Mindelandet af Line Wenzel

 Mindelandet - Dronningens erindringer af Line Wenzel. 296 sider. Forlaget Tellerup 



Mindelandet handler om den 17-årige Tella. Hun er prinsesse og har altid levet et ret beskyttet liv bag slottets tykke mure. Hun har et tæt forhold til sin mor Leonora, som er en lidt streng kvinde, der gør alt, hvad hun kan for at give sin datter de rette kongelige manerer og tøjstil. Men i den kongelige slægt har de også en særlig egenskab. De kan nemlig magi, men Tella ved endnu ikke, hvordan den udøves. Det er en stor velbevaret hemmelighed. Men alt dette ændres pludselig, da en ond kvinde ved navn Melina meget uventet dukker op til Tellas fødselsdag og truer Leonora med at afsløre hendes inderste hemmeligheder og dyrbare minder. Herefter sendes Tella ud for at finde ud af, hvilke hemmeligheder Melina kender til. De bliver en yderst farefuld, nervepirrende, overraskende, udviklende rejse med kæmpestore afsløringer, pirater, magi og vilde magiske væsner.

Allerede i løbet af de første sider blev jeg fanget af handlingen, spændingen og mystikken. Bogen er en ægte pageturner, som emmer af drama, store hemmeligheder, gåder og uforudsigelige afsløringer, som slår benene væk under en. Sproget er billedskabende og man kan tydeligt se omgivelserne for sig og mærke stemningen. Forfatteren er virkelig eminent til at fastholde ens interesse, mens man læser. Der er total spænding, mystik og gåder og et utal af spørgsmål. Man higer bare efter at få en afklaring på, hvad der foregår, hvad der er sket og hvilke hemmeligheder Leonora gemmer på og hvorfor hun handler, som hun gør. Man er ved at sprænge af nysgerrighed. Der er aldrig et kedeligt sted i bogen. Sproget flyder så nemt , at man glemmer at det er ord man læser i en bog.  Alle karaktererne fremstår helt tydeligt for ens indre blik, takket være forfatterens levende beskrivelser og dialog. De emmer af personlighed. Der er masser af ping pong spil, livlig dialog og modstand samt mærkbar stemning på godt og ondt . Intet kommer helt nemt for karakterne og det får handlingen til at virke mere ægte og gør , at man føler mere for karaktererne. Næsten ingen af karaktererne er ensidige eller fuldstændig gennemskuelige og man er derfor meget mistænksom på, hvilke af karaktererne man kan stole på og hvilke hemmeligheder eller sande motiver, de gemmer på.  Handlingen er virkelig godt skruet sammen og man overraskes igen og igen af forløbet og karakterernes handlinger.

Jeg er også fuldstændig vild med alle de overnaturlige væsner og elementer i bogen. Wow! der er nogle seje, fascinerende og imponerende væsner med. Jeg må virkelig rose forfatteren for hendes gode fantasi og kreativitet. Mit fantasyboghjerte hoppede af glæde. Jeg så dem helt tydeligt for mig og håber så meget, at denne bog bliver filmatiseret.  Magisystemet er også helt unik og ikke noget jeg nogensinde har læst om før. 

Der er spænding og frygt: "Der var intet andet end mørke omkring hende. Hun kneb øjnene sammen...Intet af det fik mørket til at virke mindre kvælende. Det bølgede omkring hende og lagde sig på hendes bryst med en vægt der truede med at presse luften ud af hendes lunger...sulten gnavede i Tellas mave og tørsten fik hendes gane til at tørre ud..." (side 99).

Der er masser af uhygge og gyseragtig stemning: " Mørket krøb tættere omkring hende...selvom hun forsøgte at overtale sine hænder til at ophøre med at ryste, lykkedes det ikke ...Gangen forgrenede sig flere steder , og hun blev ledt ned i en blindgyde...hendes skridt gav genlyd mellem de nøgne ægge...mængden af støv beviste at det var længe siden nogen havde betrådt det... der var ingen der talte, men stilheden blev brugt af en kradsen efterfulgt af en klikken (side 121).

Der er god humor: "De havde en kurv med forsyninger med fra slottet, men en dagsrejse i en hoppende kærre havde rystet maden til ugenkendelighed. " (side 36)

Der er mærkbare følelser, som beskrives med stor indlevelse og billedskabende sprog: "Hun kunne mærke hvordan mørket sneg sig ind på hende, selvom solen skinnede. Hun lagde armene om sig selv og hvilede hagen på knæene. Endnu engang lagde vægten af Leonoras hemmeligheder sig på hendes skuldre  og forsøgte at kvæle hende" (side 289)

KARAKTERERNE: 

Jeg må indledningsvis starte med at rose forfatteren for at skabe nogle virkelig tydelig karakterer, som emmer af personlighed. Selv dem, som er emmer af mystik og store hemmeligheder er interessante, Og de fleste af karakterne er man ikke sikker på om er gode eller onde eller om de har urene motiver. Det beriger virkelig underholdningsværdien og spændingen. Man er næsten ved at gå til at nysgerrighed for at kende sandheden om karakterne. 

