Interview med Christina Bonde

Interview med Christina Bonde


Jeg har lige læst den gribende, medrivende, følelsesfulde, nervepirrende og fuldstændig eventyrlige pageturner bogserie Izola skrevet af Christina Bonde. Den gjorde et stort indtryk på mig både handlingen, det originale univers og karaktererne og derfor synes jeg, at det kunne være utrolig spændende at lære den dygtige forfatter bedre at kende. Jeg er så glad for, at hun ville være med. Hendes bøger er blevet nomineret flere gange af mofibo og ereolen og Izola 3 er blevet sammenlignet med Skammerens datter. Se foto nederst i dette interview. Her er mit interview med Christina Bonde. Jeg er så glad for, at hun ville være med.


Lille intro om dig selv. Baggrund og udgivelser.

Mit navn er Christina Bonde. Jeg er født i Fredericia i 1978. I dag er jeg bosat i nærheden af Kolding sammen med min mand, mine to børn og en masse kæledyr.

Jeg er uddannet sygeplejerske, og har arbejdet med børn i mere end tyve år. De seneste ni år som selvstændig.

Nu er jeg forfatter på fuld tid.

I skrivende stund har jeg udgivet 13 bøger, og jeg udkommer med to mere i år. Jeg skriver både fantasy, paranormal romance og realistisk ungdomslitteratur.

  1. Har du altid vidst, at du ville være forfatter? Hvornår og hvordan opstod ideen? Hvordan reagerede folk omkring dig?

Jeg tror faktisk altid, jeg har vidst, at det med at skrive var vejen frem for mig. Men betegnelsen ’forfatter’ forekom helt uopnåelig.

I skolen fik jeg altid ros for min fantasi, og da jeg blev student, sagde min dansklærer, at jeg havde ’talent’ for at skrive. Fem år senere da jeg var til afsluttende eksamen på sygeplejestudiet, kom censor og spurgte, om jeg nogensinde havde overvejet at blive forfatter.

Alligevel skulle der gå endnu ti år, før jeg for alvor kom i gang med at skrive. Men da jeg først fik startet, kom ordene væltende.

Jeg kan huske, jeg ringede til min mor og sagde: ”Inden jeg fylder 40 år, vil jeg udgive en roman.”

Da jeg blev fyrre, havde jeg udgivet ti bøger.     


  1. Hvornår og hvordan debuterede du?


Jeg debuterede på et medudgiverforlag i 2013 med en fantasyroman, der hedder ’Månens børn’. Kort efter udkom trilogien ’Nattens sanger’. I 2015 blev ’Skyggesider’ antaget hos Forlaget Tellerup, og siden har jeg været fast forfatter hos dem. Jeg tror dog først, at jeg for alvor turde se mig selv som ’rigtig’ forfatter, da ’Izola-trilogien’ udkom i 2018. 

  1. Hvad giver det dig rent personligt at skrive og skabe historier?

Jeg lever stærkest, når jeg skriver. Jeg føler mig mere levende og tilpas, når det virvar af billeder, som er i mit hoved, bliver til ord på skærmen. Hvert manuskript har sine udfordringer og giver mig mulighed for at udforske og lære nyt om mig selv og verden. Og forhåbentlig bliver jeg hele tiden klogere.

4. Hvordan er din skriveproces? Plotter du meget, inden du går i gang? Eller Får karaktererne ligesom eget liv og styrer handlingen lidt?

Jeg får en pludselig indskydelse eller en ide til et emne eller en verden, og så er jeg i gang. Inspirationen kommer alle steder fra, specielt gennem egne erfaringer, tilfældige steder og personer eller helt nære relatio­ner. Jeg skriver om det, der interesserer mig og altid ud fra et følelsesmæssigt perspektiv. Ofte er det min oplevelse af interaktionen mellem mennesker, følelser eller visuelle ind­tryk, der inspirerer til personfremstillinger og scenarier i mine bøger.

Jeg plotter intet på forhånd. Laver research løbende og efter behov, og ofte er det min sindstilstand som styrer karakterer og handling.

  1. Izola går igennem en meget stor udvikling og forandring og man kommer igennem hele følelsesregistret.  Hvordan har du formået at gengive hendes følelser og tanker så tydeligt, at hun føles så ægte og kommer helt ind under huden på en?

I de godt to år jeg arbejdede med Izola, var jeg Izola. Jeg lod hende overtage mit følelsesregister og satte mig hele tiden i hendes sted. Falkien stod meget tydeligt for mit indre blik, og jeg var der dag og nat og gennemlevede Izolas rejse som hende og derfor helt ned i mindste detalje.

Da jeg afsluttede historien, gik der faktisk måneder, før jeg var i stand til at skrive igen. Izolas rejse var altopslugende og drænede mig for energi i lang tid efter. Serien har nok været mit mest omfattende skriveprojekt til dato.

6. Er der nogle af dine karakterer, som ligner dig lidt?

Alle mine hovedpersoner er en del af mig, men ingen af dem er mig.

Izola og også Victoria, som er hovedperson i ’Nattens sanger’ er nok de to karakterer, der mentalt ligner mig mest. Måske fordi deres historier er så omfattende, at jeg har måtte investere rigtig meget af mig selv for at skrive dem.

7. Hvornår og hvordan begyndte din interesse for fantasy og magi ol.?

Da jeg som barn så ’Narnia’ og ’Den Uendelige Historie’ på film. Som teenager var jeg især tiltrukket at den paranormale verden og tanken om, at der findes mere mellem himmel og jord.

