Interview med Mette Breth

INTERVIEW MED METTE BRETH


Jeg er fuldstændig vild med den meget dygtige Mette Breths magiske og dragende bogforsider og hendes luksus bogmerch, som man kan købe hos overlapp.dk. Jeg er så utrolig glad for det bogmerch, som jeg har købt hos overlapp.dk lige fra de luksuriøse bogposer der endda fås i vandafvisende versioner, flotte bogmærker, dørhængere, klistermærker, plakater mm. I den forbindelse syntes jeg, at det ville være utrolig spændende at vide mere om den dygtige Mette Breth og jeg spurgte, om jeg måtte lave et interview med Mette. Det måtte jeg gerne.



Introduktion 
Jeg er 36 år, er gift og har to børn på 4 og 9 år. Jeg arbejder 37 timer som digital designer for en større it-virksomhed i Aarhus. Så alt mit arbejde med BRETH DESIGN og OVERLAPP.dk  foregår udover mit normale arbejde, altså "by night". Det kan være godt være udfordrende, når man også har en mand og to mindre børn :) . Jeg har to uddannelser fra TEKO i Herning. Jeg er både uddannet designteknolog og industriel designer med speciale i brand management og jeg har ydermere taget en kandidat i æstetik og kultur fra Aarhus Universitet.

1. Hvornår begyndte du at tegne ?

Jeg startede med at tegne i hånden som teenager. Jeg har altid været typen der kiggede på noget og så kunne jeg tegne det. Proportioner har jeg altid været god til at bedømme. Men ironisk nok er det virkelig begrænset, hvad jeg kan vride ud af fri fantasi (når jeg tegner i hånden i hvert fald.) Så bliver det ofte en heste med skæve pindeben, som alle tror er en ko. 

2. Tegner du din idé til din forside i hånden først? Eller begynder du direkte i photoshop?
Ja, alt laves i photoshop. Jeg starter også mine skitser der, så ikke noget i hånden først.
Jeg tegner ikke så meget i hånden mere. Jeg er langt hurtigere i photoshop og der er bare noget med de værktøjer, der får min fantasi til at spire.

3. Hvornår begyndte du Breth Design?
Jeg startede Breth Design under mit studie på TEKO i Herning i 2009

4. Hvor lang tid tager det i gennemsnit at lave en bogforside? Det har jeg faktisk aldrig regnet på. Det kommer også an på, om man medregner kommunikationen med forfatter og forlag med. Men selve idéfasen er som regel det, der tager længst tid. At finde den gode idé og få det til at spille i praksis også. Det betyder også en del timer, hvor jeg leder efter det helt rette billedmateriale og det kan virkelig tage tid. Men jeg kan sige, at jeg bruger tid på at lave bogforsider over flere aftener. Men antal timer, kan jeg nok ikke give. Men jeg arbejder ofte med dem over minimum en måneds tid, sådan on and off. Men det betyder ikke, at jeg bruger en måned på det.  Digitale forsider, hvor det udelukkende er en e-bog eller lydbog er klart de hurtigste at lave.

5. Hvilken bogforside var den allerførste, som du lavede?
Min første forside var Spejlsøstre, og udkom i 2011, og som jeg lavede mens jeg var højgravid med min første.

6. Hvor mange bogforsider har du lavet?
Jeg har lavet over 500 bogforsider, hvis man tæller mine e-bogforsider med.

7. Læser du bøgerne, inden du laver bogforsiden?
Jeg læser aldrig bøgerne eller manus, inden jeg illustrerer dem. Jeg har desværre ikke tiden. Men jeg får et pitch, som jeg arbejder ud fra. Jeg spørger fx ind til målgruppen, de vigtigste karakterer og stemningen i bogen.

8. Hvordan begyndte Overlapp.dk ? 
Jeg har nok svært ved at lade være med at " iværksætte" og derfor kunne jeg heller ikke lade være med at forfølge drømmen om at udvide min biks med merchandise  og i dag har jeg min egen webshop www.overlapp.dk Det er fedt og helt vildt hårdt, Og jeg er superafhængig af, at mine kunder kommer igen og støtter mig og deler med deres omverden. Og det er jeg vildt taknemmelig for, at de gør. Jeg har de bedste følgere.

9. Hvilken genre kan du bedst lide at læse?
Jeg er selv kæmpefan af fantasy. Det er ikke uden grund, at det er denne genre, jeg har lavet allerflest bogforsider af. Jeg er vild med den magi, som man selv kan være med til at skabe i photoshop, at sætte form på sine visioner og ideer. Og i fantasy er der ingen grænser, og det er jeg vild med.

10. Læste du fantasy allerede som barn? hvis ja hvilke bøger læste du?
Jeg husker ikke, om jeg læste fantasy som barn, men jeg elskede den uendelige historie, det kan jeg huske.