Tella: Allerede fra begyndelsen af holdt jeg meget af Tella. Hun virkede som en rigtig sød ung kvinde, som slet ikke var snobbet eller overfladisk, som man måske kunne have forventet, når hun var en prinsesse. Hun virker snarere som om, der er andre ting , der er vigtigere. Hun vil gerne gøre sin mor Leonora glad på alle måder fx tøjstil, som Leonora bestemmer. Hun virker meget hjælpsom , kærlig og nysgerrig efter at vide kongeslægtens største hemmelighed, nemlig, hvordan de er i stand til at udøve magi. Tella har endnu ikke lært, hvordan man udøver magi. Men hun respekterer sin mor meget og venter til, at hun vil dele hemmeligheden med hende. Også selvom det er tydelig, at hun er lidt utålmodig efterhånden.  Tella har levet et meget beskyttende liv bag slottets tykke mure og kommer derfor på sit livs dannelsesrejse på alle niveauer, da hun sendes afsted. Hun har aldrig prøvet at være væk fra sin mor. Det er meget rørende, hvor højt Tella elsker Leonora:" Tella kendte godt følelsen af at stå uden sin mor. Det gjorde ondt i hjertet at tænke på at Leonora sad alene tilbage på slottet. Denne form for adskillelse havde de aldrig prøvet før "(side 60) .

Forfatteren er virkelig god til at gengive, hvad Tella føler på godt og ondt: "Tella mærkede, hvordan vreden begyndte at ulme...mennesker hun havde stolet på, og som havde forrådt hende...Tella satte hænderne i siden, hendes blik gråt som tordenskyer..."Det må du aldrig gøre det igen? Skældte X og stoppede foran hende..."Så det må jeg ikke?". Hun råbte...(side 81) samt "Tårerne vældede op i hendes øjne...hendes hjerte knugede sig sammen (side 88)

Og selvom man slet ikke forventer det, efter det  beskyttende liv, som hun har levet, så kan Tella godt træde i karakterer , sig sin mening og give ordre, når det kræves og hun har fået nok: "Jeg har ikke brug for nogen der irettesætter mig eller ignorerer mine ønsker...Jeg har brug for nogen jeg kan stole på" (side 85). Tella er virkelig en karakter, som man holder mere og mere af og hun gennemgår den vildeste udvikling, tager kæmpestore skridt, kæmper bravt, har en enorm viljestyrke og mod. Jeg ser så meget frem til at følge hende fremover.

Tellas mor Leonora kunne jeg slet ikke lide, da jeg først mødte hende. Jeg kunne se hende tydeligt for mig, men jeg synes, at hun virkede meget dominerende, kritisk og meget styrende overfor Tella og jeg fik næsten helt ondt i maven og tænkte , at hun var en kold, overfladisk og dårlig mor:"Blev vi ikke enige om at du ville tage den grå kjole på i aften?" spurgte hun med rynkede bryn og betragtede Tellas grønne kjole"  ( s.5) Men det viste sig heldigvis, at hun også indeholdt masser af godhed og varme. Så jo længere vi kom ind i historien og lærte hende og hendes baggrund og motiver bedre at kende, så holdt jeg mere og mere af hende og forstod hvorfor hun handlede som hun gjorde.  Leonora er omgivet af utrolig meget mystik i begyndelsen. Man har så mange spørgsmål til hendes særlige personlighed, reaktionsmønstre og handlingsmønstre. Og man forstår måske først næsten i slutningen af bogen, hvorfor hun er som hun er og handler som hun gør. Det er utrolig interessant at man i løbet af bogen ganske gradvist får afsløret mere og mere om hende.  

Dristan er også en af mine helt store favoritter, Jeg kan ikke sige for meget uden at spoile. Men åh! hvor er han dejlig og har en skøn personlighed, som også mange gange overraskede mig. Jeg håber meget, at han får en større rolle i de næste bøger. Og hans baggrundshistorie rørte mig dybt i hjertet, så jeg fik en klump i halsen.  Jeg ville også rigtig gerne skrive om de andre karakterer, men jeg vil ikke spoile for meget .

Gennem karaktererne får forfatteren også belyst en hel del meget spændende og vigtige temaer. Et af de største temaer er personlig udvikling: at finde ud af hvem man er, hvor man kommer fra, kende sandheden om sin familie og beslutte, hvilke mål man selv har i livet og hvem man vil være. Hvor man er villig til kompromis og hvor man ikke er. Der er fokus på ægte tillid, brudt tillid, ægte venskab og sammenhold, hvor man virkelig er der for hinanden og hvor meget det betyder, at man er ærlig. Stor gavmildhed og hjælpsomhed, så man bliver dybt rørt. Om forventninger og om at gå mod forventningerne, bryde ud af sin rolle og skabe sin egen person.  Om at kæmpe for retfærdigheden. Bogen er fyldt med superstærke kvinder med ben i næsen, masser af viljestyrke, gå-på-mod og kampgejst og Tella er helt klart en af dem. 

Jeg havde slet ikke lyst til at slippe nogle af karaktererne, da bogen sluttede. Jeg ser i den grad frem til at læse den næste bog i serien.  (NB! jeg er vild med side 227 ! gerne mere af det i de næste bøger!)

Jeg må afslutningsvis også lige rose den utrolig smukke forside. den er så betagende. Fyldt med smukke detaljer og skinnende effekter.  Og når man har læst bogen ved man hvorfor, der er et sværd på forsiden og det passer så godt til handlingen på flere niveauer også rent symbolsk. Det er virkelig gennemtænkt. Samt det flotte kort, som jeg brugte flittigt under min læsning. 

Jeg giver 6/ 6 stjerner.

Skrevet af Youlooklikeabook


Bogen er ikke et anmeldereksemplar.  Jeg var så heldig at købe den direkte af forfatteren til en supergod bogsigneringsarrangement i Bog og Ide Fisketorvet i september 2020. Det var en helt særlig og uforglemmelig oplevelse.   




Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Interview med Mikkel Hansen

Interview med Heidi Keller

Ronni Romario af Laura Helena Piementel da Silva