Interview med C.G. Valentin

Interview med C.G. Valentin 




Lige siden jeg så den blændende smukke, eventyrlige og magiske forside på Drageægget har jeg ville læse bogen og lære forfatteren bag den bedre at kende. Nu har jeg læst bogen og jeg må sige, at jeg var helt vild med den. C.G. Valentin skriver med meget stor indlevelse. Jeg er helt vild med Juliane. Man kan virkeliglig mærke hende og hun gennemgår også en stor udvikling. Ydermere er bogen fyldt med mystik og masser af historie, som man bare higer efter at vide mere om. C.G. Valentin har skabt sit helt eget univers og jeg kan slet ikke vente med at læse bog 2 i serien.  Den flotte forside til Drageægget blev også nomineret som årets flotteste dansk fantasy forside i 2020.

Efterfølgende er mit interview med C.G. Valentin:

Lille intro om dig selv:

 

Mit navn er Carina Valentin Grøntved og jeg er forfatter. Jeg skriver under navnet: C. G. Valentin. 

Jeg har udgivet 9 bøger, blandt andet har jeg været med i to novelleantologier: ”Lige under overfladen 13 – De fremmede” og ”Historier fra psykiatrien”. 

1 ebogs novelle: ”#Pictureperfect” 

1 fagbog indenfor det pædagogiske fag

3 børnebøger: ”Man må sgu da ikke bande”, ”Katinka og Bøvserne” og ”Molly og Kurthilde” ved Forlaget Petunia 

”Dragernes æra 1 – Drageægget” ved Forlaget Klippe

”Som møl om månen – Skæbnestunder 1” ved Forlaget Nelumbo 

Til efteråret udkommer min tiende udgivelse: ”Dragernes Æra 2 – Dragesværdet” og til næste år kommer fortsættelsen på min romance Skæbnestunder. 

1. Har du altid vidst, at du ville være forfatter? Hvornår og hvordan opstod idéen? Hvordan reagerede folk omkring dig ?

 

Jeg tror ikke altid, at jeg har vidst det, men jeg drømte om det fra en ret tidlig alder, fordi jeg elsker bøger og at læse. Da jeg var 11, gik jeg for alvor i gang med at skrive mit første manuskript, som desværre ikke blev udgivet på det tidspunkt, men som der skabte grundlaget for Dragernes Æra. Folk var generelt meget støttende omkring det, da jeg var ung, men jeg fik samtidig også at vide, at det ikke var noget man kunne leve af og at jeg burde uddanne mig og få et ”rigtigt job”. 

Først som 28-årig tog jeg springet og gik efter at være fuldtidsforfatter. Jeg kom samme år også ind på uddannelsen Skrivekunst ved SDU. Min familie var bekymrede, men de støttede mig også, ligesom mine venner. 

I dag er jeg både fuldtidsforfatter og fungerer som redaktør ved Forlaget Bjerg. 

2. Hvornår og hvordan debuterede Hvordan føltes det at stå med sin helt egen bog i hånden?

 

Jeg debuterede teknisk set nok første gang i 2016, hvor jeg udgav en fagbog sammen med min klasse på Pædagoguddannelsen. 

Min første traditionelle udgivelse var i Science Fiction Cirklens novelleantologi: ”Lige under overfladen 13 – De fremmede” med novellen Blue Skye. 

Det var helt fantastisk at stå med en bog, og se mit eget bidrag. Men det var endnu vildere at stå med min første børnebog, hvor jeg selv havde skrevet hele bogen. Jeg bliver stadig helt rørstrømsk og overvældet når jeg står med en ny udgivelse. Det er så vild en følelse at have haft en masse tanker, skrevet det og finpudset det, for så at sende det ud i verden. Jeg føler mig meget heldig at jeg får lov at opleve dette. 


