Dansk fantasy i tv

Dansk fantasy i Go'morgen Danmark 

I dag onsdag den 13.januar 2021 kl 8.10. skete der en hel særlig begivenhed, idet Tv2 Go' morgen Danmark havde inviteret to særlige gæster. Nemlig to af mine absolut favoritfantasyforfattere Julie Midtgaard  (vinder af årets fantasybog 2020) og Julie M Day (vinder af årets YA i Horsens posten i 2018 og 2019) til at tale om dansk fantasy. Dette er en kæmpestor milepæl for dansk fantasy og jeg er så utrolig glad.

Indslaget var så spændende og jeg nød hvert eneste ord og øjeblik af indslaget i fulde drag. De to forfattere komplimenterede hinanden og støttede hinanden perfekt og mit dansk-fantasy hjerte og fan-hjerte bankede højt af bare begejstring. Begge forfattere strålede med passion for den danske fantasy og de formåede virkelig til perfektion at beskrive, hvad der er særligt ved dansk fantasy og hvad den kan tilbyde læsere. De fik begge konkretiseret, at dansk fantasy ikke kun er underholdning, men også ofte har et dybere formål og budskab samt ligesom ofte fungerer på flere niveauer, som Julie Midtgaard sagde: "Det første dansk fantasy kan er at give et afbræk i hverdagen og det er der rigtig mange, der har behov for under Corona-nedlukningen. Få lov til at få en pause fra det hele og blive flyttet over i noget helt andet". Noget andet som fantasy kan samtidig er, at når vi ligesom flytter os væk fra vores egen hverdag og verden, så får vi faktisk mulighed for at se den udefra og rigtig ofte bearbejder fantasy nogle af de problemstillinger, som vi kender fra den virkelige verden". Og Julie Midtgaard konkretiserer: "Vi får mulighed for at træde udenfor vores forforståelser og kultur og alt muligt andet og stille spørgsmålstegn ved en hel masse emner, som vi ikke kan på samme måde, når vi sidder i den helt rigtige verden eller læser realisme".

Julie M Day er helt enig med Julie Midtgaards udtalelser. Hun tilføjer :" Jeg synes netop, at fantasy kan det med, at du kan pakke tabuer ind i ting, forskellige religionsformer, syn på minoriteter i samfundet og på en eller måde gøre det mere spiseligt for os. Når vi får lov til at have det lidt fra os og se det lidt udefra, som Julie Midtgaard også nævnte, så giver det et større perspektiv. Det synes jeg, at fantasy er fantastisk til, også den danske fantasy".

Værten i Go' morgen Danmark spørger Julie Midtgaard, om handlingen godt kan foregå i Danmark fx København,  Aarhus eller Aalborg.  Til dette svarer Julie Midtgaard: "Man kan sagtens sætte handlingen i Danmark. Det er det, der er så fedt ved den danske fantasy, at man kan komme tættere på den verden, som læserne kender. Fx fra mine egne bøger kan jeg fortælle, at handlingen begynder i 1600-tallets Aalborg. Så jeg har lavet en del historisk research til mine bøger. Vi er ikke så længe i Aalborg, men jeg har måtte kigge på, hvordan virkeligheden så ud dengang og så hopper vi bagefter over i et helt magisk univers, nemlig Luscuro.

Julie M Day tilføjer, at det, der bliver ved med at fascinere hende ved fantasy også langt ind i voksenlivet er: "at i fantasy er der så meget diversitet. Fantasy kan det hele. Fantasy må rumme det hele. Den må rumme mysterie, crime, romance, kærligheds-teenage-love. Den kan det hele og den må det hele og samtidig kan den putte de her elementer af noget ikke så rart (nogle mere alvorlige problematikker) og på den måde skabe noget spænding i historien. Fantasy er for alle aldre. Fantasy er en historie med et godt budskab eller god morale. Alt afhængig af alder, så får du noget forskelligt ud af det. 

