Arven fra fortiden af Nathali og Bettina Liane


 Arven fra fortiden af Nathali og Bettina Liane.  Udgivet 2021.  574 sider.  Turbine forlaget 

Aia, Peter, Suki og Henry er nu på deres andet skoleår på Galathea. Meget er forandret, fordi de har fået helt nye evner, som det tager både tid og hårdt arbejde at mestre. Samtidig er alle vogtere dybt berørte over hændelsen ved den gamle tinde. Spekulationerne og bekymringerne angående situationen er store. Hvordan lykkedes det Morkinskinna at komme igennem sløret og hvad er deres næste træk? Midt i det hele modtager Aia og Peter pludselig et arvestykke fra deres afdøde far, som de ikke har nogen anelse om, hvad betyder. Kan de afklare farens mysterium og forhindre Morkinskinnas skumle snedige planer? Eller er hele Igdrafells dage talte?   

I denne bog er der virkelig skruet op for spændingen, uhyggen og magien. Bogen er generelt lidt mørkere, men man kommer igennem alle spektre fra savn, store følelser, spektakulær magi, humor, forelskelse, uhygge, rendyrket ondskab. Man kommer meget tættere på karaktererne, deres personlighed, deres baggrund og forhistorie. Store gåder og sandheder afsløres. Det er både meget underholdende, eventyrligt, magisk men også til tider meget rørende. Universet udvider sig endnu mere og vi lærer helt nye steder, nye væsener og karakterer at kende. Man får et større indblik i børnenes barndom samt, hvordan livet foregår hos Kollgaard familien set fra deres synsvinkel. Det er både meget underholdende, nervepirrende og skræmmende. 

Forfatterne har virkelig tænkt på alle detaljer ikke kun mht til skibet, de forskellige eire, aspiranternes evner, men selv vejret på Galathea bliver nævnt. Alt er meget nøje og tydeligt beskrevet, så man kan se det for sig. Forfatterne har en særlig evne til at suge ind helt ind i universet, så man føler, at man selv er tilstede og med i handlingen. Universet kommer helt ind under huden på en, så meget så man ikke har lyst til at slippe det eller vende sidste side i bogen. Det er et fuldstændig gennemført og eventyrligt univers, hvor man føler sig nærmest fortryllet af det hele som et lille barn, der er i tivoli eller Legoland for første gang og bare tænker og udstråler "Wow !": "Det var et kæmpestort rum, hvor lyset strømmede ind gennem det halvbueformede vinduesparti, der strakte sig hele vejen rundt i forstavnen og gav et kig til havet og himlen udenfor. Når det var mørkt oplyste et væld af lysekroner rummet..." (side 38)  

De er ikke kun omgivelserne, som bliver beskrevet helt nøje. Det gør alle karaktererne også, så man danner tydelige billeder for sit indre blik, fx den søde Henry: "Han var stor og kraftig bygget med kort, valnøddefarvet hår...og han havde en firkantet hage som en actionfigur. På sin brede næse var han for nylig begyndt at bære briller i et mørkt stel (side 39)

Der er ligeledes skruet op for spændingen i denne bog: side 52: "Stien gik opad, da hun bemærkede, at der ikke længere lød nogen puslen fra smådyrene... og selv fuglene var holdt op med at synge. Skoven var pludselig blevet stille. Helt stille. Så ramte en lugt af slam hendes næsebor, og lyden af en knækket gren fik hende til at kigge op..."Pas på" råbte Aia...men i næste sekund forsvandt benene under hende" (side 52)  Forfatterne er rigtig gode til at opbygge en stemning fyldt med uhygge, hvor man ved, at der er noget på vej og samtidig formår de at gengive karakterernes følelser, så man mærker dem helt tydeligt: "Jorden forsvandt under Aia. Hun blev vægtløs, et ikke eksisterende individ trukket gennem tid og rum. Det var en kvælende og intens fornemmelse..." (side 115) 

