Elleskudt af Signe Fahl

 Elleskudt af Signe Fahl 


Udgivet 2018. 423 sider. Forlag: Ulven og uglen.

Den unge Karen arbejder ikke længere som malkepige med slid og slæb fra morgen til aften. Hun er nu begyndt på sin helt nye tilværelse som mosefødt i skoven sammen med Daniel og ellepigerne.  Det er som en helt ny verden, hvor der er meget, hun skal lære, både fordele og ulemper. Hun lærer Daniel, hans personlighed og fortid meget bedre at kende og kærligheden blomstrer vidunderligt imellem dem. Det er som et fortryllende romantisk eventyr. De danser, kysser og udforsker både hinanden, omgivelserne og tågeriget og Karen opdager flere helt nye sider af sig selv på flere planer, som hun ikke vidste, at hun rummede. Men uforudsete mægtige farer fra fortiden kommer pludselig nærmere. Hvad er det, der truer deres eventyrlige tilværelse og hvorfor?   Kan de vinde kampen mod det onde?

Dette er en fuldstændig fortryllende, forførende, fængende, hjertevarm, men også uhyggelig, barsk, nervepirrende og meget spændende historie fyldt med farlige blikke, inkarneret ondskab, hjerteskærende forbandelse, grufulde mareridtsvækkende straffe, smertefuld kamp, dybtliggende had og misundelse, skræmmende makabre mosevæsener, magisk tågespind, bedrag til enorm viljestyrke, ægte venskab, sammenhold, samarbejde og intens kærlighed, der kan virkelig kan mærkes, får ens hjerte til at banke højere og glædestårerne frem i øjnene.  

Allerede i de første linjer suges vi ind i denne fortryllende historie og direkte ind den onde Skarpis tanker (som er en helt ny fortæller). Der er i den grad skruet op for spændingen, uhyggen, mystikken, mørket og uforudsigeligheden. Man er fuldstændig og komplet tryllebundet under sin læsning og glemmer alt omkring sig. Bogen er så velskrevet, at man kan se alt for sig, mærke omgivelserne fx tågen, der kryber op ad huden, som om man selv stod ved den rædselsvækkende mose:  "tågen hang tykt over mosen, krøb ind under tøjet, gjorde ham kold og klam...jorden gyngede under ham...dynd klæbede op ad ellestammerne, der skød op ad det mørke dyb. Tåge svævede rundt mellem dem, fangede dagslyset og lagde alt i et gråt skær"...(side 5)

Selvom handlingen foregår i 1700-tallet og endnu længere tilbage, så formår forfatteren i den grad at gøre Danmarkshistorien levende og nærværende. Men ikke kun det. Vi kommer helt ind i hvordan man tænkte dengang, deres skikke og deres tro. Det kommer helt ind under huden på en. Forfatterens fortryllende og fængende måde at beskrive Danmarkshistorien på giver en i høj grad lyst til at vide mere om denne tid og det vækker ligeledes stof til eftertanke. Denne serie er helt unik og original .Forfatterens evne til at flette Danmarkshistorie, romantik, tågespind, mystik, uhygge og overnaturlige væsner sammen er helt eminent. 

Karaktererne:

I denne bog følger vi ikke kun Karen, hendes liv og tanker, men derimod også Daniel og den helt nye karakter Skarpi. Dette beriger i den grad bogen, at man får mulighed for at komme ind i alles tanker, følelser og dermed også fortid. Det er utrolig spændende. Forfatterens beskrivelse af karaktererne er så levende, at man virkelig kan mærke dem, bogstaveligt talt, på hud, i hjertet og i sjælen. Dybt ind i sjælen på godt og ondt. Man føler med dem. Man mærker deres glæde, begejstring, frygt, had og sorg. Det menneskelige sind, deres følelser, skikke og tro igennem tiden og historien er et stort tema i denne bog.

Karen:  Tog et meget skelsættende valg i bind 1 og ny befinder hun sig i en helt ny situation. Men hun lader sig ikke slå ud særlig længe, men bruger sin gode opfindsomhed og kreativitet til at få tingene til at fungere. Hun har virkelig ben i næsen. Hun er anderledes på grund af forandringen, men hun har stadig masser af følelser og samvittighed. Det kan jeg godt lide. Man kan mærke hende og man får mulighed for at følge hendes tankegang og dermed forstå hende og hendes udvikling og mål. Hun udvikler sig utrolig meget i løbet af denne historie. Hun er en meget stærk kvinde med masser af beslutsomhed og mod, som ikke giver op. Jeg er vild med hende. Hun ved, hvad hun vil have. Hun er virkelig et forbillede og nok en af de stærkeste kvinder, som jeg har mødt i fantasylitteraturen. Hun kommer helt ind under huden på mig og dybt ind i mit hjerte. Jeg kan se hende for mig og føler, at jeg har mødt hende i virkeligheden, selvom hun levede for flere hunderede år siden. Eller måske lever hun stadig nær mosen i skoven? Karen giver virkelig stof til eftertanke både på grund af den tid, hun lever i. Hvor hård den tid var og igennem hendes udvikling og menneskelige følelser. Der er alt fra usikkerhed, jalousi, dårlig samvittighed, savn, enorm viljestyrke, mod og masser af kærlighed.