3. Hvornår og hvordan opstod idéen til bogen Drageægget ?

 

Den opstod egentlig så småt i samspil med, at jeg skrev det første udkast af det, der blev baggrunden for Dragesværdet som 12-årig. Jeg vidste allerede dengang, at der på en måde manglede noget mere baggrund for Dragesværdet, noget der var gået forud, som medførte problematikkerne i bogen. Op igennem mine teenageår har jeg så taget historien frem en gang imellem, skrevet om osv. I 2012 begyndte jeg så på den første scene med Juliana og hendes bil, der går ud. Der tror jeg, at jeg måske første gang besluttede, at jeg var nødt til at skrive det der skulle blive til Drageægget først. Dog gik der flere år, før jeg for alvor satte mig ned og begyndte at skrive på historien. Faktisk 5 år for at være præcis. Da jeg så også besluttede mig for at bruge bogen til at skabe fokus på psykisk sygdom/sårbarhed, så var det som om det faldt mere og mere på plads. Juliana fik endelig sin fulde form :-) 

4. Hvad giver det dig rent personligt at skrive/ være forfatter?

Det giver ro i mit hoved. Selvom det ofte involverer hovedbrud og plotting mm., så får jeg ro ved at have disse universer og historier at fordybe mig med. Jeg beskæftiger min hjerne med den slags, frem for at lade min angst og OCD udnytte min fantasi til en masse dårlige tanker og frygt. Jeg har altid digtet, set ting for mig, når jeg lukkede øjnene og fået ideer til historier. Så at få dem ned på papir og dykke ned i dem er både befriende, en lettelse og et kreativt frirum, som jeg næres af. 


5. Har du nogle særlige temaer eller budskaber, som er vigtige for dig i dine bøger?


Psykisk sygdom og psykisk sårbarhed er noget jeg gerne vil sætte fokus på så meget som muligt i mine skriverier. Samt sætte virkeligheden lidt på hovedet og udfordre normerne.  Det skyldes nok at psykisk sårbarhed fylder meget i mit liv og jeg synes stadig der mangler mere viden om emnet, så vi kan bryde tabu. 

Og ift. at udfordre normerne, tror jeg bare altid jeg har været sådan; en der ikke altid bryder sig om at få fortalt, hvordan hun skal være og leve. Jeg synes, vi alle skal være frie til at vælge, så længe det ikke skader nogen, og ofte tror jeg måske også ,at det kan hjælpe ift. psykisk sårbare. At man rykker ved normerne og måske netop kigger på, hvordan hvert individ kan bidrage til samfundet og være en del af det, på sin helt egen unikke måde.


6. Hvordan er din skriveproces? Plotter du meget, inden du går i gang?  Eller Får karaktererne ligesom eget liv og styrer handlingen lidt? 

 

Jeg plotter en del ja, og nok endnu mere for hver bog jeg skriver og redigerer. Andre gange er der dog også historier, der er opstået ved bare at åbne computeren og begynde at skrive eller pga. en følelse eller en fornemmelse. Nogle gange er det scener der opstår og som jeg ser for mig, som jeg så må skrive ned. Ofte havner de i en bog på den ene eller den anden måde :-) Men som udgangspunkt plotter jeg helst og outliner, så jeg også kan skrive på de dage hvor ordene måske ikke kommer lige så let og inspirationen udebliver. Det er vigtigt for mig at kunne, når jeg gerne vil leve af mit forfatterskab. Nogle gange er det så mere selve håndværket, man må kigge på og ty til, frem for når ordene flyder ud af fingrene af ren inspiration. Dog plotter jeg ikke minutiøst ned til mindste detalje, for så mister jeg nogle gange lysten ved historien. Der skal være plads til, at den kan udvikle sig i takt med, at jeg skriver, ligesom karaktererne gør. Faktisk nogle gange så meget, at jeg ender med at gå en anden vej eller tager en mindre afstikker. Det er også en af de ting der er sjovt ved at skrive, samtidig med at det kan være vildt frustrerende. ;-) 

7. Hvad gør du for at gøre dine karakterer så følsomme, mærkbare og dybe samt med deres helt egen personlighed? 

Jeg går meget op i at skabe karakterer der er flerfacetterede. Nogle gange laver jeg interviews med dem inden jeg starter skrivningen,  enten på papir eller inde i mit hoved (ja, jeg ved godt det lyder lidt spøjst). Egentlig tror jeg, at jeg altid har gjort noget i den stil. Selvom jeg er en til tider ret introvert person, så elsker jeg mennesker. Jeg er vild med at iagttage dem og dykke ned i årsager til, hvorfor mennesker gør som de gør. Det var blandt andet også derfor, jeg uddannede mig til socialpædagog og jeg overvejede meget at studere videre i psykologi på et tidspunkt. Det var et af de principper jeg nød at dykke ned i, under studiet; det her med at forsøge og se verden ud fra individets perspektiv. Det kan ofte kaste et helt anderledes lys over tingene. 

