60 uger med Nanna Foss og Boris Hansen

 60 uger med Nanna Foss og Boris Hansen 



INTRO:
I dokumentaren 60uger følger vi de to forfattere Nanna Foss og Boris Hansen i 60 uger. Man får et stort indblik i forfatterlivet helt tæt på, behind the scenes, hvordan Boris og Nanna mødte hinanden første gang og lavede aftalen om denne dokumentar; om deres skriveproces, testlæsermøder, deadlines, nervøsiteten, bekymringerne, den indre kritiker og manglende skrivesteder, fordi muren lige pludselig revner eller elektriciteten mangler. Der er alt lige fra skriveblokader, stress, håbløshed til kæmpestor glæde, fx da Nanna Foss åbner sin bogpakke med bog 4 den 15.november 2019.  Glæden stråler ud af hende. Og da Nanna ser hvor mange mennesker / læsere, der er dukket op til hendes bogreception.  
60 uger dokumentaren bliver også omtalt på tv2 Østjylland, hvor Nanna Foss og Boris Hansen bliver interviewet ( afsnit 6).

 Det er utrolig underholdende, spændende og lærerigt at se 60 uger.  Men det er også følelsesfyldt.  Man griner højt, man får en stor klump i halsen og tårer i øjnene ( fx afsnit 16) og man bliver bange (fx afsnit 8, hvor Nanna og Boris evt må spise hinanden, fordi det er Corona og det eneste supermarked i miles omkreds bliver total rippet for mad). Der er gode effekter og musik med i dokumentaren og næsten hvert program ender med en spændende cliffhanger, så man må se den næste episode også...

 Som almindelig læser og bogblogger finder man virkelig ud af, hvor kæmpestort et arbejde det er at være forfatter.  Hatten af for alle forfattere.  Tak for jeres kæmpe arbejde, passion og ihærdighed, som resulterer i alle de dejlige bøger, som vi læsere får mulighed for at læse. Tak fordi I ikke giver op. Tak fordi I beriger vores hverdage med jeres bøger. 


DEN STØRSTE VILJESTYRKE:
Det kræver den største viljestyrke, gå på mod, tro på sig selv og meget hård hud at være forfatter. Det ved jeg nu efter at have set afsnit 9 i 60uger, hvor flere meget kendte, succesfulde og populære forfattere udtaler sig om deres vej til at blive forfatter. Jeg var særlig rørt over at se Nicole Boyle Rødtness fortælle helt hudløst ærlig om sin meget hårde kamp for at blive forfatter. Hun sendte sin første bog/ manuskript ind til forlagene, da hun var kun 15 år gammel. Og i hele ni år, fik hun udelukkende afslag. Det var næsten ubærligt. Hun rev simpelthen sin første bog i stykker, fordi hun var så ked af det og knust. Men samtidig med denne overvældende negative følelse, dukkede der en anden følelse op, som gjorde, at hun fortsatte og aldrig opgav håbet og lige pludselig efter ni års kamp, var der hele 3 forlag, der gerne ville udgive hendes bøger.




FORSKELLIGE SKRIVEPROCESSER & RAMMER:
Nanna Foss er rigtig glad for foreningen Håbefulde unge forfattere. Her hjælper alle hinanden, hvis man fx sidder fast i en scene i ens bog . Nanna synes faktisk også, at det er motiverende at kigge på de andre forfattere dybt fordybet i deres skriverier.  Nanna arbejder bedst med bare at skrive, uden at tænke for meget for ellers kommer den indre kritiker frem og stopper hendes skriveproces.  Mens Boris godt kan lide at planlægge alt på forhånd.  Kende sine karakterer virkelig godt både protagonisten og antagonisten.  Deres tænkemåde, væsen og motiver.  Han har valgt at tage på en lille skriveferie for at plotte og planlægge det hele . Så han ved præcis, hvad der skal være med i de enkelte kapitler og endda fra hvilken karakters synsvinkel, de enkelte kapitler skal fortælles fra. Boris Hansen arbejder ikke så godt derhjemme, men har brug for et kontor et sted. Men det kan godt volde en del problemer at finde det rigtige kontor, hvor der er stille, sikre vægge og elektricitet. Da Coronaen rammer Danmark lukker alt også cafeen, hvor Boris skriver. Det er en meget nervepirrende og bekymrende situation. Hvorimod Nanna skriver bedst derhjemme alene, når mand og børn er taget afsted. Men da Coronaen rammer er alle pludselig hjemme og så er det ikke så nemt. Og ellers kan der desværre være forstyrrelser som manglende døre, gravemaskiner og traktorer. Det er ikke nemt at være forfatter og finde et sted at skrive.  
Nanna udtaler: "at være forfatter er ligesom at være elitesportsudøver"


FANTASY FESTIVAL
Et af mine absolut favoritafsnit er afsnit 3, hvor man sammen med Nanna og Boris besøger fantasy festival i Esbjerg.  Her møder vi også bibliotekaren Kirsten Bloch/ Læsehest med fantasy, som fik ideen til fantasy festivalen for flere år siden. Hun har været bogblogger i over 7 år og skriver nogle helt fantastiske anmeldelser og har nærmest læst alt fantasy. Bogbloggeren Flyv med mig bliver også interviewet i dette afsnit og fortæller netop, hvor spændende det er at have mulighed for at have denne tætte kontakt til de danske fantasyforfattere.  