 Jeg er vild med alle fantasyelementerne i bogen. Beskrivelsen af, når Aia får kontakt til sine nye evner er eminent, supervelskrevet, eventyrlig og magisk  " Det kriblede i yderkanten af hendes bevidsthed, som et stormende uvejr, der nærmede sig langt ude i horisonten...sanserne skærpedes. Pludselig stod hendes syn knivskarpt...pludselig rullede en ukontrollerbar styrke gennem kroppen. Hendes indre krøllede sammen...hun gispede af smerte"  ( s.29). Og passagerne med skrækindjagende morklinger får en til at sidde neglebidende på kanten af stolen af både spænding og begejstring. Scenerne med mosekonen og druidekvinden er helt fantastiske og får mit fantasyboghjerte til at hoppe af glæde. Og reservatet med dets særlige omgivelser og dyreliv er er så eventyrligt og magisk. Der er så mange helt spektakulære fantasyelementer i denne bog, som jeg gerne ville dele min begejstring for, men jeg må hellere lade være med at spoile dem.

Jeg er vild med, at den uhyggelige stemning bliver brudt af sjove kommentaer, som en art comic relief: " Adrk! Der kan jeg ikke gå ind. Der stinker af indelukkede følelser, vrede, harme, utålmodighed. Jeg tror det kommer fra din side " (side 37) Ha ha ha. Her grinte jeg så højt. Hvor er det bare humoristisk skrevet. Suki er bare så dejlig og har helt sin egen personlighed. Jeg er vild med hende. 

KARAKTERER:

BLEVATSKY: Jeg kan rigtig godt lide Blevatsky som karakter. Hun er meget livlig, underholdende, teatralsk og omgivet af en masse mystik. Man kan ikke regne ud, om hun er god eller ond  samt hvem hun samarbejder med og, hvor hun får sine informationer fra. Hvilke evner har hun helt præcist og hvor store er de?. Man higer bare efter at vide mere om hende, fordi alt omkring hende er så uhyggeligt og nervepirrende. Der er altid spænding, når hun er i nærheden. Man har i bog 1 fået en del oplysninger om hendes fortid og i denne bog tilføjes der yderligere informationer.  Hendes karakter har stor underholdningsværdi og spændingseffekt i bogen. Jeg elsker Blevatskys undervisningstimer. Wow! jeg ville gerne være en flue på væggen i hendes timer fx da hun forklarer, hvordan jordens balance fastholdes af forskellige elementer side 81-83. Det er et helt fantastisk afsnit. Læs det. Samt hendes store begejstring for de mest rædselsvækkende morklinger, som kan give sit stakkels offer vrangforestillinger mm.

AIA: Er en meget nuanceret karakter. På den ene side virker hun meget stærk, handlekraftig og modig. Hun holder sig fx ikke tilbage mht at konfrontere og udspørge Blevatsky, på trods af, at hun er en af de mest frygtindgydende lærere. Når Aia gerne vil vide noget eller har en mission, så standser frygten hende ikke. Men andre gange føler Aia sig så ensom og alene med det kæmpe ansvar det er at være profetiens udvalgte, at hun føler sig helt overvældet, rystet og fortvivlet. Hun lader sig skræmme af de hændelser, der sker og bekymrer sig meget om dem omkring hende, som hun holder af.  Aia har et stort hjerte og hun vil gerne beskytte alle, især Peter. Nogle gange lammer ensomheden hende og hun har svært ved at betro sig til andre, fordi hun så gerne vil beskytte dem. Jeg må sige, at forfatterne i den grad formår, at formidle og gengive Aias følelser, så man som læser kan mærke dem. Hun føles ægte og kommer helt ind under huden på en.  Hun er så ung og har allerede sådan en umådelig tung byrde og ansvar at bære på sine skuldre. Men selv når hun bliver blæst omkuld af den grufulde sandhed, så lykkes det hende at rejse sig op igen, fordi hun har en livsvigtig mission og opgave. Hun er helt klart en af de seje unge kvinder i fantasylitteraturen, som man virkelig kan se op til og lære at man aldrig skal give op.

