Runer af Simon Randel Søndergaard

 

Runer skrevet af Simon Randel Søndergaard er 44 sider spækket med meget spændende viden om runer med dejlige fotos.

Den er henvendt til børn fra 4. - 6.klasse  og er en del af en serie af letlæste fagbøger til børn. 

Men selvom den er henvendt til børn, så må jeg indrømme, at jeg var helt fanget fra start til slut. Runer er ikke kun noget, som findes på den 10 tons tunge Jellingesten.  Der findes mindst 200 sten i Danmark og også flere i Norden.  Bogen omhandler hele runealfabetets historie, udvikling og daglige brug.  Runerne var de første bogstaver som vi brugte i Danmark og hvert eneste rune har sit helt eget navn.  I denne bog får vi spændende fakta, historisk viden og interessante sagn, som alle vedrører runerne. Vi lærer mere om jernalderen, vikingetiden, Harald Blåtand, Odin, Vølsungesagaen, Sigurd Fafnersbane og Christian den 4. Alt sammen set i runernes lys.  Runerne blev ikke kun ridset ind i store jellingesten, men blev også brugt i hverdagen  og i denne bog afsløres interessante og sjove historier og fund, som jeg slet ikke kendte til. Hvilke beskeder skrev folk til hinanden med runer og hvordan? Brugte alle runer? Hvordan lærte Odin at læse runer ifølge sagnet? Hvilke navne har runerne? Runerne siges også at have magiske evner. Hvilke? Svarene på disse spørgsmål findes alle i denne bog.

På grund af alle de runefund, som der gjort, har man fået større indblik og interessant viden i vores, danskernes historie og hverdag. Det er meget fascinerende viden. 

Hvis du er vild med runer, Danmarks historie, vikingetiden, så vil jeg klart anbefale at læse denne bog.  Den er også fyldt med fotos, som øger interessen. Den bliver aldrig tung eller kedelig.  En rigtig god bog for hele familien, hvor man lærer noget på en spændende måde. 

Der findes der en hel del runer og referencer til runer i de spændende danske fantasybøger: Ravnenes hvisken af Malene Sølvsten fx  runen Ansuz og Varnar skærer runer ind i sin overarm for at markere (og mindes) de personer, som han har dræbt. Serien Sandrømmeren af Sidsel Katrine Slej, her bruges der runemagi.  samt Asgårds døtre og Rosenholmtrilogien af Gry Kappel Jensen refereres der også til runer og runemagi.  Denne bog om Runer kan helt sikkert inspirere til at skrive en spændende ny fantasybog med elementer af nordisk mytologi.

Jeg giver 6/6 stjerner.

Bogen er udgivet på forlaget Straarupco.  Her udgives en del letlæste fagbøger og spændende fantasybøger mm. Fx også den kendte Woodwalkers og Legendens Ridder af Jeanette Sigtenborg.

Skrevet af Youlooklikeabook

Bogen er ikke et anmeldereksemplar


Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Interview med Mikkel Hansen

Interview med Heidi Keller

Ronni Romario af Laura Helena Piementel da Silva