Interview med Sidsel Katrine Slej


Interview med Sidsel Katrine Slej

Jeg er ved at læse sidste bog i Sidsels Katrine Slejs Sanddrømmeren-trilogi. Jeg er helt vild med Sidsels serie og karaktererne, handlingen, spændingen, romantikken og den nordiske mytologi og i den forbindelse tænkte jeg, at det kunne være utrolig spændende at vide mere om min nye yndlingsforfatter, så jeg spurgte Sidsel, om jeg måtte lave et interview med hende. Det ville hun gerne. 

Sidsel Katrine Slej er født i 1979 og bor i Aarhus, men er oprindeligt fra Herning.  Han har en kandidat i historie og multimedier fra Aarhus Universitet og er forfatter til Sanddrømmer- serien, en fantasyserie for unge med nordisk mytologi som referenceramme.  Desuden har hun skrevet børnebogsserien Magiske væsener i Danmark, der handler om de væsener, man ifølge folkloren kan møde i vores dejlige natur.  Derudover har hun lige udgivet første bind i en ny serie, Asgårds døtre, der ligesom Sanddrømmeren-serien tager udgangspunkt i den nordiske mytologi. Sidsel elsker at dagdrømme, fantasere og skrive.  Desuden er hun vild med historie særlig vikingetiden, middelalderen og tiden omkring 2.verdenskrig, som hun holder meget af at se dokumentarer om i fjernsynet. Engang kunne hun godt tænke at skrive en bog om besættelsen. 

Spørgsmål 1: Har du altid vidst, at du ville være forfatter? Hvor gammel var du, da du vidste det? Hvordan reagerede folk omkring dig?
Jeg begyndte at skrive skønlitterært  ugen efter, jeg havde afleveret mit speciale på universitetet.  Det var som om en masse undertrykt kreativ energi blev sluppet løs, da min hjerne fik pause til at tænke på den analytiske måde, som man skal, når man skriver på Uni.  Så da jeg skrev den første scene i min debutroman, var jeg vist lige blevet 27 år- så jeg gik i gang med at skrive ret sent. Jeg har faktisk aldrig set mig selv som en forfatter  - snarere som en der skriver bøger ved siden af mit rigtige arbejde, før jeg for ganske nylig, hvor jeg har besluttet mig for at satse på skrivningen i langt højere grad end tidligere.  Jeg har aldrig rigtig talt så meget om det med min bekendtskabskreds.  Kun de nærmeste har vidst , hvor meget det at skrive rent faktisk betød for mig. Det er på en eller anden måde noget meget personligt.

Spørgsmål 2:  Hvornår og hvordan begyndte din interesse for nordisk mytologi?
Min interesse for den nordiske mytologi begyndte meget tidligt.  Min far har læst bogen Nordiske gude- og heltesagn af Niels Saxtorph højt for mig sådan cirka 100 gange.  Jeg har vel været 8- 9 år gammel, da interessen startede.  I Nordiske guder- og heltesagn  beskrives myterne om Asgård og Midgårds guder og helte med stor indlevelse, der fanger alle aldre.  Det er den bog, der har givet mig lysten til at undersøge sagerne dybere og som voksen har jeg blandt andet læst mange forskellige oversættelser af den ældre og yngre Edda, som sagnene stammer fra for at få en endnu dybere forståelse af vikingemennesket. 

3. Hvad er for dig det mest fascinerende ved den nordiske mytologi og hvorfor?
Jeg har altid været mere fascineret af heltesagnene end gudesagnene, da de handler om relaterbare mennesker.  Nok også derfor er vægten i mine bøger valkyrier og einherjrer frem for guderne.  Valkyrier og einhejrer har jo været mennesker engang.  Mennesker som vel at mærke var favoriseret af Odin, som derfor gjorde dem til netop einhejrer og valkyrier.  Jeg elsker at læse sagnene. Særligt har Vølsungesagaen været en stor inspirationskilde til alle de bøger, jeg har skrevet om den nordiske mytologi. 
Fréa fra Sanddrømmeren-serien er jo en del af Vølsungeslægten og Sigurd Fafnersbane, som er sagaens største helt, figurerer i alle mine bøger, sammen med en hel masse andre personer, der også er hentet fra netop denne saga.

