Runemagikeren af Sidsel Katrine Slej


 Runemagikeren af Sidsel Katrine Slej. Udgivet 2015. 288 sider.

*Reklame/ anmeldereksemplar fra forfatteren.

Fréa er så forelsket i Magne og hendes læretid på Lazarettet går rigtig godt. Hun er en dygtig helbreder, men er elendig til kamptræning og ridning og det bekymrer hende meget. Heldigvis opstår der en ny mulighed for at lære forsvarsteknik, idet den mægtige seerske Gro vil oplære Fréa i at blive en magtfuld runemagiker, som kan styre både ild, vand, luft og jord. Men nogle dage efter, under den årlige fejring af deres udødelighed "æblefesten" går det helt galt, idet ungdomsæblerne er forgiftet. For at skabe modgiften må giften straks opspores og de ansvarlige må findes. Ondskaben er lige om hjørnet og Fréa drømmer om et oprørt hav med hvalsang? Kan Fréa nå at opspore giften og de ansvarlige? Hvad betyder drømmen? Hvem står bag giften? Hvem er venner og hvem er fjender?  Fréa kommer på sit livs vildeste eventyr nogensinde med alt fra imponerende eventyrlig runemagi, skræmmende drømmesyn, usynlighed, flugt, frostjætter, flyvende heste og fiskestimer, Midgårdsormen, underjordiske kryptiske gange, kampen for overlevelse, enorm viljestyrke og mod, venskab, sammenhold, romantik, kærlighed, og store sandheder, der afsløres.  Der er i den grad skruet op for actionscenerne, tempoet og fantasien. Jeg er helt blæst bagover af historien. Alle mine sanser og følelser bliver tilfredsstillet i denne historie. Det er ikke kun spændingen, jeg er vild med, men også den store indlevelse, dybde og følsomhed i de rørende scener. Der er så mange overraskelser, at man slet ikke kan regne handlingen ud. Så nervepirrende. Jeg er total underholdt. Det er virkelig inkarneret eventyrlig nordisk mytologi. 

Jeg er så vild med med Fréa og Ranveig. De er vokset så meget. To superstærke kvinder i fantasylitteraturen. Så seje. Det er så dejligt, at Fréa ikke diskriminerer og nægter at gå på kompromis med sin retfærdighedssans fx da jættedrengen har stærkt brug for hendes healerevner, men en einhejrer insisterer på, at han betyder mere. Så vakler hun ikke.

Fréa og Ranveig er portrætteret så overbevisende. De føles som ægte personer. De er nuancerede og beskrives med stor indlevelse og følsomhed, så man virkelig kan mærke dem på godt og ondt, forstå dem, heppe på dem. De er blevet nogle sande kick-ass heltinder men samtidig har de deres følsomme side. 

Jeg er vild med de romantiske og blide scener. Og scenerne med runemagi og drømmesynene, de er magiske og inkaneret fantasy fx : " Mørke.  Et dybt endeløst mørke omgav hende, og hun sank ned i det natsorte hav. Hun frøs ind til knoglerne og kunne ikke se andet end sit eget lange hår, der bølgede ind foran ansigtet. Så omringede tonerne hende. Smuk klangfuld sang. Nogen ville snakke med hende og nu så hun, hvem det var..." (side 60)

Jeg er vild med, at denne historie ikke kun er underholdning, men har fokus på fordomme, diskrimination, uretfærdighed, gammeldagse mandshauvinistiske holdninger, hvor kvinder ikke har nogle rettigheder og bliver set på med begær eller som en ting, man bare kan tage og gøre med, hvad man har lyst til. (meget aktuelt emne ligeledes mht debatten om sexisme i øjeblikket).

Denne bog rammer mig lige i hjertet på mange niveauer og samtidig er den spændende og nervepirrende. 

Jeg er også vild med de smukke passager med natur-og bybeskivelser bidrager til at gøre historien mere levende og eventyrlig: " Glasir, skoven af det pure guld, der lå lige bag ved lazarettet, var storslået i solens sidste stråler. Og den var uberørt af kulden, for modsat de andre skove i Asgård havde den stadig alt sin løv. Hver gang vinden tog en lille smule i træerne ringlede det, og skygger fra de gyldne blade og grene reflekteredes i Groas sølvkappe"... (side 31)

samt denne passage "Det var en smuk, frostklar dag. De nøgne æbletræer rakte deres mørke, krogede grene op imod den sollyse himmel og henover frøstandene i bedene, og på græsplænen lå der et glitrende tæppe af iskrystaller" (side 52)

Jeg er vild med temaerne i denne historie som fx køns- og racediskrimination, fordomme og uretfærdighed. Derudover ægte venskab og sammenhold, enorm viljestyrke og gå på mod. Denne bog har hele pakken. Jeg giver 6 stjerner ud af 6.

Tusind tusind tak for det flotte anmeldereksemplar fra forfatteren.


Den flotte forside er lavet af den dygtige Sissan Richardt. Hun har lavet alle forsiderne på bøgerne i denne fantastiske fantasyserie. Denne serie har mine varmeste anbefalinger. Læs den. Første bog fås ligeledes på lydbog. Bogen er udgivet af Turbine forlaget og kan også lånes på biblioteket. Dette er anden bog i serien. Den tredje og sidste bog hedder Valkyrien. 

Bonusinfo: Forfatteren har selv fundet på, at der findes runemagi. Det er så sejt, fantasifuldt og spændende . I bogen findes der en liste over navnene på runerne. Disse runenavne eksisterede allerede fx Gyfu: kærlighedsrunen.

"En frisk start begynder ved slutningen af noget andet" ( citat fra bogen s.280)

Skrevet af Youlooklikeabook


Der er både lavet bogmærke og flot postkort til bogen.



 


Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Interview med Mikkel Hansen

Interview med Heidi Keller

Ronni Romario af Laura Helena Piementel da Silva