Elverkongens datter af Clara Amalie Vorre Grøntved

 

Elverkongens datter af Clara Amalie Vorre Grøntved.  Udgivet 2021. Forlaget Elysion

Serien indeholder tre bøger på cirka 35 sider hver. De er lix 15, som er 3-6.klasse. 

Historien handler om Fea. Hun bor alene sammen med sin far på hans kro Elverhøjen og hun har en rigtig god veninde ved navn Mia. Men en dag modtager faren et hemmeligt brev og han begynder at opføre sig mærkeligt. Selvom de altid har været tætte, så vil han ikke fortælle Fea om brevet. Pludselig sent om aftenen siger han til Fea at hun skal pakke sine ting, fordi de skal besøge hendes tante Emma. Men Fea har aldrig haft nogen tante Emma eller nogen familie andre end sin far nogensinde. Da de ankommer hos tanten, forsvinder faren pludselig uden at sige farvel: 

"Din far er taget afsted". Hvad er han?" spørger jeg...Jeg er i chok. Har far efterladt mig...alt blodet løber fra mit ansigt"  

Hvad foregår der i virkeligheden ?  Er faren ok ? Hvem er tante Emma i virkeligheden? Og er Tante Emma ond? Er Fea i fare og får hun nogensinde sin far at se igen? 

Dette er kun begyndelsen på et rigtig spændende, originalt og unikt eventyr, hvor Fea havner i en helt anden verden, som hun slet ikke kendte til. En kæmpestor hemmelighed, som ingen nogensinde har fortalt hende om.  Det er både meget farefuldt og vidunderligt på en gang at blive del af denne nye og interessante verden, som er fyldt med elvere, vættere, masser af stridigheder, brudte aftaler, en sær musik, skumle planer, fjendskab og venskab, som fylder ens hjerte med varme og får et smil til at brede sig på læberne.  

Jeg synes, at det er en meget spændende og original bog. Man keder sig ikke i et sekund.  Man glemmer faktisk helt, at det er en letlæsningsboglix 15, og lader sig rive med af handlingen. Selvom bogen er skrevet i et enkelt sprog, så mangler der ikke nogle detaljer i handlingen og alt er beskrevet med stor indlevelse. Jeg var fuldstændig underholdt fra start til slut.  Der er en rigtig dejlig og rammende humor i bogen fx, grinte jeg højt, da jeg læste følgende: "Far siger, at hvis jeg vil danse, så skal jeg gøre det, hvor ingen kan se det," siger jeg så. "Av for den", siger Mia og skærer ansigt. "Danser du virkelig så dårligt". (side 6-7 i bog 1) . Bøgerne indeholder også en perlerække af sjove udtryk fx " så er vi virkelig på spanden " .

KARAKTERER: 

Man får et tydeligt indtryk af, hvem Fea er. Man kan se Fea helt tydelig for sig, hendes udseende, personlighed og følelser. Hun er normalt ret velopdragen og overholder farens regler, også selvom hun måske ikke er helt enig og hendes søde veninde Mia prøver at overtale hende til at bryde dem. Så siger Mia, mens hun sukker: "Nogle gange er du alt for fornuftig, Fea" (side 7).  Men når man kommer længere ind i historien og der sker nogle lidt uforudsete ting, må Fea lægge sin normale velopdragne holdning bag sig og handle. Hun må vide, hvad der foregår og som læser kan man virkelig mærke hendes frustration og desperation. Hun må finde svar og kan ikke lade sig holde tilbage længere også selvom det betyder, at hun må gøre oprør: "Jeg bider mig hårdt i læben, Så beslutter jeg mig. Jeg må finde far. Koste hvad det vil. Han er den eneste jeg har"...jeg tror, han har problemer. Alvorlige problemer (side 21).

 Der er total spænding og bekymring angående, hvordan det skal gå Fea. Om hun kan finde sin far. Om hun slipper fra det. Og om hun har gjort det rigtige. Fea er en meget modig ung pige, som følger sit hjerte.  Hun har nogle rigtig gode kvaliteter. Hun har hjertet på det rette sted og tænker heller ikke ned om andre. Hun er generelt imødekommende, nysgerrig og fordomsfri. Jeg er helt vild med hende som karakter og også Mia og Ask. Jeg ville gerne skrive endnu mere om karaktererne, men jeg vil helst ikke spoile den spændende handling.

Forfatteren er virkelig god til at skabe en utrolig spændende, dramatisk, indlevende og uforudsigelig historie med masser af twists, så man gentagne gange overraskes af handlingen og karaktererne. Det er også en følelsesfuld fortælling, hvor man både bliver vred, fyldes med stor hjertevarme og kommer til at få glædestårer i øjnene fx på side 29 bog 3. Åh, hvor er forfatteren god til at formidle karakterernes følelser med billedskabende ord. Jeg er helt vild med den side. Den gik lige i hjertet. 

Clara Amalie formår også at skildre karaktererne på en måde, så de enten er omgivet af mystik eller fremstår så nuanceret, at man flere gange er i tvivl, om de er gode eller onde. Det er med til at skabe en god spænding og uhygge i bøgerne. Hvem er de gode og hvem er de onde og kan Fea stole på sin egen far?  Der er en rigtig god dynamik mellem karaktererne i bogen med både diskussioner, modgang, medgang og meget rørende øjeblikke.

Ydermere må jeg rose forfatteren meget for, at hun udover at skabe en spændende og eventyrlig bog også er i stand til at sætte fokus på emner som det at være anderledes og blive diskrimineret udelukkende på grund af sin race eller herkomst. Som om ens race er afgørende for, hvem man er som person. Og hun har endda også fokus på vold (uden at det går over "børne"grænsen).  Kort sagt. Disse bøger er ikke kun rigtig god underholdning, men indeholder også rigtig gode temaer og budskaber, som er flettet supergodt ind i handlingen og aldrig virker belærende .  Bøgerne behandler også temaer som venskab. Hvad vil det sige at være en god ven samt at deri alle venskaber og familieforhold kan opstå konflikter, selvom man generelt har det godt sammen . Tillid og mistillid. At man skal være ærlig over for hinanden. 

Jeg er helt vildt med det univers, som Clara-Amalie har skabt. Jeg kunne se det for mig og mærke, at der var så meget mere historie, som har mulighed for at udfolde sig i flere bøger. Jeg håber, at der kommer flere bøger fra dette univers.

Jeg vil også rose de flotte, livlige og udtryksfulde illustrationer i bogen, som virkelig er med til at berige og understøtte handlingen og karaktererne . De flotte illustrationer er lavet af Tina Burholt. 

Denne bogserie har mine varmeste anbefalinger fra ca 9 år og opefter.  

Jeg ville ønske, at jeg var barn igen og kunne bo i Feas verden. Den er så vidunderlig, eventyrlig og med skønne karakterer. 

Jeg giver 6 stjerner / 6



Skrevet af Youlooklikeabook







 

    


Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Interview med Mikkel Hansen

Interview med Heidi Keller

Ronni Romario af Laura Helena Piementel da Silva