Sjæleoffer af Henriette Hesselholdt

 Sjæleoffer af Henriette Hesselholdt 

Udgivet 2020.  348 sider . Forlaget Tellerup. 

*Reklame/anmeldereksemplar. 

Sorkan har dræbt Maecal og er dermed endelig sluppet fri fra hans konstante ubehagelige mindcontrol og fra fængslets kolde mørke mure.  Han bor nu i Hegal og arbejder for Ori og prins Taymin.  Men hans sind er traumatiseret og han frygter den magtfulde Vashi.  Vermilla har forladt Haias tempel for altid og forsøger at blive genforenet med vores vennegruppe igen.  Derell, Colvar og Paleon er hos elverne og især den sidstnævnte nyder gensynet med Jarsala og en pause fra kamp og forfølgelse.  Men krigen er brudt ud og kommer nærmere og nærmere og de kan ikke længere være passive. Katalena er fast besluttet på at vende tilbage til Haias tempel for at bede om tilgivelse og gøre situationen god igen.  Kan Sorkan virkelig undslippe den ondskabsfulde Vashi og gense sin elskede Jarsala? Finder Vermilla sine venner igen? Bliver de alle genforenet? Kommer Katalena tilbage til Haia, får sin tilgivelse og fuldfører sin plan ? Kan vores venner nogensinde vinde over den onde Cairon og Yukais?  

I denne bog er der i den grad skruet op for action, seje kampscener og krig. Det er den endelige konfrontation på flere fronter og niveauer, ydre & indre. Der er alt fra udfordringer, ekstreme situationer, voldsomme konsekvenser, død, ondskabsfulde vampyrer, magtfulde guder, uskyldige avatarer, hemmelighedsfulde dragefolk, dødsmagi til uselviskhed, empati, rørende dybe øjeblikke, ægte venskab og kærlighed. Det er en meget spændende, nervepirrende, uforudsigelig, hjertevarm og hjerteskærende bog, hvor man kommer igennem hele følelsesregistret. 

 

Karaktererne:

Forfatteren formår at overraske en hele tiden, både når det gælder handlingen og nye karakterer og nye sider i de karakterer, som vi allerede kender. Paleon er den som har udviklet sig allermest. Han var så uerfaren, ung og ren i begyndelsen af bog 1. Siden da har han været rigtig meget igennem. Han er blevet tortureret af troldene. Han nægtede at udføre avatar-ritualet korrekt og betalte prisen, idet han er blevet bortvist fra sit hjem templet. Han har derved skulle begyndte hele forfra, bo alene i fattigdom og  erhverve sig som healer uden at vide om Jarsala er levende i 2 år. I denne, tredje bog kommer søde, empatiske, hjertevarme Paleon ud for endnu mere og er nødsaget til at se sig selv dybt i øjnene og mærke efter på en måde, han aldrig har gjort før. Dette resulterer i meget store svære beslutninger, som kan få meget alvorlige konsekvenser. 

Sorkan er den karakter, som man har lært allerbedst at kende. Både hans fortid og nutid. Det er derfor også ham, som jeg føler mig allertættest til. Han er en fantastisk karakter, så spændende og velskrevet. Hans rolle/ passager i bøgerne stråler virkelig, hver et ord, tanke og følelse føles så ægte og fængende.  Intensitet på den bedste måde. Forfatteren har formået at skabe en helstøbt, nuanceret, fascinerende og spændende karakter, som man virkelig kan mærke og som man i den grad føler med. Han er både et offer (for den ondskabsfulde Maecal og senere hen for Vashi) og en supersej helt. Han har lidt så meget og man får så ondt af ham og ønsker virkelig, at han får sin frihed og bliver genforenet med sin datter Jarsala. Samtidig er han en af de sejeste karakterer, så stærk, så meget viljestyrke, eminent til at kæmpe og har magiske evner. Han har hjertet på det rette sted. Han er bare faldet i de forkerte hænder.  

Colvar er ligeledes en karakter, som jeg holder meget af. Han har også haft et hårdt liv og gjort erfaringer, som han helst havde været foruden og som stadig plager ham. I denne bog ser vi en helt ny side af Colvar, hvor han er meget omsorgsfulde og beskyttende. På trods af sin fortid, så har Colvar hjertet på det rette sted. Han beskytter de svage, når der er brug for det. Jeg er vild med venskabet, samarbejdet og dynamikken mellem Colvar, Derell og Paleon. Det er både meget spændende, nervepirrende, hjertevarmt og humoristisk. Humoren og ping pong spillet er en berigende faktor i Gudernes krig-bøgerne.   