PETER:  For første gang i denne bog får vi lov til at komme ind i Peters hoved, helt ind i hans tanker og følelser. Og jeg må sige, at jeg synes, at Peters kapitler stråler. De er intense, velskrevet, unikke og fyldt med spænding og det er enormt interessant og øjenåbnende endelig at få at vide, hvad han tænker og føler. Peter er nok en af de karakterer, som gennemgår den største udvikling fra da han barn til nu, idet han var den mere tilbageholdende og forsigtige, da tvillingerne voksede op. Det var Aia, der var den modige og beskyttende, men i løbet af deres ophold på Galathea, har han taget nogle meget skridt og tilegnet sig helt nye færdigheder, styrker og selvværd. 

Suki er så sød, omsorgsfuld og kærlig. Hun har et meget stort hjerte, men kommer i denne bog til at være lidt distræt pga den store forandring og udvikling , som hun går igennem. Men jeg er vild hendes personlighed og de særlige eventyrlige kendetegn og den rejse hun er på. Man kan ikke andet end holde af hende. 

HENRY: I denne bog bliver der for første gang løftet sløret for Henrys historie. Det er virkelig en historie, som rørte mig dybt (side 87). Henrys store viden og personlighed er også så dejlig og jeg nyder at følge hans udvikling og hvordan han knytter sig til personerne i deres lille gruppe .

I denne bog er der fokus på nogle meget rørende og vigtige temaer nemlig barndommen og dermed også opdragelsesmetoder og desværre også fysisk afstraffelse. Samt savn, sorg, og at føle sig overset og ligegyldig. At opbygge så meget vrede og misundelse, at det ødelægger ens personlighed. Samt temaet venskab; at det er vigtigt at man har tillid til hinanden. At selvom man vil hinanden det bedste, så bør man også være ærlig, når det gælder de vigtige ting, også når tingene går lidt skævt. Så man ikke sidder helt alene med sine tanker og følelser og lader sine bedste venner glide væk fra en. Mennesker udvikler sig hele tiden (og på Galathea er der altid store forandringer og udfordringer) Kommunikation er nøglen hvis kan skal løse konflikterne og misforståelserne, tilgive og bevare venskabet og sammenholdet. Sammen er Aia, Suki, Henry, Peter og Samuel stærkere og det er en stor glæde at følge deres venskab udvikle sig og gro. Det kan man lære meget af. Forfatterne har virkelig formået at give karaktererne deres helt egen unikke og mærkbare personlighed og jeg ser meget frem til at følge deres historie fremover.

Det er et helt originalt og unikt univers, som forfatterne har skabt. Man kan virkelig godt mærke, at der ligger årevis af arbejde og research bag denne bog. 

Jeg synes helt klart, at forfatterne har overgået sig selv med denne bog. Jeg var helt vild med bog 1, men jeg syntes, at der var nogle passager, hvor der var lidt for meget detaljeret beskrivelse og ikke så meget handling. I denne bog synes jeg, at dette er element er blevet betydeligt forbedret med cirka 95%. Der var meget mere spænding og handling i denne bog og informationerne var bedre flettet ind. Forfatterne har en fuldstændig gigantisk fantasi og opfindsomhed, som blæser en bagover og det er mig en stor gåde, hvordan de hele tiden kan finde på flere fantasyelementer. Jeg var meget underholdt og ofte også meget rørt.  

Dette er en fantasy must-read af høj kvalitet. Jeg håber virkelig, at den bliver oversat og filmatiseret. Dette er begyndelsen på en stor fantasy klassiker og evergreen.

Jeg giver 6 stjerner/ 6

Læs ligeledes min anmeldelse af Kaldet fra Galathea, bog 1 i Awen serien.

Jeg må også lige nævne, at jeg er fuldstændig vild med dette smukke unikke cover på bogen, som er skabt af den dygtige Karin Hald.  Det er en stor glæde for mig bare at kigge på bogen. Det ville være så spændende, hvis der kom kort med nogle af væsenerne på (ligesom der er til Sprækken til Luscuro) samt en hel masse bogmerch krus, puder, bogposer (fra Overlapp) og muleposer. 

Skrevet af Youlooklikeabook

Bogen er modtaget som en overraskelsesgave. 

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Interview med Mikkel Hansen

Interview med Heidi Keller

Ronni Romario af Laura Helena Piementel da Silva