11. Hvilke danske fantasybøger er dine favoritter?
Danske fantasy favorit-bøger. Det er simpelthen så svært at svare på. Det er jo næsten som at vælge imellem sine børn. Men jeg kan afsløre, at jeg naturligvis er vild med Ravnenes hvisken bøgerne.

12. Hvilke udenlandske fantasybøger er dine favoritter?
Af udenlandske så er jeg fan af Tolkien. Noget af det første fantasy, som jeg kan huske at have læst var Ringenes herre, som jeg stadig i dag har et soft spot for og naturligvis Harry Potter bøgerne også.  Men jeg må sige, at jeg ikke læser ret mange udenlandske bøger.

Andre fun facts om dig selv?
- Jeg går op i at have en stærk krop og styrketræner flere gange om ugen derhjemme.
- Jeg har tidligere spillet floorball i 1.division.  
- Jeg elsker katte, men er allergisk.
- Jeg overvejer at starte min egen photoshop-skole op

Between world ragnarok af Dina K Sjoblom:
Between World Ragnarok er en af mine absolut favoritter, som Mette Breth har lavet. Jeg har derfor spurgt forfatteren Dina K. Sjoblom, hvordan processen var, da forsiden blev skabt:

" Det var meget vigtigt for mig, at forsiden afspejlede alle de elementer, der var i min bog. Nordisk mytologi, stencirklen med søjlen, ravnene og ikke mindst min hovedperson og at den udstrålede en råhed, der også talte til det mandlige publikum. Så jeg kontaktede Mette, hvor jeg beskrev projektet og fandt referencer til den grove ide jeg nu havde. Og så fangede hun seriøst bare essensen af, hvad jeg gerne ville have frem med det samme. Alt fra farverne, stemningen til udtrykket i Alexandras kropssprog. Mette har sådan en unik fornemmelse for detaljer. Fx hvis man lægger bogen fladt ned med bogryggen opad, kan man se, at for-og bagside afbilleder den dal, hvor søjlen og stencirklen står i. Vi havde ganske få rettelser fx detaljer med skrifttype af overskrift samt størrelse på stenene i stencirklen og farven på øjet, ravnen har i munden. Men da jeg så det første udkast, hoppede og hvinede jeg af glæde. Jeg havde slet ikke turde håbe på, at det blev så godt og Mette ramte bare det, jeg ville have, før jeg selv vidste, hvad det helt præcist var. Det er den bedste repræsentation af min bogs indhold, som jeg kunne ønske mig og uden tvivl den bedste investering jeg har lavet (Jeg insisterede på selv at sørge for forside, da jeg forhandlede forlagskontrakt). Det er ikke nogen hemmelighed, at jeg planlægger at bede hende om at designe bind 2 også".




Tusind tak til Mette Breth. Det har været en utrolig spændende oplevelse at få lov til at interviewe dig og tusind tak til forfatter Dina K Sjoblom.



Mettes mest kendte bogforsider er helt sikkert Ravnenes hvisken bøgerne skrevet af Malene Sølvsten
Malene Sølvstens bøger har sin helt egen udstilling på National Museet. Jeg har selv set dem med mine egne  øjne, da jeg fornylig besøgte det spændende museum. Se foto nedenfor




                               Her ses en superflot plakat med nogle af Mette Breths flotte forsider




Her ses den fuldstændige magiske forside Tror du på magi med tilhørende bogpose og postkort. Altsammen lavet af Mette Breth. Tror du på magi er udgivet hos Forlaget Klippe og er noveller skrevet af 16 unge fra alderen 12 år til 18 år. Lili Hartmann, Sofie Amalie og Sofie Estelle Schuren er nogle af de unge forfattere til novellerne.




Her ses et foto af Mette Breths allerførste forside: Spejlsøstre af Pernille Eybye fra 2011



                                             Her ses flotte og smarte dørhængere fra Overlapp.dk

Hver gang man får en pakke fra Mette Breths Overlapp.dk føler man virkelig, at man bliver forkælet. Æsken er sort og elegant. Alt er pakket ind i flot sort silkepapir. Der er en lille personlig hilsen fra Mette skrevet i hånden adresseret direkte til en på et fint kort og der følger ligeledes lækker chokolade med og ofte også lidt ekstra goodies fx et ekstra postkort, ekstra fine sorte bogmærker. Mette får en til at føle, at man har fødselsdag og fortjener ekstra forkælelse. Det er jeg så vild med.

                                                             Her er et foto af pakken fra overlapp.dk

Skrevet af Youlooklikeabook.
Jeg har selv taget alle fotos, undtagen foto af Mette Breth (det har hun selv sendt til mig) og foto af hendes første bogforside.

Læs gerne min anmeldelse af Between Worlds Ragnarok af Dina K Sjöblom og Ravnenes hvisken af Malene Sølvsten lige her på bloggen. 

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Interview med Mikkel Hansen

Interview med Heidi Keller

Ronni Romario af Laura Helena Piementel da Silva