Julie M Day anbefaler herefter Signe Fahls Ellekongen, som foregår i Danmark i 1700-tallet og handler om Ellekongen, mosekonen og tågespind samt Roser og Violer af Gry Kappel Jensen, som foregår på en dansk kostskole og sidst men ikke mindst Skovrå af Astrid Z. Madsen, som ligeledes foregår i Danmark. I dansk fantasy er der så meget at spejle sig i", fastslår Julie M Day. I oversat fantasylitteratur er der så meget, der går tabt i oversættelsen. Det er bedre at læse på originalsproget.

Hvordan går det med den danske fantasy spørger værten Julie Midtgaard? 

Julie svarer, at hun ser en udvikling og at den bliver mere udbredt. Der er kommet en lille smule mere opmærksomhed på den. Julie M Day har været med til at skabe mere fokus med hashtagget #mere danskfantasy kampagnen og det har læsere, bogbloggere og forfattere taget rigtig godt imod på de sociale medier. Julie Midtgaard håber, at fantasy genren bliver mere udbredt og at der er flere, der tør kaste sig ud i at læse den. Dansk fantasy kan nemlig rigtig rigtig meget og den henvender sig til alle aldre også voksne.

Det var en stor fornøjelse og berigelse for mig at se dette indslag i tv. Jeg håber virkelig meget, at der kommer endnu flere indslag med dansk fantasy, så alle kan få øjnene op for alle de fantastiske danske fantasybøger, som der findes. Tv-udsendeldsen kan genses på Tv2 play.  Tv2 Go morgen Danmark har ligeledes lavet et lille indslag på deres egen instagram.


Først startede Julie M Day instagramprofilen @danskfantasy og #meredanskfantasy. Så skabte Simon Zander og Nicoline Møller Hjemmesiden www.danskfantasy.dk og nu har der været et rigtigt indslag om dansk fantasy i tv. Tre kæmpestore milepæle. Jeg føler mig lykkelig. Tusind tusind tak til alle der har været med til at berige denne proces. Tillykke til alle danske fantasyforfattere med disse milepæle, som helt sikkert vil være med til at få dansk fantasy på landkortet en gang for alle (og forhåbentlig også øge udvalget i boghandlerne).

Jeg anbefaler ligesom Julie M Day i høj grad Ellekongen af Signe Fahl. Jeg anbefaler også i høj grad Julie Midtgaards fantasyserie Elementprøven og Julie M Days Grænsen til Trafallas og Af blod og støv. I kan læse anmeldelser af alle disse nævnte bøger her på min blog.

Sidst men ikke mindst et kæmpestort TILLYKKE til Julie Midtgaard med prisen for årets bedste Fantasybog for Elementkrigen. Jeg er vild med Julie Midtgaards bøger. De er ganske særlige fyldt med spænding, eventyr, magi, uforudsigelighed og hjertevarme samtidig med at de behandler vigtige og relevante problematikker og temaer. 

Det er første år, at der er blevet kåret årets fantasybog. Jeg synes, at det er en rigtig god ide. Årets bedste fantasykarakter blev vundet af Sidsel Sander Mittet og årets forside blev vundet år Lugnasad skrevet af Katja L. Berger. Et kæmperstort tillykke til jer begge.

Mange tak til Julie Midtgaard og Julie M Day for lån af fotos fra deres instagram. 

Her ses Elementprøven-serien af Julie Midtgaard.  Den kan læses fra ca 12 år og opefter.  Hovedpersonen er 14 år . Det er en fantasyklassiker.  Læs mine anmeldelser af bøgerne her på bloggen  .

Ellekongen af Signe Fahl og Af Blod og støv af Julie M Day er to fantastiske bøger, som begge henvender sig til de voksne læsere. 


Skrevet af Youlooklikeabook 

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Interview med Mikkel Hansen

Interview med Heidi Keller

Ronni Romario af Laura Helena Piementel da Silva