Ravnenes hvisken 3 af Malene Sølvsten

 


Ravnenes hvisken 3 af Malene Sølvsten.  Udgivet 2018. 609 sider. Forlaget Carlsen

Wow! sikke en medrivende, rørende og barsk afslutning på Ravenes hvisken trilogien. Malene Sølvsten formår virkelig både at imponere og at slå benene væk under en. Fimbulvinteren har fuldstændig indtaget Ravnsted og Danmark med sin ekstreme kulde, som har alvorlige konsekvenser for alles hverdag. Der foretages utænkelige og ubærlige gerninger i et forsøg på at bedre situationen. Anne er en magtfuld vølve, men selv hun er udfordret og må yde sit absolut ypperste for at forsøge at forhindre ragnarok. Hun må tage alle midler i brug. Alle hendes venner bidrager også med deres særlige evner på hver deres måde; både Luna, Matthias, Od, Rebecca og Ben. Kan de nå at standse Ragnarok, inden den tager livet af dem alle?

Det er en kompleks begivenhedsrig historie med masser af lag, tråde, uforudsete plottwists, afslørende øjenåbnende informationer, fantastiske rejser, flugt, indespærring, skræmmende fremtidssyn og seje overnaturlige mytologiske væsener. Det er den endelige kamp og for nogen afgørelsens time. Karaktererne viser deres sande ansigt på godt og ondt. Man overraskes fuldstændig. Man fascineres. Man får benene slået væk under sig. Man væmmes. Forvirres. Rammes dybt i hjertet. Fyldes af både stor sorg og glæde. Man griner også lidt.  Det er en sand rutsjebanetur med store dybe følelser, beslutninger og valg, som bliver beskrevet med stor indlevelse i et fantastisk sprog; Dette er en af mine absolut yndlingspassager, hvor forfatterens ord, får en til at føle, at man selv går på stranden og mærker alt tydeligt på sin egen krop." Mine bare tæer ramte det solvarme sand, og kornene knasede behageligt under mine trin. Det løse sand formede sig efter mine fodsåler, da jeg gik frem. Hernede var vinden kraftigere, men den var lun og smøg sig kærligt omkring mig. Bølgerne slikkede op over stranden, og jeg hørte mågeskrig. ...Når du er der, hvor vand møder land, er du på det dybeste sted i din bevidsthed....Alle dine bekymringer og sorger skal du blæse  ud over vandet, hvor de bliver båret væk i vinden" (side 51) Wow !!!

Man kan mærke kulden på egen krop, takket være forfatterens perfekte gengivelse: "Snefnuggene sved i mine øjne, og luften, jeg forpustet indåndede, truede med at fryse mit indre til is. Jeg sitrede, for det mindede mig om dengang, jeg var i dødsriget. Ånden emmede omkring mig og mine fingre var ved at fryse fast til cykelstyret, selvom jeg havde tykke vanter på....kun bølgeformede snetunger slikkede op ad murene" (side 68)

Der er masser af spænding og action: "Da det gik op for mig, hvem det var, råbte jeg ordløst og forskrækket...Jeg lænende mig væk med et skrig, men hænder greb fra dybet og fik fat i mig. De strammede om mine overarme" (side 52)  

Og dejlig sjov humor, som er typisk for Malene og som jeg elsker: " Jeg vil tilbage til min Varnar-drøm, sagde jeg højlydt, men ingen reagerede" (side 65)

Denne bog er meget andeledes end de forrige, idet den er langt mere dyster og ikke har helt så mange lyspunkter eller humor. Der er dog de dejligste romantiske scener (jeg er en håbløs romantiker).  

