Nordisk mytologi på Nationalmuseet

Nordisk mytologi på Nationalmuseet. Fantastisk dag på Nationalmuseet.


I år har jeg læst flere utrolig spændende og berigende bøger om nordisk mytologi og vikingetiden heriblandt: Ravenenes hvisken af Malene Sølvsten, Dina K Sjobloms Between Worlds Ragnarok, Thea Astrids Langt væk fra Asgård, Jacob Leths Når runesten revner og fornylig Sidsel Katrine Slejs Sanddrømmereen-serien og den helt nye Asgårds døtre. Disse bøger indeholder alt fra nordiske guder, demiguder, farlige ild- og frostjætter, søde jættepiger, ildelugtende helheste, stærke og modige einhejrer, smukke og viljestærke valkyrier, vølvere, sanddrømmere, magtfulde seersker, Midgårdsormen, Fenrisulven, runesten, skjulte skatte, masser af magi, stor overtro, blodige kampe til Skandinaviens største vikingegravplads Lindholm Høje. De har i den grad inspireret mig til at vide mere om disse emner og denne spændende tid, så jeg følte en stor trang til at besøge Nationalmuseet og især se deres udstilling om Vikingetiden (år 700 -1050).


Besøget på Nationalmuseet overgik mine forventninger. Jeg følte, at jeg var helt tilbage i tiden ligesom i Between Worlds Ragnarok med den imponerende vikingetrone (som ses på ovenstående foto), langskibet med plads til 26 vikinger, de flotte store vikingefotos fx af Skjoldmøen skabt af Jim Lyngvild. Dette gjorde virkelig, at man kunne se det hele for sig. Tiden blev levende. Runestenshallen fyldt med imponerende historiske runesten, runestensalfabetet Futharken med 16 bogstaver, smykker, våben og mønter. Jeg var ligeledes vild med de smukke guldhorn med de flotte detaljer (ca år 400), Egtvedpigen, Solvognen (ca 1400 fvt), den seje Urokse fra Vig (år 8600 fvt), mumierne, de søde dukkehuse og den helt nye Danmarksudstilling. Sidstnævnte var virkelig en " trip down memory lane". Og museumsbutikken var ligeledes så spændende med et stort udvalg. Jeg blev især glad for at se , at man kunne købe alle Ravnenes hvisken bøgerne af Malene Sølvsten.  Dansk fantasy på Nationalmuseet.  Det gjorde mig så utrolig glad. Man kunne ligeledes købe en hel del spændende bøger fx om vikingetiden og en masse souvenirs fx smykker, t-shirts, blyanter. Det var et meget fristende slaraffenland. Man kunne også købe Merlin P Manns fantasybog for børn Blodkongens datter. Nationalmuseet har mine varmeste anbefalinger. Nationalmuseet er grundlagt i 1849 og har cirka 365.245 besøgende om året (ifølge de ansatte). 

Tusind tak til alle de nævnte forfattere for jeres fantastiske fantasybøger om nordisk mytologi og vikingetiden. 

SPÆNDENDE INTERVIEW MED FORFATTERNE:

Jeg har i den forbindelse spurgt de ovennævnte forfattere følgende:

Hvad har vækket din interesse og passion for nordisk mytologi og vikingetiden? Hvor gammel var du, da du opdagede nordisk mytologi?

Forfatter til Sanddrømmer-serien og den helt nye Asgårds døtre Sidsel Katrine Slej har svaret følgende: Min interesse for den nordiske mytologi begyndte meget tidligt. Min far læste bogen Nordiske gude-og heltesagn af Niels Saxtorph højt for mig sådan cirka 100 gange. Jeg har vel været 8-9 år gammel, da interessen startede. I denne bog beskrives myterne om Asgård og Midgård med stor indlevelse, der fanger alle aldre. Det er den bog, der har givet mig lysten til at undersøge sagerne dybere og som voksen har jeg blandt andet læst mange forskellige oversættelser af den ældre og yngre Edda, som sagnene stammer fra for at få en endnu dybere forståelse af vikingemennesket.  

