interview med Clara Amalie Vorre Grøntved

 


Interview med Clara Amalie Vorre Grøntved

Jeg har lige læst den superdejlige, spændende og uhyggelige  Elverkongens datter bogserie skrevet af Clara Amalie samt den uhyggelige og nervepirrende Ella og Den magiske regn og derfor synes jeg, at det kunne være meget interessant at vide mere om denne spændende forfatterinde,  hvordan hun begyndte sin forfatterkarriere, blev så god til at fortælle historier (selv i et enkelt sprog) samt skabe skønne karakterer med masser af personlighed som fx Ofelia, Ella, Ask og Birk.


Lille intro om dig selv.  Fødselsår, hverdagsjob. Udgivelser 

Mit navn er Clara-Amalie Vorre-Grøntved, og jeg født i 1990 (30 år gammel). Jeg er uddannet cand. Mag i litteraturhistorie fra Aarhus Universitet, hvor jeg skrev speciale om heksens rolle i litteratur – fra eventyrskurk til fantasyhelt – man er vel fantasynørd!

Til daglig arbejder jeg pt deltid i en SFO, men jeg har også arbejdet i en børnehave. Jeg er også ansat i Syddjurs ungdomsskole, hvor jeg indimellem tager rundt i kommunen og underviser udskolingen i forfatterskab.

Jeg har udgivet ti bøger og har tre mere på vej. Det er lidt vildt. Jeg føler mig meget heldig.

Udgivelser:

2014: Det Onde - Flugten, Gyldendal

2015: Det Onde - Ulvene, Gyldendal

2016: Det Onde - Skibet, Gyldendal

2016: Sneprinsen – Ella og den magiske regn, Forlaget Elysion

2016: Ellas forvandling – Ella og den magiske regn, Forlaget Elysion 

2016: Pigen med de tomme øjne – Ella og den magiske regn, Forlaget Elysion 

2016: Medaljonen – Ella og den magiske regn, Forlaget Elysion

2020: Nøglebæreren – Elverkongens datter, Forlaget Elysion

2020: Rosenlund – Elverkongens datter, Forlaget Elysion

2020: Elvere og vætter – Elverkongens datter, Forlaget Elysion



1. Hvornår og hvordan begyndte din interesse for fantasy og overnaturlige væsener?

Hmm, tror altid den har været der. Da jeg var barn, legede jeg tit heks eller havfrue med min søster. Jeg elskede at se en dårlig halvfjerdser tegnefilms version af Narnia og nød at høre Den Uendelige Historie på lydbånd i bilen. Da jeg blev gammel nok til at læse, kastede jeg mig over Skammerens Datter bøgerne af Lene Kaaberbøl, og derefter Harry Potter bøgerne, som kom til at betyde utrolig meget for mig i mine teenageår.

Jeg har altid været meget fascineret af det overnaturlige – spillede Ånden i Glasset, læste i teblade, tarotkort etc., og forsøgte at læse min egen og mine veninders fremtid, som barn.  

2. Hvornår vidste du at du ville være forfatter? Hvordan reagerede folk omkring dig?

Jeg har egentlig altid vidst det. Jeg tror ikke, det kom som en overraskelse for nogen. Min familie og venner har altid bakket mig op, så alle har været støttende og glade på mine vegne, når/da det lykkedes for mig.  

3. Hvordan blev du udgivet første gang? Hvad skete der? Hvordan var processen? Hvordan føltes det?

Min svigermor Kirsten Ahlburg, der selv er forfatter, havde talt med Gyldendal om at skrive en letlæst fantasy-serie. Men hun anede ikke selv noget om fantasy, så hun spurgte mig og min mand, om vi ville hjælpe. Det gjorde vi, og det kom der en fælles udgivelse ud af. Serien hedder Det Onde.

Kirsten vidste at jeg selv gerne ville være forfatter, så hun hjalp mig ind i branchen på den måde. Det er jeg meget taknemmelig for!

Jeg blev så lykkelig, da drømmen om en udgivelse blev en realitet. Især det med at se sine karakterer illustreret, gjorde mig virkelig betaget. Det er en magisk proces! Elsker at en ide man har haft i hovedet, pludselig bliver virkeliggjort, illustreret og formidlet ud til andre. Det er en proces jeg for altid vil finde vidunderlig!