Denne bog er en fuldstændig fantastisk rejse gennem den nordiske mytologi. Jeg er fuldstændig vild med beskrivelsen og begivenhederne i Muspelheim og Jotunheim og alle de overnaturlige og fantastiske elementer og væsener. De er så velskrevet, underholdende og levende fortalt, at mit fantasyhjerte hopper af glæde.  Jætten Mimer er en af mine absolut favoritkarakterer i denne bog. Hvor er han bare fantastisk. Så intelligent og empatisk. Han emmer af dejlig personlighed i en sådan grad, at man bare har lyst til at give ham et stort kram og være hans bedste ven. Hans historie er både ekstrem rørende og har så høj underholdningsværdi. Malene Sølvsten er virkelig en sand mester til at skildre karakterer, så de fremstår helt ægte og levende for ens øjne, de kommer ind under huden på en og ind i ens hjerte.  Ingen karakterer i Malenes bøger er nogensinde flade. De har masser af lag. De emmer af personlighed på den ene eller anden måde. De rummer yderst interessante forhistorier, som overrasker en og rør en igen og igen. I denne bog lærer man alle karaktererne endnu bedre at kende og man fascineres, imponeres og drages af dem og higer bare efter mere. Man har bare lyst til at læse en spinoff med alle karaktererne for at vide endnu mere fx, Thora, Ben, Rebecca og Frank m.fl. Malene skaber simpelthen karakterer, der er vanedannende, for man kan ikke slippe dem igen.  Og jeg er også helt vild med de stærke venskaber, som der opstår. 

Anne har været på den vildeste dannelsesrejse nogensinde. Både som person og rent fysisk. I denne bog skal hun i den grad vokse med opgaven.  Tage et enormt ansvar på sine skuldre, større end hun nogensinde havde forventet. Hun er virkelig blevet en af de sejeste heltinder i dansk fantasy. Både fysisk og mentalt. Hun har fået et helt nyt syn på livet og døden. Et helt nyt overblik, som gør hende i stand til ikke at miste kampgejsten og håbet.

Det er topunderholdning. Total gennemtænkt og med et enormt research arbejde. Fuldstændig eminent worldbuilding. Vi kommer virkelig dybt i denne bog og derfor har det nok også været den hårdeste bog at læse på det følelsesmæssige plan. Det er en ekstrem situation, som kræver ægte venskab, sammenhold, viljestyrke, store alvorlige beslutninger for at nå målet. Der stiles store spørgsmål om ens livssyn og tro. Denne historie giver virkelig stof til eftertanke angående, hvor meget vi har at være taknemmelige for i vores hverdag samt får en til at reflektere over hvad og hvem der virkelig betyder noget for os helt inderst inde. Samt hvordan vi betragter de ting, som vi har i vores liv og at det gælder om, at få det bedste ud af at det, som vi har. Det er en meget dyb og filosofisk bog, som sætter mange tanker i gang på godt og ondt:

"Døden er, hvad du gør den til...det er sådan verden er...fortid og fremtid, liv og død, sommer og vinter, kærlig og had, smerte og lykke, sygdom og livskraft, hukommelse og glemsel. Modpoler sagde jeg. Du kan også se det som skalaer. Universet består af processer. Af cirkler..." (side 172)

 Jeg er så glad for at der stadig er endnu en bog i serien for jeg er på ingen måde klar til at tage afsked med Anne og hendes venner. De er blevet en del af mit liv, som om jeg selv kendte dem eller havde mødt dem.  Ravnenes hvisken er uforglemmelig og vil altid have en plads i mit hjerte. Tusind tusind tak til Malene Sølvsten for at have skabt dette helt fantastiske univers og især disse helt fantastiske karakterer. Er du sikker på, at de ikke findes i virkeligheden? Jeg vil så gerne møde dem. 

Der er så meget mere, som jeg gerne ville have skrevet og fremhævet i denne boganmeldelse. Men jeg vil ikke spoile for meget.  

Jeg kan blot sige. Denne bogserie har mine varmeste anbefalinger. Du vil ikke gå glip af den på nogen måde. Dette er helt klart en serie, som du kan læse igen og igen og få mere og mere ud af den, fordi der er så mange lag og kompleksiteter. Den flotte forside er lavet af den dygtige Mette Breth.

Jeg giver 5 store stjerner ud af 6

Spoileralert!!!

Årsagen til den ene manglende stjerne er, at bogen til tider var noget forvirrende. Man skulle virkelig holde tungen lige i munden. Handlingen tog en drejning nogle ganske få steder, som jeg, rent personligt, havde ønsket mig anderledes.

   


Her ses et foto med min flotte dansk fantasy bogpose fra Overlapp.dk og det røde flotte Ravnenes hvisken krus.  De to sorte fjer på fotoet symboliserer Anne og hendes søster Seren. De to ravne. De to vølver. Læs gerne mit interview med Mette Breth  (ejer af overlapp.dk) her på min hjemmeside.


Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Interview med Mikkel Hansen

Ronni Romario af Laura Helena Piementel da Silva

Interview med Heidi Keller