Forfatter til den uhyggelige Langt væk fra Asgård Thea Astrid har svaret følgende: Jeg kan ikke huske, hvor gammel jeg præcis var, men min familie og jeg har altid besøgt museer som Nationalmuseet,  Sagnlandet Lejre og lignende, hvor vikingetiden har været en del af udstillingen ( på den ene eller anden måde), og det har givet mig interesse for at lære mere om vikingernes tro dengang. Derudover er der ingen tvivl om, at tegneren Peter Madsens tegneserie Valhalla også har vækket en stor lyst til at vide mere om nordisk mytologi. Jeg ved, at jeg i 5./6.klasse begyndte at læse en masse faglitteratur om vikingetiden og nordisk mytologi, og i 8.klasse ønskede jeg mig "Den ældre Edda" i fødselsdagsgave.

Forfatter til den actionfyldte Når runesten revner Jacob Leth har svaret følgende: Det er svært at sige! Jeg kan huske, at jeg - når det var muligt - valgte nordisk mytologi som emne, når jeg skulle lave en opgave i skolen. Hver gang jeg var på biblioteket kiggede jeg efter Valhalla tegneserier, og var der et computerspil med nordisk mytologi, så stod det på ønskesedlen. Senere har jeg set film og serier, der bare havde et flig af temaet, og ikke mindst læst Jeanette Varbergs bog Viking. Nordisk mytologi er en livslang interesse.

Forfatter til den kendte krimiagtige Ravenenes hvisken Malene Sølvsten har svaret følgende: Jeg har altid interesseret mig for nordisk mytologi. Men min interesse eksploderede, da jeg læste Erik Menneskesøn.

Forfatter til Between worlds Ragnarok Dina K Sjoblom har svaret følgende: Jeg har altid været fascineret af mytologi i alle afarter. Som barn læste jeg om alt fra de gamle egyptere til græske myter og nordiske guder og i skolen var oldtidskundskab mit yndlingsfag. Passionen for nordisk mytologi tror jeg for alvor startede som voksen. Jeg synes, at bøger som Erik Menneskesøn og tegneserien Valhalla var særlig spændende. Men passion blev virkelig vækket, da jeg researchede på min første bog. Det var en periode, hvor HBO vikings virkelig var stor og hvor man lavede mange DNA swaps for at se, om de havde vikinge-aner. I processen med research havde jeg et stærkt ønske om at lære den lidt mere autentiske asetro at kende og var dybt  fascineret af, at der jo i nutiden er mennesker, der lever efter den gamle tro. Lidt lang historie kort blev jeg gennem Jim Lyngvild sat i kontakt med et fremtrædende medlem af Dansk asetro, som har fungeret som konsulent og rådgiver på projektet.

 Jeg har skrevet anmeldelser til alle de nævnte bøger. Anmeldelserne kan læses her på denne blog.

Jeg mangler dog at lave en anmeldelse af Asgårds døtre af Sidsel Katrine Slej, men den bliver lagt op om nogle uger. Rigtig god læselyst.



Foto af Skjoldmøen lavet af Jim Lyngvild. Skjoldmøer bar våben og kæmpede i krige. Der er ligeledes foto af en af runestenene (der er adskillige på museet), et flot skrin og den seje Urokse fra Vig.


                                            Se dette flotte foto af Ravnenes hvisken bøgerne i Museumsbutikken.
                                             Dansk fantasy på Nationalmuseet. Hvor er det bare dejligt.



                                                               Imponerende sværd.



                                            Shopping hos Museumsbutikken ved Prinsens Palæ, Ny Vestergade 10:
Her ses et foto af de spændende bøger om vikingetiden, som jeg købte. Samt de flotte postkort, blyant, viskelæder og sej vikingeskibsmagnet til køleskabet. Jeg har allerede læst en del i bøgerne. De er så spændende begge to. 

                                                   DANSK FANTASY FOR BØRN:
                                                   Man kunne også købe Merlin P. Manns: Blodkongens datter.

De ansatte på nationalmuseet sagde, at jeg gerne måtte tage fotos og bruge dem/ vise dem frem på instagram og på min blog. 

Dette indslag er skrevet af Youlooklikeabook

 Tjek www.natmus.dk for mere information og besøg Nationalmuseet.  



 

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Interview med Mikkel Hansen

Interview med Heidi Keller

Ronni Romario af Laura Helena Piementel da Silva