Hekse i dansk fantasy

 

Hekse i dansk fantasy 

Jeg har lige købt denne spændende bog med velduftende heksete og et interessant hekseritual og derfor blev jeg inspireret til at skrive et lille indslag, hvor jeg anbefaler danske fantasybøger med hekse i. 

I den spændende og uhyggelig Af blod og støv af Julie M Day, møder vi heksesøstrene Yara, Ysme og Ylvia. Jeg er fuldstændig vild med deres kapitler, hvor de laver samler særlige urter, laver skræmmende hekseritualer, påkalder deres hekse-forfædre og endda flyver på koste henover byens tage. Det er en helt unik fantasybogserie, hvor man følger hele ni meget forskellige karakterer, fra forskellige lag med hver deres historie, som i løbet af fortællingen knyttes sammen på finurlig vis. Det er intens, skræmmende, medrivende, romantisk, barsk og hjerteskærende historie med mystiske kranier, spåkoner, skræmmende drømmesyn, magtsyge og ægte venskab. Første bind ender med den største og mest uhyggelige cliffhanger. Serien kommer til at bestå af fire bind og kaldes Sagakvarteten.

I Elementprøven af Julie Midtgaard, møder vi den søde Gry og hendes søster Akela, som pludselig beskyldes for at være hekse og efterfølgende brændes på bålet som straf. Men heldigvis overlever de og kommer i stedet til det helt eventyrlige Luscuro, hvor de erfarer, at de er sixtere og faktisk har særlige evner. Det er en meget spændende, hjertevarm, og helt eventyrlig historie med søde rodfår, farlige lokkere, stærke venskaber og imponerende magi. Der er tre bøger i serien indtil videre. Men der kommer snart en spinoff og et bind 4.  To af bøgerne i denne serie har vundet priser heriblandt Årets fantasybog og årets lydbog i ungdomskategorien hos Mofibo.

I Elverdans af Nicole Boyle Rødtness møder vi søstrene Ravna og Maise. De lever umiddelbart et helt almindeligt teenageliv. Går i skole, er interesserede i drenge mm.  Men i virkeligheden er de elvere, som er tvunget til at danse for at overleve og de bliver desværre jagtet af den onde Marvis. De har brug for en heks for at hjælpe dem med et vigtigt ritual. Det er en superspændende og uhyggelig bogserie, som består af 7 bøger. Alle bøgerne er meget korte ca 100 sider og de kan læses fra cirka 10 år og opefter.  

I Heksen Storm af Lene Krog kommer Aia og Merian i stor fare, da den onde heks Caris Bellis forsøger at finde de såkaldte marlinger for at overtage deres magiske evner og dermed blive den mest magtfulde heks. Det er en superspændende fantasyserie med masser af uhygge, drama, humor og dejlig ping pong spil mellem karaktererne. Der er heksedans og ritualer,  kæmpeulve, skrigende ånder fra maredybet, kroppe uden hoveder, imponerende magi og dejlige romantiske øjeblikke.  Man keder sig ikke i et sekund og overraskes mange gange i denne bogserie. Der er udkommet 2 bøger og den tredje g sidste udkommer snart.

Hvad jeg ved om vinter af Mette Høppner Jacobsen handler umiddelbart om den sjove og sympatiske Max, som er en helt almindelig gymnasieelev, der forelsker sig for Alice og herefter ændres hans verden fuldstændig og får en slags magisk twist af hekseri...  Der er alt fra stor forelskelse, hede kys, genopståede fisk, magi, forbandelser, trylleformularer og ritualer på kirkegårde. Det er en dejlig humoristisk , finurlig feel-good historie, hvor siderne nærmest vender sig selv. En let bog lige til sommerferien, på trods af sin titel. 

I Rosenholmtrilogien af Gry Kappel Jensen møder vi de fire vidt forskellige piger Kamille, Kirstine, Victoria og Malou, som begynder på den flotte skole Rosenholm. De har alle modtaget en invitation til informationsmødet og skal gennemgå en række mærkværdige prøver. Ingen af dem har nogen anelse om, hvad de går ind til . Rosenholm er nemlig ikke en almindelig streng kostskole. De viser sig, at det er skole for hekse eller magikere... Det er en total nervepirrende, mørk, creepy, gyser og krimiagtig hjertevarm og medrivende historie fyldt med ægte venskab, mærkværdige hændelser, gådefulde mysterier, overnaturlige evner, åndemaneri og hekseri... Det løber en koldt ned ad ryggen flere gange, mens man læser den. Det er topunderholdning som kræver stærke nerver! Der er 3 bøger i serien. Den sidste bog udkommer om få dage, nemlig den 27.maj 2021. 

I Vildheks af Lene Kaaberbøl bliver den 12-årige Clara pludselig revet af en stor sort kat, og hendes helt almindelige  liv forandres fuldstændig. Det viser sig nemlig, at Clara i virkeligheden er vildheks. Hun flytter ind hos sin lidt mærkelige moster langt ude på landet og lære at bruge sin helt nye evner og møder en helt ny verden fyldt med farer men også eventyrlige og vidunderlige oplevelser. Bogen består af 6 bind og kan læses fra cirka 11 år. Den er ligeledes filmatiseret. 

Og i min barndomsyndlingsfantasyserie Knusum kranium skrevet af Dennis Jürgensen, møder vi blandt andet Heksen Lusingando. 

De sidste bøger som jeg vil anbefale, har jeg endnu ikke læst, men jeg glæder mig meget til at læse dem snart: 

I månens skygge af Pernille Eybye møder vi den 17-årige Luna. Hun er heks. Og her er hvad der står på bagsideteksten: "Magien bor i mig og min slægt, en kraft skænket os af månen. Men med magien følger en forbandelse: Efter kærlighed kommer død. Jeg vil ikke igen se en mand miste livet, og den tanke hjælper mig med at bevare kontrollen, at holde mit ispanser på plads. Eller det gjorde den i det mindste. Jeg er ikke så forskellig fra andre månekvinder. En mand vil altid forelske sig i os. Men jeg kan ikke længere stå imod .... Den lyder utrolig spændende og medrivende og jeg ser meget frem til at læse den snart. 

Midsommerens offer af Katrine Skovgård står der følgende: " Magien er ved at forsvinde. Hvis Kajsa og resten af hendes heksesøstre ikke bringer et menneskeoffer til midsommer, vil Moderens magi forsvinde for altid. Heldigvis er Kajsas mor gravid med et drengebarn, som alligevel aldrig kan blive en del af deres verden. Men Kajsas mor skjuler barnet i verden udenfor, og Kajsa drager ud for at finde ham....  Denne spændende bog udkommer om få dage. 

Hvilke danske fantasybøger med hekse vil du anbefale? 

Jeg har skrevet længere anmeldelser til alle de nævnte bøger, undtagen Midsommerens offer og I månens skygge. Men dem har jeg planer om snart at læse. Så husk at tjekke denne hjemmeside igen! 

Det er meget spændende, når forfatterne har hekse med i deres historier. Og nogle gange kræver det en del research fx ved jeg, at forfatteren som Haidi Wigger Klaris og Mette Høppner Jacobsen begge er ved at tage et såkaldt Wicca kursus. Det er virkelig interessant og jeg ser meget frem til at høre mere om det. 

I mellemtiden må jeg se om jeg bliver modig nok til at udføre hekseritualet, som fulgte med min bog. Er du også vild med hekse i fantasybøger? Har du nogensinde prøvet et hekseritual?

Skrevet af bogblogger Youlooklikeabook





Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Interview med Mikkel Hansen

Interview med Heidi Keller

Ronni Romario af Laura Helena Piementel da Silva