Den slags forsøger jeg også at tage med i mine bøger: at personer og personers handlinger ofte har flere sider, og det kommer an på hvor de kommer fra, hvem de er, hvilket perspektiv og verdenssyn de har. Og ofte er der mange små faktorer, der spiller ind. 

Nogle karakterer baserer jeg også på folk, jeg kender eller har kendt, eller på dele af mig selv. Derfor føles de for mig også virkelige til tider, og jeg forsøger så vidt muligt at få den oplevelse ud til læserne.  


8. Hvornår begyndte din interesse for fantasy og overnaturlige væsener og elementer?  Hvilke væsener og elementer er dine favoritter? 

 

Åh, den begyndte tidligt. Helt fra barnsben. Jeg har altid elsket det overnaturlige og magiske. 

Enhjørninger, elvere og drager er nok nogle af mine favoritter. Men generelt elsker jeg alle former for magiske og overnaturlige væsner. Specielt dem som stammer fra gammel overtro eller fortællinger - hvilke de fleste gør ;-) Jeg boede i nærheden af en mose som lille, som vi altid fik at vide var virkelig farlig plus mosekonen ofte bryggede dernede. Så ret tidligt har jeg også været fascineret af ellefolket og mosekonen, som jeg så senere hen lærte yderligere at kende som elvere. Jeg tror selv fuldt og fast på, at der er mere mellem himmel og jord, så hvorfor ikke give plads til alle de fantastiske muligheder, det kan spinde i ens hoved?

9. Hvordan er dine optimale skriveforhold? Stilhed eller musik, mens du skriver? Et særligt skrivested og skrivesnacks?  Yndlingstidspunkt?

 

Jeg nyder at sidde på mit kontor, hvor jeg er omgivet af bøger og mit dragemaleri af Ane Gudrun og en masse personligt nips. Den vigtigste “snack” er nok kaffe, og også gerne salmiaklakridser ;-) 

Det er lidt forskelligt, hvad jeg fungerer bedst med ift. lyde. Nogle dage og scener skrives bedst i stilhed, men for det meste har jeg klassisk musik eller soundscapes i baggrunden, når jeg skriver. Lige for tiden elsker jeg at høre rainsounds. Det beroliger mig virkelig meget og så fungerer min kreative hjerne bedst. Jeg skriver nok bedst både om formiddagen, men også sen aften/nat. Desværre er det sjældent muligt at skrive en masse på det tidspunkt, da jeg har børn der skal op og skole tidligt næste morgen. 

10. Forsiden til din bog er en af de flotteste jeg nogensinde har set . Kan du beskrive hvordan idéen opstod til forsiden og hvordan forsiden blev skabt?


Jeg havde et klart billede af scenen, hvor de finder drageægget og det beskrev jeg så til Mette Breth. Der skulle være et drageæg og jeg forestillede mig en form for granitagtig væg i baggrunden. Alt det andet klarede Breth selv, farver og detaljer, som i sin helhed skabte den flotte forside. Det er den slags magi hun bare kan!

  

11. Er der en særlig årsag til de navne, som du har valgt?

Nogle af navnene er navne jeg selv fandt på som teenager. Generelt er jeg en sprog- og ordnørd, så jeg kan godt lide at skabe nye ord og navne. Som lille elskede jeg også at eksperimentere med at lave mit eget sprog. Så jeg tror egentlig mest af alt årsagen til navnene er min egen interesse for og glæde ved at leg med ord. 


12. Hvad giver dig glæde i hverdagen? Har du nogle hobbies, som du er glad for? 

 

Min have og naturen generelt er en stor kilde til glæde for mig. Jeg føler mit indre resetter, når jeg har brugt en hel dag i haven. Skoven er lige i min baghave, og jeg elsker at være i den. 

Derudover strikker og hækler jeg ofte om aftenen, nogle gange tegner jeg også. Desværre ikke så meget som jeg kunne ønske, jeg havde tid til. 

Og så er bøger selvfølgelig også en stor del af min hobby - både at skrive dem, men også ligeså meget at læse dem. JEG ELSKER BØGER! 

