Ellebæt af Kat Lassen (gamle version 2019)

 


Ellebæt og jagten på feernes skat af Kat Lassen . Udgivet 2019. 119 sider.  Forlaget Calibat /Forlaget Petunia

8- årige Emma og 4-årige Rasmus er på en lille ferie hjemme hos deres søde farmor.  De hygger sig rigtig meget.  De får dejlig hjemmelavet mad og farmoren fortæller en spændende historie om pigen Ellebæt, der en dag møder den lille dugperlefe Tit, som har mistet sin tryllestav.  De bliver rigtig gode venner, møder spændende væsener og kommer ud på farefulde og spændende eventyr.  Emma og hendes lillebror er helt opslugte af farmorens fortælling og glæder sig hver eneste dag til, at de kan få endnu en bid af historien og finde ud af, om de nogensinde finder feernes skat igen.

Det er en eventyrlig, hjertevarm og original historie med både spænding, uhygge og masser humor. Der er alt fra ildelugtende klamme trolde, uhyggelige mosekone, forsvundne skatte, farer, flugt, sjov magi, familieliv, ægte venskab, søskendeforhold og store hemmeligheder og en hel ny magisk verden, som man higer efter at vide mere om. Man bliver suget ind i bogen allerede i de første linjer: " Et tordenbrag tæt på farmors gamle hus fik Emma og Rasmus til i et ryk at trække dynen op under næsen. Pludselig virkede farmors seng kæmpestor, og den manglede farmor, som de begge vidste, sad nede i stuen" (s.5)

Bogen er skrevet i et dejligt varmt, hyggeligt, sjovt og nemt sprog.  Der er masser af spænding og hvert kapitel ender med en cliffhanger, som øger interessen for at læse videre. Spændingen øges også ved, at bogen er udformet som en rammefortælling, hvor handlingen veksler mellem farmoren og børnene samt Ellebæt og Tit. Således bliver man nødt til at vente lidt med at få hele historien om Ellebæt ligesom, hvis man selv fik læst den højt af farmoren. Dette, synes jeg, er et genialt koncept. Bogen egner sig i høj grad som højtlæsningsbog, men barnet kan også læse den selv.

Der er ægte hygge og kærlighed i bogen. Man kan virkelig mærke den nærmest strømme ud af bogen i forholdet mellem den søde farmor og Emma samt venskabet mellem Ellebæt og Tit, så man bliver helt varm og glad i hjertet.  Kat Lassen forstår også at skabe helt tydelige stemningsbilleder og endda smags- og duftindtyk, idet man næsten føler, man kan dufte den lækre rabarberkage og de hjemmelavede frikadeller.  Man bliver decideret sulten. Disse elementer beriger virkelig historien.

Jeg er ligeledes vild Kat Lassens fortællestil, sproget og beskrivelserne af naturen: " Træernes kroner virkede som et tag over hovedet og gjorde, at kun få solstrejf fik lov til at smutte igennem. Hist og her på stien fik solstrålerne skoven til at se magisk ud" (s. 28), som i den grad bidrager til at skabe en eventyrlig og magisk stemning og får en til at føle sig som et lille barn igen, der ser skoven med nye og nysgerrige øjne.  Og pludselig bliver skoven nærmest levende og spændingen øges markant: " Ellebæt så sig forbavset omkring. Det var som om skoven pludselig lukkede helt til foran dem. Træernes grene snoede sig sammen om hinanden...pludselig lød et højt fugleskrig, og en stor mørk skygge for hen over skovbunden..." (s.55). 

Trolden er meget underholdende og mosekonen og hele mosekonescenen er helt fantastisk. Inkarneret fantasy. 

Bogen belyser også vigtige temaer som venskab, sammenhold, mod, hjælpsomhed, samarbejde, stærke familiebånd og søskendeforhold.  Empati når folk er kede af det eller i fare.  At man som søskende godt kan være uenige og forskellige- Synes at ens bror kan være irriterende, men at det altid er godt at have hinanden alligevel.  Man kan sagtens lege og hygge, selvom man ikke er helt samme alder. Gode og nære familiebånd er vigtige og værdifulde.

En rigtig underholdende eventyrlig feel-good historie, hvor man også lærer om betydningen af at have ægte venskaber, hvor man virkelig er der for hinanden samt at værdsætte sin familie, som farmoren siger: "Ved I hvad, I skal være glade for, at I har hinanden. Da jeg var lille var jeg helt alene...jeg havde hverken en søster eller en bror, som I to har"

Illustrationerne til bogen, lavet af Rikke Lindskov Loft, er supergode og beriger virkelig læseoplevelsen.  

Jeg giver 6 stjerner/ 6

Jeg har hørt, at der kommer flere bøger i serien og jeg glæder mig allerede, for jeg higer efter at lære mere af feernes rige og den magiske skov at kende. Jeg ville ønske, at denne bog fandtes, da jeg var barn.  Bogen kan læses fra 5 år og opefter.

Bogen er ikke et anmeldereksemplar. Den er lånt på biblioteket.


Kort om forfatteren: 

Kat Lassen er født i 1976. Hun har udgivet flere bøger. Heriblandt Måneskinsbanden, Gitze og Mads og fantasyserien Livets port 1 + 2.   Læs mere om forfatteren og hendes bøger på www.kat-lassen.dk





Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Interview med Mikkel Hansen

Interview med Heidi Keller

Ronni Romario af Laura Helena Piementel da Silva