Forglem mig ej af Gry Kappel Jensen

Forglem mig ej af Gry Kappel Jensen 

Udgivet 2020.  428 sider . Turbine forlaget.  Fantasy for unge og voksne. 

De fire veninder Kamille, Kirstine, Victoria og Malou er tilbage på Rosenholm kostskole. Det er deres andet år og det bliver langt mere lærerigt og begivenhedsrigt, end de havde forventet. De får ny spændende viden om runemagi, nordisk mytologi og at sejde. Skoleudflugter får helt nye dimensioner. De har også et vigtigt løfte, som der skal holdes og de tager det meget seriøst. Pigerne gør deres bedste for at afklare sagen og opspore de involverede parter for at finde svarene. Men nogle svar har omkostninger og farerne lurer om hvert et hjørne. Hvem kan de i virkeligheden stole på?

Der er i den grad skruet op for uhyggen og mørket allerede fra begyndelsen af.  Dette er en af de mest nervepirrende bøger, som jeg har læst. Man kan næsten ikke trække vejret af bare spænding. Hjertet sidder helt oppe i halsen og det løber en koldt ned ad ryggen. Man kommer igennem hele følelsesregistret i denne bog. Der er alt fra hjertevarme øjeblikke, kys, kærtegn, boblende glæde, samarbejde, ægte kærlighed og venskab til enormt mod, action, skrækindjagende uhygge, ustyrlige overnaturlige evner, imponerende magi, kampen mod det onde, omsorgssvigt, jalousi og kæmpestore afsløringer, som man slet ikke havde set komme.

Jeg er vild med, at der i denne bog er mange flere fantasyelementer og spændende informationer om vikingetiden, deres tankegang, skikke og nordisk mytologi. Der er en hel perlerække af passager med inkarneret fantasyelementer, som beskrives så levende, at man kan se dem helt tydeligt for sig, som en film og de bidrager i den grad til spændingen, uhyggen og underholdningen, som det ses i dette meget creepy gyseragtige eksempel: "Sorte, våde rødder gennembrød skovbunden og rakte op efter hende som benede hænder. Hun ville løbe, men det var for sent. Rødderne havde snoet sig om hendes fødder, smøg sig op ad hendes lægge. Den prikkende fornemmelse eksploderede i hende og blev til ild..." (side 51). Handlingen er uforudsigelig og virkelig godt skruet sammen, så man har meget svært ved at lægge bogen fra sig. Jeg måtte bare læse videre og læste bogen på kun 8 dage i stedet for de 14 dage, som jeg havde regnet med. 

Karakterer:

Alle karaktererne udvikler sig meget i løbet af denne bog og man lærer dem meget bedre at kende på både godt og ondt. Man føler med dem og man genkender også sider i sig selv.  Igennem karaktererne er der en del modsætningspar, som bliver meget tydeligere i denne bog; fx at være født til at have masser af muligheder og at skulle kæmpe sig til at have muligheder. Rig versus fattig. Stærke familiebånd versus iskolde, afvisende familiebånd. Det giver meget stof til eftertanke. Giver bogen meget dybde og beriger den i den i høj grad. Karaktererne har mange flere lag, end vi umiddelbart så i bog 1.  De er ikke bare deres udseende og opførsel. Der er en grund bagved. En fortid, en familie på godt og ondt. Der er stor omsorgssvigt eller stor kærlighed eller ubehagelige betingelser og traditioner. Man mærker virkelig karaktererne, forstår dem, hepper på dem, føler med dem gennem deres venskab, sammenhold, indbyrdes konflikter, forskelligheder og modgang. Man higer bare efter mere. Denne bog er topunderholdning, men den behandler også temaet identitet og hvad der kan forme den, bidrage til den eller forringe den fra den ene yderlighed til den anden. Der kommer store afsløringer med hensyn til flere af karaktererne, som jeg ikke vil spoile her og derfor vil jeg ikke nævne alle bogens karakterer. Men jeg kan sige, at de fire veninder alle har fået et plads i mit hjerte. De er så velskrevet allesammen, har lag, dybde og nuancer. Jeg kan se dem for mig og de føles ægte.