STOR GLÆDE & BOGFORUM:
 Et af højdepunkterne for mig i serien, er da Nanna Foss åbner bogpakken med sin nyeste bog Spektrum 4. Dette sker fredag den 15.november 2019. Wow ! Det er så dejligt at se Nannas store glæde og begejstring. Og efterfølgende er vi med Nanna til bogforum, hvor selveste Noah fra Spektrum serien dukker op og der er den længste kø nogensinde for at købe og få signeret Nannas nyeste bog samt at få taget foto sammen med Noah. Jeg ville så gerne have været til stede i Bogforum den dag. 


TESTLÆSNING OG FORVENTNINGSPRES
Både Nanna og Boris har læst hinandens bøger og fungeret som hinandens testlæsere og dermed givet hinanden feedback og kritik . Det har nogle gange været en hård omgang, hvor der åbenbart skulle rettes meget, afslører de i programmet. Boris føler nærmest, at han skulle begynde helt forfra efter sit første testlæsermøde med Nanna. Og Boris synes også, at Alban, hovedpersonen i Spektrum 5, skal være mere ekstrem ligesom Nannas andre karakterer. Så de giver hinanden meget at tænke på. Efterhånden som programmet skrider frem, føler Boris sig efterhånden sikker på, at han kommer i mål med sin bog og når at gøre den færdig. Men han bekymrer sig stadig meget om kvaliteten af sin bog. Vil læserne og bogbloggerne kunne lide den? Nanna er dog en stor støtte for ham og siger, at hans bog er rigtig god.  Nanna kæmper meget med forventningspresset angående sin nye bog.  Kan den leve op til hendes tidligere bøger?  Men hun vil forsøge at få denne ugavnlige følelse til at fylde så lidt som muligt, da den slet ikke gavner hendes skriveproces. Jeg må lige tilføje under dette afsnit, at jeg er helt vild med episoden, hvor både Nanna og Boris beder deres børn om at hjælpe dem med deres bog. Nanna beder sin datter om at læse første kapitel og komme med feedback og kritik. Og hun får en supergod feedback, hvor hendes datter siger, at det er så velskrevet, at det føles som om hun er med i handlingen sammen med karaktererne. og Boris lille datter hjælper ham med seje navne til karaktererne i hans bog. Denne episode var både total underholdende, sjov og rørende. Hvor har Nanna og Boris dog nogle søde og dejlige børn.


                                            foto fra Tv2 interview om 60uger
 
KNOKLERMENTALITET

Nanna Foss har i løbet af de 60 uger ikke "kun" skulle skrive på Spektrum 5, men har ligeledes lavet en såkaldt Reboot af alle sine første 4 Spektrum bøger, hvor hun skulle rette dem allesammen igennem for diskriminerende vendinger, forældede udtryk og fejl. Dette har været en kæmpe proces og udfordring. Resultatet er blevet supergodt, men det har desværre også fået konsekvenser på andre områder.  Nanna Foss afslører nemlig pludselig i afsnit 16, at hun har kørt alt for hårdt på den seneste år og glemt at holde pauser. Nanna har, som hun selv siger, en såkaldt knoklermentalitet og hun beslutter i forbindelse med dette afsnit, at hun simpelthen bliver nødt til at holde en pause fra at skrive på Spektrum 5, for at kunne genoplade sine batterier, komme ovenpå igen, så inspirationen og kreativiteten igen kan udfolde sig. Denne episode er meget rørende og ramte mig dybt i hjertet. Jeg må indrømme, at jeg fik tårer i øjnene. Der var mange, der efterfølgende gav til kende, at de havde prøvet en lignende følelse. At komme til at overforbruge sig selv og glemme at holde pause. Det satte mange tanker i gang hos mange af dem, som følger dokumentaren og åbnede sågar nogens øjne, så de også følte, at de måtte lave ændringer i deres liv.



