Atlan og ulvene af Lone Halkjær

 Atlan og ulvene - tankens bånd af Lone Halkjær. Udgivet 2021.  106 sider. Forlaget Straarup og Co


Atlans far har et særligt talent. Han kan nemlig kommunikere med ulve, gøre vilde ulve tamme og give dem ordrer, som de adlyder.  Faren prøver at lære talentet videre til Atlan på bedste vis. Men, trods masser af undervisning og ihærdige forsøg, er det desværre stadig ikke lykkes Atlan at knække koden til, hvordan man kommunikerer med ulvene. Atlan vil prøve endnu engang helt alene ude i skoven. Men da han kommer tilbage ligger alle ulvene såret på jorden og hans far er helt væk. Og Atlan bliver pludseligt jagtet af nogle farlige, bevæbnede mænd og må flygte over stok og sten. Men hvor skal Atlan tage hen? Hvor er han ikke sikkerhed og hvem kan han stole på? Hvad foregår der? Ser han nogensinde sin far igen?  

"Skoven er stille nu. Da Atlan nærmer sig lysningen, dukker husets silhuet frem i tusmørket. Månen kaster et svagt lys ned over det. Han sætter farten ned. Hvorfor er huset helt mørkt? Der er ikke tændt lys i nogle af vinduerne, og der stiger ikke røg op af skorstenen. Hårene på Atlans arme rejser sig. Der virker alt for stille...." (side 16)

Dette er begyndelsen på en meget spændende, dramatisk, farefuld, uhyggelig, uforudsigelig og barsk historie, hvor Atlan både forsøger at undslippe mændene og at opklare mysteriet om sin fars forsvunden.  Der er total spænding fra start til slut. Man bliver helt opslugt af handlingen og kan ikke lægge bogen fra sig, før den er læst. Der er god tempo i handlingen, så man aldrig keder sig i et sekund, men der er også hjertevarme og rørende øjeblikke og forbindelser, som er med til at skabe dybde i historien og til karaktererne.  Jeg synes, at det gør det til en mere fuldendt historier, at der netop er begge dele.. Historien er opbygget med mange spændingsmomenter, skræmmende hændelser og hårdhændede karakterer, frygt, flugt, vold og masser af ulve og man kan slet ikke forudsige, hvad der sker, hvem Atlan kan stole på. eller hvordan det hele ender. Man er næsten ved at miste håbet nogle gange for, om Atlan kan klare det og finde en udvej. Sproget er velformuleret og flydende og man glemmer helt,  at det er en bog, man læser. 


ATLAN

Allerede i løbet af de første linjer begyndte jeg at holde af Atlan, fordi han kæmpede så hårdt for at lære sin fars evne til at kommunikere med ulve. Atlan vil så gerne lære det og gøre sin far stolt. Men føler sig helt utilstrækkelig, frustreret og fortvivlet,  måske ligefrem forkert, fordi alle i familien har haft denne evne, undtagen ham. Men heldigvis giver han ikke op og prøver igen og igen. Atlan er simpelthen så sej og udviser masser af mod og viljestyrke i flere situationer i løbet af bogen. Atlans følelser og frygt er skrevet med stor indlevelse, så man virkelig kan mærke og forstå ham 

Han har helt sikkert fået en plads i mit hjerte. Atlans far er også så sød, forstående og tålmodig. Man kan virkelig mærke det tætte far-søn familiebånd, som der er i mellem dem.  

Der er total spænding og flugt: Atlan kommer på benene...selvom hans ben ryster, tvinger han sig selv til at løbe....Med bankende hjerte drejer Attlan ind på stien i modsat retning af mændene og floden...Han er en hurtig løber, men mændene følger efter ham...De grynter og råber...Træstammer farer forbi i kanten af Atlans syn, da han sætter farten op..Prustende vælter Atlan endelig ud af skoven...han kæmper sig op ad den smalle stil..sveden gør hans tøj fugtigt og han gisper efter vejret" (side 20).

Der er god indlevelse, så man nærmest kan mærke det på egen krop: "Næste morgen vågner han tidligt . Hans mave skriger af sult og føles som et stort hul...hele hans krop føles slap, fordi han ikke har spist, og han ryster efter den kolde nat...." (side 65)

Og man kan også mærke naturen og omgivelserne: "Mens de går, kommer solen op over horisonten. Der lyder fuglefløjt fra træernes grene og en spætte hakker i et træ over dem..." (side 82)

Jeg synes, at det er en virkelig nervepirrende, underholdende og lærerig historie. Den har nogle vigtige budskaber fx At man aldrig skal give op uanset hvor håbløs og hård situationen ser ud. Alt begyndelse kan være hård og det kan kræve noget tid og meget tålmodighed, før man kan finde ud af det. Men lige pludselig, hvis man giver sig selv ro og mærker efter, så kan man knække koden . Men at man uanset hvad, er noget værd. Familiebåndet: at man virkelig er der for hinanden og hjælper hinanden er det vigtigste. og at man holder fast i sine gode værdier og ikke går på kompromis. Man må aldrig føle sig forkert. Det er også utrolig smukt, rørende og nervepirrende at læse om båndet mellem ulvene og menneskene i bogen. 


Jeg vil også rose forfatteren for at kunne få så meget handling, dybde og detaljer med i en bog på kun 106 sider. 

Jeg giver 6 stjerner /6. 

Jeg ser meget frem til at læse mere af denne forfatter. 

Denne bog egner sig fint til både selvlæsning og højtlæsning. Bogen er lix 18 og er velegnet til cirka 4. til 6.klasse.  Bogen kan også læses hos E-reolen og Mofibo.  Her finder du alle Lone Halkjærs bøger fx Tor og ridder Arn på eventyr-serien  ( lix 10) samt den uhyggelige Hjemsøgt-serien ( lix 9). Følg Lone Halkjær på hendes instagram eller Facebook profil for at vide mere .

De flotte illustrationer på og inde i bogen er lavet af Christian Guldager.

Skrevet af bogblogger Youlooklikeabook


Bogen er ikke et anmeldereksemplar 


Illustrationer af Christian Guldager 

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Interview med Mikkel Hansen

Interview med Heidi Keller

Ronni Romario af Laura Helena Piementel da Silva