Blodkongens datter af Merlin P Mann

 Blodkongens datter af Merlin P Mann .  187 sider . Udgivet 2020. Politikens forlag. 


Blodkongens datter er første bind i serien Rane og det magiske museum. Den handler om den 14 årige Rane, der for første gang nogensinde, er inde at besøge Nationalmuseet sammen med sin mor i håb om at modtage nogle penge for noget danefæ.  Mens moren afleverer Danefæet,  spankulerer Rane lidt rundt og ser det imponerende Gunhildkors. Men farer så vild og finder en gammel runestav og før han ved af det, befinder han sig pludselig midt i 1100 tallets strabadser og brølen. Det er desværre ikke rollespil, men den ægte vare og Rane må flygte alt, hvad han kan. Det er rent overlevelse, blod, kamp, øksehug, magtbegær, snedige planer og drab, men der er også masser af mystik, magi, spændende, fascinerende druider, vølve, norner og ægte venskab med den temperamentsfyldte Gunhild. Det bliver et vildt, actionfyldt, spændende, sjovt, rørende og underholdende tidsrejseeventyr gennem Danmarkshistorien på jagt efter det stjålne Gunhildkors, hvor man samtidig lærer rigtig meget om tiden, kongerne, deres trosretning, tankegang og vaner. Men hvad skal Rane i fortiden? og kommer han nogensinde hjem igen? 

Jeg er helt vild med bogens indledning, hvor forfatteren taler direkte til sine læsere, om at historie ikke blot er en kedelig støvet ting bag et tykt tåget glas på et museum, At alt rent faktisk har haft en historie. Dette fanger virkelig ens opmærksomhed og giver en lyst til at vide mere om tiden. I denne bog vækkes den ægte historie til live og det er på ingen måde kedeligt. Der er derimod masser af spænding og drama næsten allerede fra begyndelsen af (man ville ellers forvente, at der var ret stille og roligt på et museum) : " Men benene skreg: "Hjælp!" Lad os se at komme væk! Så Rane spænede. "BLI' HER, SNOTHVALP!" lød det bag ham. Rane susede gennem tre-fire rum og stødte lige ind i en kæmpe jernkanon. KAABOOOM! Rane kastede sig ned på jorden og rullede i dækning bag en kasse...." (side 21). Merlins billedskabende og livlige beskrivelser gør, at man kan se hele historien for sit indre blik, som om den allerede var lavet til en film. 

Allerede fra begyndelsen af fanges man af Merlins humoristiske og underholdende fortællerstil. Der er en perlerække af sjove og dejlige udtryk og passager: " Der havde aldrig været nogen sportsudøver gemt i Rane, men han var ret sikker på, at hans 100-meter-løb lige der godt kunne have vundet et skolemesterskab eller to. Som en pil skudt af sted susede han ned mod cafeen for enden ad gangen..." (side 29) samt " Ethvert fornuftigt menneske ville stædigt holde fast i, at den seneste perlerække af vanvittige oplevelser selvfølgelig bare var en drøm eller i værste fald hallucinationer som følge af sygdom eller giftige svampe. Men ikke Rane..." (side 63)

Jeg er helt vild med de overnaturlige elementer i bogen som fx den mystiske runestav, druiderne, vølven og nornerne (fx s.33-34). Som en ægte fantasy-elsker er scenen med nornerne en af mine absolut favoritter. Ih! hvor har Merlin skildret dem fantastisk. På sin helt egen måde. Fyldt med dejlig unik personlighed og supergod dialog.  Så underholdende, sjove og fyldt med mystik, store hemmeligheder og gåder. Men også kapitlet, hvor de møder vølven : "Der blev tavst igen. Så begyndte der at komme uhyggelige, gurglende host fra vølvens hals. Som om hun skulle til at kaste op, men ikke kunne. Hendes øjne var stadig lukkede, men nu begyndte hendes hoved at slå fra side til side. en usynlig kraft rykkede hende i små spjæt" (side 102)  . For mig stråler fantasy-scenerne virkelig og mit fantasyboghjerte hopper af glæder og jeg vil bare have mere. 

Bogen indeholder ydermere mange flotte, farverige, dramatiske illustrationer lavet af Bodil Bang Heinemeier.  På alle tegningerne har karaktererne tydelig mimik og det føles næsten som om de bevæger sig, fordi der er så meget livlighed i tegningerne. Illustrationerne beriger i den grad historien Denne bog egner sig i høj grad til at blive filmatiseret.