Malou: For første gang bliver sløret løftet for Malous familieliv og baggrund og dermed også årsagen til, at hun er sådan, som hun er. Malou har en stor rolle i denne bog. Hun har udviklet sig så meget. Hun gør en enorm indsats, udover det sædvanlige, for at afklare Trine-sagen. Det er så utrolig rørende, hvor langt hun er villig til at gå. Hun er ikke længere kun den irriterende, uopdragne pige, som man ikke kunne lide, der synes, at "verden er ond og uretfærdig" Hun har et hjerte, enormt mod, viljestyrke og høj intelligens. Hun har ikke haft et nemt liv og har" lært at slås på den hårde måde" Hun er så sej. Hun er en sand heltinde og man ønsker hende virkelig det bedste.

Kamille: er stadig den hjertevarme, givende fredsmæglende mor-type og gode veninde. Jeg er vild med afsnittene mellem hende og hendes mor. Man kan virkelig mærke kærligheden emme ud af bogens sider. Man kan dufte maden, mærke den hyggelige stemning og se de hyggelige hjemlige omgivelser. Man har lyst til at bo hos Kamilles mor Det er bare ren inkarneret kærlighedshygge, som gør en varm om hjertet og får en til at få glædestårer i øjnene: "Skal jeg flette dit hår?" spurgte Kamille. "Gider du?" spurgte hendes mor glad og vendte sig mod hende. Det er så længe siden, du har gjort det...hendes mor lagde armen om hende og kyssede hende i håret"...(side 197). 

Disse passager samt de hjertevarme øjeblikke mellem veninderne er med til give en et varmt pusterum fra den totale spænding, hvor man næsten ikke kan trække vejret og dermed også en balance i bogen.  Ligesom jeg skrev i min anmeldelse af bog 1 Roser og violer er forfatteren Gry Kappel stadig en mester til opbygge en stemning og at lave tydelige mærkbare stemningsbilleder og til at blande dem i en og samme bog på en måde, så det virker naturligt og balanceret.

Der er også smukke nærmest poetiske passager: "Victoria kiggede på lammeskyerne, der langsomt drev hen over himlen og over hendes forældres store, hvide villa og velplejede have. Solen flimrede mellem æbletræernes grene og en fjern summen af trafik og dues ensformige kurren var de eneste lyde hun kunne høre"(side 20). Samt dejlige scener fyldt med forelskelse "Jeg har savnet dig, hans ånde kunne mærkes mod hendes hals, hans læber var bløde, tungen var varm...alting flagrede i hende"(side 163)

Denne bog er topunderholdning. Den har alle elementer på flere niveauer. Den gør et stort indtryk på en både som underholdning, gennem karaktererne og rent tematisk. Forfatteren har overgået sig selv. Bogen er så nervepirrende, at den sidder i en flere timer efter, at man har læst den færdig og så endte den også i den største cliffhanger.

Jeg giver 6 stjerner / 6

Jeg kan slet ikke vente med at læse tredje og sidste bog i denne serie.

Denne serie er helt klart en af mine absolut favoritter. Jeg kan godt forstå, at forfatterne Julie M Day og Haidi Wigger Klaris er vilde med den.  Bogen er også nomineret som årets lydbog af Mofibo i kategorien ungdomsbøger.


Skrevet af Youlooklikeabook

Bogens smukke omslag er lavet af den dygtige Karin Hald , som ligeledes har lavet omslaget til Ad blodog støv af Julie M Day og Kaldet fra Galathea af Bettina og Nathali Liane. 



Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Interview med Mikkel Hansen

Interview med Heidi Keller

Ronni Romario af Laura Helena Piementel da Silva