4. Hvordan er din skriveproces? 
Min skriveproces starter altid med en idé, hvorefter jeg sætter mig foran computeren og går i gang uden videre planlægning.  De bedste idéer til historiens videre progression kommer altid, når jeg arbejder med en tekst  uden at have forberedt en hel masse af forløbet i forvejen. Men historierne forlader mig aldrig, selvom jeg rejser mig fra computeren.  Ofte spekulerer jeg over handlingens videre forløb eller lærer mine karakterer bedre at kende, når jeg ligger og tænker, før jeg falder i søvn. At befinde sig i fantasiens verden på den måde er simpelthen noget af det bedste jeg ved.

Spørgsmål 5. Hvad er dine optimale skriveforhold/ tidspunkt/sted/ snack ?

Jeg kan skrive alle steder, Hvor der er nogenlunde ro. Dog allerhelst derhjemme og gerne i mørke og fuldstændig stilhed.  Så det kun er mig og min computerskærm i verden.  Men ellers er det at skrive som et hvilket som helst arbejde.  Inspiration kommer, når jeg arbejder med en problemstilling.  Det er ikke noget, jeg skal sidde og vente på slår ned i mig som en åbenbaring.  Men jeg har altid en ordentlig kande Earl Grey te ved min side.  Jeg er en stor tedrikker. 

Spørgsmål 6: hvad er det vigtigste for dig, når du skaber dine karakterer?

Personerne skal have dybde og gerne være relaterbare.  Dette skaber man gennem rigtig  meget refleksion omkring ens karakterer.  Man skal lære dem at kende.  Nærmest som ens venner.  Og når man så skriver, skal man hele tiden tænke: ville han/ hun virkelig sige/ gøre dette på den måde? Desuden er det efter min mening vigtigt, at hovedpersonen er nogenlunde sympatisk  - I hvert fald på et eller andet plan.  Jeg er selv gået død i ellers gode bøger, hvor jeg simpelthen ikke kunne lide hovedpersonen. 

7. Hvilke bøger/ genrer kan du bedst selv lide at læse?
Historiske romaner, fantasy og romance  ( helst historisk).

Spørgsmål 8. Hvilke top 5 danske bøger Vil du anbefale? Og udenlandske?

Dette er ikke en top 5.  Jeg vil anbefale alle bøger lige højt for de er alle fantastiske. 
DANSKE:
Pigen fra havet af Bodil E. Jørgensen, der har skabt er fantastisk og helstøbt univers fyldt med stærke og spændende personligheder. 
-Herremandens datter af Dorte Roholte  - en spændende og meget romantisk historisk serie med herremænd, hekse og tatere.  Hovedpersonen er virkelig  sej og stærk pige hvis love interest efterlader læseren temmelig forelsket. 
-Sigurd fortæller om kongerækken og Sigurd fortæller bibelhistorier af Sigurd Barrett.  Mine piger er vilde med disse bøger, som jeg klart skal have anskaffet flere af for Sigurd B er en fantastisk formidler. 
-Sort måne- Haidi Wigger Klaris nyeste serie, hvor stemingen er så stærk, at man nærmest sanser den. 
Katriona bøgerne af Lene Kaaberbøl.  En serie, der er så spændende, at det er svært at lægge bøgerne fra sig .

UDENLANDSKE:
-Alt af John Steinbæk . Han er en sand mester i at skabe stærke varierede personer og hans bøger reflekterer altid over menneskets natur, ondskab, grådighed, medmenneskelighed  osv.
-Kristin Lavransdatter af Sigrid Undset 
Den er genial.  Du godeste den får en til at indse den udvikling man selv har været igennem som menneske i forhold til protagonisten Kristin. 
-Harry Potter bøgerne  . Jeg er kæmpefan og Rawenclaw. 
-The  hungergames bøgerne.  En historie man aldrig glemmer. 
-Lisa Kleypas: Wallflower serien.  En serie der bare er fabelagtig underholdning.  Fyldt med seje kvindel
Lige protagonister med stærke personligheder og deres mindst lige så indtagende love- interest. 


