsel. Hvad der ligger bag (fx side 42) Og jeg blev dybt rørt og så ham pludselig i et helt andet lys og følte stor medfølelse og medlidenhed med ham. Scenen med dragetegningen var bare så god og gik lige i hjertet på mig.  Destan føler sig total fastlåst og påtvunget med en fast rolle, som han aldrig har ønsket. Hans far forsøger at kontrollere hans adfærd selv udenfor slottet. og opfører han sig ikke ordentligt, så bliver han straffet som om han stadig var et lille barn. Han higer efter frihed pg et sted, hvor han kan være sig selv og forsøger at opnå denne følelse på alle måder: " Destan stod tilbage og dirrede. Irettesættelser, kommandoer og hånlige bemærkninger...Hans samtaler med forældrene bestod snart ikke af andet. Nej, så hellere kroen hvor folk var venlige og imødekommende, og hvor han kunne være sig selv" (side 31)
Det er så rørende af vaskekonen Betta, som virkelig holder af Destan godt kan se, at han bliver ødelagt af sine forældre, men jo ikke ser det som hendes plads at give herskerparret gode råd angående opdragelse (side 34).

Jeg er fuldstændig vild med forfatternes evne til at gengive relationerne mellem karaktererne i denne bog. Det er eminent arbejde, hvor man glemmer, at karaktererne ikke er ægte og at dialogen er skabt. Alt føles så ægte, levende og dynamisk. Jeg er vild med hovedpersonernes personlige udvikling i bogen og den måde de gradvist udvikler sig i forhold til hinanden, åbner sig, tager chancer og er ærlige og betror sig til hinanden. Det føles ægte og er meget rørende og smukt. Dette er en ægte kærlighedshistorie, som udvikler sig ganske gradvist. I et roligt tempo. Uden at det virker forhastet eller forceret. Jeg er vild med romantik. Men normalt er jeg nok til lidt mere action. Men jeg må sige, at denne historie rørte mig dybt og krøb helt ind under huden på mig på flere niveauer (også mht til Destans hårde opvækst) og der var en passage, hvor jeg næsten ikke kunne læse ordene i bogen, fordi jeg havde tårer i øjnene. Jeg vil ikke skrive mere om karaktererne, da jeg ikke vil spoile handlingen.

TEMAER
Denne bog er ikke kun vidunderlig romantisk og eventyrlig underholdning om et univers og karakterer, som ikke findes i virkeligheden. Den vækker virkelig stof til eftertanke angående alle de ting, som vi hver dag tager for givet som fx solens lys, frisk luft, at se planterne gro og levende dyr i naturen. At være en del af livet og ikke bo i en underjordisk verden, hvor himlen er erstattet af et mørkt loft. Hvor man ikke kan se alle de smukke stjerner hver aften, inden man sover. Åh ! hvor er jeg taknemmelig for alt det liv der er, som man kan nyde hver dag.  Ydermere sætter bogen fokus på en hel perlerække af modsætninger og problematikker: friheden til at bestemme hvad vi vil være og frihed til at færdes, hvor vi vil kontra at alt er forudbestemt og vi masses ned i en lille kasse med låg, hvor man ikke ønsker at være, En påduttet rolle og et afgrænset bevægelsesrum. Samt forskellen på at være rig og fattig. At have rettighed og kunne udnytte sin magt og indflydelse kontra at lægge under for andres magt og leve et hårdt liv, hvor man må finde sig i dårlig opførsel og indgå kompromisser for at klare hverdagen. Samt forældre-barn forhold. Hvor vigtigt det er at elske og acceptere, se og elske sine børn. Det er hjerteskærende, når det ikke er tilfældet.  Jeg tror, at mange kan relatere til behovet for at få sine forældres anerkendelse og kærlighed. Ligeledes viser denne historie en, at folk , under de rette forhold og sammen med de rette mennesker, godt kan ændre deres adfærd og udvikle sig til det bedre og at man ikke skal skue hunden på hårene.!

 Jeg nød virkelig denne fortælling på alle måder og niveauer og jeg ser i høj grad frem til at læse videre i historien. Den endte med en meget meget stor overraskelse og cliffhanger. Så jeg kan slet ikke forudsige, hvad der kommer til at ske eller hvordan. Det er så spændende.

Jeg må også lige rose den utrolig smukke forside, som virkelig fanger essensen af lyset kontra mørket og også emmer af mystik, eventyr og fare ligesom bogen selv. Den flotte forside er lavet af dygtige Mette Breth.  

Denne bog har mine varmeste anbefalinger.
Den er særlig god til dig, som værdsætter en rigtig god worldbuiliding, tydelige karakterer og romantik.

Jeg giver 6 stjerner / 6

Skrevet af Youlooklikeabook

Der er 3 bind i serien, som alle er udgivet. Mørkets søn findes som e-bog på fx Mofibo


De flotte krystaller er købt hos Moni Sattler.  

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Interview med Mikkel Hansen

Interview med Heidi Keller

Ronni Romario af Laura Helena Piementel da Silva