Daniel: I første bog var Daniel omgivet af en masse mystik og man var ikke helt sikker på, om han havde rent mel i posen og om han udnyttede Karen og ville ende med at såre hende dybt. Jeg var vild med Ellekongen-bogen, men i bog 1 var jeg lidt i tvivl, om jeg kunne lide Daniel. Men i denne bog, andet bind, har jeg fået en helt ny forståelse for ham, idet man virkelig kommer ind på livet af ham. Daniel har i sandhed haft nogle hårde oplevelser.  Jeg føler stærkt med ham i den hjerteskærende scene, før han bliver mosefødt. Han er så sej og stærk. Det er så utrolig flot, at han på en eller anden måde nu, har sådan et positivt sind og altid prøver at få det bedste ud af situationen og leve fuldt ud. Han har en stor barnlig glæde. Det kan man lære meget af. Selvom han næsten ingenting ejer, så kan han nyde livet alligevel, være fri som fuglen, i et med naturen mm. 

Deres liv og den tid de levede i sætter virkelig nogle tanker i gang. Man bliver så utrolig taknemmelig for alle de ting man har i dagens Danmark, materialistiske goder og teknologi og samtidig lærer man også at nyde maden og omgivelserne, naturen, dyrelivet mere. Kigge på den på en ny måde. Men lysten til at komme i nærheden af en mose har jeg slet ikke... 

 Denne bog har hele pakken. Der er nærmest poetiske naturbeskrivelser blandet med både skønhed og mystik: " solen hang lige over trætoppene og spredte et gyldent lys over vandet. Elletræerne spejlede deres toppe i overfladen og dyppede deres rødder i dyndet. En lille flot troldænder var ved at gå til ro, men ved synet af dem gav de sig til at svømme uroligt rundt. En dis gled over vandet og ind mellem træerne. Mosekonen brygger...hun er klar over, at vi er her..." (s. 33)

Der er romantiske øjeblikke, hvor kærligheden stråler, som man bliver helt varm om hjertet: " Han kunne ikke blive træt af at betragte hende, som hun bevægede sig i dansen. Hun var smukkere, end han huskede. De forandringer, der var overgået hende, var betagende...hans hoved snurrede. Om det var af dansen eller det fantastiske i, at hun sad lige ved siden af ham, var han ikke klar over" (s.9) 

Samt smukke hede øjeblikke, som virkelig får kinderne til at rødme: " Hun nåede ikke at sige noget, for da hun åbnede munden, gled hans tunge ind, legede med hendes og hun formåede kun at gispe...Hjertet pumpede blod og varme ud i hver eneste del af hende...atter tog hendes krop magten, og hun hagede sig fast til ham".

Og der er total uforudsigelighed, store hemmeligheder og overraskelser samt neglebidende spænding, mystik, grusom ondskab og mørke, så man sidder helt oppe i loftet og på samme tid må vide, hvad der sker og er bange for at vende den næste side: " Stilheden i skoven var fuldendt. Som havde alle fugle og dyr havde fornemmet faren og var krøbet i skjul..."

Forfatteren har overgået sig selv på alle måder i denne bog. Sprogligt, handlingsforløbet, karakterernes dybde, spænding, uhygge, romantik og uforudsigelighed. Hendes skriveevner er eminente. Rent sprogligt er det noget af det bedste jeg nogensinde har læst. Jeg er blæst fuldstændig bagover af alt i denne bog. Jeg er overbevist om, at Signe Fahl har magiske evner, fordi hendes ord og handlingen er fortryllende på en intens og fantastisk måde. Dette er ikke kun topunderholdning, hvor man glemmer tid og sted. Dette er også en bog, der virkelig giver en stof til eftertanke.  Man kan mærke, at der ligger et enormt arbejde bag denne bog. Alt er fuldstændig gennemført på alle planer. Helt ned til hver enkelt ord. Denne bog indeholder så mange fantastiske elementer, som jeg ikke kan skrive om, fordi jeg ikke vil spoile handligen. Denne bog bryder stjernegivningen. Så jeg giver 6,5 stjerner / 6.

Jeg ser meget frem til tredje og sidste bog i denne bogserie. 

Skrevet af Youlooklikeabook

Hvis du er til Danmarkshistorie, intens kærlighed, romantik, spænding og originalitet, så er dette bogen for dig og jeg synes, at den er et mustread. Det er en af de bedste bøger, som jeg nogensinde har læst. 










 

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Interview med Mikkel Hansen

Ronni Romario af Laura Helena Piementel da Silva

Interview med Heidi Keller