9. Hvad skete der lige inden du blev udgivet?

Det hele startede med, at jeg for sjov skrev en scene ned, som jeg havde gået og tænkt på. Og det var love at first sight så at sige.  Da jeg havde skrevet de første par sider, fandt jeg ud af, hvor vidunderligt det er at få noget af det man går og fantaserer om ned på papir.  Så scenen udviklede sig til et kapitel, der blev flere til, indtil jeg stod med et helt manuskript.  At skrive min debutroman tog relativ lang tid.  Flere år, hvor manuskriptet i længere perioder lå stille.  Jeg så det at skrive som en dejlig hobby  og ikke noget der nødvendigvis skulle udgives.  Men da jeg endelig stod med et "færdigt " manuskript opstod spørgsmålet alligevel: turde jeg indsende det? Og få fremmede øjne på det?  Jeg havde jo ikke ladet nogen som helst ud over mine forældre læse, hvad jeg havde skrevet.  Så det var ret grænseoverskridende.  Men jeg tog mod til mig, fik et par afslag, men Turbine forlaget troede på historien og gav mig en virkelig fantastisk redaktør, der stort set lærte mig at skrive som en rigtig forfatter.  Læringsmæssigt var der rigeligt at tage fat på. Sanddrømmeren er det første jeg nogensinde havde skrevet  . Jeg har aldrig været på skrivekurser, været typen, der skrev digte i folkeskolen eller overhoved tænkt tanken, at jeg kunne tænke mig at skrive, før jeg startede den historie. Så min redaktør kom med andre ord virkelig på arbejde og lærte mig alt lige fra at minimere transportsætninger ( fx hun gik hen til bilen) og begrænse omfanget af "talking heads " ( dialog uden afbrydelder i teksten  fx at fugle synger eller lignende) begreber  jeg aldrig før havde hørt om.  Så protip, hvis du selv gerne vil skrive.  Tag kritik til dig.  Virkelig tag den til dig.  Og reflekter så godt og grundig over den. For så bliver man nemlig dygtigere.  At stå med min debutroman i hænderne var magisk.  Især fordi jeg simpelthen var ( og er) SÅ glad for forsiden. 

Spørgsmål 10: hvordan blev du inspireret til Asgårds døtre og hvordan var tilblivelsen af den ?
Sanddrømmeren foregår i nutiden, men jeg har altid godt kunne tænke mig at skabe et univers, der foregår i vikingetiden.  Og det blev simpelthen til serien Asgårdsdøtre.  Det sjove ved den serie er, at bind 2 faktisk er skrevet før bind 1. Tænkte egentlig først at det måske skulle være standalone, men da jeg skrev historien, greb universet om sig og kommer nu til at udfolde sig i 3 bøger.  Ingeborgs fortælling er første bind i serien og bogen handler om Valkyrien Ingeborg, der både er viljestærk, intelligent og svinger sit ildsværd som få.  Egenskaber der sender den ene bejler på flugt efter den anden.  Lige indtil hun møder ham, hun falder for med hele sit hjerte.  Denne kærlighed sætter en lavine af blodige begivenheder i gang og Ingeborg må satse alt for sin slægts overlevelse og ham hun elsker .

Tusind tusind tak til søde Sidsel Katrine Slej for dette fantastiske, berigende, spændende og lærerige interview.   Dine bøger er ikke kun underholdning.  Man lærer så meget af dem også og bliver beriget.   Min interesse for nordisk mytologi er steget markant.  Jeg må snarest ud at låne eller købe noget om nordisk mytologi.

Læs ligeledes min anmeldelse af Sandrømmeren.  Flere anmeldelser af Sidsel Katrine Slejs bøger kommer snarest.  

Skrevet af Youlooklikeabook 

Læs mere på Sidsel Katrine Slejs hjemmeside: http://www.sidselkatrineslej.com/






Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Interview med Mikkel Hansen

Interview med Heidi Keller

Ronni Romario af Laura Helena Piementel da Silva