4. Hvilke danske fantasybøger og forfattere er du selv vild med? 

Skammerens Børn-serien af Lene Kaaberbøl

Vildheks-serien af Lene Kaaberbøl

Mestenes-serien af Pernille L. Stenby

Spektrum-serien af Nanna Foss

Rød og Blå-serien af Nicole Boyle Rødtnes

Tågespindsserien af Signe Fahl

Der findes så mange dygtige forfattere derude! Dansk fantasy er virkelig i topklasse, hvis du spørger mig! Lige nu er jeg faktisk i gang med at læse Den usynlige krig af Boris Hansen. 

 Af udenlandske fantasybøger er jeg fx vild med Harry Potter bøgerne og Hunger Games (sidstnævnte er lidt mere sci-fi) .


5. Hvad er dine optimale skriveforhold? Stilhed/ musik.  Hjemme/ på kontor.  Tidspunkt? Skrivesnacks?

Hmm, musik i ørerne (fun fact: da jeg var yngre, kunne jeg slet ikke skrive med musik i ørerne. Nu elsker jeg det), te på kanden, pepsi max indenfor rækkevidde, siddende i min gule lænestol med kat på skødet og computer ligeså. Det er perfekt ifølge mig.



6. Er du en der plotter meget, inden du skriver? Eller får du ideerne, mens du skriver? Får dine karakterer eget liv?

Ja og nej. Jeg har det overordnede plot på plads og gør mig tanker om konflikts-typer, karakterudvikling og klimaks før jeg går i gang. Men jeg er ikke en der plotter i detaljer overhovedet. Så finjusterer jeg undervejs og forsøger at sikre mig at plotstrukturen giver mening, når jeg engang er færdig. 

Jeg synes man går glip af karakterens egne vilje, hvis man plotter for meget. Jeg kan godt lide, at mine karakterer er med til at forme plottet undervejs.

7. Hvordan bliver du inspireret generelt og er det bestemte tidspunkter på dagen? Og hvordan blev du inspireret til Elverkongens datter?

Elverkongens datter-serien blev skabt ud fra en drøm, jeg havde. Det samme gjorde Det Onde- serien. Så man kan vel sige, at mange af mine ideer bliver udformet om natten. Jeg er en grubler, og det tager tit lang tid for mig at falde i søvn. Så ligger jeg og plotter og finder på. Og så tager min underbevidsthed og bearbejder mine tanker og ideer i drømme.

8. Har du nogle gode råd / tips til forfatterspirer der ønsker at skrive letlæsningsbøger?

Skriv, skriv, skriv. Læs, læs, læs. Læs bøger i den genre og aldersgruppe du selv ønsker at skrive i og til. Kast dig ud i det. Og så få fat i betalæsere. Nogen der kan læse dine manuskripter igennem og give dig feedback, inden du sender afsted til forlag.

9. Har du nogle særlige emner eller budskaber, som interesserer dig særligt i dine bøger?

Jeg har bemærket at mine bøger tit bearbejder ligestilling, og det at blive behandlet dårligt, fordi man skiller sig ud. Både Birk og Ask bliver behandlet dårligt pga. de ser anderledes ud – Birk fordi han er albino, og Ask fordi han har en hale og er vætte. Også Ella må kræve sin ret og overbevise andre om, at hun er mindst lige så sej som dem, selvom hun er pige og selvom hun kommer fra den nederste del af samfundet. Ofelia og Ina er nok de hovedpersoner, der har det ”lettest”, da de begge kommer fra velstående familier og er kønne piger. Ella er også køn, men på sin egen vilde måde. Hun er ikke klassisk pæn, som Ofelia fx er det.   

Jeg synes, man har et ansvar som forfatter – især når man skriver til børn og unge. Det er vigtigt, at man tager børnene seriøst som læsere. Børn er skarpe og kan sagtens læse om racisme, feminisme, diskrimination, sorg, kærlighed etc. Det hele handler om, hvordan det bliver formidlet. Jeg er af den overbevisning, at børn kan læse om alt. Så længe det er formidlet i deres hovedhøjde.


10. Hvordan var du selv som barn? Var du også god til at være modig ligesom dine hovedkarakterer Ofelia og Ella?

Jeg var et forholdsvis stille barn, der elskede at fordybe mig og fundere over livet, men jeg spillede også en del teater, og det tror jeg har hjulpet mig en del fra at være mere indadvendt til at fremstå mere udadvendt og god til ”at være på”.  