Jarsala: er ligeledes en af mine favoritkarakterer. Man er ikke kommet så tæt på hende og hendes historie. Men hun er meget tiltalende og rummer både den bløde, varme og kærlige side samt den megaseje kick-ass, eminente kæmper med fede moves type.  Hun er en rigtig heltinde fyldt med gå-på-mod og hun formår at overraske en igen og igen: " Hun trak sin kniv og satte i løb...kampen var kaotisk...nåede sit mål. Sprang frem med hævet kniv. Spidsen brød gennem vamsen, svækkede stoffet og lod resten af bladet følge efter. Metallet skrabede flygtigt et ribben før det gled af knoglen og sank dybt ind i ryggen. Manden skreg....mandens øjne skinnede i bålets lys med en rasende vildskab...hugtænder". (Forfatteren er eminent til at skrive action- og kampscener. Jeg er vild med denne passage).

Vashi er inkaneret ondskab. Hun er magtsyg og kontrollerende. Hun har ingen skrupler med hensyn til, hvilke midler hun kan tage i brug for at nå sit mål.  Hun er så skræmmende. Kan hun overhoved overvindes? 

I denne bog er der fokus på at lære at acceptere hele en selv.  Alle dele både de menneskelige og de guddommelige, elverdelen og dragedelen, fortiden og nutiden. De dårlige handlinger og de gode.  Ellers kan man ikke føle sig hel.  Man kan ikke komme videre.  Man må se tingene i øjnene, acceptere dem og evt ændre det man kan i nutiden for at gøre det godt igen både for ens egen skyld men også for andres.   

Det handler også om svære valg og store skelsættende beslutninger med alvorlige konsekvenser.  Der er flere af karaktererne i denne bog, der står overfor ekstrem svære valg.   Men det gælder om at lytte til den lille stemme inden i . Hjertet.  Også selvom det får konsekvenser.  For i sidste ende, så skal man kunne leve med sig selv og se sig selv i øjnene og nogle ting er bare for meget imod det, som man står for . Det som er det rigtige.  Men det er ikke let. Disse problematikker og temaer kan vi alle relatere til og lære noget af.

I denne bog, ligesom de forrige bøger, er hvert et ord stadig så velformuleret og velvalgt. Ikke et eneste sted, tænker man, at noget kunne være formuleret bedre. Det er intens, det er tydeligt, mærkbart. Man får tydelige billeder i sit sind og nogle gange ligefrem mærke varmen, mens man læser: "Den dag dukkede Hegals kantede silhuet op i horisonten, flimrende og utydelig i varmen. De firkantede huse lignede et utal af spilleterninger, tabt hvor klippe og sand gik over i hav, og Vermilla huskede ikke at hun nogensinde havde set et mere kærkomment syn..." (side 189):

og andre steder bruges omgivelserne og vejret til at forstærke situationen og karakterernes tanker: Tunge skyer rullede over himlen. Tætte og gråviolette. De trak skygger med sig, lige så dunkle som Paleons tanker...solens skarpe lys var veget for skyernes mørke tæppe" (side 319) (Denne passage er så velskrevet og dyster)

Og det at der er flere fortællere, hvor vi får mulighed for at komme ind i deres inderste tanker og følelser beriger i den grad historien, øger spændingen,  interessen, empatien og forståelsen. det fungerer rigtig godt og man er aldrig i tvivl om, hvem man følger og det giver en god dynamik og alsidighed til historien. Som jeg har skrevet tidligere ( til de andre bøger i serien) er der mange lag i historien. Der afsløres hele tiden mere, men samtidig kan man også mærke, at der er noget til gode, som man i den grad også higer efter at vide. Denne bogserie er dyb topunderholdning, som man ikke lige glemmer og som får en til at tænke over sit eget liv og valg. Den vil være særdeles velegnet som film.

Jeg glæder mig i den grad til at læse videre i serien.

Jeg giver 5.5 stjerner ud af 6

Årsagen til den halve manglende stjerne er, at jeg personligt synes, at handlingen tog nogle lidt for tragiske drejninger nogle steder. Stemningen blev nogle steder meget alvorlig og jeg kan bedst lide, når der er en anelse mere håb. Så jeg håber inderligt, at forfatteren påny kan overraske mig i den sidste og fjerde bog, så alt bliver godt igen. 

Den flotte forside er lavet af Danielle Finster. Kortet i bogen er lavet af Lene Fagerlund Larsen. Læs gerne mine anmeldelser af bog 1 of 2 i denne serie.


Skrevet af Youlooklikeabook

Tusind tak til forfatteren for det flotte anmeldereksemplar og bogmerch.



Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Interview med Mikkel Hansen

Interview med Heidi Keller

Ronni Romario af Laura Helena Piementel da Silva