13. Hvilke type bøger læser du selv? 

 

Jeg læser mange genrer. Både krimi, realisme, fantasy, scifi osv. For mig handler det mest om, om plottet fanger mig og dernæst om jeg kan relatere til personerne eller de på anden måde fænger mig. Og de må meget gerne være morally grey ;) 

14. Nævn gerne mindst 5 danske fantasybøger, som er dine favoritter og hvorfor du kan lide dem?

 

1: Skammerens Datter - det var en af de første fantasybøger jeg læste og jeg relaterede så meget til den! Jeg blev selv mobbet en del og havde desuden grønne øjne, så Dina var i mange år min store helt. 

2: Sprækken til Luscuro af Julie Midtgaard - fordi universet er helt fantastisk og unikt. Jeg var tryllebundet fra første færd. Det er sådan en fortælling, hvor man bare ønsker, at man selv kunne rejse dertil og opleve det hele sammen med personerne. 
3: Ellekongen af Signe Fahl - den er fuld af kærlighed, historie og gammel overtro! Whats not to like! Jeg er vild med den måde Signe skaber en troværdig tidsrejse for læseren, plus putter overnaturlige elementer ind. Og en masse kærlighed! 

4: Bjergtaget af Sidsel Sander Mittet - fordi Sidsel skriver fantastisk og også tager meget historie og gamle viser og fortællinger med i sin historie, for så at kombinere det med den moderne tid. Og så er der også elvere/ellefolk. Dem har jeg vist en svaghed for ;-) 

5: Rosenholmtrilogien : det er egentlig lidt ala det samme som de førnævnte punkter. Der bliver blandet noget moderne sammen med gamle viden og overtro og overnaturlige væsner. Jeg synes, det er fantastisk, når den slags væves sammen til en lækker helhed. Og så fordi den foregår i sorø, og i mit hoved forestiller jeg mig, at det er Sorø akademi den foregår på. Der har jeg selv gået, så jeg forestiller mig altid i meget konkrete billeder, hvor de bevæger sig rundt henne. Det er ret cool ;-) 


15. Har du nogle gode råd eller tips til forfatterspirer? 

Skriv! Tro på dig selv og skriv! 

Først og fremmest skal du have historien ned, måske bare for dig selv som en start (det var faktisk Lene Dybdahls råd til mig i sin tid) og derefter kan du altid overveje, hvad det skal blive til. Jeg afholdt mig selv fra at skrive i lang tid og skal endda stadig i dag minde mig selv om et råd, som jeg læste Lene Kaaberbøl engang sagde: Skriv først med hjertet - rediger med hjernen. 

Og find gerne fællesskaber om skrivning. Så du både viser overfor dig selv, at du ikke er alene og så du har nogle, der kan bakke dig op og som du kan sparre med. Det er enormt givende og på en måde står man så også til ansvar overfor andre end kun sig selv, hvis man skulle tvivle på om man nu kan og skal det der med skrivning ;-) 

16. Andre funfacts om dig selv, som du vil tilføje? 

 

Min tip-tip oldemor var sigøjner, og hendes gener ses stadig i vores familie med mørke øjne og en bumpet næse ;) Det er en del af min arv som jeg er stolt af, og som jeg ønsker at dykke mere ned i med mit forfatterskab og bryde endnu et tabu om denne folkegruppe ;-) 
Jeg blev engang kaldt Maggie, og enkelte personer fra mine tidlige teenageår kender mig stadig under dette kælenavn. 
Jeg elsker piratos 
Jeg er allergisk overfor myggestik, men bor alligevel nær en skov og en skovsø, hvor der er masser af dem. Alligevel ville jeg ikke ønske at bo nogen andre steder.
Jeg elsker at rejse, men hader at flyve. 
Jeg gik engang til skydning, og blev egentlig ret god til det, inden jeg stoppede. 
I mange år drømte jeg om at blive skuespiller og har også spillet en del amatørteater. 
Jeg havde et gigacrush på Elijah Wood (ham der spiller Frodo) i mange år.

Tusind tusind tak til Carina G. Valentin. Sikke nogle spændende svar. Jeg er så glad for, at du ville lave dette interview med mig. Tusind tak for lån af fotos til dette interview og til min reel med C.G.Valentin på mit boginstagram 



Skrevet af Youlooklikeabook

Her kommer flere fotos 






C.G.Valentin holder meget af sin flotte drage lavet af Ane Gudrun.   Se også de flotte plakater i baggrunden med Drageægget. 

 


Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Interview med Mikkel Hansen

Interview med Heidi Keller

Ronni Romario af Laura Helena Piementel da Silva