Verden styrter af Malene Sølvsten

 

Verden styrter af Malene Sølvsten . Udgivet 2018. 141 sider . Gyldendal. 

I denne bog kommer vi bagom historien i Ravnenes hvisken 1 og 2. Vi lærer alle karaktererne endnu bedre at kende, idet vi både er inde i Varnars, Sverres, Seréns, Aellas, Thoras, Ragnaras og Monsters tanker. Selv den klamme vildmands tanker kan vi høre. Verden styrter tilføjer i den grad dybde til den historie, vi kender i forvejen og til karaktererne og frembringer store følelser. Der afsløres venskaber, hændelser, syn og situationer, som man ikke havde regnet med eller kendte til. Uforudsete tråde og forbindelser synliggøres og knyttes sammen på den bedste måde. Handlingen fra bog 1 og 2 underbygges og belyses på en hel ny mindblowing og øjenåbnende måde, som er helt fantastisk. Der er sket ting, man ikke vidste. Denne bog beriger i den grad bog 1 og 2.  Den er genial. 

Selvom man umiddelbart kender handling, fordi man har læst bog 1 og bog 2, så formår Malene Sølvsten i den grad at skabe masser af spænding, hvor man sidder på kanten af stolen og holder vejret af bare skræk: "Koldt. så koldt...Han var slet ikke klædt på til vinter...han mærkede, hvordan han skridt for skridt fik færre kræfter...der var ingen vej udenom, at han var døende....Han blev ved at komme op og stavrede videre, men til sidst blev han liggende på ryggen i skovbunden" (side 99) (kapitel 17 er det mest rørende wow) Det er en total spændende, nervepirrende, medrivende, dramatisk, genial, øjenåbnende historie, som ligeledes indeholder helt nye elementer af stor mystik (fx. prologen og kapitel 26)

Man kommer igennem hele følelsesregistret i denne bog: Man overraskes, skræmmes, forfærdes, væmmes, bliver vred, glædes og man bliver mest af alt ramt dybt i hjertet på både godt og ondt. Man ser det hele for sit indre blik og mærker det også. Karaktererne formår i den grad at komme helt ind under huden på en og ind i ens hjerte. Der er mord, sorg, store skelsættende beslutninger, frihedsberøvelse, skræmmende magtbegær og bedst af alt stærke venskaber, samarbejde og kærlighed.

Jeg er fuldstændig vild med, at forfatteren formår at udtrykke så meget, på så få linjer og sider.  Aldrig har jeg set 144 sider udnyttet så optimalt. Det er intenst, dramatisk, nervepirrende og dybt rørende. Selvom der er mange forskellige fortællervinkler i historien, så er det ikke på noget tidspunkt forvirrende. Det fungerer helt perfekt og alt kædes godt sammen rent skriveteknisk. Med denne bog har Malene Sølvsten tilføjet endnu flere lag til sin oprindelige historie, gjort den mere kompleks, men uden at den på noget tidspunkt virker tung eller gør at man mister overblik. Tværtimod. Denne bog giver endnu mere indsigt og overblik på den bedste måde. 

Kort sagt! Jeg er blæst bagover af denne bog. 


KARAKTERER:

At skabe og skildre karakterer er en af Malene Sølvstens absolut største spidskompetence. Hun formår at skabe karakterer, der føles så levende og ægte, at man tror, man har mødt dem i virkeligheden. Hun er en sand mester til at gengive en naturlig og humoristisk dialog med masser af ping pong spil. Man føler, at karaktererne kender hinanden på godt og ondt. Og man glemmer fuldstændig, at man sidder og læser ord og sætninger i en bog. Dialogen flyder bare naturligt, levende og livligt med masser af indlevelse. 

Gennem denne bog får alle de karakterer, som vi kender fra de tidligere bøger, tilføjet endnu mere dybde, nuancer og aspekter, som man slet ikke havde regnet med. Fx får vi mere af Ragnaras baggrundshistorie og ser hende i et helt nyt lys gennem Varnars øjne (s.32) Ragnara, som vi i de andre bøger kun kender for ondskab, nærer faktisk store moderlige følelser for Varnar: "Du er min søn i hjertet" (side 47)

Seren: Det er meget spændende at lære Seren bedre at kende, idet man både kommer ind i hendes tanker, men også ser hende meget tæt på , udefra gennem Aellas tanker: "Nej, du må ikke skære, "klynkede hun...du har mareridt. Vågn op" Serén skreg så højt og rædselsslagent, at det måtte kunne høres i rummene omkring...Serén blev ved med at klage i søvne, og Aella fik hende halet op i siddende stilling. Hendes hoved dinglede til siden, tårer løb ned over hendes kinder ..."(side 60). Denne dramatiske og rørende passage går lige i hjertet på en, idet den giver et stort indblik i, hvordan Seréns tilværelse og hverdag ser ud.  Puha, det må være hårdt at være Serén. Hun har et virkeligt kaotisk liv pga sin synske evne. Hun ved aldrig, hvornår hun får et nyt fremtidssyn fyldt med advarsler. Alt kan ændre sig på et splitsekund i hendes verden, fordi hun ser fremtiden. Så hun skal handle meget hurtigt nogle gange. Umiddelbart fremstår hendes liv uden indre ro og balance. Med konstant stress, overvågenhed, klar til at handle og forhindre synene i at blive virkelighed. Ubehageligt.  Man kan i den grad mærke Serén i denne bog. Hun virker mere følsom end Anne og skrøbelig. Men samtidig virker hun også som om hun er alligevel er god til at holde hovedet koldt og udtænke, hvordan hun kan ændre sine syn til det bedre. En form for magt over fremtiden.