RANE:

Rane kommer hurtigt ind i mit hjerte, på grund af hans rørende historie om, at han aldrig rigtig føler, at han passer ind. Det går lige i hjertet: "Egentlig havde Rane ikke noget mod at gå til noget. Så længe det ikke var noget, der foregik udendørs eller noget hvor man skulle bevæge sig eller være sammen med andre mennesker. Ikke fordi Rane kun ville være alene. Han følte bare aldrig, at han passede ind" (side 16). Han er også blevet udsat for drilleri i skolen og folk, der har taget hans ting. Men selvom han måske ikke har så meget selvværd og føler sig lidt forkert, så fejler hans intelligens og snilde ikke noget. Han er faktisk også ret god til at sige fra, selv overfor væsner han slet ikke kender: "Fortæl mig, hvad der er sket. Fortæl mig hvad det her er, ellers får du den ikke! (side 32).  Han er vant til at spille computerspil og kan mærkelig nok også drage nytte af denne viden i 1100 tallets Danmark på mange måder.  

Jeg synes, at Merlin virkelig har skildret Rane med stor indlevelse. Hvad det vil sige at være en ung dreng i dagens Danmark, som er engageret i computerspil og spændende overnaturlige væsner i bøger. Men også hvordan man ofte føler, at ens forældre ikke forstår en og at man synes, at de er enormt pinlige.  Dette forældre-barn forhold gengives rigtig godt, underholdende og humoristisk. Man kan virkelig se forældrene for sit indre blik. Jeg er især vild med moren. Der var flere passager, med hende der fik mig til at grine. Igennem Rane tager forfatteren fat i lidt mere seriøse emner som mobning, ensomhed, at føle sig forkert eller udenfor. Samtidig giver Gunhilds historie og relation til hendes far, som jo lever i en helt anden tid og højere socialt lag med masser af ansvar, magt og kampe en masse perspektiv til både Rane i historien, men også til os, som læser historien.  Relationen mellem Gunhild og hendes far, hendes ønsker om mere nærhed beskrives også med god indlevelse,. Men det bliver aldrig gengivet for trist eller tungt. Man bliver derimod rørt og mere investeret i karaktererne. Det er med til at gøre karaktererne dybere. Og Merlin er supergod til at krydre og flette de dybe og mere alvorlige aspekter af  historien sammen med masser af underholdning, humor, action og historisk viden.  Gunhild og Ranes venskab viser også, at man behøves ikke nødvendigvis være ens eller af samme køn for at blive gode venner. Man kan lære meget af hinandens forskelligheder. Når situationen er ekstrem, så gælder det om at holde sammen og være der for hinanden.  Gunhild virker i begyndelsen meget hård og lidt karikeret, men hun sniger sig også ind i mit hjerte efterhånden, som handlingen folder sig ud og man lærer hende, hendes personlighed og tanker bedre at kende. Det er også en bog om aldrig at give op, bevare håbet selv i de mest håbløse og uoverskuelige situationer. Som Rane selv erkender er han ikke en stærk, veltrænet kriger. Han plejer ikke engang at være særlig god til sport. Men måske har han andre kvaliteter og egenskaber, der kan bruges!! 

Denne bog (bogserie) vækker i allerhøjeste grad lysten til at besøge Nationalmuseet og se Gunhildkorset med sine egen øjne og at vide mere om denne historiske periode, dets konger, kampe mm. Det er virkelig en genial idé at flette historiske fakta og viden sammen med en spændende fantasybog for børn og unge.  Jeg håber, at der kommer mange flere bøger i serien, så jeg både kan beriges med historisk viden og underholdes på én og samme gang. 

Bogen ender med den største mest nervepirrende cliffhanger, så det er rigtig godt, at bog 2 allerede udkommer den 12.okotober. Jeg glæder mig så meget til at læse videre i serien.

Bog 1 sælges naturligvis på Nationalmuseet. 

Bogen kan læses fra 9 år og opefter (dette står også på bogens bagside) 


Jeg giver 5.5 stjerner ud af 6 


SPOILERALERT!!!!!

Årsagen til den halve manglende stjerne er, at jeg føler, at badscenen er lidt malplaceret og irrelevant både for selve historien, men især også for målgruppen. For mig personligt måtte der gerne have været en anelse mere fantasy i bogen . Det var så godt det, der var, at jeg ikke ville have, at det skulle stoppe. Men jeg er jo også vild med fantasy.

Skrevet af  Youlooklikeabook 

Bogen er ikke et anmeldereksemplar. Bogen er købt.





Bodil Bang Heinemeiers flotte illustrationer 

Kommentarer

  1. Tak for en god anmeldelse. Vi var også meget begejstrede især over, at man kan fortælle Danmarkshistorien så spændende. Eneste minus for mig var, at bogen ikke sluttede - et år er lang tid at vente på en 2'er.

    https://morerudepaanoget.dk/2020/08/19/blodkongens-datter-blod-runer-drama-og-danmarkshistorie/

    SvarSlet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

Interview med Mikkel Hansen

Interview med Heidi Keller

Ronni Romario af Laura Helena Piementel da Silva