DEN USYNLIGE KRIG:
I begyndelsen ville Boris Hansen slet ikke afsløre, hvad hans bog handlede om, Han var nærmest rædselsslagen for at sige det for åben skærm. Men undervejs lykkes det Nanna Foss at få ham til at afsløre det. Boris har fortalt, at hans kommende bog er en dyster fortælling om 7 personer, der ikke rigtig har noget tilfælles udover, at de rejser ind i bøger for at beskytte dem.  Der er mange lag i historien. I afsnit 17 giver Boris Hansen for første gang en rabatkode, så man kan forudbestille hans bog hos Bog og idé og dette har nu ført til, at bogen ligger nummer 1 på Bog og ides bestsellerliste. Der er også planlagt en såkaldt readalong på instagram, når bogen udkommer med nogle af de bedste og mest erfarne bogbloggere som værter og værtiner, nemlig Sofiesbogverden, Bogdoktor, Sofie-Amalie litt og Hello Lasse. Jeg har også forudbestilt bogen og glæder mig som et lille barn til at deltage i readalongen. 





Den 20.maj er der 60uger finale på Facebook. Det bliver meget spændende. 

Jeg vil anbefale alle læsere, forfattere og forfatterspirer at se alle afsnittene i 60uger dokumentaren. De er guld værd på alle måder og niveauer. Jeg giver denne serie 7 stjerner ud af 6. Den har således brudt stjernerammen.

Dette var en anmeldelse af dokumentaren 60uger og en lille smagsprøve på, hvad den indeholder. Der sker så meget mere i dokumentaren, end jeg har kunne referere her. Masser af dejlige, spændende og nervepirrende episoder, scener og guldkorn samt interessante interviews med en hel perlerække af kendte danske forfattere fx: Malene Sølvsten, Kenneth Bøgh Andersen, Ditte Wiese, Camilla Wandahl, Line Kyed Knudsen, Salina Schjødt Larsen, Sofie Riis Endahl, samt redaktører fra Carlsen og Gyldendals forlag om alt fra første udgivelse, afslag, skriveprocesser, skrivestil, branding af bøger, inspiration, jalousi, venskab og de sociale medier. 

Det har været en helt vidunderlig, berigende, lærerig og meget spændende oplevelse af se 60 uger. Denne dokumentar er ikke kun interessant, lærerig og gavnlig for forfatterspirer, andre forfattere og bogbloggere, men for os alle, da den også læser os noget om menneskets natur, tankegang og følelser. At man skal være god ved sig selv, ikke opgive håbet, tro på sig selv uanset hvad der sker og hvad folk siger om en. Fx Fik Salina Schjødt Larsen at vide, at hun slet ikke egnede sig til at blive forfatter, at hun skulle opgive drømmen. Men kort tid efter denne besked kom hun ind på forfatterskolen og vandt en konkurrence, så hendes bog blev udgivet. Hun har nu udgivet mere end 70 bøger.

Som Nanna udtaler: "at være forfatter er ligesom at være elitesportsudøver".

Tusind tusind tak til Nanna Foss og Boris Hansen for, at vi måtte komme så tæt på jeres forfatterkarriere, forfatterliv og endda jeres familieliv. Tak for jeres ærlighed, spændende tanker og guldkorn. I virker som nogle utrolig dejlige mennesker.  Jeg kommer helt sikkert til at gense alle 17 afsnit i 60uger.  Jeg håber, at andre forfattere lader sig inspirere af dette fantastiske program.  60 ugers første episode blev vist den 7.september 2019 og nu er den ved at være ved vejs ende . Sikke en rejse.  

Skrevet af  Cand.mag og bogblogger Youlooklikeabook

Tusind tak til Nanna Foss og Boris Hansen, fordi jeg måtte bruge fotos fra dokumentaren. 

Du kan læse anmeldelser af Leoniderne og Geminiderne her på min blog . Og når jeg har læst Den usynlige krig, så kommer der også en anmeldelse af den .

Kommentarer

  1. Sikke et stærkt indlæg! Du rammer essensen af 60 uger så godt!
    Det er virkelig en hel ny måde for de fleste at se hvordan en bog bliver til. Det er ikke nødvendigvis en kort process og det kræver langt mere end bare en god historie. Jeg elsker at følge med, og er lidt sørgmodig over at skulle sige farvel lige om lidt. Men samtidig glæder jeg mig rigtig meget til at være med til readalong!

    SvarSlet
  2. Sikke et stærkt indlæg! Du rammer essensen af 60 uger så godt!
    Det er virkelig en hel ny måde for de fleste at se hvordan en bog bliver til. Det er ikke nødvendigvis en kort process og det kræver langt mere end bare en god historie. Jeg elsker at følge med, og er lidt sørgmodig over at skulle sige farvel lige om lidt. Men samtidig glæder jeg mig rigtig meget til at være med til readalong!

    SvarSlet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

Interview med Mikkel Hansen

Interview med Heidi Keller

Ronni Romario af Laura Helena Piementel da Silva