  1. Har du nogle særlige temaer eller budskaber, som er vigtige for dig i dine bøger?

Jeg skriver på kanten mellem verdener eller med udgangspunkt i mange af livets sværeste udfordringer. Historierne skildrer vores velkendte virkelighed kombi­neret med tanker, der gemmer sig i sindets mørkeste af­kroge. Emner som sorg, krise, angst eller ensomhed er om­drejningspunktet i mit forfatterskab, ligesom sam­spillet mellem mennesker og sanselige skildringer af naturen har en central rolle i historierne.

Jeg skriver om det, der interesserer mig og altid ud fra et følelsesmæssigt perspektiv. Og måske er min erfaring som sygeplejerske en fordel. Jeg har stået med de fleste af livets sider i hænderne: fødsel, død, sorg, glæde, frygt og sejre – erfaringer som nu er omdrejningspunktet i mine fortællinger.


  1. Hvordan er dine optimale skriveforhold? Stilhed eller musik, mens du skriver? Et særligt sted? Særlige skrivesnacks? Yndlingstidspunkt?

Ro, renlighed og regelmæssighed ... Det er faktisk ikke helt ved siden af.

Jeg skal have ro, når jeg skriver. Ingen støj, heller ikke visuel støj.

Jeg kan ikke skrive, hvis der er kaos omkring mig. Der skal være ryddeligt og rent og mine tanker skal være fri for to-do-lister og hverdagens pligter.

Morgen, aften og nat er min bedste skrivetid. Specielt lige når jeg våger om morgenen. Her kommer ideerne som regel væltende.

Snacks er uundværlige. Chokolade er min last. Og cola.

De fleste af mine bøger er skrevet ved spisebordet i mit køkken, men nu har jeg endelig fået et kontor.

  

  1. Hvad giver dig glæde i hverdagen? Har du nogle særlige hobbies?

Min familie. Jeg er hønemor, og jeg er stolt af det. Og så holder jeg meget af dyr! Jeg har hund, heste, papegøje, kælegrise og kaniner. Dyrene giver mig en helt speciel indre ro, som jeg ikke kan finde andre steder.

Jeg kan også bruge timer og atter timer i min have og elsker at få jord under neglene.

11. Hvordan blev du inspireret til Hesten Helpi?

Helpi er inspireret af min gamle fjordhest Globbi. Jeg har haft Globbi i tyve år, og hun har været en trofast klippe gennem livets op- og nedture.

12. Hvilken type bøger læser du selv?

Jeg læser sjældent. Der har simpelthen ikke været timer nok i døgnet, fordi jeg har haft fuldtidsarbejde ved siden af forfatterskab og familieliv. Så de bøger, jeg har læst, har været i rollen som betalæser for forfatterkollegaer.

13. Nævn gerne fem fantasybøger som er dine favoritter.

Narnia af C.S. Lewis

Jordens børn-serien af Jean M. Auel

Outlander-serien af Diana Gabaldon

True Blood-serien af Charlaine Harris

Monster af Patrick Ness


  1. Har du nogle gode råd til forfatterspirer?

Tro på dig selv. Hvis du ikke tror på dine egne evner som forfatter, hvorfor skal andre så gøre det? Og som forfatter er du netop dybt afhængig af andres mening.

Skriv med hjertet. Forfølg de historier du brænder for at skrive. Det gør dem mere levende og ægte.

Lyt til kritisk og brug den konstruktivt. Man bliver aldrig færdiguddannet som forfatter. Du kan hele tiden udvikle dig og lære nyt.

Giv aldrig op. Der kan være masser af modgang i forfatterlivet. Afslag fra forlag, anmelderkritik og negativ omtale ... At være forfatter kræver stædighed og selvdisciplin.


  1. Andre facts/Fun facts som du vil tilføje?

Jeg gør aldrig noget, bare fordi alle andre gør det.

Ordet ’skal’ sætter gang i min indre modstandsbevægelse.

Jeg synger meget, men er ikke særlig god til det.

Mine yndlingsfarver er grøn og blå i alle nuancer.

Jeg sadler og rider helst samme dag.


  1. Fortæl lidt om dine nyeste udgivelser og hvorfor du har skrevet dem?

Inden for det sidste år har jeg udgivet romanen ’Større end os’, som er en romantisk, men også barsk fortælling, der foregår i Canada ved juletid. Romanen er min første i den realistiske genre, og den behandler emner som sorg og angst, men er også en varm, optimistisk historie.

Senest har jeg udgivet de første to bøger i min helt nye serie om angst for børn og unge. Der kommer i alt fire bøger i serien med hver sin hovedperson og fokus på forskellige angstformer. Bøgerne er skrevet på baggrund af min egen erfaring med angst, og de anbefales til børn og unge fra 12 år, til undervisningsbrug, og til forældre og pårørende til unge angstlidende.

Jeg tror, at åbenhed og oplysning kan hjælpe flere børn og unge med at forstå angst og få mod på at opsøge den hjælp, de behøver.


Tusind tak for lån af fotos til Christina Bonde 

Tjek forfatterens instagram og hjemmeside www.christinabonde.dk










Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Interview med Mikkel Hansen

Interview med Heidi Keller

Ronni Romario af Laura Helena Piementel da Silva