Varnar: I denne bog får vi for første gang et indblik i Varnars tanker, følelser og personlighed. Han er ikke kun en yderst tiltrækkende mand, som Geiri også konstaterer: "Det er altid dig de sukker efter" (side 31). Han har haft et virkelig hårdt liv.  Han er blevet en person, han ikke ønsker at være. Han ved, hvad han har gjort og skammer sig så meget og føler: "Jeg fortjener ikke kærlighed" (side 85). Jeg var allerede vild med Varnar i bog 1, men efter at have læst denne bog, hvor vi for første gang  får et indblik i hans inderste tanker, følelser og personlighed, så må jeg bare sige,. Wow. Han er endnu mere fantastisk og jeg er endnu mere vild med ham. 

Sverre: er også en karakter, som jeg holder meget af, på trods af hans fejl og bedrageri. Men i denne bog kommer man helt ind i hans tanker og personlighed og får et helt nyt perspektiv på hans liv og situation. Man føler i den grad med ham og han får en endnu større plads i ens hjerte:" Kulden rakte mod ham fra stenmurene som synlige krævende fingre. Hun skuttede sig og gik hurtigt for at slippe fra den klamme korridor...han følte at sværdet sendte harme ind i hans side. Panik greb ham ved tanken om et liv i isolation uden at kunne bruge sin helbredende evne. Et meningsløst liv..."(side 64). Han har aldrig fået lov til at være den, han i virkeligheden er. Pga af hans mor burde han være magtfuld og have masser af rettigheder og friheder. Men sådan er sandheden slet ikke. Han lever med masser af begrænsninger og det er uudholdeligt for ham. 


TEMAER OG BUDSKABER:

I denne bog belyses der meget relevante og vigtige temaer som lavt selvværd og ligefrem selvhad og dårlig samvittighed og hvad det kan gøre ved et menneske. Der ses også den totale modsætning hos vildmanden, som slet ikke har nogen samvittighed. På denne måde ser vi hver ene af spektret (genialt). Vi røres dybt af Varnars tilværelse. Og føler dyb lettelse, da han endelig beslutter sig for at ændre sig, at tage afstand fra at være den, han i virkeligheden ikke ønsker at være. På den anden side ser vi Sverre, som ligeledes lever et liv, han ikke ønsker. Pga han begrænses og forhindres i at være den, som han rigtig er og som giver ham glæde. Kommer Sverre til at få mulighed for at leve sit liv, som han ønsker det også ?  Der opstilles mange modsætningspar på alle niveauer: fortidssyn kontra fremtidssyn. Frihed - fangskab/ begrænsninger. Dårlig samvittighed - ingen samvittighed. Magt og afmagt. Uselviske handlinger til gavn for andre kontra total egoisme og magtsyge. Ondskab kontra godhed og stor hjælpsomhed. Og det sidste interessante emne er skæbnen. Er man i stand til at ændre den? Er den fastlagt? Eller kan Serén og Anne ændre den og stoppe Ragnarok? 

Denne bog giver meget stof til eftertanke angående hvem man er og hvordan man tænker om sig selv.  Om man selv lever det liv, som man ønsker.  Samt hvad man tror på.  Men det vigtigste budskab for mig er nok, hvor vigtigt det er at have venner og  personer i ens liv, som holder af en og vil en det godt.  Det kan virkelig ændre alt og berige ens liv enormt.  Malene Sølvsten er ( som jeg tidligere har skrevet) genial til at beskrive menneskelige relationer ( karakterernes relationer) , så de virker ægte .

Bogen ender med en kæmpestor cliffhanger og jeg glæder mig i allerhøjeste grad til at læse videre i denne fantastiske bogserie.  Jeg er blæst fuldstændig bagover af denne lille bog og hele det univers, karakterer og og komplekse handling, som Malene Sølvsten har skabt. Jeg har ikke noget fremtidssyn og kan slet ikke forestille mig, hvad der kommer til at ske i bog 3. Men jeg er helt sikker på, at det bliver fantastisk, genialt, rørende og total underholdende.

Jeg giver 6/ 6 stjerner 

Skrevet af Youlooklikeabook

Læs også mine anmeldelser af Ravnenes hvisken bog 1 og 2 samt se min "I'm Addicted to Ravnenes hvisken reel på instagram. Jeg er et kæmpe fan af Malene Sølvsten og Ravnenes hvisken.

Jeg må endnu engang rose den meget dygtige Mette Breth for hendes utrolig flotte forside, der bare emmer af nordisk mytologi, historie og mystik.





Kommentarer

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

Interview med Mikkel Hansen

Interview med Heidi Keller

Ronni Romario af Laura Helena Piementel da Silva