Ella og Ofelia er mere udadvendte end mig. De er gode til at sige deres mening, og det har jeg nok ikke altid været helt så god til – eller jo, jeg er god til at forsvare andre, hvis de bliver uretfærdigt behandlet, men knap så god til at kræve min egen ret.

Ligesom Ella og Ofelia var jeg også modig som barn, men om jeg ville været helt så modig som dem, det er jeg ikke helt sikker på. De er nok sejere end mig.

11. Du er også en meget dygtig tegner.  Har du altid tegnet? Hvad giver dig rent personligt at tegne og hvad er dine mål?

Tusind tak <3 Jeg har altid været glad for kunst, og min far maler også. Men det var først, da jeg blev teenager, at jeg besluttede mig for at lære at tegne. Tegne er mit kreative frirum. Jeg har ikke nær så store forventninger til mig selv, når jeg tegner, fremfor når jeg fx skriver. Det er også derfor, at tegning ikke er noget jeg nødvendigvis ønsker at gøre til andet end en hobby. Noget jeg hygger mig med en gang imellem. Jeg holder også af at skitsere mine karakterer, så føler jeg at jeg er sammen med dem, og kan tegne situationer, der nødvendigvis ikke er noget, der kommer med i bøgerne. Mit eget ekstramateriale så at sige.

12. Hvordan er din skriveproces? Skriverytme?

Min skriveproces er knap så struktureret, og en del mere kaotisk end jeg ville ønske. Pt. er min skriverytme blot, at jeg skriver, når jeg har overskuddet. Knap så lukrativt egentligt. Burde prøve at strukturere det bedre …

13. Hvordan gør du dine karakterer så levende og fyldt med personlighed?

Tak, det er jeg glad for du synes. Jeg elsker at lave karakterarbejde! Tit kommer karaktererne til mig, før selve historien gør det. Det er dem, der bærer historien, dem man skal have lyst til at tage på eventyr med!

Jeg synes mennesker er fascinerende – især dem der måske står lidt udenfor normalen, dem der ikke lige passer ind i en kasse. Jeg elsker, når folk er lidt sære og tør stå ved det. Hvem gider også være som alle andre? Karakterer bliver levende, når man tænker dem som rigtige mennesker med svagheder, styrker og særheder.  

14. Har du andre fritidsinteresser?

Jeg holder af at danse, og underviser også et dansehold i det lokale fitnesscenter. Ud over det elsker jeg at synge. Jeg er også virkelig glad for at vandre i Mols Bjerge. Natur er så inspirerende.

15. Hvad giver dig glæde og inspiration i hverdagen?

Min fantastiske mand og vores sære kat Siameser-John giver mig stor glæde og inspiration. Naturen omkring vores lille ”Pandekagehus” i Mols Bjerge er også virkelig vidunderlig.

Fun facts om dig selv  

Jeg elsker te og britisk madlavning. Da jeg var yngre, boede jeg et år i England.

Jeg har også været forsanger i to bands – et satirisk samfundskritiks-band og et alternativt rockband.

Jeg elsker dyr – især katte. Hunde siger mig knap så meget.  

Jeg slapper af ved at spille The Sims.

Jeg kommer fra en kæmpe familie – mine forældre har mange, mange børn (og ja, de er stadig sammen. Ingen halvsøskende her. Dog arbejder mine forældre som plejeforældre så ikke alle mine søskende er biologiske). Har ni søskende (fire bio og fem pleje). Jeg er den næstældste. Jeg elsker alle mine søskende meget højt. Familie er noget man vælger.


Tusind tusind tak til Clara Amalie for, at du ville lave dette interview med mig. Det har været utrolig spændende og berigende at høre dine svar. Jeg ser meget frem til at læse flere af dine bøger. 


Jeg kan tilføje, at Clara Amalie lige nu allerede er ved at skrive på sine næste serier: Fx er hun ved at skrive en YA historie om døden. Serien hedder Sjælebundet.  Og allerede senere i år udkommer en letlæst børnebogsserie i tre bind, som hedder Åndsvage ånder. De er ved at blive illustreret nu og udkommer på Forlaget Elysion.



                                               Foto af Clara Amalies søde og eventyrlige pandekagehus

                                                            Foto af de smukke Mols bjerge, hvor Clara Amalie bor. Helt eventyrlige omgivelser.

Skrevet af Youlooklikeabook

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Interview med Mikkel Hansen

Ronni Romario af Laura Helena Piementel da Silva

Interview med Heidi Keller